29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ενωμένοι οι Χριστιανοί για την υπεράσπιση της κοινής μας κατοικίας

 

Η ετήσια οικουμενική γιορτή προσευχής και δράσης για τη δημιουργία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα προσευχής για τη Φροντίδα της Δημιουργίας και λήγει στις 4 Οκτωβρίου, εορτή του αγίου Φραγκίσκου. Χιλιάδες είναι τα άτομα που ασχολούνται με τον εορτασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πάνω από ένα μήνα για να πάρουμε μέρος σε έναν οικουμενικό εναγκαλισμό και να εργαστούμε σκληρά για την προστασία της Δημιουργίας που απειλείται από τα ίδια τα έργα του ανθρώπου. Και φέτος ανανεώνεται «Ο χρόνος της Δημιουργίας», κατά τη διάρκεια του οποίου οι χριστιανοί του κόσμου ενώνονται με την προσευχή και τη δράση για να φροντίσουν την κοινή κατοικία μας. Mια οικουμενική διευθύνουσα επιτροπή προτείνει κάθε χρόνο, το θέμα για τον ετήσιο εορτασμό. Για το 2019 το θέμα είναι: «Το δίκτυο της ζωής». Πράγματι, η απώλεια ειδών επιταχύνεται: μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι ο σημερινός τρόπος ζωής απειλεί με εξαφάνιση ένα εκατομμύριο είδη.

.Η έκκληση του Πάπα για την Αμαζονία: να σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν τις πυρκαγιές

Με μια επιστολή, ο Οργανισμός στην Υπηρεσία της Ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης  καλεί τους καθολικούς επισκόπους να ενταχθούν στην οικουμενική πρωτοβουλία. Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 23 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, διανεμήθηκε με την ευκαιρία της τέταρτης επετείου από την Εγκύκλιο Επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου Laudato si, για να ενθαρρύνει τους ποιμένες να εορτάσουν αυτή τη φορά, προωθώντας στις καθολικές κοινότητες την πρόσκληση του Οργανισμού της Αγίας Έδρας, με το οποίο έχουν ενωθεί το Παγκόσμιο Καθολικό Κίνημα για το Κλίμα  και το Παν-Αμαζονικό Εκκλησιαστικό Δίκτυο (Repam). Η ενθάρρυνση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενόψει της Ειδικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων για την περιοχή του Αμαζονίου, μεταξύ 6 και 27 Οκτωβρίου, με θέμα: «Αμαζονία: νέα πορεία για την Εκκλησία και για μια ολοκληρωμένη οικολογία».

Η φωνή της ανθρώπινης οικογένειας

Αυτός ο εορτασμός άρχισε υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και από τότε έγινε ευπρόσδεκτος από καθολικούς, αγγλικανούς, λουθηρανούς, ευαγγελιστές και άλλα μέλη της χριστιανικής οικογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το οικουμενικό site SeasonOfCreation.org προσφέρει πόρους και ιδέες στους χριστιανούς ώστε να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Οι εκδηλώσεις κυμαίνονται από συγκεντρώσεις λατρείας και προσευχής μέχρι αποκομιδής απορριμμάτων και αιτήματα για πολιτικές αλλαγές ώστε να περιοριστεί η κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανση του πλανήτη. Μεταξύ άλλων προγραμματισμένων πρωτοβουλιών σημειώνουμε: στην Quezon City, στις Φιλιππίνες, ο καρδινάλιος Luis Antonio Tagle, αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, θα προΐσταται σε μια Θεία Λειτουργία για τη φύτευση δέντρων που θα προέρχονται από αυτόχθονες περιοχές στην πόλη. Στο Altamira, οι εθελοντές του Αμαζονίου της Βραζιλίας θα οργανώσουν ένα έργο αναδάσωσης σε ένα αστικό οικισμό, στη Lukasa. Στη Ζάμπια, η Ένωση Καθολικών Γυναικών θα παρουσιάσει μια συζήτηση σχετική με το περιβάλλον στην ενορία του Αγίου Ιωσήφ Mukasa.

Υπάρχει εναλλακτική λύση έναντι της καθαρής λογικής του κέρδους

«Το οικολογικό ζήτημα αποκαλύπτει ότι ο κόσμος αποτελεί μια ενότητα, ότι τα προβλήματα είναι παγκόσμια και κοινά. Συνεπώς, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους είναι αναγκαία μια πολυμερής κινητοποίηση, μια σύγκλιση, μια συνεργασία. Αυτά γράφει ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για την Προστασία της Δημιουργίας. «Είναι αδιανόητο – διαβάζουμε επίσης – η ανθρωπότητα να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας του προβλήματος και να συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην το γνωρίζει. Αν και κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το κύριο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που βασίζεται στον φετιχισμό των οικονομικών δεικτών και στη μεγιστοποίηση των κερδών, έχει επιδεινώσει τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα, εξακολουθεί να κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η γνώμη ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι η μη συμμόρφωση με τον αυστηρό ντετερμινισμό της οικονομίας θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο αγνοούνται και αποθαρρύνονται οι εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης και η δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Αλλαγή ρότας: το μέλλον είναι σήμερα

«Μόνο ενεργώντας από κοινού, υπό του φωτός της Εκκλησίας μας και του Αγίου Πνεύματος, θα προχωρήσουμε»: είπε ο  Tomás Insua, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα. «Κατά τους τελευταίους μήνες – πρόσθεσε – βίαιες πυρκαγιές κατέστρεψαν τα δάση στην Αμαζονία. Τα θερμοκρασιακά κύματα κτύπησαν τις καμπάνες συναγερμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παγετώνες τήκονται με αδιανόητο ρυθμό, αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας. Όλα αυτά τα προβλήματα μοιράζονται μια σημαντική λύση: πρέπει να αναλάβουμε την «οικολογική μεταστροφή» που ζήτησε ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος επέκτεινε μέσα από την Laudato Si”.

Μετάφραση: ρφ/kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Αμαζονία: Ιησουίτες στο πλευρό των ιθαγενών ενόψει της Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

Η Δημιουργία είναι ένα έργο αγάπης του Θεού

You might be interested in …