5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Πανηγύρισε ο Ενοριακός Ναός Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Ταραμπάδο Τήνου

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 πανηγύρισε ο ενοριακός Ναός Αγίου Μιχαήλ στον Ταραμπάδο της Τήνου.  Την παραμονή της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός. Το πρωί της ημέρας της εορτής και πανήγυρης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο και συλλειτούργησαν μαζί του ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης Σκλάβος και ο εφημέριος του Κτικάδου π. Γεώργιος Ανδριώτης. Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν καθολική και των φιλέορτων πολύ καλή.

Μετά την αναγγελία του Αγίου Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Στο επίσημο κείμενο της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας διαβάζουμε τα εξής: «Η ύπαρξη των πνευματικών όντων, των ασωμάτων, που η Αγία Γραφή ονομάζει συνήθως αγγέλους, είναι μια αλήθεια της πίστεως. Η μαρτυρία της Αγίας Γραφής συμφωνεί απόλυτα με την Ιερή Παράδοση».

Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας οι άγγελοι είναι υπηρέτες και αγγελιαφόροι του Θεού. Είναι δημιουργήματα ολότελα πνευματικά, έχουν διάνοια  και θέληση. Είναι δηλαδή πρόσωπα, τα οποία σκέπτονται και μπορούν να διαλέξουν το καλό ή το κακό. Να δεχθούν κάτι ή να το αρνηθούν. Είναι πλάσματα με προσωπικότητα και αθάνατα, όμως δεν υπήρχαν από πάντα αλλά δημιουργήθηκαν από το Θεό πριν από τη δημιουργία του ανθρώπου. Σε τελειότητα ξεπερνούν όλα τα ορατά δημιουργήματα του Θεού.

Όσον αφορά τους Αρχαγγέλους μέσα στη Γραφή και στην Ιερά Παράδοση αναφέρονται και συχνά επανέρχονται τρία συγκεκριμένα ονόματα  του  Μιχαήλ, του Γαβριήλ και του Ραφαήλ.

Το όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που σημαίνει «ποιος είναι σαν το Θεό» συναντάται πέντε φορές στην Αγία Γραφή. Τρεις φορές στο Βιβλίο της Προφητείας του Δανιήλ, μία φορά στην επιστολή  του Ιούδα και μία  φορά στο Βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Και τις πέντε φορές ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται «αρχηγός των ουράνιων δυνάμεων» δηλαδή  των αγγέλλων, στον πόλεμο εναντίον του κακού, το οποίο στην Αποκάλυψη  αντιπροσωπεύεται  από τον δράκοντα  με τους αγγέλους του.  Ο δράκοντας αυτός και οι άγγελοί του νικιούνται στον πόλεμο αυτό, εκδιώκονται από τον ουρανό.

Σε άλλες Γραφές ο δράκοντας  είναι ένα άγγελος  που ήθελε  να γίνει μεγάλος σαν το Θεό  και ο Θεός τον έδιωξε  κάνοντάς τον  να πέσει από τη δόξα του ουρανού μαζί με τους αγγέλους του που τον ακολουθούσαν.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πάντοτε παρουσιάζεται και τιμάται  ως ο φύλακας του Θεού ντυμένος με χρυσή πανοπλία σε συνεχή πόλεμο εναντίον του Διαβόλου που συνεχίζει μέσα στον κόσμο να σκορπά  το κακό  και την αντίδραση εναντίον του Θεού. Ταυτόχρονα θεωρείται από την Εκκλησία του Χριστού ο κατ’ εξοχήν άγγελος φύλακας που του επιφύλαξε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους μία τιμή και μία ειδική ευλάβεια. Τον θεωρεί πάντοτε παρόντα στον πόλεμο που διεξάγει η Εκκλησία εναντίον των δυνάμεων του κακού.

   Όταν επικράτησε στη γη ο Χριστιανισμός η λατρεία για τον Άγιο Μιχαήλ που ήδη στον ειδωλολατρικό κόσμο θεωρείτο ως θεότητα, απέκτησε στην Ανατολή μία μεγάλη διάδοση και αυτήν την μαρτυρούν οι πολλοί ναοί, τα Ιερά Προσκυνήματα και τα Μοναστήρια που φέρνουν το όνομά του. Τον ένατο αιώνα μόνο στην Κωνσταντινούπολη  πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αριθμούσαν 15 Προσκυνήματα και Μοναστήρια  και άλλα δεκαπέντε στα περίχωρα.

Στη Δύση επιβεβαιώνεται η λατρεία προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με την ύπαρξη επίσης πολυάριθμων Ναών προς τιμή άλλες φορές του Αγίου Αγγέλου και άλλες φορές του Αγίου Μιχαήλ.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο υπερασπιστής των δικαίων. Είναι εκείνος που μεταφέρει τις ψυχές των ανθρώπων τη στιγμή του θανάτου στο ουράνιο δικαστήριο του Θεού, και ο ίδιος εγγυάται την απόδοση δικαιοσύνης σύμβολο της οποίας είναι η αλάνθαστη ζυγαριά που κρατάει στο χέρι.

   Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ επικαλείται ο λειτουργός κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας παρακαλώντας τον να μεταφέρει τα τίμια δώρα ενώπιον του θυσιαστηρίου του Θεού: «Ικετευτικά σε παρακαλούμε παντοδύναμε Θεέ, πρόσταξε να μεταφέρει ο άγιος Άγγελός σου τα τίμια Δώρα στο υπέρτατο θυσιαστήριό Σου, εμπρός στη θεία μεγαλειότητά  Σου».

   Πανηγυρίζοντας σήμερα τους τρεις Ταξιάρχες ας ζητήσουμε ιδιαίτερα από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη αυτής της Ενορίας μας να μεταφέρει και σήμερα στο θυσιαστήριο του Θεού αυτά τα τίμια δώρα που σε λίγο θα προσκομίσει πάνω σ’ αυτό το Βωμό η παρούσα εδώ Εκκλησία. Θα του ζητήσουμε επίσης να είναι ο υπερασπιστής μας σε όλους τους αγώνες εναντίον του κακού. Μαζί του θα διεξάγομε τον αγώνα εναντίον της αμαρτίας για να είναι με τη δική του μεσιτεία και τη χάρη του Θεού, πάντα νικηφόρος.

Θα του ζητήσουμε να υπερασπίζεται την τοπική μας Εκκλησία η οποία ξεκινά σε λίγο μια  νέα ποιμαντική χρονιά με πολλές ελπίδες και πολύ αισιοδοξία. Ας είναι εκείνος που θα μας προστατεύσει από κάθε προσπάθεια άρνησης και στασιμότητας και ας ικετεύει τον Κύριο να μας οδηγεί πάντοτε στη μεταστροφή της καρδιάς. Η μεταστροφή της καρδιάς είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε  ταπεινά και όλοι μαζί να βιώσουμε μια καινούρια ποιμαντική χρονιά, η οποία θα στηρίζεται στο λόγο του Θεού, τον οποίο θα μετατρέπουμε σε προσευχή για να έχουμε τη δύναμη να τον μεταβάλλουμε σε καθημερινή ζωή ζωή. Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία οι παρόντες προσκλήθηκαν στα σπίτια των ενοριτών των οικογενειών του Ταραμπάδου για το γεύμα της αγάπης.

 

(Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας ΕΔΩ)

Προηγούμενο Άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα για τους Ηλικιωμένους

Επόμενο Άρθρο

Αποστολικό Βικαριάτο Θεσ/νίκης : Εορτή Αγίου Βικεντίου & Έναρξη Κατηχητικού

You might be interested in …

tin_jun_01

Κυριακή της Πεντηκοστής στην Εκκλησία της Τήνου

Με επισημότητα και ευλάβεια τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και η Μετάδοση του Χρίσματος από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο, στα παιδιά που είχαν κατηχηθεί […]

Τήνος: Νέος Διάκονος στην Εκκλησία μας

    Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και απλότητα έγινε η διακονική χειροτονία του υποδιακόνου μας Αλεξάνδρου Πέρρου δια των χειρών του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας π. Νικολάου στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα […]