Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε στις 27 Ιουνίου στους περίπου 500 συμμετέχοντες στην 41η Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) με έδρα τη Ρώμη.
Ο Πάπας προέτρεψε για τη συνεργασία όλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «μάστιγες της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας» στον κόσμο, των οποίων τα αίτια, όπως είπε, έγκεινται στην έλλειψη συμπόνιας, ενδιαφέροντος και κοινωνικής και πολιτικής βούλησης.
Καλωσορίζοντας στο Βατικανό τους περίπου 500 συμμετέχοντες στην 41η Γενική Διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) με έδρα τη Ρώμη, ο Πάπας επέστησε την προσοχή ιδιαίτερα στους δύο πρώτους στόχους της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «μηδενική φτώχεια» – «μηδενική πείνα».
Έλλειψη τροφής και νερού
Μιλώντας στα ισπανικά, ο Πάπας ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες της έλλειψης φαγητού και πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Κατηγόρησε για την τραγωδία την «αποτυχία για συμπόνια, έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους πολλών και ελάχιστη κοινωνική και πολιτική βούληση για να τιμήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις».
Η έλλειψη τροφίμων και νερού, τόνισε, δεν είναι μια εσωτερική και αποκλειστική υπόθεση των φτωχότερων και πιο ευάλωτων χωρών, αλλά μια υπόθεση που αφορά τον καθένα μας. Όπως είπε η ευθύνη έγκειται σε όλους είτε για την αύξηση, είτε την ανακούφιση των δεινών πολλών από τους αδελφούς μας των οποίων τις κραυγές απελπισίας καλούμαστε να ακούσουμε.
Σπατάλη
Ένας τρόπος για την καταπολέμηση της πείνας και της επισιτιστικής ανασφάλειας, πρότεινε ο Άγιος Πατέρας, είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων και νερού. Αυτό, όπως είπε, απαιτεί αυξημένη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μεγαλύτερη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, χαρακτηρίζοντάς τη μια μαρτυρία που η νεότερη γενιά θα μεταβιβάσει στις μελλοντικές, έτσι ώστε «αυτή η κοινωνική τραγωδία να μην μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή».
Γεωργία και μετανάστευση
Εγείροντας την προσοχή στην εμφανή σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής αστάθειας, της επισιτιστικής ανασφάλειας και των μεταναστευτικών κινήσεων, ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι ο αυξημένος αριθμός προσφύγων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι το πρόβλημα μιας χώρας είναι πρόβλημα ολόκληρης της ανθρώπινης οικογένειας.
Για το λόγο αυτό, είπε, η γεωργική ανάπτυξη πρέπει να προωθείται στις πιο ευάλωτες περιοχές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα της γης. Ο Πάπας είπε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενός με την επένδυση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και αφετέρου με την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών βασισμένων στην καινοτομία και την αλληλεγγύη.
Συνεργασία
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών και ιδιώτες να υποστηρίξουν και να συνεργαστούν με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς για να εξασφαλίσουν ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φτωχότεροι, θα έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά. Υπό αυτό το πρίσμα, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αγίας Έδρας στην παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον πλανήτη μας και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Ο FAO, που πρωταγωνιστεί στις διεθνείς προσπάθειες κατά της πείνας στον κόσμο, εκπροσωπήθηκε στο παπικό ακροατήριο, μεταξύ άλλων από τον απερχόμενο γενικό διευθυντή βραζιλιάνο José Graziano da Silva καθώς και από τον διάδοχό του, κινέζο, Qu Dongyu, ο οποίος και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Αυγούστου.
Πηγή: newsva.va [27.06.19.]