21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

«Η νωθρότητά μας είναι αμαρτία!»

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η Αποστολική Ελεημοσυνερία, και ο Οργανισμός της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη απευθύνουν κοινή έκκληση προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντίστοιχες Συνόδους Ιεραρχίας, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Κυβερνήσεις, να συμφωνήσουν ένα σχέδιο ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λέσβο και από τα άλλα κέντρα πρώτης υποδοχής της Ελλάδας.

Η επιστολή της έκκλησης αναφέρει:

 

 

Βατικανό, 28 Ιανουαρίου 2020

 

Ολοκληρώνοντας την προσευχή Άγγελος Κυρίου της 6ης Σεπτεμβρίου 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση σε ενορίες, θρησκευτικές κοινότητες, ιερές μονές και προσκυνήματα όλης της Ευρώπης, ώστε, εκφράζοντας το Ευαγγέλιο με απτό και συγκεκριμένο τρόπο, να δεχτούν τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων.

Κατά την ίδια περίσταση, ο Άγιος Πατέρας ζήτησε τη στήριξη όλων των Επισκόπων της ευρωπαϊκής ηπείρου: «Απευθύνομαι στους αδελφούς μου Επισκόπους της Ευρώπης, οι οποίοι είναι όντως αληθινοί ποιμένες, ώστε στις Επισκοπές τους να στηρίξουν την έκκλησή μου, ενθυμούμενοι ότι τη Ευσπλαχνία είναι το δεύτερο όνομα της Αγάπης: “Αυτό που έκανες για έναν από τους  ελάχιστους αδελφούς μου, το έκανες για μένα” (βλ. Μτ 25,46).

 Μετά το ταξίδι του στη Λέσβο, τον Απρίλιο του 2016, έχοντας επίγνωση της κατάστασης του δραματικού υπερπληθυσμού και της ταλαιπωρίας που υφίστανται περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες σ’ εκείνο το νησί καθώς και πολλές άλλες χιλιάδες στα διάφορα hot spot της Ελλάδας, ο Πάπας δεν έπαυσε ποτέ να ενεργεί προς βοήθειά τους, επιδιώκοντας να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες, μέσα σε καθεστώς πλήρους αξιοπρέπειας. Έκφραση αυτής της αδιάλειπτης μέριμνας του Αγίου Πατέρα είναι οι πολυάριθμες αποστολές του Καρδιναλίου Krajewski και του Καρδιναλίου Hollerich στα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, μετά την πρώτη ομάδα 21 προσφύγων που οδηγήθηκαν στην Ιταλία από τον Άγιο Πατέρα κατά το ταξίδι της επιστροφής του από τη Λέσβο και έγιναν δεκτοί από την Αγία Έδρα, άλλες οικογένειες μπόρεσαν αυτά τα χρόνια να αφήσουν το νησί, μετά από μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία, για να επιτύχουν μια ευτυχή ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή κοινωνία, στο περιθώριο της οποίας κατάφεραν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η περίπτωση δύο οικογενειών που έγιναν δεκτές τον Νοέμβριο του 2019 από την Αρχιεπισκοπή Λουξεμβούργου και άλλων 33 προσφύγων, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 10 εντός του Ιανουαρίου 2020, στη Ρώμη, τη φιλοξενία των οποίων έχει αναλάβει η Αποστολική Ελεημοσυνερία και η Κοινότητα Αγίου Αιγιδίου, που ήλθαν σε συμφωνία με τις ελληνικές Αρχές για τους νομικούς-διοικητικούς τρόπους της μεταφοράς τους.

Άνοιξε, λοιπόν, μια οδός που θα μπορέσει να δώσει ελπίδα σε περίπου 20.000 ενήλικες και περισσότερους από 1100 ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν μείνει μπλοκαρισμένοι χωρίς χρονικό όριο σε πρόσκαιρα κέντρα υποδοχής και σε ελλιπείς δομές, ήδη μέσα στην Ευρώπη αλλά έξω από την ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτή η οδός, που ενθαρρύνεται από τα λόγια του Αγίου Πατέρα, εκτός από χριστιανικό καθήκον γίνεται για όλη την Εκκλησία μια εγκάρδια πρόσκληση να αναδείξει νέες και ευαγγελικές ενέργειες υποδοχής σε καθεμία από τις Χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες, οι αντίστοιχες Ιερές Σύνοδοι της Ιεραρχίας αρμόζει, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Κυβερνήσεις, να συμφωνήσουν ένα σχέδιο ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λέσβο και από τα άλλα κέντρα πρώτης υποδοχής της Ελλάδας.

Οι εμπειρίες αυτού του είδους, που έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούνται, απέδειξαν ότι οι δυνατότητες της καλής υποδοχής ξεπέρασαν τις ελπίδες μας: πράγματι, πολλοί ανήλικες φιλοξενούνται σε οικογένειες, ενώ οι ενήλικες και οι οικογένειες προσφύγων έχει βρει όμορφη υποδοχή από τις θρησκευτικές κοινότητες, από τις ενορίες και από τις οικογένειες του τόπου που φάνηκαν πρόθυμες.

Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε αυτή την έκκληση με τα λόγια, ακόμη μια φορά, του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη συνάντηση της 19ης του παρελθόντος Δεκεμβρίου με τους πρόσφυγες που έφτασαν από τη Λέσβο μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων: “Πώς μπορούμε να μην ακούσουμε την απεγνωσμένη κραυγή τόσων πολλών αδελφών μας; […] Πώς μπορούμε να ‘προσπεράσουμε’, όπως ο ιερέας και ο λευίτης της παραβολής του Καλού Σαμαρείτη, και να γίνουμε έτσι υπεύθυνοι του θανάτου τους; Η νωθρότητά μας είναι αμαρτία! […] Πρέπει να βοηθούμε άμεσα και να σώζουμε, διότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη ζωή του πλησίον μας, και ο Κύριος θα μας ζητήσει τον λόγο τη στιγμή της τελικής κρίσεως”.

Το ίδιο κι εμείς – μαζί με τον Άγιο Πατέρα – ευχαριστούμε τον Κύριο “για όλους αυτούς που αποφάσισαν να μην παραμείνουν αδιάφοροι” και με θάρρος θα ανοίξουν έναν νέο δρόμο για να ξαναδώσουν αξιοπρέπεια και μέλλον σε τόσους πολλούς αδελφούς και αδελφές μας.

 

+ Konrad Καρδ. Krajewski                     

Ελεημοσυνάριος

της Αυτού Αγιότητος

 

+ Jean-Claude Καρδ. Hollerich SJ

Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου

Πρόεδρος της Επιτροπής των Ι.Συνόδων της Ευρώπης

(COMECE)

+ Michael F. Καρδ. Czerny SJ

Υπογραμματέας του Οργανισμού για την Προώθηση

της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης

 

 ΠΗΓΗ: εφημ. «Καθολική» Φ. 265/31 Ιανουαρίου 2020

                 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας Φραγκίσκος προς τους οικονομικούς ηγέτες: Το τέλος της φτώχειας είναι καθήκον μας

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-906,31 Ιανουαρίου 2020

You might be interested in …

Νότια Κορέα: Ποια είναι η χώρα που θα οργανώσει την ΠΗΝ 2027

Το 1, 5 εκατομμύριο άτομα, κυρίως καθολικοί νέοι, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της   Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, παρόντος του Πάπα , στη Λισαβόνα έχουν ήδη επιστρέψει στις χώρες τους, πλούσιοι σε εμπειρίες. Η Ασία και συγκεκριμένα […]

Οι εκκλησίες συζητούν για τη θέση των χριστιανικών αξιών στην ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνία

Το διεθνές συνέδριο εστίασε σε σκέψεις και πολιτικό διάλογο εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν και εξέτασαν δημιουργικούς τρόπους προώθησης των χριστιανικών αξιών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα πολιτικά δρώμενα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην […]