29 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

21 νεκροί μετά από επίθεση ενόπλων σε καθολικό ναό, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Νιγηρία

Ήταν μια μαύρη Κυριακή για τους πιστούς στη Νιγηρία, καθώς δεκάδες πιστοί σκοτώθηκαν εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην τοπική αυτοδιοικητική περιοχή Owo της πολιτείας Ondo, στη νοτιοδυτική Νιγηρία, το πρωί της 5ης Ιουνίου.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα

Ο Πάπας «προσεύχεται για τα θύματα και για τη χώρα, που δέχθηκαν οδυνηρή επίθεση σε μια περίοδο γιορτής, και εμπιστεύεται τους πάντες στον Κύριο, ώστε ο Θεός να στείλει το Πνεύμα Του για να τους παρηγορήσει», δήλωσε την Κυριακή ο Ματέο Μπρούνι, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας.

Σε δήλωση που υπογράφει ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτη της πολιτείας Ondo, Richard Olatunde, διαβεβαίωσε ότι θα αναζητηθούν και θα βρεθούν οι δράστες. Όπως αναφέρει η δήλωση, η κυβέρνηση καταδικάζει την ανάλγητη πράξη, και συλλυπείται τις οικογένειες των θυμάτων καθώς και ότι ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ondo, Arakunrin Oluwarotimi Akeredolu, είναι «βαθιά θλιμμένος» από τη δολοφονία αθώων ανθρώπων του Owo, που συμμετείχαν στην Θ. Λειτουργία στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου.

Η άθλια και σατανική επίθεση είναι μια προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον των φιλήσυχων ανθρώπων του Owo, οι οποίοι απολαμβάνουν σχετική ειρήνη όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρει η δήλωση, ενώ συνεχίζει χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως «μαύρη Κυριακή στο Owo». «Μίλησα με τον Επίσκοπο της Καθολικής Επισκοπής του Ondo, σεβασμιότατο Jude Arogundade, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν προς το Owo. Ομοίως, αναγκάστηκα να διακόψω την εθνική αποστολή του κόμματός μου στην Αμπούτζα και να επισκεφθώ αμέσως το Owo», δήλωσε ο κυβερνήτης.

«Πρόκειται για μια απροσδόκητη εξέλιξη. Είμαι σοκαρισμένος. Παρ’ όλα αυτά, θα διαθέσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να κυνηγήσουμε τους δράστες και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις μηχανορραφίες άκαρδων στοιχείων στην απόφασή μας να απαλλάξουμε την πολιτεία μας από τους εγκληματίες», δήλωσε.

«Το σκοτάδι δεν θα νικήσει ποτέ το φως»

Ο επίσκοπος Akeredolu εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους «σε αυτή την άσχημη και ατυχή επίθεση», και στην τοπική Καθολική Εκκλησία, ενώ κάλεσε «τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και σε εγρήγορση».

«Μην πάρετε το νόμο στα χέρια σας. Έχω μιλήσει με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να παρακολουθήσουν και να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στο Owo», είπε.

Ο πατέρας Anthony Adetayo, ιερέας της γειτονικής επισκοπής Ijebu-Ode, σε δήλωσή του εκφράζει την απορία του γιατί οι επιτιθέμενοι σκότωσαν τους πιστούς σε μια μέρα που η Εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή της Πεντηκοστής. Όπως ανέφερε οι άγνωστοι ένοπλοι μπήκαν στον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου, μόλις τελείωνε η λειτουργία και άνοιξαν πυρ εναντίον αθώων ενοριτών. «Έκαναν επίσης χρήση κάποιων εκρηκτικών υλών. Πολλοί ενορίτες διασκορπίστηκαν σε μια προσπάθεια να σωθούν, αλλά ακόμη και έτσι, πολλοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν βαριά».

Η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη των αγνώστων ενόπλων που διέφυγαν από τον χώρο της εκκλησίας μετά τους πυροβολισμούς. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στην επίθεση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις οικογένειες των θυμάτων και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ό,τι κι αν συμβεί, αυτή η χώρα δεν θα υποκύψει ποτέ στο κακό και τους κακούς ανθρώπους και το σκοτάδι δεν θα νικήσει ποτέ το φως. Η Νιγηρία τελικά θα νικήσει, αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου.

Συλλυπητήρια από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος

«Είμαστε συντετριμμένοι από την ένοπλη επίθεση της Κυριακής σε καθολική εκκλησία στο Όντο της Νιγηρίας», αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την πράξη βίας και στέκεται αλληλέγγυα στο λαό και την κυβέρνηση της Νιγηρίας», προσθέτει.

Προηγούμενο Άρθρο

Νέος Προϊστάμενος των Καπουτσίνων στην Ελλάδα

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση από το Ινστιτούτο, τη Βιβλιοθήκη και Αρχείο Ιησουιτών

You might be interested in …

Η Acs (βοήθεια στην Εκκλησία που υποφέρει) εγκαινιάζει μια νέα εκστρατεία αλληλεγγύης για τους χριστιανούς της Συρίας

  Η Aiuto alla Chiesa che Soffre εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του ιού της παραίτησης και της αδιαφορίας. Συνέντευξη με τον διευθυντή Alessandro Monteduro. «Ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει […]

Kυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον π. Αντόνιο Σπαντάρο»

Από την Παρασκευή 4 Απριλίου κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του πάπα Φραγκίσκου «Για μια Εκκλησία φτωχή και των φτωχών. Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον π. Αντόνιο Σπαντάρο»

Αναγόρευση του καρδιναλίου Ραβάζι σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε ο καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό.