22 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Νέοι αστεροειδείς πήραν το όνομά τους από τρεις Ιησουίτες και έναν Πάπα

Τα ουράνια σώματα ονομάστηκαν προς τιμήν του πάπα Γρηγορίου ΙΓ’ και των Ιησουιτών ιερέων Johann Hagen, Bill Stoeger και Robert Janusz.

562971 Johannhagen, 551878 Stoeger, 565184 Janusz και 560974 Ugoboncompagni. Αυτά είναι τα ονόματα των τεσσάρων αστεροειδών που πήραν το όνομά τους από τρεις αστρονόμους του Αστεροσκοπείου του Βατικανού και τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ’.

Ο πάπας Γρηγόριος, ο οποίος γεννήθηκε ως Ugo Boncompagni, είναι ο Πάπας στον οποίο οφείλουμε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (αργότερα γνωστό ως Γρηγοριανό Ημερολόγιο) και την έναρξη της παράδοσης των παπικών αστρονόμων και αστεροσκοπείων. Οι αστρονόμοι από τους οποίους έχουν πάρει το όνομά τους τρία ουράνια σώματα είναι οι Ιησουίτες Johann Hagen, ο οποίος ήταν διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού από το 1906 έως το 1930, ο Bill Stoeger, κοσμολόγος και θεολόγος, και ο Robert Janusz, που σήμερα ανήκει στο προσωπικό του Αστεροσκοπείου του Βατικανού.

Τα ονόματα των τεσσάρων “διάσημων” αστεροειδών δημοσιεύθηκαν από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση στο τελευταίο δελτίο της στις 7 Φεβρουαρίου.

Οι αστεροειδείς και οι Ιησουίτες

Περισσότεροι από τριάντα αστεροειδείς φέρουν σήμερα τα ονόματα των Ιησουιτών. Ανάμεσά τους ο π. Χριστόφορος Κλάβιος, ο οποίος ανέλαβε από τον Γρηγόριο ΙΓ΄ να εργαστεί στο έργο του ημερολογίου – ο “δικός του” αστεροειδής ονομάζεται 20237 Clavius – και ο π. Giovanni Battista Riccioli (1598-1671), ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα σεληνιακής ονοματολογίας που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα- η διάσημη πλέον “Θάλασσα της Γαλήνης” όπου προσγειώθηκε το Apollo 11, για παράδειγμα, οφείλει το όνομά της σε αυτόν.

Δεδομένου ότι οι Ιησουίτες ταξίδευαν εκτενώς επί αιώνες, υπάρχουν και άλλοι αστεροειδείς που πήραν το όνομά τους από Ιησουίτες που έζησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως οι Φιλιππίνες (4866 Badillo), η Παραγουάη (6438 Suarez), η Κίνα (31124 Slavicek), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (23443 Kikwaya) και η Αργεντινή (2490 Bussolini).

Αρκετοί άλλοι αστεροειδείς ονομάστηκαν από τους αστρονόμους της Specola Vaticana, μεταξύ των οποίων οι 302849 Richardboyle, 119248 Corbally, 14429 Coyne, 4597 Consolmagno, 23443 Kikwaya και 11266 Macke.

Η διαδικασία ονοματοδοσίας ενός ουράνιου σώματος

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, η ονοματοδοσία ενός συγκεκριμένου αστεροειδούς (ή μικρού πλανήτη) μπορεί να διαρκέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεκαετίες.

Όταν ανακαλύπτεται ένας νέος μικρός πλανήτης, του δίνεται ένα προσωρινό όνομα με βάση την ημερομηνία ανακάλυψης. Όταν η τροχιά του αντικειμένου προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να προβλεφθεί αξιόπιστα η θέση του στο απώτερο μέλλον, συνήθως αφού έχει παρατηρηθεί τέσσερις ή περισσότερες φορές καθώς πλησιάζει τη Γη, τότε του αποδίδεται ένας οριστικός αριθμός, ο οποίος εκδίδεται διαδοχικά από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της IAU.

Σε αυτό το σημείο εκείνος που τον ανακάλυψε καλείται να προτείνει ένα όνομα. Υπάρχουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα αυτό: ονόματα κατοικίδιων ζώων ή ονόματα εμπορικής φύσης δεν επιτρέπονται και ονόματα ατόμων ή γεγονότων γνωστών κυρίως για πολιτικούς ή στρατιωτικούς λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προτού περάσουν 100 χρόνια από το θάνατο του ατόμου ή την ημερομηνία του γεγονότος.

Από την Tiziana Campisi

https://www.vaticannews.va/en/church/news/2023-03/new-asteroids-named-after-three-jesuits-pope.html

Προηγούμενο Άρθρο

“Δικαιοσύνη και Eιρήνη” Ευρώπης: Συντονισμένη δράση για το 2023

Επόμενο Άρθρο

Ουκρανία: Ένας χρόνος μετά την εισβολή

You might be interested in …

Υπάρχει ανάγκη για διάλογο μεταξύ των γενεών

Η συνύπαρξη μεταξύ των παλαιότερων και των νεότερων γενεών μπορεί να επιφέρει μια καλύτερη εκτίμηση για τη ζωή, η οποία συχνά χάνεται στη σημερινή κοινωνία των γρήγορων ρυθμών, είπε ο πάπας Φραγκίσκος. Στην σύγχρονη κοινωνία […]

57η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης «Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη»

Στο μήνυμά του για την 57η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ο Πάπας Φραγκίσκος προβληματίζεται και μελετά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παγκόσμια ειρήνη και καλεί τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη που […]