Ο πάπας Φραγκίσκος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας την Παρασκευή και το Σάββατο με αφορμή την ολοκλήρωση της συνάντησης «Μεσογειακές Συναντήσεις» (Rencontres Méditerranéennes), οι οποίες συγκεντρώνουν επισκόπους και νέους από όλη τη Μεσόγειο από 17 εως 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Ο Άγιος Πατέρας είχε επαινέσει την επικείμενη επίσκεψη ως ευκαιρία για την προώθηση της αδελφοσύνης, μέσω των Συναντήσεων, οι οποίες θα συγκεντρώσουν εκπροσώπους από την περιοχή.
Η επίσκεψη στη Μασσαλία, είναι το 44ο Αποστολικό Ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στο εξωτερικό, μετά την Αποστολική Επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μογγολία νωρίτερα αυτό το μήνα.
Προώθηση της ειρήνης, της ολοκλήρωσης, της συνεργασίας
Μιλώντας την Κυριακή μετά την θεομητορική προσευχή Άγγελος Κυρίου, ο Πάπας χαρακτήρισε τις Συναντήσεις «μια όμορφη πρωτοβουλία», σημειώνοντας ότι «διασχίζει σημαντικές πόλεις της Μεσογείου, φέρνοντας κοντά εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες για να προωθήσουν δρόμους ειρήνης, συνεργασίας και ολοκλήρωσης γύρω από το mare nostrum, με ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο της μετανάστευσης».
«Αντιπροσωπεύει», τόνισε ο Άγιος Πατέρας, «μια πρόκληση που δεν είναι εύκολη, όπως βλέπουμε και από τα χρονικά αυτών των ημερών, αλλά που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού».
Αυτό, επέμεινε, είναι «απαραίτητο για το μέλλον όλων μας», το οποίο «θα είναι ευήμερο μόνο αν οικοδομηθεί πάνω στην αδελφοσύνη, θέτοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τους ανθρώπους πρώτα, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη».
17/9/2023
Τι είναι οι συνάντηση «Μεσογειακές Συναντήσεις»
Από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, η επισκοπή της Μασσαλίας διοργανώνει τις «Μεσογειακές Συναντήσεις» (Rencontres Méditerrannéennes). Είναι η τρίτη τέτοια συνάντηση που διοργανώνεται, μετά το Μπάρι το 2020 και τη Φλωρεντία το 2022. Η Μασσαλία είναι ο τρίτος σταθμός μιας κοινής πορείας των επισκοπών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, και πρόκειται να φέρει κοντά τους καθολικούς επισκόπους, τους εκπροσώπους των άλλων Εκκλησιών και νέους κάθε ομολογίας για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χώρες που αγκαλιάζουν τη Μεσόγειο. Το στοίχημα των Μεσογειακών Συναντήσεων, λοιπόν, είναι να συναντηθούν 120 καθολικοί επίσκοποι και νέοι από όλες τις ομολογίες και θρησκείες που θα έρθουν από τις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο, να οργανωθεί στη Μασσαλία ένα μεσογειακό πολιτιστικό φεστιβάλ ανοιχτό σε όλους και όλοι μαζί να υποδεχθούν τον πάπα Φραγκίσκο, στην πρώτη επίσκεψη Πάπα στην πόλη εδώ και πέντε αιώνες, έτσι ώστε το μωσαϊκό λαών, πολιτισμών και θρησκειών που συνθέτουν τη Μεσόγειο, να οικοδομήσει και να μοιραστεί την ίδια ελπίδα.
Γιατί στη Μασσαλία; Η επιλογή δεν είναι τυχαία: στον ρου της ιστορίας, η Μασσαλία υπήρξε συχνά η πύλη της Ανατολής. Σήμερα, για πολλούς ανθρώπους που ήρθαν από την Ανατολή, αποτελεί την πύλη της Δύσης. Στην πόλη υπάρχει έντονο το εβραϊκό στοιχείο, και μια ισχυρή κοινότητα Αφρικανών και Αρμενίων. Δέχεται διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες της Ανατολής. Είναι επίσης η πόλη όπου βρίσκεται η φτωχότερη συνοικία της Ευρώπης. Η Μασσαλία, μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη, μικρόκοσμος της Μεσογείου, διοργανώνοντας τις Μεσογειακές Συναντήσεις ως Εκκλησία και ως πόλη, μπορεί να υπηρετήσει την ενότητα των ανθρώπων σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη περιοχή της Μεσογείου.
Η Μεσόγειος έχει έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις: την φτώχεια, τις συγκρούσεις, τον θρησκευτικό πλουραλισμό, το οικολογικό στοίχημα, την κατάσταση των μεταναστών. Ωστόσο διαθέτει και ιστορικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικοοικονομικούς πόρους. Ο σκοπός των Μεσογειακών Συναντήσεων είναι πριν από όλα να συνειδητοποιήσουν οι μεσογειακοί λαοί ότι η Μεσόγειος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, και να επιτρέψουν στην Εκκλησία, με τρόπο απόλυτα συνδεδεμένο με τις ανησυχίες της κοινωνίας πολιτών, να προσφέρει τη συνεισφορά της που απορρέει από την ιστορία της, από την πίστη της και από τη σκέψη της. Έτσι, οι Μεσογειακές Συναντήσεις επιδιώκουν να φέρουν κοντά τις Εκκλησίες και δίπλα τους όλους τους φορείς καλής θελήσεως – τις μοναχικές κοινότητες, τα διάφορα κινήματα, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις κ.τ.λ.- έτσι ώστε να αναβιώσουν στις κουλτούρες και στους λαούς της Μεσογείου η χαρά και η ελπίδα. Και γιατί η Εκκλησία επενδύει στις Μεσογειακές Συναντήσεις; Διότι η Εκκλησία ζει εν μέσω αυτών των δοκιμασμένων κοινωνιών και έχει το καθήκον να υπακούσει στην κλήση της, κάνοντας την ελπίδα, που γεννιέται από την πίστη και από την εμπειρία της, προσιτή σε όλους.
Ο π. Alexis Leproux, βικάριος της επισκοπής της Μασσαλίας, μιλώντας για την συνάντηση μάς τόνισε: «Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στις Μεσογειακές Συναντήσεις δείχνει ότι σε πείσμα των καιρών, η ειρήνη μπορεί να οικοδομηθεί, μόνο που είναι μια μακρά και αργή πορεία». Στις Μεσογειακές Συναντήσεις θα συμμετάσχουν 26 χώρες. «Η Ελλάδα είναι μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μια από τις επόμενες Μεσογειακές Συναντήσεις θα μπορούσε διοργανωθεί και στην Αθήνα. Με την πρωτοβουλία αυτή, θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ειρήνης, να γιατρέψουμε πληγές. Είναι μια κοινή δυναμική στην οποία συμμετέχουν και οι 26 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο. Οι Μεσογειακές Συναντήσεις προτείνουν απτούς δρόμους συμφιλίωσης και κοινής κατοικίας».
Το φεστιβάλ προτείνει έναν προγραμματισμό πολύ διαφοροποιημένων εκδηλώσεων – συνέδρια, εκθέσεις, επισκέψεις σε χώρους λατρείας, στρογγυλές τράπεζες είναι μόνο λίγες από τις εκδηλώσεις που έχουν σχεδιαστεί για τις Μεσογειακές Συναντήσεις. Θα περιλαμβάνει μια συνάντηση των επισκόπων με τους νέους, μια ημέρα με τον πάπα Φραγκίσκο, ενώ το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και εταιρικούς παράγοντες της Μεσογείου προκειμένου να αξιολογήσουν τις μυριάδες θετικών πρωτοβουλιών που θα φέρουν.
Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τη Μασσαλία στις 23 Σεπτεμβρίου για να κλείσει τη συνάντηση των επισκόπων και τη συνεδρία με τη νεολαία, αφού θα έχει εμπιστευθεί αυτή τη διαδικασία στη μεσιτεία της Παναγίας, στη βασιλική της Notre-Dame-de-la-Garde, και θα έχει αποτίσει φόρο τιμής στους μετανάστες που πέθαναν στη θάλασσα, προτού τελέσει μια μεγάλη Λειτουργία ανοιχτή για όλους, όπου αναμένεται να παρευρεθούν 60.000 άτομα. Ερχόμενος στη Μασσαλία, ο πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει το μεσογειακό προσκύνημα του 2013, επαναβεβαιώνοντας έτσι την ιδιαίτερη ποιμαντική μέριμνά του για την περιοχή της Μεσογείου, όπως έκανε και με τον Αμαζόνιο.
Από την Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχουν στις Μεσογειακές Συναντήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Σεβ. Θεόδωρος Κοντίδης, ο επίσκοπος Γρηγόριος Δ. Παπαθωμάς, Μητροπολίτης Περιστερίου και καθηγητής κανονικού δικαίου στο ΕΚΠΑ, η Mariaserena Bonazzi της κοινότητας Ιωάννης ΚΓ΄ και ένας φοιτητής θεολογίας.
Ειρήνη Κουτελάκη
Πηγή: εφημ. Καθολική Φ.334, Αυγούστου 2023