Την Κυριακή, 1 Μαΐου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, η Καθολική Κοινότητα των Ουκρανών, επ’ευκαιρία των εικοσιπέντε χρόνων από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού αυτού ατυχήματος. Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Δημήτριος και ο πρώτος Γραμματέας της Ουκρανικής Πρεσβείας κ. Oliynyk Hlias.
Ο Σεβασμιότατος Δημήτριος στη σύντομη ομιλία του επεσήμανε τα εξής:
Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία προκάλεσε το σοβαρότερο πυρηνικό δυστύχημα της Ιστορίας και έφερε στο προσκήνιο το τραγικό πρόσωπο της «πυρηνικής εποχής». Ακόμα και σήμερα, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, ενώ είναι αδύνατον να υπολογιστεί πόσοι υπέστησαν βλάβη από το ραδιενεργό σύννεφο που κάλυψε την Ευρώπη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και οι εκτάσεις τους μετατράπηκαν σε «έρημη χώρα».
Η τραγική αυτή επέτειος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη από ποτέ, εξαιτίας του ανάλογου πρόσφατου ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Η σημερινή μας τελετή μνήμης και προσευχής για τα θύματα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία έχει διπλή έννοια:
Αφενός να επισημάνει ότι για την αποτροπή ενός ενδεχόμενου νέου πυρηνικού ατυχήματος και των τραγικών συνεπειών του δεν αρκεί η θεσμοθέτηση μέτρων ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων. Αφετέρου, και κατά κύριο λόγο, να επισημάνει και καταδικάσει την αλαζονεία και παραφροσύνη των ισχυρών του κόσμου τούτου, οι οποίοι επιστρατεύουν όλες τους τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για να καταστούν ισχυρότεροι έναντι των άλλων λαών και να εξοστρακίσουν από την ανθρωπότητα την ύπαρξη και παρουσία του Θεού. Θέλουν να δείξουν ότι οι χώρες τους με τους πυρηνικούς εξοπλισμούς είναι ικανές να καταστρέψουν όλη την πλάση, και να επικρατήσουν μέσα στην ανθρωπότητα. Θέλουν να δείξουν ότι ο άνθρωπος είναι ισχυρότερος του Θεού. Αυτό ήταν και το αμάρτημα των πρωτοπλάστων.
Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνομπίλ είναι ένα σκληρό παγκόσμιο μάθημα και κόλαφος, όχι βέβαια προς τους πυρηνικούς επιστήμονες, αλλά προς όσους χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια που διαθέτουν οι χώρες τους για να επανδρώσουν την πολιτική και οικονομική τους υπερδύναμη. Η «πυρηνική εποχή» δεν ωφέλησε την ανθρωπότητα, δημιούργησε μόνο τρόμο, φόβο και απειλή καταστρεπτικών πολέμων και ακαριαίου αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών. Ο σημερινός κόσμος δεν έχει ανάγκη από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα, αλλά από έργα και ειρηνικά προγράμματα ανάπτυξης της παραγωγικότητας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη μας, για τη βελτίωση της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ευημερίας.
Ας ικετεύσουμε το Θεό, Δημιουργό ουρανού και γης, Δημιουργό της ζωής, να αποτρέψει νέα τέτοια τραγικά ατυχήματα, και να φωτίσει τους ισχυρούς του κόσμου τούτου ώστε να συνετισθούν και να έχουν φόβο Θεού στις αποφάσεις τους. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.