20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Θεοφάνεια στην Τήνο

ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Την παραμονή των Θεοφανείων στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων κατά το Τηνιακό τυπικό. Μαζί με το Σεβασμιότατο συλλειτούργησε και ο εφημέριος π. Μάρκος  Φώσκολος. Η συμμετοχή των ενοριτών ήταν πολύ μεγάλη, όπως εξ άλλου παρατηρείται σε όλες τις εορτές  των Χριστουγέννων.

Ο Σεβασμιότατος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας αποκαλύπτει ότι ο Ιησούς είναι το δώρο  του Θεού προς όλη την ανθρωπότητα. Κανένας δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να πει: Ο Ιησούς είναι δικός μου. Διότι Εκείνος  ανήκει σε όλους, σε κάθε άνθρωπο, άγιο ή αμαρτωλό, δίκαιο ή άδικο πιστό ή άθεο, ενεργό χριστιανό ή αδιάφορο, τέκνον του Αβραάμ ή τέκνον των Εθνών. Ο Χριστός ανήκει σε ολόκληρη τη δημιουργία, ορατή και αόρατη, είναι η κεφαλή των πάντων.

Οι δρόμοι για να φθάσει κανείς  στον Ιησού  είναι μυστηριώδεις. Ο Θεός δεν μιλά μόνο με τη γλώσσα της αποκάλυψης, των οραμάτων, την αποστολή των αγίων Αγγέλων του, μιλά επίσης με τη γλώσσα  της ιστορίας, της δημιουργίας. Όλη η πλάση  γίνεται φωνή  του Θεού, διαμέσου της οποίας μπορεί ο άνθρωπος να φθάσει στον Ιησού Χριστό.

Οι Μάγοι  από την ευαγγελική διήγηση του ευαγγελιστή Ματθαίου έφθασαν στον Χριστό μέσω του άστρου. Αυτοί ήταν  ερμηνευτές  των σημείων του ουρανού  και παρατηρούσαν κάτι το διαφορετικό που δεν είχε ποτέ συμβεί πριν. Ακολούθησαν αυτό το σημείο. Έφθασαν  στην Ιερουσαλήμ. Ενημερώθηκαν. Στάλθηκαν στην Βηθλεέμ. Το άστρο  εμφανίστηκε  και πάλι, τους συνόδεψε και τους οδήγησε στο σπίτι  όπου βρήκαν το παιδί, με τη Μαρία  και τον Ιωσήφ.

Αυτή η διήγηση  μας διδάσκει  και μία άλλη πολλή μεγάλη αλήθεια. Για να ακούσουμε τη φωνή  του Κυρίου, για να φθάσουμε μέχρι τον Ιησού Χριστό, χρειάζεται  η καρδιά μας να είναι απλή και ταπεινή, φτωχή, μικρή, άδολη και χωρίς εγωισμό. Διαφορετικά επισκιάζουμε τη φωνή  του Θεού, την εκμηδενίζουμε, δεν την ακούμε.

Εάν είσαι κάποιος αναζητητής του Θεού, σήμερα είναι η γιορτή σου.

Εάν είσαι κάποιος που δεν ικανοποιείσαι  επειδή απλώς άκουσες να λένε, τότε σήμερα είναι η ημέρα η δική σου.

Εάν η καρδιά σου είναι ανήσυχη, διάβασε  με προσοχή τη θαυμάσια σελίδα  αυτή που ο ευαγγελιστής Ματθαίος μας χαρίζει σήμερα.

Δεν ξέρουμε πόσοι  ήταν οι μάγοι ή αν ήταν βασιλιάδες, γιατί κάτι τέτοιο δεν αναφέρει η Γραφή. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως έφθασαν από μακριά, από την Ανατολή, ίσως από την Αραβία. Ο Ματθαίος  τους αποκαλεί  “Μάγους”, που σημαίνει ότι ήταν αστρονόμοι, αστρολόγοι, μελετητές του ουράνιου θόλου.

Η ιστορία τους είναι μια πορεία, μια αναχώρηση από πολύ μακριά, μία αναζήτηση, μια επιθυμία κάποιον να συναντήσουν. Εμπιστεύονται   ένα άστρο, βρίσκουν δηλαδή το δρόμο τους χαραγμένο στον ουρανό.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι λεπτότατος  στην περιγραφή  της αντίθεσης μεταξύ  της δυναμικότητας  και της αναζήτησης των Μάγων και της στασιμότητας και της εσωστρέφειας  του Ηρώδη, των Αρχιερέων και Γραμματέων.

Ενώ όλοι  αυτοί, ενώ βρίσκονται τόσο κοντά στα γεγονότα δεν είδαν τίποτε, δεν κατάλαβαν τίποτε. Όλα ήταν δίπλα τους, δυο βήματα πιο πέρα, αρκούσε να ανοίξουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους. Αλλά το άστρο  ήταν στον ουρανό  και εκείνοι οι δυνατοί  ήταν τόσο πολύ  προσηλωμένοι στη γη. Πόσες φορές κι εμείς τους μοιάζουμε, δυστυχώς!

Αντίθετα οι Μάγοι, είδαν  από μακριά ένα φως, χωρίς να το γνωρίζουν έκαναν πράξη την προφητεία  του Ησαΐα: “Θα βαδίσουν τα  έθνη  στο φως του” (Ησαΐας  60, 3). Είδαν και ξεκίνησαν. Χωρίς να γνωρίζουν πού πηγαίνουν. Ξεκίνησαν και αυτό φθάνει. Έτσι έκανε και ο Αβραάμ, ο πατέρας της πίστης.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος θέλει να δηλώσει πως  αυτό το φως λάμπει πάνω σε όλους τους λαούς. Ο γεννηθείς Μεσσίας,  της σπηλιάς της Βηθλεέμ,  ανήκει σε όλους. Αυτό που αξίζει  είναι η ειλικρινής και θαρραλέα αναζήτηση αυτού του Φωτός, του Μεσσία, του Χριστού.

Αυτό που έχει  σημασία είναι η αναζήτηση που αισθάνομαι μέσα μου και που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί  από τους ανθρώπους της γης, είναι η ματιά  που δεν είναι ανάγκη να δει, να καταλάβει   και να ασπαστεί  τα πάντα και αμέσως.

 Αυτό ισχύει και για μας.

Δεν έχει μεγάλη σημασία  αν είσαι  ένας παραδοσιακός χριστιανός,  εάν είσαι «κοντά  στην ενορία,  εάν δεν έχασες  καμία Λειτουργία την Κυριακή και στις γιορτές, εάν ανήκεις στο ενοριακό συμβούλιο ή σε κάποιο άλλο θεσμό ή κίνημα της Εκκλησίας.

Μπορεί όλα αυτά να τα ακολουθείς πιστά και με τον καλύτερο τρόπο, με πολλή ευλάβεια, αλλά, αν η καρδιά σου  δεν είναι στα ίχνη  εκείνου του άστρου, εάν δεν είσαι σε συνεχή πορεία  πίσω από αυτό το άστρο, εάν δεν αναζητάς  το Θεό, τα πάντα είναι ανώφελα και εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαθούν.

Η αναζήτηση των Μάγων, η πορεία τους μέχρι τον τελικό σκοπό, η ανακάλυψη, η προσκύνηση, η προσφορά των δώρων τους, η επιστροφή στη χώρα τους από άλλο δρόμο είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναζήτησης και συνάντησης με τον Ιησού Χριστό. Προτείνω στον εαυτό μου και σε όλους σας να το ακολουθήσουμε, τώρα που με το λόγο του Κυρίου το άστρο φάνηκε ξανά στον ουρανό. Αμήν.

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Την ημέρα των Θεοφανείων ο Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των ενοριτών ήταν πολύ καλή.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και είπε:


Ένα άστρο  οδήγησε του Μάγους μέχρι την Βηθλεέμ, για να ανακαλύψουν εκεί  «τον Βασιλιά των Ιουδαίων που γεννήθηκε» και να τον προσκυνήσουν.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος  προσθέτει στο Ευαγγέλιό του: «και αφού εισήλθαν στο σπίτι, είδα το βρέφος με τη Μαρία τη Μητέρα του,  και αφού γονάτισαν το προσκύνησαν».

 Το ταξίδι από την Ανατολή, η έρευνα, το αστέρι που φάνηκε στον ορίζοντα, η όψη του Σωτήρα  και η προσκύνηση  γίνονται τα στάδια  που οι λαοί  και τα άτομα οφείλουν να διανύσουν  για να συναντήσουν το Σωτήρα του κόσμου. Το φως και η αναφορά σ’ αυτό  δεν είναι κάτι περασμένο διότι αυτό συμβολίζει την πίστη  του κάθε ενός μας.

 Για να μπορέσουν να δοκιμάσουν τη χαρά της συνάντησης με το Χριστό και να του προσφέρουν τα δώρα, οι Μάγοι πέρασαν από πολλές  καταστάσεις και έπρεπε πάντα να ρωτούν, πάντα να ακολουθούν τα σημάδια που ο Θεός τους έστελνε.

Κι εμείς μπορούμε να δούμε  άστρο  μέσα από την επιστήμη, μέσα από τα μυστήρια της Εκκλησίας, μέσα από τα σημεία των καιρών, μέσα από τα σοφά λόγια και τις συμβουλές που όλα αυτά μαζί αποτελούν  την απάντηση  στα ερωτήματά μας  που αφορούν τη σωτηρία και το Σωτήρα.

 Τα Χριστούγεννα είναι ο Θεός που αναζητά τους ανθρώπους. Τα Θεοφάνεια είναι ο άνθρωπος που αναζητά το Θεό.

Ο Θεός στέλνει τα δικά του σύμβολα. Στη Μαρία στέλνεται ο Αρχάγγελος, στον Ιωσήφ ένα όνειρο, στους βοσκούς ένα βρέφος μέσα σε μια φάτνη, για τους Μάγους αρκεί ένα άστρο, σε μας αρκούν οι Μάγοι. Ακόμη και ο Ηρώδης δέχεται ένα σημάδι που είναι οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ανατολή, που θεωρείται το κέντρο του φωτός, και ψάχνουν για ένα νέο Βασιλιά.

Πάντοτε υπάρχει ένα σημάδι για όλους μας. Συχνά πρόκειται  για μικρά σημάδια, τις περισσότερες φορές  πρόκειται για πρόσωπα  που είναι Θεοφάνεια  καλοσύνης, ζωντανές ενσαρκώσεις του Ευαγγελίου.

Πώς όμως μπορούμε και εμείς να μάθουμε να ερμηνεύουμε αυτά τα σημάδια;

Το πρώτο βήμα μας το υποδεικνύει ο Προφήτης Ησαΐας: «Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε!». Η ζωή είναι μία έκσταση, οφείλουμε να βγούμε έξω από τον εαυτό μας, να κοιτάξουμε ψηλά.

Οφείλουμε να μπούμε σε πορεία  ακολουθώντας ένα άστρο που μας προηγείται. Για να βρούμε τον Χριστό πρέπει να βαδίσουμε, να αναζητήσουμε, να ταξιδέψουμε με σύνεση και αγάπη. Η αναζήτηση είναι ήδη κάποια ανακάλυψη, αλλά το να  ανακαλύψουμε τον Ιησού  σημαίνει συνεχώς να τον αναζητούμε. Εμείς βαδίζουμε ομαδικά, όπως οι Μάγοι, ως μικρή  κοινότητα. Αυτό σημαίνει πως ήδη ξεπεράσαμε τη μοναξιά.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα λάθη. Χρειάζεται απέραντη υπομονή να ξαναρχίσει κανείς απ’ την αρχή και να κοιτάξουμε το άστρο που μας οδηγεί με απλότητα και ταπεινότητα ενός απλού παιδιού.

Να προσκυνήσουμε και να προσφέρουμε. Το πιο πολύτιμο δώρο που πρόσφεραν οι Μάγοι είναι το ίδιο τους το ταξίδι που κράτησε σχεδόν δυο χρόνια. Η βαθειά τους επιθυμία. Ο Θεός επιθυμεί να τον επιθυμούμε.

Οι Μάγοι επέστρεψαν από άλλη οδό στην πατρίδα τους. Αυτή η σημείωση του ευαγγελιστή δεν είναι τυχαία, είναι συγκεκριμένη και με μεγάλη σημασία. Η άλλη οδός που ακολουθούν οι Μάγοι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους συμβολίζει τον άλλο δρόμο που θα ακολουθούν από δω και πέρα στη ζωή τους. Δεν θα ασχολούνται πια με την κίνηση των άστρων, τώρα ανακάλυψαν τον ήλιο της δικαιοσύνης, το αληθινό φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται σ’ αυτόν τον κόσμο. Είναι το φως το αληθινό που βοηθά τον άνθρωπο να χαράσσει στη ζωή του τη σωστή πορεία που τον οδηγεί στην αληθινή ευτυχία, στη σωτηρία, αυτήν  που φέρνει  ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος μέσω του ανεξιχνίαστου Μυστηρίου της Θείας Ενσαρκώσεως, γίνεται ο Εμμανουήλ, δηλαδή ο Θεός ανάμεσά μας.

Αυτόν το Θεό αναζητούμε με το φως και τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Αυτόν το Θεό θέλουμε  να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσουμε για τα σημερινά Θεοφάνεια που κάνει στην κάθε μια και τον καθένα μας αλλά και  όλα τα έθνη να ελπίζουν σε μια αληθινή και ευτυχή συνάντηση με τον Ιησού Χριστό.

 Ας είναι, αδελφοί μου, αυτή η ημέρα των Φώτων, ημέρα που θα λάμψει στη ζωή μας  το Φως το ανέσπερο του Χριστού, για να μείνει άσβεστο μέσα στην καρδιά μας και να οδηγεί τα βήματά μας στο Χριστό και στους αδελφούς, και μέσω αυτών στο Θεό Πατέρα. Αμήν.

Προηγούμενο Άρθρο

Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Ξινάρας

Επόμενο Άρθρο

Χριστούγεννα της Κοινότητας των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ουκρανών

You might be interested in …

– Τήνος : Η πρώτη ημέρα του χρόνου

Την Πρωτοχρονιά ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τη θεία Λειτουργία στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Η συμμετοχή  των ενοριτών ήταν πολύ καλή και ο Σεβασμιότατος μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου μίλησε […]

tin_jul_2

Πανήγυρη στο Εξώμβουργο

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟ Στο Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου τελέσθηκε την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου – Τήνου π. Νικόλαο και Ιερείς από […]

Νάξος: Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου. Πανηγύρισε ο Μητροπολιτικός Ναός στη Νάξο

Το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου 2018, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, πανηγύρισε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα  ο Μητροπολιτικός μας Ναός στη Νάξο. Με την παρουσία πολλών ενοριτών και φιλέορτων στις 6,30 το απόγευμα έγινε η ευλογία […]