22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκθεση της Caritas Europa “Η ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις”


 

Κάριτας Ελλάς Αθήνα 27 Μαρτίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Έκθεση της Caritas EuropaΗ ευρωπαϊκή κρίση και ο αντίκτυπός της στους ανθρώπους – Έκκληση για δίκαιες εναλλακτικές οδούς και λύσεις” (“The European Crisis and its Human Cost – A Call for Fair Alternatives and Solutions”)

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη, την πληρώνουν οι φτωχοί που δεν την προκάλεσαν, που γίνονται -όσο περνά ο καιρός- πιο πολλοί και πιο φτωχοί εξ αιτίας των περιοριστικών πολιτικών που ακολουθούνται εν ονόματι της αντιμετώπισης της κρίσης.

Αυτό αναδεικνύει η δεύτερη ετήσια έκθεση της Caritas Europa μετά από εις βάθος παρακολούθηση των συνεπειών της λιτότητας στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Επιστήμονες και εμπειρογνώμονές της υποστηρίζουν στις εν λόγω χώρες φτωχούς-ανέργους-κοινωνικά αποκλεισμένους. Τεκμηριωμένες μαρτυρίες τους εμπλουτίζουν -στην έκθεση- τα στοιχεία από τα κράτη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Την έκθεση παρουσίασαν εκπρόσωποι της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας στην Ένωση Συντακτών στην Αθήνα. Μίλησαν για ελλειπή χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών από τα κράτη και για αναποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού κόστους από τη λιτότητα.

Οι ομιλητές ανέδειξαν το έλλειμα πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση και αμφισβήτησαν ότι παρήλθαν οι χειρότερες συνέπειες της κρίσης. Στην έρευνα της Κάριτας, οι περιοριστικές πολιτικές αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να ανασχέσουν την κρίση παρά το ανθρώπινο κόστος που έχουν. Ο κοινωνικός αποκλεισμός εμφανίζεται να απειλεί όλο και πιο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Κατά την έκθεση, ειδικά στις χώρες που βιώνουν τη στέρηση, η κοινωνική συνοχή πλήττεται καθοριστικά και η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων στους εθνικούς και στους κοινοτικούς θεσμούς κλονίζεται, θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πολιτικό οικοδόμημα.

Οι εκπρόσωποι της Κάριτας συνιστούν στους σχεδιαστές κοινοτικής, περιφερειακής και εθνικής πολιτικής στην ΕΕ να υιοθετούν εναλλακτικές προσεγγίσεις, να λαμβάνουν υπ' όψη τους το στοιχείο της δικαιοσύνης και τον κοινωνικό αντίκτυπο των πολιτικών που μελετούν.

—————————————–

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση 

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι “η κρίση και η λιτότητα δημιουργούν χαμένες γενιές στην Ευρώπη” και ότι “οι στρατηγικοί στόχοι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή μέχρι το 2020 απομακρύνονται”. Ο αριθμός των νέων που ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται αυξάνεται διαρκώς. Εξήμισυ εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ δεν έχουν δουλειά και σχεδόν δώδεκα εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι μακροχρονίως. Οι δυνατότητες των πολιτών να έχουν εισόδημα συρρικνώνονται, η παιδική φτώχεια αυξάνεται κλιμακωτά και περίπου εκατόν εικοσιπέντε εκατομμύρια ευρωπαίων ζουν στο κατώφλι της φτώχειας.

Μερικώς απασχολείται “ένας στους δυόμισι” εργαζόμενους στα κράτη-μέλη και η επίσημη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε συνεχή μείωση του Ακαθάριστου Προϊόντος στην Ευρωζώνη μέχρι το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, προβληματική δείχνει και η πολιτική για τη διόρθωση της σχέσης χρέους και Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος αλλά και για τη μείωση του κρατικού δανεισμού. Η προσέγγιση αυτή -με οικονομικούς όρους- δεν λειτουργεί, κατά τους συντάκτες της έκθεσης. Η Κάριτας βρίσκει άδικο να μετατρέπεται το χρέος μιας χώρας σε τραπεζικό χρέος του Δημοσίου και θεωρεί ότι η υπόθεση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών αναδεικνύει ως μη βιώσιμη επιλογή την επιβάρυνση των πολιτών για τη στήριξη των τραπεζών.

——————————————

Ο Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa Χόρχε Νούνιο Μάγιερ (Jorge Nuño Mayer) είπε κατά την παρουσίαση της έκθεσης: “Πιστεύουμε ότι η έκθεση μπορεί να συμβάλλει ώστε να συνειδητοποιηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης στις ευάλωτες ομάδες. Υποστηρίζουμε την έκκληση για εναλλακτικές πολιτικές λύσεις…Οι πολιτικοί έχουν επιλογές όταν αποφασίζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των χειρότερων επιπτώσεων της κρίσης. Η κυριαρχία της λιτότητας δεν έλυσε την κρίση. Τα κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις”.

Η επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συλβάνα Ράπτη είπε -μεταξύ άλλων- στη συνέντευξη Τύπου: “Η έρευνα ανέδειξε ως πιο εμφανή από ποτέ τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης. Ξεπερνά την απλή ανάλυση της κατάστασης και δεν μένει στα στοιχεία και τις προβλέψεις…Η ανεκτίμητη μελέτη της Κάριτας περιέλαβε την επιστημονική επεξεργασία στοιχείων αλλά και προτάσεις για διέξοδο που ενεργοποιούν τους πολιτικούς και την κοινωνία. Χρειαζόμαστε αλλαγές και τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των πλέον ευάλωτων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρείται η Ελπίδα είναι να αναβιωθούν οι έννοιες της αλληλεγγύης και της ολοκλήρωσης στην Ευρώπη”.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Συρμαλένιος διαπίστωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του (ΣΥΡΙΖΑ) συμπίπτουν ή συγκλίνουν με διαπιστώσεις της Κάριτας και με αρκετές από τις παροτρύνσεις της προς τους σχεδιαστές της πολιτικής στην ΕΕ και στην Ελλάδα.“Εμείς αναζητούμε συμμαχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για να αποκρούσουμε τις πολιτικές λιτότητας που εμπεδώνουν την κρίση και εξαθλιώνουν τους πολίτες στην ΕΕ” είπε.

Ο Δημήτριος Ρέμμος, εκπρόσωπος του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση επεσήμανε ότι οι συστάσεις της Κάριτας είναι σημαντικές και θα εξετάστουν με μεγάλη προσοχή από την Κυβέρνηση. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι συστάσεις της Κάριτας θα βοηθήσουν στην προώθηση πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τέλος, ανέφερε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Ελλάδα δίοτι έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργεί σε άλλες χώρες.

 

Τη συνέντευξη προλόγισε ο αντιπρόεδρος της Κάριτας Ελλάς πατέρας Ανδρέας Βουτσίνος. Η εκ των συντακτών της έρευνας Έβελυν Καρασταμάτη (Ελλάδα) επεσήμανε την αύξηση της ακραίας φτώχειας και των πολιτών που αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτή η κατάσταση, τόνισε, επιβάλλει τη συνεργασία κρατικών αρχών και κοινωνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η ερευνήτρια υπογράμμισε τη γεωμετρική αύξηση τού υποσιτισμού, των επισήμως ανέργων που ξεπερνούν το ενάμισυ εκατομμύριο, των αστέγων που ξεπερνούν τις είκοσι χιλιάδες, των επιβαρύνσεων στη σωματική-ψυχική υγεία χιλιάδων, ενώ επεσήμανε την προοπτική αποκλεισμού ομάδων πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Τον λόγο έλαβαν και οι Μιχάλης Χατζηρούσσος (Κύπρος), Εουζένιο δα κρουζ Φονσέκα (Πορτογαλία) και Ντανίλο Φελτσιανγκέλι (Ιταλία). Συντονιστής στη συνέντευξη ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Ρογκάκος.

 


Υ.Γ (Ενημερωτικό για τον δημοσιογράφο)

Η οργάνωση ΚΑΡΙΤΑΣ (Caritas Europe – Κάριτας Ελλάς) είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο της Καθολικής Εκκλησίας, αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Δρα στην Ελλάδα από το 1981 και παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες συμπαράστασης και υλική υποστήριξη σε άτομα ή ομάδες ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα, τις ιδέες και τη θρησκεία ή το δόγμα τους. Η οργάνωση προσπαθεί να παρεμβαίνει άμεσα και πρακτικά κυρίως εκεί που υπάρχουν κενά πρόνοιας από το κράτος. Γι' αυτό, πίσω από τα προβλήματα, βλέπει ανθρώπους εκεί όπου οι αρχές βλέπουν αριθμούς. Η Κάριτας συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του κράτους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις για την απόκρουση του υποσιτισμού, της παιδικής φτώχειας και των προβλημάτων των μεταναστών

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Προηγούμενο Άρθρο

Hμερίδα με θέμα Θρησκεία και Πολιτική στην Ευρώπη (16ος-17ος αιώνας)

Επόμενο Άρθρο

Pope meets with President of Greece

You might be interested in …

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας Ελλάς κοντά στους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Η Καθολική Εκκλησία, μέσω της Κάριτας Ελλάς, κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία χτύπησε τη Δυτική Αττική, προκειμένου να στείλει βοήθεια στους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο Αττικής. Ήρθαμε σε επικοινωνία […]

Κέντρο Συμβουλευτικής Κάριτας Αθήνας

Η Κάριτας Αθήνας εξυπηρετεί αδύναμους πολίτες, πρόσφυγες και μετανάστες από το 1978. Βασιζόμενη στην εμπειρία της αλλά και στη συνεχή της προσπάθεια να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, προσφέρει […]