Την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει σε όλους το καθήκον μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διαφυλάξουμε την ειρήνη.
Καθώς ο κόσμος γιόρτασε την Ημέρα της Γης τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την επείγουσα έκκλησή του για τολμηρή δράση για το κοινό μας σπίτι και για την παγκόσμια ειρήνη.
Η διεθνής Ημέρα καθιερώθηκε το 1970 για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις κρίσιμες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και να κινητοποιήσει προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.
Ο εορτασμός παρέχει την ευκαιρία σε άτομα, κοινότητες, οργανισμούς και κυβερνήσεις να συναντηθούν και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες για την αποκατάσταση και την επούλωση των οικοσυστημάτων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ώστε να διατηρηθεί ο πλανήτης για τις μελλοντικές γενιές.
Ο κόσμος δεν κάνει αρκετά
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter), ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι η γενιά του έχει κληροδοτήσει πολλά οικονομικά πλούτη στις επόμενες γενιές, αλλά έχει κάνει ελάχιστα για την προστασία του πλανήτη.
Σχολίασε επίσης τη σχέση μεταξύ των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων και των πολλών συγκρούσεων που μαίνονται σε όλο τον κόσμο.
«Η γενιά μας κληροδότησε πολλά πλούτη, αλλά δεν προστατεύσαμε τον πλανήτη και δεν διασφαλίζουμε την ειρήνη. Καλούμαστε να γίνουμε εργάτες και φροντιστές του κοινού μας σπιτιού, της Γης που “καταρρέει”. #EarthDay».
Η ανάρτηση του Πάπα επαναλαμβάνει τα λόγια του από την εγκύκλιο «Δοξασμένος Να ’Σαι» (Laudato si’) του 2015 για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού και την έκκλησή του προς τα άτομα, τις κοινότητες και τις κυβερνήσεις να φροντίσουν τη φύση.
2024 Ημέρα της Γης για έναν κόσμο χωρίς πλαστικά
Κάθε χρόνο, η Ημέρα της Γης έχει ένα συγκεκριμένο θέμα για να στρέψει την παγκόσμια προσοχή σε πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Με το σύνθημα «Πλανήτης εναντίον πλαστικών», η φετινή 54η διοργάνωση επικεντρώνεται στη ρύπανση από τα πλαστικά και στην επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η χρήση και η παραγωγή τους.
Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο πολλαπλασιασμός των πλαστικών αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, παρόμοια με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.
400 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού παράγονται ετησίως
Οι άνθρωποι παράγουν πάνω από 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικού ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στο βάρος όλων των ανθρώπων στον πλανήτη.
Μόνο το 9% ανακυκλώνεται και περίπου το 22% των πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως είτε δεν συλλέγεται, είτε απορρίπτεται ακατάλληλα, είτε καταλήγει ως σκουπίδια.
Καθώς τα πλαστικά διασπώνται σε μικροπλαστικά, απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στα οικοσυστήματα, μολύνοντας τους ωκεανούς (όπου καταλήγουν πάνω από 1 εκατομμύριο μετρικοί τόνοι κάθε χρόνο), τις πηγές τροφίμων και νερού και θέτοντας σε κίνδυνο όλες τις μορφές ζωής.
Επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία
Η φετινή εκστρατεία, επομένως, δίνει προτεραιότητα στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτές τις βλαβερές συνέπειες. Ζητά να αυξηθεί η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε πλαστικά στην υγεία και τάσσεται υπέρ της διαφάνειας στην κοινοποίηση των ευρημάτων στο κοινό.
Άμεσος στόχος της εκστρατείας είναι η ταχεία εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030 και η ενσωμάτωση αυτής της δέσμευσης στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την πλαστική ρύπανση έως το 2024, εξασφαλίζοντας την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του πιεστικού ζητήματος.
Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση της παραγωγής πλαστικών κατά 60% έως το 2040, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό, η εκστρατεία, τονίζει επίσης τη σημασία της επένδυσης σε καινοτόμες τεχνολογίες και υλικά για να ανοίξει ο δρόμος για έναν κόσμο χωρίς πλαστικά.