17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

CCEE : Συνάντηση με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

ccee_logo1

ccee_logo1

12η Συνάντηση των Προέδρων των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών

της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Στρασβούργο.

5-8 Μαρτίου 2012

Συνάντηση με εκπρόσωπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι πρόεδροι εννέα Συνόδων Ιεραρχίας (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κύπρου, Ελλάδας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, των Επισκόπων της Διεθνούς Συνόδου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και της Τουρκίας), κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι αποτελούν θρησκευτικές μειονότητες στις χώρες τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θα συγκεντρωθούν στο Στρασβούργο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Θωμάς για να συναντηθούν με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Η συνάντηση προωθείται από το Συμβούλιο των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης (CCEE) και την μόνιμη αποστολή της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.  Οι Ιεράρχες θα συλλειτουργήσουν στη Θεία Λειτουργία για την Ευρώπη, που διοργανώνει η αποστολή της Αγίας Έδρας σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή του Στρασβούργου και η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 18:30 στον  καθεδρικό ναό του Στρασβούργου. Στην τελετή θα προΐσταται ο επιχώριος Αρχιεπίσκοπος Jean-Pierre Grallet, και θα παρακολουθήσουν μέλη και εργαζόμενοι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα: πρέσβεις και αξιωματούχοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τα μέλη από τις εκκλησιαστικές κοινότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή  πορεία.

Από την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος θα μετέχει ο Πρόεδρός της Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης κ.κ. Φραγκίσκος, συνοδευόμενος από το μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ιεράς Συνόδου κ. Γεώργιο Κωνστάντε.

Την έναρξη των εργασιών θα κάνει ο σεβασμιότατος Duarte da Cunha, Γενικός Γραμματέας του CCEE, και η πρώτη παρουσίαση θα αφορά τον  ρόλο της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης με εισηγητή το σεβασμιότατο Aldo Giordano.  

Στις τριήμερες εργασίες περιλαμβάνονται ακόμα  παρουσιάσεις θεμάτων όπως «η οργάνωση, οι προτεραιότητες και οι μέθοδοι εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης» από τον Δρ. Giovanni Battista Celiento, Ανώτερο Αξιολογητή, και «τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου» από την Δρ Gabriella Battaini-Dragoni, Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσίαση «επίκαιρων θεμάτων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ιδίως σε σχέση με τη θρησκεία και την Εκκλησία» από τον Δικαστή Jean-Paul Costa, καθώς και η συζήτηση του θέματος που θα παρουσιάσει  ο Δρ. Gianni Buquicchio, Πρόεδρος της Επιτροπής της Βενετίας, «Δημοκρατία μέσω του Δικαίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Με τους Ιεράρχες θα συναντηθούν ο κ. László Surján, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και δικαστές, πρέσβεις και αξιωματούχοι κάποιων εκ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι συναντήσεις θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Για την συνάντηση των Προέδρων των Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο σεβασμιότατος Aldo Giordano, Μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές, ειδικά για την αποστολή τους για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη βάση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Τα θέματα

«Αρκεί μόνο να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα θέματα που εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συνειδητοποιήσουμε την επικαιρότητάς τους για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις Εκκλησίες τους. Στο Στρασβούργο συζητάμε για την θρησκευτική ελευθερία: η παρουσία θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους, οι διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, η θρησκευτική διάσταση του διαπολιτισμικού διαλόγου […].

Υπάρχει στον δημόσιο στίβο μια ουσιαστική συζήτηση πολύ ευαίσθητη, αλλά και επικίνδυνη, αυτή για την πραγματικότητα της οικογένειας, για τα δικαιώματα των παιδιών και την ευθύνη των γονέων. Η ταχύτητα της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της βιοηθικής και την προστασία της ζωής. Η ίδια η Ευρώπη αναρωτιέται για τη σοβαρότητα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και για τις σχέσεις με τους «γείτονες»: την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική. Ζούμε σε μια Ευρώπη όπου το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέχει πολύ από το να είναι ένα προφανές γεγονός: συνεχώς στα θέματα του Συμβουλίου βρίσκονται θέματα σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών, των προσφύγων, των Ρομ, τα άτομα με αναπηρία, κ.λπ.,. Συνεπώς, είναι επείγον οι χριστιανοί και οι Εκκλησίες να γίνονται όλο και περισσότερο ενήμεροι και γνώστες των θεμάτων που εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρωταγωνιστές στους χώρους όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις».

Προηγούμενο Άρθρο

ΜΗΝΥΜΑ του Αρχιεπισκόπου των εν Αθήναις Καθολικών κ.κ. Νικολάου για την Αγία Τεσσαρακοστή

Επόμενο Άρθρο

Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου

You might be interested in …

romenov_11

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ δέχθηκε σε ακρόαση μικτή αντιπροσωπεία Καθολικών και Ορθοδόξων Ιεραρχών

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, κοινή αντιπροσωπεία Καθολικών Επισκόπων και Ορθοδόξων Μητροπολιτών οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στο 2ο Ευρωπαϊκό Καθολικό-Ορθόδοξο Φόρουμ (Ρόδος, 18-22 Οκτωβρίου 2011) με θέμα τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, και συνοδευόμενοι από την Προεδρία […]

Επίσκοποι της ΕΕ: Η άμβλωση δεν μπορεί ποτέ να αποτελέσει θεμελιώδες δικαίωμα

Ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στις 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, οι Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) επαναλαμβάνουν τη σθεναρή αντίθεσή […]

Επιτροπή των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE): Ανανεώστε τις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία

Οι καθολικοί Επίσκοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παροτρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ να προσφέρουν ένα στρατηγικό όραμα για τη σταθερότητα και την ειρήνη και ζητούν μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία […]