22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εορτή του Αγίου Ανδρέα στην καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας

Όπως πολλές φορές έχουμε ξαναγράψει, οι μικρές καθολικές κοινότητες της διασποράς αποτελούν ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας Εκκλησίας. Έτσι και οι καθολικές κοινότητες που υπάρχουν στην πόλη της Πρέβεζας και σε αυτήν των Ιωαννίνων, αποτελούν τμήμα της επαρχίας της Αρχιεπισκοπής μας της Κέρκυρας και μάλιστα διοικητικά από τις 18 Μαρτίου 1926, όταν η Ήπειρος προσαρτήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

 

Οι κοινότητες αυτές, κάποιες προγραμματισμένες μέρες μέσα στο χρόνο, δέχονται την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου μας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπεφημέριο του Καθεδρικού μας Ναού στην Κέρκυρα και Λειτουργό της Ηπείρου π. Ioan Robert Reikli. Η ευκαιρία, δόθηκε αυτή τη φορά, με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα προστάτη της καθολικής Εκκλησίας και του φερώνυμου ναού στην πόλη της Πρέβεζας, αλλά και της επισκέψεως μελών του Συνδέσμου Καθολικών Κερκύρας στην πόλη, σε μία προσκυνηματική επίσκεψη.

 

Η παρουσία καθολικών στην Ήπειρο χάνεται στα χρόνια της βενετικής κατάκτησης του Ιόνιου χώρου, όταν στις περιοχές αυτές λειτουργούσαν κινητές συνήθως αποστολές διαφόρων μοναχικών Ταγμάτων. Οι πρώτοι Καθολικοί, ήρθαν στην Πρέβεζα στα τέλη του 13ου αιώνα και η καταγωγή τους ήταν από την Βενετία. Η Καθολική Κοινότητα της πόλης εμπλουτίστηκε στο διάβα των αιώνων από στρατιωτικούς και εμπόρους. Οργανωμένη ενορία, όμως, υπήρξε από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1946. Από τα τέλη του 19ου αι. και με την ανάπτυξη της Ιταλικής παρουσίας κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δραστηριοποιήθηκε τόσο στην Πρέβεζα όσο και στα Ιωάννινα το Τάγμα των Κοινοβιακών Μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου, το οποίο είχε ιδρύσει κι ένα σχολείο για τα παιδιά των καθολικών και όχι μόνον οικογενειών της περιοχής. Αργότερα προστέθηκαν άλλοι 150 περίπου Ιταλοί που ήρθαν στην Πρέβεζα από την περιοχή της Απουλίας σαν πολιτικοί πρόσφυγες. Στην πόλη της Πρέβεζας, υπήρξαν συνολικά 4 Καθολικές Εκκλησίες, όπως επίσης και σχολείο, καθώς και το Μοναστήρι των Φραγκισκανών. Ο Ενοριακός Ναός του Αγ. Ανδρέα χτίστηκε το 1901 με χορηγία του Αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ, για την εξυπηρέτηση των Καθολικών αλλά και των Ευρωπαίων που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Τότε η Πρέβεζα διέθετε και Προξενείο της Αυστρίας και πολλών ακόμη κρατών και βασιλείων της Ευρώπης.

 

Ο Ναός εξυπηρετούνταν μέχρι και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1946, όποτε και έκλεισε όταν οι Ιταλοί της Πρέβεζας απελάθηκαν. Χρειάσθηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία. Το 2003 μεγάλη πυρκαγιά, που την θυμούνται ακόμα οι Πρεβεζιάνοι, προξένησε την ολοκληρωτική καταστροφή του εσωτερικού και άλλες σημαντικές ζημίες στον Ναό που όμως αποκαταστάθηκαν. Ανακαινίσθηκε από τον σημερινό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Σπιτέρη το 2005.

 

Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, μεθεόρτια του Αγίου Ανδρέα, μία ομάδα σαράντα περίπου προσκυνητών από την Κέρκυρα επισκέφθηκαν όπως κάθε χρόνο την Πρέβεζα όπου συνοδευόμενοι από τον Επίσκοπο π. Ιωάννη, λειτούργησαν και έψαλαν στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό. Οι περισσότεροι συμμετείχαν στη διήμερη εκδρομή στην Πρέβεζα, Νικόπολη, Λευκάδα και Πάργα, που είχε διοργανώσει έπ’ ευκαιρίας της εορτής, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Κέρκυρας. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα της ημέρας ήταν η ευλογία της νέας εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα, έργο της γνωστής κερκυραίας αγιογράφου Ειρήνης Βιτουλαδίτη – Θεοδώνη.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του ευχαρίστησε τον π. Ρόμπερτ, ο οποίος τους επισκέπτεται την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα για να λειτουργήσει και να ασχοληθεί με τις θρησκευτικές αναζητήσεις και ανάγκες των εκεί πιστών, πολλοί εκ των οποίων χρειάζεται να οδηγήσουν έως και 40 χλμ. για να είναι τακτικοί στην μηνιαία αυτή σύναξη. Ευχαρίστησε τον κ. Ματθαίο Φιλιππούση, εκπαιδευτικό, ο οποίος φροντίζει η εκκλησία να είναι ευπρεπής κάθε φορά που την επισκέπτεται ο λειτουργός από την Κέρκυρα. Ευχαρίστησε επίσης ολόθερμα την καθαρίστρια του ναού την κα. Lindita Lufi που έφερε από την ιδιαίτερη πατρίδα της την Αλβανία και προσέφερε στον Ιερό Ναό ένα πλήρες σετ πορσελάνινων δισκοπότηρων για την τέλεση των ιερών ακολουθιών, αλλά και όλους εκείνους που φρόντισαν για τον στολισμό του ναού. Ευχαρίστησε τέλος το εκκλησίασμα που γενναιόδωρα προσέφεραν τον κυριακάτικο δίσκο στους αδελφούς μας στην Αλβανία που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του εγκέλαδου. Ο Θεός να τους δίνει υγεία και να προστατεύει τις οικογένειές τους από κάθε δυσκολία και κακό.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε στον ίδιο χώρο του ναού ένα μικρό κέρασμα, και οι ευλογημένοι άρτοι, στο οποίο έλαβαν μέρος όλοι οι παριστάμενοι πιστοί και οι περήφανοι γονείς των μικρών παιδιών.

Την παραμονή το απόγευμα, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, ο π. Ρόμπερτ, επισκέφθηκε την κοινότητα των Ιωαννίνων, που αποτελείται κυρίως από γυναίκες γερμανικής, αυστριακής και ιταλικής καταγωγής, παντρεμένες με ηπειρώτες, που γνώρισαν συνήθως κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων. Οι κυρίες αυτές έχουν από καιρό οργανώσει μία μικρή κοινότητα, συμμετέχοντας ενεργά στις μηνιαίες αυτές συναθροίσεις. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν επίσης πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, που φιλοξενούνται σε διάφορες δομές της ευρύτερης περιοχής. Η Αρχιεπισκοπή μας θέτει κάθε φορά στη διάθεσή τους ένα μικρό πούλμαν για να τους μεταφέρει από και προς τα κέντρα που φιλοξενούνται.

Η Αρχιεπισκοπή αναγνωρίζει τις ποιμαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει για τους καθολικούς της διασποράς και την αναγκαιότητα, αλλά και την απαίτηση που υπάρχει για συχνότερη επικοινωνία με το Λειτουργό και την Εκκλησία. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη να βρεθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλοι λαϊκοί που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το έργο του ιερέα με το να κατηχούν την κοινότητα και να τελούν τη Λειτουργία του Λόγου τις Κυριακές που ο ιερέας θα απουσιάζει. Όσο αυξάνονται οι κοινότητες αυτές, τόσο μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους. Γι’ αυτό το λόγο συζητήθηκε και στο παρελθόν η πιθανότητα, οι κοινότητες αυτές, κυρίως εκείνη των Ιωαννίνων να μπορούν όταν ο λειτουργός δεν θα είναι διαθέσιμος, να συγκεντρώνονται και να τελούν τη Λειτουργία του Λόγου.

Ο Θεός ας δώσει!

Σ.

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός στην Άνδρο

Επόμενο Άρθρο

Ενορία Αγ. Πάυλου: Εορτή Χριστού Βασιλέως και Ευλογία Εκκλησιαστικού Οργάνου

You might be interested in …

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης στην Ελληνική Βιβλική Εταιρία

  Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 συνεδρίασε στην Αθήνα το Δ.Σ. της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και την επομένη Σάββατο η ολομέλειά της, η οποία εξέλεξε και το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο.  Όπως διαβάζουμε στο ιστορικό […]