2 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ουκρανία: Ένας χρόνος μετά την εισβολή

Πάνω από 5 εκ. άνθρωποι βοηθήθηκαν από την Κάριτας

Ένα χρόνο μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία η διαμάχη εξακολουθεί να προκαλεί μαζική μετακίνηση χιλιάδων αμάχων προς τις ασφαλέστερες περιοχές της χώρας. Η Κάριτας εξακολουθεί να αποζητά την ειρήνη και δεσμεύεται να συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους πληγέντες για όσο διάστημα χρειαστεί. Το 2022, τα μέλη της Διεθνούς Κάριτας υποστήριξαν τις δύο Κάριτας στην Ουκρανία (Κάριτας Ουκρανίας και Κάριτας Spes) με χρηματοδότηση άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι δύο Κάριτας αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία και ποιότητα στην ανθρωπιστική τους δράση. Με τη συμβολή πάνω από 2.540 εργαζομένων αλλά και εθελοντών, οι δύο οργανώσεις της Kάριτας στην Ουκρανία, κατάφεραν να αναβαθμίσουν την ανθρωπιστική τους δράση και να υποστηρίξουν πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν επείγουσα ανάγκη από άμεση βοήθεια και κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Πιο γενικά, οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες της Κάριτας έφτασαν συνολικά σε πάνω από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών όπου εξακολουθούν να ζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Από την έναρξη της εισβολής, η Κάριτας Ουκρανίας παρείχε διάφορα είδη σημαντικών υπηρεσιών όπως τρόφιμα, στέγη, χρηματική βοήθεια, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη στην ανοικοδόμηση σπιτιών. Με το τελευταίο έργο βοηθήθηκαν πάνω από 3.200 νοικοκυριά μόνο στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η Κάριτας Spes Ουκρανίας έχει επίσης επεκτείνει τις δραστηριότητές της και αριθμεί πλέον 50 κέντρα παροχής βοήθειας σε 23 περιφέρειες, κάποιες από τις οποίες είναι στην πρώτη γραμμή. Η Κάριτας Spes επικεντρώνεται επίσης στην κατασκευή ασφαλών καταλυμάτων δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρίες, ασθένειες ή άλλες εξαιρετικές συνθήκες που τους καθιστούν πιο ευάλωτους.

Και οι δυο Κάριτας μαζί πρόσφεραν περίπου 3,7 εκατομμύρια πακέτα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, 637.000 καταλύματα, 192.000 υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πακέτα νερού, ειδών προσωπικής υγιεινής ενώ, 107.600 άτομα έλαβαν άμεση χρηματική βοήθεια.

Φωτογραφία από CaritasSpes

Η Κάριτας Ρουμανίας εστιάζει στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των προσφύγων στα ειδικά κέντρα ακρόασης, προσφέροντας ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη και εκπαιδευτική βοήθεια. Πολλές γυναίκες που έχουν αφήσει πίσω τους συντρόφους τους αντιμετωπίζουν ψυχολογικές και διάφορες δυσκολίες φροντίζοντας μόνες τους τα παιδιά τους.

Η Κάριτας Τσεχίας φιλοξενεί επίσης πάνω από 1.650 πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της. Από την αρχή της κρίσης, έχει βοηθήσει περισσότερους από 124.000 ανθρώπους με κοινωνικές υπηρεσίες και υποστήριξη διερμηνείας. Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες σκοπεύουν να παραμείνουν στην Τσεχική Δημοκρατία, η Κάριτας έχει δημιουργήσει διάφορα κέντρα για να τους υποστηρίξει στις διοικητικές διαδικασίες για την εύρεση εργασίας & στέγασης αλλά και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ωστόσο, πολλά παιδιά εξακολουθούν να μην μπορούν να εγγραφούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας θέσεων. Ως εκ τούτου, η Κάριτας Τσεχίας δημιούργησε λέσχες Νέων της Κάριτας για παιδιά από την Ουκρανία ώστε να τα βοηθήσει να μάθουν την τσεχική γλώσσα

Φωτογραφία από Κάριτας Τσεχίας

Παρά τη σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση στη Μολδαβία λόγω του πληθωρισμού, η χώρα φιλοξενεί περίπου 78.728 Ουκρανούς πρόσφυγες. Παρόλο που, αρχικά, οι Μολδαβοί άνοιξαν τα σπίτια τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς, στην πορεία άρχισαν να σημειώνονται κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δικαιούχων διεθνούς βοήθειας και των κοινοτήτων υποδοχής. Ως αποτέλεσμα, η Κάριτας Μολδαβίας εξισορροπεί τις παρεμβάσεις της αντιμετωπίζοντας και τις ανάγκες της κοινότητας υποδοχής για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του ασφαλούς περιβάλλοντος των πληγέντων πληθυσμών. Από την αρχή του πολέμου η Κάριτας Μολδαβίας έχει υποστηρίξει σχεδόν 6.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία παρέχοντας στέγη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τροφή και νερό.

Η Πολωνία μέχρι σήμερα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία στην ΕΕ (πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα). Εκτός από τη μεγάλη υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη στη χώρα, η Κάριτας Πολωνίας, σε συνεργασία με την Κάριτας Spes, αναπτύσσει το πρόγραμμά “από οικογένεια σε οικογένεια”, μέσω του οποίου οι πολωνικές οικογένειες μπορούν να κάνουν μηνιαίες δωρεές σε ουκρανικές οικογένειες. Ο προϋπολογισμός της Κάριτας Πολωνίας για τη βοήθεια των προσφύγων ξεπέρασε πρόσφατα τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κάριτας Σλοβακίας ήταν πολύ ενεργή στη συλλογή δωρεών για την αποστολή ηλεκτρογεννητριών στην ανατολική Ουκρανία μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς. Στην Κάριτας Σλοβακίας λειτουργούν σήμερα 24 κέντρα υποστήριξης στις επαρχίες της για τη βοήθεια προσφύγων. Μέσω άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας, μαθημάτων ξένων γλωσσών, ψυχολογικής υποστήριξης και δημιουργικών εργαστηρίων, η Κάριτας στοχεύει στην ενσωμάτωση όσων δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο καιρό θα παραμείνουν στη Σλοβακία.

Μαζί με την Κάριτας Σλοβακίας, η Κάριτας Ουγγαρίας βοήθησε στην παράδοση μιας μεγάλης ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής στη Ζακαρπάττια (δυτική Ουκρανία) με γεννήτριες και θερμαντικά μέσα για να ανταποκριθεί στις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Επιπλέον, η Κάριτας Ουγγαρίας διαθέτει κέντρα περισυλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας από τα οποία αναχωρούν τακτικά αυτοκινητοπομπές για να παραδώσουν βοήθεια σε είδος στην Ουκρανία. Από την έναρξη της κρίσης, η οργάνωση έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους στα σύνορα και σε κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών όπου οι αφιχθέντες έλαβαν υποστήριξη στην αναζήτηση θέσεων εργασίας, στέγασης και εκπαίδευσης.

(Πηγή κειμένου:Caritas Europa, Φεβρουάριος 2023)

Ματθαίος Γιαννησόπουλος 

Υπεύθυνος επικοινωνίας Κάριτας Ελλάς 
e-mail: mgiannisopoulos@caritas.gr 
 www.caritas.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Νέοι αστεροειδείς πήραν το όνομά τους από τρεις Ιησουίτες και έναν Πάπα

Επόμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας

You might be interested in …

Στο πλευρό των πλημμυροπαθών συνεχίζει να βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς

Η Καθολική Εκκλησία μέσω της Κάριτας Ελλάς συνεχίζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μάνδρας, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει όσο μπορεί τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες της […]

Η Κάριτας Ευρώπης ευχαριστεί τους Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κάριτας Ελλάς Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, MKO ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Η Κάριτας Ευρώπης ευχαριστεί τους Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποστήριξή τους στο λαό της Ουκρανίας Ο Γενικός Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης χαιρετίζει το ψήφισμα […]

Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία & τα σύνορα με την Ευρώπη: Η αλληλεγγύη της Κάριτας σε δράση

15.3.2022 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ: Τις πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία ανακοίνωσε εισβολή στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, 15 Μαρτίου 2022, άναυδη και σοκαρισμένη, η διεθνής κοινωνία παρακολουθεί την εξέλιξη του μεγαλύτερου και γρηγορότερα εξελισσόμενου δράματος […]