20 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος για την χριστιανική μαρτυρία

Μιλώντας στους συμμετέχοντες σε συμπόσιο για την αγιότητα, ο Άγιος Πατέρας αναφέρθηκε στους μάρτυρες και στο παράδειγμα της Asia Bibi, της Πακιστανής χριστιανής που πέρασε σχεδόν εννέα χρόνια στη φυλακή για βλασφημία κατά του Ισλάμ πριν αθωωθεί το 2019. «Δεν υπάρχει εποχή που να μην είχε μάρτυρες, μέχρι σήμερα», είπε κατά τη διάρκεια ακρόασης με τους συμμετέχοντες σε συμπόσιο για την αγιότητα στις 16 Νοεμβρίου 2023.

9 χρόνια χριστιανικής μαρτυρίας

«Ας σκεφτούμε μια περίπτωση χριστιανικής ζωής που ζει με συνεχή μαρτυρία», είπε ο Πάπας για την Bibi, μια μητέρα που καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 και τελικά απελευθερώθηκε από την πακιστανική δικαιοσύνη. «Σχεδόν εννέα χρόνια χριστιανικής μαρτυρίας!» είπε ο Πάπας· είχε δεχθεί την οικογένειά της το 2018 στο Βατικανό.

Το 2009, την παραμονή των 40ων γενεθλίων της, η Asia Bibi, εργάτρια γης από την περιοχή Παντζάμπ, κατηγορήθηκε από μουσουλμάνες ότι βεβήλωσε ένα πηγάδι. Μετά από έναν νομικό μαραθώνιο και την διεθνή κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής -ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ και στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα από την υπόθεσή της- η Πακιστανή απελευθερώθηκε τελικά από τη φυλακή της στο Μουλτάν τον Νοέμβριο του 2018. Στη συνέχεια κατέφυγε στον Καναδά.

«Πέρασαν πολλά χρόνια προτού οι δικαστές πουν ότι είναι αθώα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Είναι μια γυναίκα που συνεχίζει να ζει, και υπάρχουν πολλοί, πολλοί σαν κι αυτήν, που μαρτυρούν την πίστη και την ευσπλαχνία», είπε ο Πάπας στους συμμετέχοντες στο ακαδημαϊκό συνέδριο που προώθησε η Ποντιφική Σύνοδος για τις Αγιοκατατάξεις, με τίτλο «Η κοινοτική διάσταση της αγιότητας».

Μετά την απελευθέρωση της Asia Bibi είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ωστόσο, όπως ανέφερε η La Croix το 2020, είχε ακυρώσει την επίσκεψη -μαζί με άλλες δραστηριότητες- επειδή πίστευε ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις όποιες πιθανότητες επιστροφής της στο Πακιστάν.

Κόπτες μάρτυρες

Στην ομιλία του, ο Πάπας αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στο ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο των 21 χριστιανών μαρτύρων, μεταξύ των οποίων 20 Κόπτες, που σκοτώθηκαν από το ISIS στη Λιβύη το 2015. Η ιστορική αυτή πρωτοβουλία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για τους πρώτους αγίους που αναγνωρίζονται από την Καθολική και την Κοπτική Εκκλησία. «Πέθαναν λέγοντας: “Ιησού, Ιησού”», υπενθύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με πληροφορίες από το aleteia.org

Προηγούμενο Άρθρο

Καθηγητές της Σχολής «Saint-Paul» του Πειραιά επισκέφτηκαν την Αλβανία, προσκεκλημένοι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου

Επόμενο Άρθρο

Ένα νέο βιβλίο του Πάπα Φραγκίσκου για την Σκηνή της Γέννησης, της γνωστής μας Φάτνης

You might be interested in …

Κλιματική κρίση: Θερμοκρασία ρεκόρ καταγράφεται στην Ανταρκτική

Εάν επαληθευτεί, η θερμοκρασία 18,3 ° βαθμών κελσίου που καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα σε έναν μετεωρολογικό σταθμό της Αργεντινής στη βόρεια Ανταρκτική, θα είναι ρεκόρ για την ήπειρο. Μια θερμοκρασία που καταγράφεται σε μια βάση […]

Στη Νιγηρία Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην προσευχή

  Μιλώντας στο Εθνικό Χριστιανικό Κέντρο της Abuja, ο Αρχιεπίσκοπος Ignatius Ayau Kaigama τόνισε τη σημασία της διαθρησκευτικής πρωτοβουλίας σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τις συνεχώς αυξανόμενες εντάσεις και την απειλή […]

Η αλήθεια δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές

Παραμονή της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι η αλήθεια «δεν χρειάζεται δυνατές κραυγές για να φτάσει στις καρδιές των ανθρώπων». Ο πάπας Φραγκίσκος,μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο του […]