3 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μήνυμα Προς την Πόλη και τον Kόσμο (Urbi et Orbi) του πάπα Φραγκίσκου – Πάσχα 2022

Η Ειρήνη μαζί σας!

«Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να νικηθεί από την ειρήνη του Χριστού! Η ειρήνη είναι δυνατή, η ειρήνη είναι καθήκον, η ειρήνη είναι πρωταρχική ευθύνη όλων!»

Είθε οι καρδιές μας να ανοίξουν πραγματικά καθώς υποδεχόμαστε το μήνυμα του Πάσχα: «Η Ειρήνη μαζί σας!», υπογράμμισε ο Πάπας, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε το αντίθετο, ένα Πάσχα που σημαδεύτηκε από τον πόλεμο, όπου τόσοι πολλοί έχασαν τη ζωή τους και η βία συνεχίζεται.

Καθώς θυμόμαστε όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο από τις βόμβες, αυτή η τραγική πραγματικότητα μπορεί να μας δυσκολέψει να πιστέψουμε αληθινά ότι ο Ιησούς αναστήθηκε πραγματικά, ότι η ζωή νικά τον θάνατο.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ αντηχεί η τόσο αγαπητή στη Χριστιανική Ανατολή διακήρυξη του Πάσχα: «Χριστός ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από Αυτόν, στο τέλος μιας Τεσσαρακοστής που δεν φαίνεται να θέλει να τελειώσει».

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε Αυτόν, ο οποίος έρχεται ανάμεσά μας και μας λέει ξανά: «Η Ειρήνη μαζί σας!», τόνισε ο Πάπας.

Έχουμε δύο χρόνια πανδημίας πίσω μας, που έχουν αφήσει βαριά σημάδια. Ήρθε η ώρα να βγούμε από το τούνελ μαζί, χέρι-χέρι, ενώνοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας… Και, αντ’ αυτού, δείχνουμε ότι μέσα μας δεν υπάρχει ακόμα το πνεύμα του Ιησού, υπάρχει ακόμα το πνεύμα του Κάιν, ο οποίος βλέπει τον Άβελ όχι ως αδελφό, αλλά ως αντίπαλο και σκέφτεται πώς να τον εξαλείψει. Έχουμε ανάγκη τον Σταυρωθέντα Αναστημένο για να πιστέψουμε στη νίκη της αγάπης, να ελπίζουμε στη συμφιλίωση.

Ο Κύριος φέρνει ειρήνη

Μόνο ο Κύριος έχει το δικαίωμα σήμερα να μας αναγγείλει την ειρήνη, τόνισε ο Πάπας.  Μόνο ο Ιησούς: επειδή κουβαλάει τις πληγές, τις δικές μας πληγές. Αυτές οι πληγές του είναι δικές μας δύο φορές: δικές μας διότι εμείς τις προκαλέσαμε σε Αυτόν, με τις αμαρτίες μας, με τη σκληρότητα της καρδιάς μας, από το αδελφοκτόνο μίσος.

«Και είναι δικές μας διότι Αυτός τις κουβαλάει για εμάς, δεν τις εξάλειψε από το ένδοξο Σώμα του, θέλησε να τις κρατήσει για πάντα μαζί του. Είναι μια ανεξίτηλη σφραγίδα της αγάπης του για εμάς, μια αιώνια μεσιτεία για να τις δει ο ουράνιος Πατέρας και να ελεήσει εμάς και ολόκληρο τον κόσμο».

«Κοιτάζοντας εκείνες τις ένδοξες πληγές, τα δύσπιστα μάτια μας ανοίγουν διάπλατα· οι σκληρές καρδιές μας ξεκλειδώνονται και αφήνουν να εισέλθει το άγγελμα του Πάσχα: “Η Ειρήνη μαζί σας!”. Αδελφοί και αδελφές, ας αφήσουμε την ειρήνη του Χριστού να εισέλθει στη ζωή μας, στα σπίτια μας, στις χώρες μας!».

Προσευχές για την Ουκρανία

«Είθε να υπάρξει ειρήνη για την ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Ουκρανία», προσευχήθηκε ο Πάπας, και ότι «σε αυτή τη φοβερή νύχτα βασάνων και θανάτου, μια νέα αυγή ελπίδας ας ανατείλει σύντομα!».

Ο Πάπας είπε ότι φέρει στην καρδιά του τα πολυάριθμα θύματα των Ουκρανών, τα εκατομμύρια των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων, τις διαιρεμένες οικογένειες, τους ηλικιωμένους που έμειναν μόνοι τους, τις κατεστραμμένες ζωές και τις κατεδαφισμένες πόλεις. Έχει στα μάτια του το βλέμμα των παιδιών που έχουν μείνει ορφανά και διαφεύγουν από τον πόλεμο.  Κοιτάζοντάς τους, δεν μπορούμε παρά να ακούσουμε την κραυγή του πόνου τους, μαζί με αυτή των πολλών άλλων παιδιών που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο: εκείνων που πεθαίνουν από την πείνα ή την έλλειψη φροντίδας, εκείνων που είναι θύματα κακοποίησης και βίας, και εκείνων στον οποία έχει στερηθεί το δικαίωμα να γεννηθούν.

Έκκληση στους ηγέτες να ακούσουν την κραυγή του πόνου τους και να λάβουν αποφάσεις υπέρ της ειρήνης.

«Είθε οι ηγέτες των εθνών να ακούσουν την κραυγή για ειρήνη των λαών. Ας ακουστεί αυτό το ανησυχητικό ερώτημα που έθεσαν οι επιστήμονες πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια: “Θα βάλουμε τέλος στην ανθρωπότητα ή θα μπορέσει η ανθρωπότητα να εγκαταλείψει τον πόλεμο;” (Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν, 9 Ιουλίου 1955)».

Ενθαρρυντικά σημάδια

Ο Πάπας απέτισε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες μέσω της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας αυτές τις πράξεις φιλανθρωπίας σημάδια ελπίδας και ευλογία για τις κοινωνίες μας,  οι οποίες συχνά υποβαθμίζονται από τόσο εγωισμό και ατομικισμό.

Ας ανταποκριθούμε με την ίδια συμπόνια και αλληλεγγύη και για τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, απηύθυνε έκκληση ο Πάπας, αυτές που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ειρήνη στη Μέση Ανατολή

«Ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και ειρήνη για όσους την αγαπούν, Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους», προσευχήθηκε ο Πάπας, ζητώντας όλοι όσοι κατοικούν στην Ιερή Πόλη να βιώσουν την ομορφιά της ειρήνης, να ζήσουν αδελφικά και να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους Αγίους Τόπους με αμοιβαίο σεβασμό για τα δικαιώματα του καθενός.

Είθε η ειρήνη και η συμφιλίωση να ριζώσει ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη, ανέφερε ο Πάπας, όπου παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις οι άνθρωποι ελπίζουν διακαώς σε ένα τέλος της βίας, των εντάσεων και των μεγάλων δεινών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα.

Ειρήνη στον κόσμο μας

Ο Πάπας προσευχήθηκε για το δώρο της συμφιλίωσης στη Μιανμάρ και τη βοήθεια για το Αφγανιστάν, όπου η ανθρωπιστική κρίση προκαλεί μεγάλη δυστυχία.

Θύμισε την αφρικανική ήπειρο, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή Σαχέλ έχουν προκαλέσει έξοδο λαών, καθώς και την Αιθιοπία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ώστε να επικρατήσει ο δρόμος του διαλόγου και της συμφιλίωσης. Οι συνακόλουθες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και μακάρι να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, τόνισε.

Ο Πάπας προσευχήθηκε για τα θύματα των φυσικών καταστροφών των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα για τα θύματα των πλημμυρών στη Νότια Αφρική.

Θυμήθηκε όσους αγωνίζονται στη Λατινική Αμερική, καθώς οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται λόγω της πανδημίας, του εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Προσευχήθηκε επίσης ο αναστημένος Κύριος να συνοδεύει το ταξίδι της συμφιλίωσης που επιχειρεί η Καθολική Εκκλησία στον Καναδά με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

H ειρήνη του Χριστού

Κλείνοντας, ο πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε όλους να γνωρίζουν ότι παρά τη θλίψη και τον πόνο που προκαλούν οι πόλεμοι και οι συμφορές, «ο Ιησούς Χριστός, ο νικητής της αμαρτίας, του φόβου και του θανάτου, μας προτρέπει να μην παραδοθούμε στο κακό και τη βία».

«Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να νικηθεί από την ειρήνη του Χριστού! Η ειρήνη είναι δυνατή, η ειρήνη είναι καθήκον, η ειρήνη είναι πρωταρχική ευθύνη όλων!»

Ολόκληρο το Μήνυμα :

Προηγούμενο Άρθρο

Αθήνα: Μεγάλη Τετάρτη, Θεία Λειτουργία των Αγίων Ελαίων

Επόμενο Άρθρο

«Από την περιφοράν του ιερού επιταφίου» 1962

You might be interested in …

ΜΗΝΥΜΑ του Πάπα Βενέδικτου για την Αγία Τεσσαρακοστή [2012]

  « Να δίνουμε προσοχή οι μεν στους δε Για να παρακινούμαστε στην αγάπη και τα καλά έργα.» (Εβρ. 10, 24)        Αδελφοί και αδελφές,      Η Αγία Τεσσαρακοστή μας προσφέρει ακόμα μια […]

Μηνυμά του πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2017   Ο Λόγος είναι δώρο. Ο συνάνθρωπος είναι δώρο Αγαπημένοι Αδελφοί και Αδελφές Η Τεσσαρακοστή είναι μια νέα αρχή, ένα μονοπάτι που οδηγεί στο σίγουρο σκοπό, […]