19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Μεγάλη Εβδομάδα στο Ντόμο…και την Κέρκυρα!

duomo_13

duomo_13

Κυριακή των Βαΐων

                Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, ξεκίνησε και φέτος στην Κέρκυρα με τη λιτανεία των Βαΐων και την αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Πάθους. Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του Αγίου Ιακώβου, μπροστά στον ομώνυμο Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό ναό, ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης μαζί με τον Βικάριο π. Νικόλαο και τον Εφημέριο π. Μάριο, ευλόγησαν τα «βάγια», που με πολύ κόπο και αγάπη είχαν ετοιμάσει οι νέοι της ενορίας με τη βοήθεια και κάποιων «λιγότερο νέων», αλλά δραστήριων ενοριτών. Με την παραδοσιακή λιτανεία εισήλθαν στο Μητροπολιτικό ναό, ακολουθούμενοι από όλους τους πιστούς, με τη συνοδεία των καλλίφωνων μελών της Χορωδίας του Ντόμου που έψαλε το «Οι παίδες των Εβραίων, φέροντες κλάδους ελαίας…».

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων, από αρχαία παράδοση, συνηθίζεται να γίνεται περιφορά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία διέρχεται μπροστά από την Καθολική Μητρόπολη. Εφέτος όμως λόγω της κακοκαιρίας η περιφορά δεν πραγματοποιήθηκε.  


Η Συναυλία της Μεγάλης Δευτέρας από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος»

                Από παράδοση πλέον, οι Κερκυραίοι, Καθολικοί και Ορθόδοξοι, αναμένουν το άνοιγμα της Μεγάλης Εβδομάδας με τη Συναυλία Πασχαλινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος».   Έτσι και τη φετινή Μεγάλη Δευτέρα Η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της και μαέστρου Σπύρου Δολιανίτη, ερμήνευσε έργα μεγάλων μουσικών, εμπνευσμένα από την Πασχαλινή λατρευτική παράδοση της Δύσης. Την εκδήλωση, που παρακολούθησαν εκατοντάδες λαού, και για το σκοπό αυτό είχε στηθεί μια γιγαντοοθόνη αναμετάδοσης στην πλατεία του Αγίου Ιακώβου, παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας και της Ενορίας του Ιερού Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού.

 

Μεγάλη Τρίτη, η Τελετή Μετανοίας της Ενοριακής μας Κοινότητας

                Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στο Ντόμο, τελέσαμε την ακολουθία Μετανοίας μαζί με τον εσπερινό της ημέρας αυτής και ακολούθησε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Αρκετοί πιστοί συμμετείχαν στην κοινοτική αυτή Τελετή Μετανοίας. Αφού προσευχηθήκαμε όλοι και ακούσαμε το λόγο του Θεού, ο π. Μάριος έκανε μια σύντομη ομιλία, στην οποία παρουσίασε με απλό τρόπο την εξέταση συνειδήσεως, για να μπορέσουν οι πιστοί να προετοιμαστούν καλύτερα στην τέλεση του μυστηρίου της Μετανοίας. Έπειτα, όσοι από τους συμμετέχοντες ήθελαν, εξομολογήθηκαν προσωπικά τις αμαρτίες τους και έλαβαν την άφεση από τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη ή τον π. Μάριο, οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι για το λόγο αυτό. 

 

Αγία και Μεγάλη Τετάρτη, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Χρίσματος.

Διακονική Χειροτονία του π. Ρόμπερτ Ράικλυ

corf_diakonos_2

             Το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Χρίσματος, όπως ονομάζεται η Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Επίσκοπος ευλογεί τα έλαια των Κατηχουμένων και των ασθενών και καθαγιάζει το άγιο Μύρο, στον Ιερό Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, χειροτονήθηκε Διάκονος ο π. Ιωάννης Ρόμπερτ Ράικλυ. Ο π. Ρόμπερτ κατάγεται από τη Ρουμανία, όπου και έζησε τα παιδικά του Χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο ο π. Ρόμπερτ βρίσκεται στην Κέρκυρα και μαθαίνει την Ελληνική γλώσσα, προσπαθώντας να μπει στο κλίμα της ελληνικής και ιδιαίτερα της Κερκυραϊκής πραγματικότητας της Εκκλησίας μας. Από την αρχή του νέου Κατηχητικού Έτους, βοηθά στην κατήχηση των παιδιών στο Κατηχητικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής και συνάμα σε όλες τις ενοριακές πρωτοβουλίες προσπαθεί να προσφέρει τη βοήθειά του, η οποία για μας όλους είναι πολύτιμη. Παρά την κακοκαιρία, όπως έχω ήδη αναφέρει, αρκετοί πιστοί συμμετείχαν στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή για την τοπική μας Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος, μαζί με όλο τον Ιερό Κλήρο, συλλειτούργησαν στην κατανυκτική αυτή Θεία Λειτουργία του Χρίσματος.

Αμέσως μετά την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, ο π. Μάριος κάλεσε, όπως είθισται, τον μέλλοντα να χειροτονηθεί. Στην ερώτηση του Αρχιεπισκόπου σχετικά με την κατάλληλη προετοιμασία του, απάντησε ο Βικάριος π. Νικόλαος, ο οποίος και παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο και στο εκκλησίασμα τον π. Ρόμπερτ. Το Εκκλησίασμα αναφώνησε “Άξιος” και η τελετή συνεχίστηκε. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης, αφού νουθέτησε τον μέλλοντα να χειροτονηθεί, παρουσιάζοντάς του τη σπουδαιότητα της διακονικής χειροτονίας από την αρχαία εποχή μέχρι και τις μέρες μας, του ζήτησε να είναι πραγματικά υπηρέτης του Χριστού στα πρόσωπα των αδελφών του και να γίνεται η Διακονία του σημείο της παρουσίας του Κυρίου ανάμεσα στο λαό Του.

corf_diakonos_1 corf_diakonos_4

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος, εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ανησυχία του για την έλλειψη γενναιόδωρων απαντήσεων σε ότι αφορά το Κάλεσμα του Κυρίου στην Ιεροσύνη. Τόνισε πως ο ίδιος είναι ο τελευταίος των Κερκυραίων που χειροτονήθηκε Ιερέας και αργότερα Επίσκοπος και πως από την Ιερατική Χειροτονία του π. Μάριου Ρήγου, ο οποίος, αν και μη Κερκυραίος, επέλεξε να εισέλθει στον Ιερό Κλήρο της Κέρκυρας και χειροτονήθηκε πριν από 21 χρόνια, πάλι το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο Ντόμο από τον Αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο π. Αντώνιο Βαρθαλίτη, κάνεις άλλος δεν έχει χειροτονηθεί για τον Κλήρο της Τοπικής μας Εκκλησίας. Αμέσως μετά, ο Ρόμπερτ έπεσε πρηνηδόν και ο Αρχιεπίσκοπος με τους ιερείς και το Εκκλησίασμα έψαλαν τις λιτανείες των Αγίων. Ο Αρχιεπίσκοπος αμέσως μετά επέθεσε τα χέρια στον Ρόμπερτ και διάβασε την όμορφη και μεστή σε πνευματικότητας Ευχή της Χειροτονίας.

 

«Έλα ανάμεσά μας, σε παρακαλούμε,

Θεέ παντοδύναμε και δωρητή κάθε χάριτος,

εσύ που αναθέτεις στον καθένα

το μερίδιο υπηρεσίας και ευθύνης.

             …Για την ανοικοδόμηση αυτού του νέου ναού,

θέσπισες τρεις βαθμούς διακονίας,

για να υπηρετούν το όνομά σου,

όπως στην παλαιά Διαθήκη

είχες επιλέξει τους υιούς του Λευή

για την υπηρεσία της πρώτης σκηνής του μαρτυρίου.

             …Στείλε πάνω του, σε παρακαλούμε, Κύριε,

το Πνεύμα το Αγιο,

για να εκπληρώνει με πιστότητα τα καθήκοντα του διακόνου,

ενισχυμένος με τα επτά δώρα της χάρης σου.

             Αύξησε μέσα του τις ευαγγελικές αρετές:

τη μαρτυρία της ειλικρινούς αγάπης,

τη φροντίδα για τους ασθενείς και τους φτωχούς,

Ας λάμπουν οι εντολές σου στα ήθη του,

ώστε το παράδειγμα της συμπεριφοράς του

να προσφέρεται προς μίμηση στον άγιο λαό σου.

Δίνοντας την καλή μαρτυρία της συνείδησής του,

ας παραμένει σταθερά στο Χριστό προσκολλημένος..

Ακολουθώντας έτσι πάνω στη γη  τον Υιό σου,

που ήλθε  όχι να υπηρετηθεί, αλλά να υπηρετήσει,

ας αξιωθεί να γίνει στους ουρανούς

   μέτοχος και της  βασιλείας  εκείνου…»

 

Στη συνέχεια ο νεοχειροτονηθείς διάκονος, ενδύθηκε τα άμφια, δηλαδή το οράριο και τη δαλματική, με τη βοήθεια του π. Νικόλαου και του π. Μάριου και αντάλλαξε τον ασπασμό της αγάπης με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Ιερό Κλήρο.

 

corf_diakonos_3
Αφού, όπως προβλέπει το τυπικό της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Χρίσματος, οι Ιερείς ανανέωσαν τις υποσχέσεις της Ιερατικής τους Χειροτονίας, η Θεία Λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά, με την ευλογία των Αγίων Ελαίων, τελέστηκε η ευλογία του ελαίου των κατηχουμένων και του ευχελαίου, και η ετοιμασία και ευλογία του Μύρου, όπως ορίζει το Ρωμαϊκό Αρχιερατικό. Με το άγιο Μύρο, που καθαγιάζεται από τον Επίσκοπο, χρίονται οι νεοφώτιστοι και σφραγίζονται λαβαίνοντας το άγιο Χρίσμα. Με το έλαιο των κατηχουμένων οι ίδιοι οι κατηχούμενοι προετοιμάζονται και προδιαθέτονται για το Βάπτισμα. Τέλος, με το ευχέλαιο οι άρρωστοι ανακουφίζονται από την ασθένειά τους.

Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή, ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος π. Ρόμπερτ δέχτηκε τις ευχές του εκκλησιάσματος και το ενοριακό Συμβούλιο προσέφερε σε όλους ένα μικρό νηστίσιμο κέρασμα για να τον τιμήσει και να εκφράσει τη χαρά όλων.

 

Αγία και Μεγάλη Πέμπτη. Η Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου.

 

                Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στο Ντόμο, ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον Εφημέριο και τον π. Νικόλαο, τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου,  με τη βοήθεια του νεοχειροτονημένου π. Ρόμπερτ. Το ιδιαίτερο αυτής της τελετής είναι η ανάμνηση της πράξης ταπείνωσης του Κυρίου, ο οποίος κατά το τελευταίο Δείπνο, όπως γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού πρώτα  με την ομιλία του εξήγησε στους πιστούς τη σημασία της πράξης αυτής του Κυρίου και το πόσο σημαντική αρετή για τους χριστιανούς είναι η ταπείνωση και η ανιδιοτελής αγάπη,    βοηθούμενος από τον Διάκονο Ρόμπερτ και άλλους λειτουργοϋπηρέτες, έπλυνε συμβολικά τα πόδια δώδεκα μικρών παιδιών τα οποία ήταν ντυμένα Απόστολοι. Η τελετή αυτή, καθώς και η ετοιμασία σε ένα παρεκκλήσιο του Ντόμου, της τράπεζας του τελευταίου Δείπνου του Κυρίου, αποτελούν πόλο έλξης των πιστών, καθολικών και ορθοδόξων της Κέρκυρας.

Τη νύχτα στις 11.00, ο εφημέριος με τις αδελφές της Θεϊκής Αγάπης, τους  νέους και αρκετούς άλλους πιστούς, τέλεσαν την αγρυπνία και προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου, την γνωστή και ως «Αγία Ώρα».

 

Αγία και Μεγάλη Παρασκευή.

Η Αγία Παρασκευή είναι μια μέρα ιδιαίτερη και πολύ χαρακτηριστική για την Κέρκυρα. Είναι η Ημέρα των Επιταφίων. Από νωρίς το πρωί οι ενορίες της πόλης περιφέρουν τους επιταφίους με τη συνοδεία σχεδόν πάντοτε κάποιας από τις πολλές μπάντες του νησιού. Στην Καθολική Μητρόπολη τελείται ο Δρόμος του Σταυρού το απόγευμα στις 3.00 και το βράδυ η ακολουθία των Παθών, της Σταυροπροσκυνήσεως και η Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων.  Μεγάλος αριθμός πιστών συμμετείχε στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής. Ιδιαίτερο γεγονός αποτελεί η περιφορά του Τιμίου Επιταφίου. Ο Επιτάφιός μας, τον οποίο στόλισαν οι Αδελφές της Θεϊκής Αγάπης με τη βοήθεια κάποιων ενοριτών,  τον λιτανεύουμε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου. Το πανέμορφο ομοίωμα του νεκρού Χριστού, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο, αλλά και αυτό της Πονεμένης Παναγίας που ακολουθεί, συγκινούν πάντοτε τους Κερκυραίους και τους ξένους επισκέπτες. Το άγαλμα του Χριστού, δηλαδή τον επιτάφιο, φέρουν στους ώμους τους οι νέοι της ενορίας, ενώ αυτό της Πονεμένης το σηκώνουν οι Φιλιππινέζες ενορίτισσές μας. Πολλοί νέοι συνοδεύουν ντυμένοι με στολή και πολλά μικρά παιδιά, από τα οποία άλλα κρατούν αναμμένα φανάρια και άλλα ραίνουν με άνθη το δρόμο από τον οποίο θα περάσει ο Επιτάφιος. Στην Πλατεία Λιστόν, ο Αρχιεπίσκοπος εκφωνεί Δέηση και απευθύνει ένα μικρό χαιρετισμό και μια σκέψη προς το μεγάλο πλήθος πιστών που είναι συγκεντρωμένο εκεί. Η φετινή προσευχή και σκέψη του Αρχιεπισκόπου μας ήταν σχετική με την κρίση που περνά η πατρίδα μας και τα προβλήματα που χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά αντιμετωπίζουν. Ευχήθηκε σε όλους για το Πάσχα και εξήγησε πως ο Χριστός που πέθανε και αναστήθηκε για τη σωτηρία μας, πρέπει να είναι πηγή ελπίδας και δύναμης για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα εμπόδια και να έρθουν μέρες πιο ευτυχισμένες για όλους.

 

Το Άγιο και Μεγάλο Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα

Τη νύχτα του Μεγάλου Σάββατου, τελέσαμε την Πασχαλινή Αγρυπνία στο Ντόμο. Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή πολλών ενοριτών. Η Χορωδία μας έψαλε όσο καλύτερα μπορούσε και έδωσε, όπως και σε όλες αυτές τις άγιες μέρες, έναν τόνο μεγάλης επισημότητας στην τελετή. Εδώ και μερικά χρόνια, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Κος Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια της πομπής προς τον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής, στη συνοικία Πόρτα Ρεμούντα, από όπου ξεκινά η Πασχαλινή Αγρυπνία της Ιεράς Μητροπόλεως, φέρει το Άγιο Φως στον Αρχιεπίσκοπό μας Ιωάννη κατά τη διάρκεια της δικής μας Πασχαλινής Αγρυπνίας. Φέτος όμως, προς λύπη των πιστών αλλά και του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης που συναγμένοι ανέμεναν αυτή τη στιγμή έξω από το Ντόμο, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, διότι το Άγιο φως καθυστέρησε να φτάσει στο νησί μας.    Ο Αρχιεπίσκοπος π. Ιωάννης συνοδευόμενος από τον Εφημέριο π. Μάριο, παρευρέθηκε, όπως Κάθε χρόνο, στην Πασχαλινή Αγρυπνία της αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αγία Παρασκευή και έπειτα ακολούθησαν την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αναστάσεως μέχρι την Πλατεία, όπου και αναγνώσθηκε από τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Κο Νεκτάριο το Άγιο Ευαγγέλιο της Αναστάσεως του Κυρίου.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, τέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία στην Ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στην Κωτσέλα, όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο. Ο Εφημέριος π. Μάριος τέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία στο Ντόμο.

 

Από την Κέρκυρα,

Π. Μάριος Ρήγος  

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Ιεροσπουδαστής Ι. Βαρθαλίτης χειροτονήθηκε από τον Σεβ/τατο Αρχιεπίσκοπό μας Νικόλαο, Διάκονος

Επόμενο Άρθρο

Παγκόσμια Ημέρα των Κλήσεων, 6 Μαϊου 2012

You might be interested in …

Εορτή του Αγίου Ανδρέα στην καθολική Εκκλησία της Πρέβεζας

Όπως πολλές φορές έχουμε ξαναγράψει, οι μικρές καθολικές κοινότητες της διασποράς αποτελούν ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας Εκκλησίας. Έτσι και οι καθολικές κοινότητες που υπάρχουν στην πόλη της Πρέβεζας και σε αυτήν των Ιωαννίνων, αποτελούν […]

Ένα προσκύνημα στο πλαίσιο του Έτους της Πίστης «Οι Άγιοί μας ως υπόδειγμα πίστης»

Ο καιρός περνά γρήγορα και οι ασχολίες είναι πολλές στην καθημερινότητά μας, όμως η εμπειρία, που είχαμε τη χάρη να ζήσουμε, παραμένει στην καρδιά και το μυαλό μας και μας κάνει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς […]