24 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Συνεχής Αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας», Δήλωση των Γενικών Γραμματέων της «Justice & Peace» Europe

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος
Συνοδική Επιτροπή “Δικαιοσύνη & Ειρήνη”

Μεταξύ 9 και 11 Φεβρουαρίου 2024, οι Γ. Γ. των Ευρωπαϊκών Επιτροπών «Δικαιοσύνη και Ειρήνη» συναντήθηκαν στο Βερολίνο, ως εναλλακτική λύση της προγραμματισμένης τοποθεσίας του Lviv, που δε θεωρήθηκε αρκετά ασφαλής, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Εκεί συναντήθηκαν με πρόσφυγες από την Ουκρανία και οργανώσεις που τους υποστηρίζουν. Το Σάββατο 10/2 προσευχήθηκαν για την ειρήνη, μπροστά στην Πρεσβεία της Ρωσίας, Την Κυριακή συμμετείχαν στη θεία λειτουργία της της ελληνοκαθολικής ουκρανικής κοινότητας.

Στη συνέχεια οι συμπρόεδροι της «Justice & Peace» Europe, Σεβασμ. Antoine Herouard και κα Maria Hammershoy, μετέβησαν, μέσω των συνόρων Πολωνίας – Ουκρανίας, στην ίδια την Ουκρανία, όπου συνάντησαν εκκλησιαστικούς παράγοντες και εκπροσώπους της Κάριτας και συνομίλησαν με κατοίκους της χώρας. Ο Σεβασμ. Α. Herouard, ο οποίος είναι, επίσης, Αρχιεπίσκοπος της Dijon και Α΄ Αντιπρόεδρος της COMECE, μετά την επιστροφή του, έδωσε συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Βατικανού.

Η Δήλωση που ακολουθεί δημοσιεύθηκε την 11/2 μετά τη συνάντηση του Βερολίνου

Η απρόκλητη ρωσική εισβολή, πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, τα εγκλήματα πολέμου και η βάναυση κατοχή, όπως και οι βομβαρδισμοί που έχουν σπείρει τον τρόμο στον άμαχο πληθυσμό, έχουν αναγκάσει πάνω από 6.000.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό. Επιπλέον 3.600.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια πολέμου και η ελπίδα των προσφύγων να επιστρέψουν σε μια ειρηνική πατρίδα παραμένει ανεκπλήρωτη. Η Ρωσική Ομοσπονδία κλιμακώνει τον πόλεμο και δε σταματά να προκαλεί βάσανα και θάνατο στον ουκρανικό πληθυσμό, ο οποίος διακινδυνεύει τη ζωή του για την ελευθερία και ασφάλεια και της υπόλοιπης Ευρώπης. Έχοντας αυτό κατά νου, έχουμε ηθικό καθήκον να επεκτείνουμε τη βοήθειά μας, για να προστατεύσουν τις ζωές τους. Χαιρετίζουμε θερμά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την ένταξή της στην Ε.Ε. Ελπίζουμε, αυτή η διαδικασία, θα ενισχύσει τις πολιτικές, οικονομικές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Εμείς, ως Χριστιανοί και ως Ευρωπαίοι, καλούμαστε σε συνεχή αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση και κατανόηση προς τον ουκρανικό λαό, περιλαμβανομένων των προσφύγων που φοβούνται διαρκώς για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, που έχουν μείνει πίσω και των οποίων η ζωή, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια κινδυνεύει.

«Μικροπωλητές» παραπληροφόρησης προσπαθούν να διχάσουν τις κοινωνίες μας.

Η προπαγάνδα τους προσπαθεί να στρέψει ομάδες ανθρώπων σε ανάγκη, να αλληλοκατηγορούνται. Χρησιμοποιούν τις αυξήσεις του κόστους ζωής σε όλη την Ευρώπη ως δικαιολογία για να σπάσουν την αλληλεγγύη προς τα θύματα της ρωσικής επίθεσης. Ως Χριστιανοί καλούμαστε να λάβουμε μια σταθερή θέση ενάντια σε αυτή την αναταραχή, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καθολική κοινωνική διδασκαλία. Καμία μορφή εθνοκεντρικού εθνικισμού και ρατσισμού δεν είναι ποτέ συμβατή με τις χριστιανικές αξίες.

Οι χριστιανικές μας αξίες απαιτούν να αγαπάμε όλους. Όπως αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος στην εγκύκλιό του «Frattelli Tutti», η αγάπη δεν ενδιαφέρεται από πού προέρχεται ένας άνθρωπος σε ανάγκη, γιατί «η αγάπη συντρίβει τις αλυσίδες που μας κρατούν απομονωμένους και χωρισμένους, στη θέση τους κτίζει γέφυρες. Η αγάπη μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια μεγάλη οικογένεια, όπου όλοι μπορούμε να νιώθουμε όπως στο σπίτι μας… Η αγάπη απαιτεί συμπόνια και αξιοπρέπεια». Καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα δίνει στους πρόσφυγες – όχι μόνο από την Ουκρανία – να ζήσουν μια ζωή που τους επιτρέπει, τουλάχιστον, ένα βαθμό ομαλότητας και ενσωμάτωσης στην κοινωνία υποδοχής. Αυτό απαιτεί επαρκή ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ευκαιρία συμμετοχής στην κοινοτική ζωή και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η εκτίμησή μας πηγαίνει στους πολλούς εθελοντές και βοηθούς πλήρους απασχόλησης που είναι αφοσιωμένοι στην υποστήριξη των προσφύγων. Αυτή η ενεργητική δέσμευση πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται.

Ο βαθύτερος σεβασμός μας αφορά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Παρά την τεράστια ψυχολογική πίεση που προκαλεί ο πόλεμος, και την ανησυχία τους για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής τους. Στηρίζουν την οικονομία των χωρών υποδοχής μέσω της εργασίας τους και δημιουργούν επαφές με τον τοπικό πληθυσμό. Αυτό όχι μόνο πρέπει να ενθαρρύνεται αλλά και να εκτιμάται.

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα, σε επίπεδο πολυμερούς συνεργασίας, ώστε να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία, με σκοπό αυτή να τερματίσει την αιματοχυσία και τα δεινά και να θέσει τέλος στις επιθέσεις της στα θεμέλια του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, διεθνώς.

Παρακαλούμε ειλικρινά, τους εταίρους μας σε όλες τις ηπείρους, να προσεγγίσουν τις κυβερνήσεις τους και να υποστηρίξουν το άνοιγμα ενός δρόμου ειρήνης και δικαιοσύνης, μέσω διπλωματικής πίεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία, που θα απορρίπτει ξεκάθαρα τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του καθεστώτος.

Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι προϋποθέσεις για βιώσιμη ειρήνη. Υπό αυτή την έννοια, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες, καθορίζει επίσης τις πιθανότητες ειρήνης και συμφιλίωσης. Η εργασία με πρόσφυγες και θύματα πολέμου είναι επίσης εργασία για την ειρήνη.

===========================================================

Σημειώνεται ότι η “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” Ευρώπης έχει 32 εθνικές επιτροπές ως μέλη. Σκοπό έχει τη διάδοση της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας στον κόσμο και την προώθηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Συνεργάζεται με τον οργανισμό της Αγίας Έδρας για την Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη και, έχει στρατηγική συνεργασία με την COMECE.

Προηγούμενο Άρθρο

Ep.6 Ποιο ήταν το κεντρικό επιχείρημα που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομοφύλων; (video)

Επόμενο Άρθρο

Catholic Cathedral of St. Denis: Holy Mass in African Tunes (video)

You might be interested in …

Παγκόσμια Ημέρα κατά της εμπορίας Ανθρώπων (Human Trafficking)

  Την 8η Φεβρουαρίου, μνήμη της Αγίας Ιωσηφίνας Μπαχίτα, η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, της σύγχρονης δουλείας που είναι γνωστή ως human trafficking. Δυστυχώς συμβαίνει ακόμα […]

Ο Πάπας εκφράζει την εγγύτητά του με τους ποιμένες και τους πιστούς στην Κίνα

Μετά την απαγγελία της προσευχής «Βασίλισσα του Ουρανού»  (Regina Coeli) την Κυριακή 22 Μαΐου, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την Pauline Marie Jaricot, ιδρύτρια του έργου της Διάδοσης της Πίστης.  Ο Πάπας σημείωσε ότι «αυτή […]

Πάπας: Η οικογένεια είναι το μέλλον της κοινωνίας

Μιλώντας σε συνέδριο στη Ρώμη για την υπογεννητικότητα στην Ιταλία, ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για κοινές προσπάθειες στήριξης των οικογενειών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, προειδοποιώντας ότι οι «σκληρές» συνθήκες της […]