6 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Σεμινάριο του CCEE και του SECAM για την «Χαρά της Οικογένειας»

Μήνυμα από το Σεμινάριο του CCEE και του SECAM

2015 Mumemo, Μοζαμβίκη.

 

1. Εισαγωγή: Εμείς οι Επίσκοποι από την Ευρώπη και την Αφρική, αντιπρόσωποι του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) και του Συμποσίου των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης (SECAM) συναντηθήκαμε στο Mumemo της Μοζαμβίκης. Το σεμινάριό μας, πραγματοποιήθηκε από τις 29 ως τις 31 Μαΐου 2015 (το τέταρτο σεμινάριο στο ταξίδι κοινωνίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας που ξεκίνησε στη Ρώμη, το 2004) και το θέμα του ήταν: «Η χαρά της οικογένειας».

Αφιερώσαμε χρόνο για να ακούσουμε τις χαρές και τις προκλήσεις των οικογενειών, τις μαρτυρίες των αντιπροσώπων και των άλλων συμμετεχόντων. Σκεφθήκαμε, προσευχηθήκαμε και προσπαθήσαμε να διακρίνουμε τι λέει το Άγιο Πνεύμα σήμερα σ’ εμάς τους ποιμένες της Εκκλησίας στην Αφρική και την Ευρώπη, καθώς προετοιμαζόμαστε για την 14η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων με θέμα την κλήση και την αποστολή της Οικογένειας στην Εκκλησία και τον Σύγχρονο Κόσμο.

Στο τέλος του σεμιναρίου, την Κυριακή 31 Μαΐου, Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος (σύμφωνα με το δυτικό πασχάλιο), εορτή της αγίας Οικογένειας, της ενότητας και της κοινωνίας, μπροστά στις χαρές, τις προκλήσεις του σήμερα και ακόμη και των κρίσεων που οι γάμοι και οι οικογένειες περνούν, θα θέλαμε να μοιραστούμε ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας με όλα τα τέκνα της Εκκλησίας στην Αφρική, την Ευρώπη και αλλού, καθώς και με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης.

2.Οι χαρές και οι προκλήσεις της Οικογένειας: Με ευγνωμοσύνη στην καρδιά, θυμόμαστε τις οικογένειές μας, τον πατέρα μας και τη μητέρα μας, τα αδέλφια μας, τους παππούδες μας και τους άλλους συγγενείς, το σπίτι, στο οποίο νιώσαμε την αγάπη και λάβαμε την εκπαίδευση στις ανθρώπινες αξίες και τη συμπεριφορά, την πρώτη μύησή μας στην πίστη και τη ζωή προσευχής, που εξακολουθούν να μας στηρίζουν ακόμη και σήμερα ως επισκόπους.

Φυσικά, δεν ήταν όλα τέλεια. Μερικοί από μας προέρχονται από οικογένειες με προβλήματα. Όλοι όμως υμνούμε αυτό το Θεόσταλτο δώρο της οικογένειας, του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών, ως το φυσικό βασικό ανθρώπινο κύτταρο, απαραίτητο για κάθε άνθρωπο.

Σήμερα, βλέπουμε γύρω μας πολλές χαρούμενες οικογένειες. Χώρους όπου το ζευγάρι αγαπά ο ένας τον άλλο με μια αγάπη που μεγαλώνει με τα χρόνια του γάμου. Βλέπουμε σπίτια στα οποία τα παιδιά αισθάνονται την αγάπη προς εκείνα, όπου η πίστη στο Θεό και τις οικογενειακές αξίες βιώνονται και μεταδίδονται, όπου υπάρχει ανεπιφύλακτη αποδοχή και αμοιβαία συνεργασία, περιθώρια για λάθη, αδελφική κατανόηση και χώρος συγχώρεσης και συμφιλίωσης, όπου κάθε παιδί είναι ευπρόσδεκτο, με οποιοδήποτε χαρακτηριστικό ή αναπηρία. Επαινούμε αυτές τις οικογένειες, και είμαστε ευγνώμονες στο Θεό γι 'αυτούς!

Την ίδια στιγμή, ως ποιμένες, είμαστε κοντά σε εκείνους, οι οποίοι αν και παντρεμένοι, διανύουν μια οικογενειακή κρίση. Υποφέρουμε πολύ με τις διαλυμένες οικογένειες, με τις φτωχές οικογένειες που αγωνίζονται για να φτάσουν στο τέλος της ημέρας. Συγκλονιζόμαστε με τους ανθρώπους που νοσούν και δεν μπορούν να λάβουν ιατρική μέριμνα λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, ή έλλειψης επαγγελματιών υγείας. Γνωρίζουμε, επίσης, πολλούς ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην κατάχρηση ουσιών, μια πηγή μεγάλου πόνου για την οικογένειά τους, ανθρώπους που εργάζονται στο εξωτερικό, μακριά από τις οικογένειές τους σε συνθήκες οιονεί δουλείας. Πολλές οικογένειες σπαράσσονται από μίσος, ακόμα και πόλεμο, από τη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων. Μας ανησυχούν κάποιες αρνητικές επιδράσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ραγίζει η καρδιά μας, όταν βλέπουμε μικρά παιδιά, ορφανά, κακοποιημένα, χωρίς εκπαίδευση, πολλά από τα οποία ζουν μόνα τους στους δρόμους, και έφηβους που έχουν παρασυρθεί στη βία, το έγκλημα, την πορνεία, κλπ. Ακούμε πάρα πολλές απελπισμένες μητέρες, οι οποίες με απόγνωση δεν βλέπουν μέλλον για το αγέννητο παιδί τους, και έτσι καταφεύγουν στην έκτρωση. Πόσο επώδυνος πόνος είναι αυτός!

Με χαρά, όμως, βλέπουμε το Άγιο Πνεύμα να εργάζεται, σε τόσο πολλές οικογένειες που ζουν μια ζωή αυταπάρνησης και θυσίας, γενναιόδωρα ανοιχτές σε μια νέα ζωή, προσφέροντας  τον εαυτό τους άνευ όρων στα άλλα μέλη της οικογένειας, και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν τον αυθεντικό τους εαυτό. Αυτό είναι που λέει ο Ιησούς σε αυτούς τους ανθρώπους: «… Όποιος χάσει τη ζωή του για μένα θα τη σώσει …» (πρβλ Μτ. 10,38 έως 39.), Και πάλι: «Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη, από κείνον που θυσιάζει τη ζωή του για χάρη των φίλων του»(Ιω. 15,13).

Ακούμε για τόσο πολλές θαυμάσιες πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις οικογένειες στα καθημερινά τους βάρη και σε διαφορετικές περιστάσεις. Στην Αφρική, κυρίως, οι οικογενειακοί δεσμοί είναι πολύ ισχυροί. Θαυμάζουμε τη ζωτικότητα των κοινοτήτων που ζουν την πίστη, καθώς και την παρουσία τόσων πολλών νέων ανθρώπων. Στην Ευρώπη, χαιρόμαστε για τα πολλά νέα θρησκευτικά κινήματα που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια, που ξεκάθαρα αγκαλιάζουν την οικογενειακή ζωή, φέρνοντας μια νέα άνοιξη και μια νέα ώθηση σε αυτό το υπέροχο δημιούργημα του Θεού, την ανθρώπινη οικογένεια. Δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε με αυτά τα καλά σημάδια.

3. Κλήση, Πνευματικότητα και αποστολή της Οικογένειας: Η Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες ως το λίκνο της ανθρωπότητας. Είναι εδώ που τολμάμε να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση των οικογενειών και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να προσεύχονται μαζί τακτικά, δεδομένου ότι αυτή είναι η καρδιά της ζωής της αγάπης και της πίστης, στην οποία όλα τα μέλη της οικογένειας καλούνται. Όπως η μακαρία Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας συχνά έλεγε: «Η οικογένεια που προσεύχεται μαζί, μένει μαζί». Καλούμε τις οικογένειες και τα μέλη της οικογένειας να προσεύχονται, ειδικά να λένε το Άγιο Ροδάριο. Η τακτική συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία φέρνει την ειρήνη στην καρδιά και το μυαλό, και ενισχύει τις οικογένειες. Δεδομένου ότι όλοι καλούνται σε μια ζωή αγιότητας, τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να προσπαθούν να επιτύχουν την αγιότητα! Ομάδες προσευχής της μητέρας και του πατέρα για τα παιδιά τους, για παράδειγμα, μπορεί να ικανοποιήσουν την ανάγκη για αμοιβαία υποστήριξη.

Εκπαίδευση στις ανθρώπινες αξίες και ενάρετη συμπεριφορά είναι επίσης σημαντική, μια σοβαρή ευθύνη των γονέων για τα παιδιά τους. Η ανοικτή επικοινωνία μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πολιτισμού μας, και η ανάπτυξή τους, είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ. Ως εκ τούτου, επωφελούμαστε αυτής της ευκαιρίας για να καλέσουμε τους πολιτικούς ηγέτες και τις πολιτικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι οικογένειες θα διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση των γονικών ευθυνών τους προς τα παιδιά τους, για το καλό της κοινωνίας. Τα παιδιά και οι νέοι του σήμερα πρέπει να βοηθηθούν  να αποκτήσουν την ικανότητα να διακρίνουν, και τη θέληση να επιλέξουν τι είναι σωστό, δίκαιο και ενάρετο, και να αποφεύγουν το κακό.

Έτσι, μπορεί η χριστιανική οικογένεια επίσης να αναλάβει την ιεραποστολική κλήση της,  να είναι ένας χώρος ευπρόσδεκτος για όσους είναι εγκαταλειμμένοι και άποροι, ένας ασφαλής χώρος διαλόγου, όπου οι πολιτισμοί συναντιούνται και εξαγνίζονται από το Ευαγγέλιο, ένας χώρος όπου γεννιούνται και μεγαλώνουν παιδιά τα οποία θα γίνουν στο μέλλον πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες, μηχανικοί, γιατροί, τεχνίτες, υπάλληλοι, πατέρες και μητέρες του μέλλοντός μας, ιερείς και μέλη μοναχικών ταγμάτων, όλα ενθαρρυμένα με θέρμη στην αναζήτηση της Θεόσταλτης κλήσης τους στη ζωή.

4. Η αποστολή μας ως Επίσκοποι: Σε κοινωνία με τον Άγιο Πατέρα μας, τον πάπα Φραγκίσκο, ως ποιμένες, προσπαθούμε να είμαστε περισσότερο παρόντες σε όλες τις οικογένειες σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται. Σας παρουσιάζουμε τον Χριστό  Εμμανουήλ (ο Θεός μαζί μας), ο οποίος δεν παύει να επεκτείνει το βλέμμα του φιλεύσπλαχνο και άφθονο με αγάπη σε κάθε άνθρωπο που βλέπει ως παιδί του Θεού, σε κάθε κατάσταση. Είναι Εκείνος που μας ελευθερώνει όλους από την αμαρτία. Εκείνος, ο Λόγος του Θεού, που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία, θα βοηθήσει τις οικογένειες να συνεχίσουν να αυξάνονται στην αγάπη και την πίστη και θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ άνδρα και γυναίκας, μεταξύ των παιδιών και των γονέων τους. Η παρουσία Του θα ανακουφίσει όσους αισθάνονται καταπιεσμένοι και μόνοι, άρρωστοι και εγκαταλειμμένοι (βλέπε Μτ. 11:28). Αυτός είναι ο μόνος που δίνει νόημα στον πόνο  σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόμαστε.

Επίσης, προσευχόμαστε το Άγιο Πνεύμα να καθοδηγεί τις σκέψεις και τις συζητήσεις των Πατέρων της επερχόμενης Συνόδου. Είθε η εικόνα της οικογένειας να ακτινοβολεί σαν τον ήλιο, που, αν και πολλές φορές επισκιάζεται από τα σύννεφα, εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές και τις ζωές όλων των ανθρώπων! Είθε η ιδανική οικογένεια ποτέ να μην εκλείψει τελείως λόγω της ανθρώπινης αδυναμίας και  της αμαρτίας μας!

Ως Επίσκοποι, εμείς θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε αυτό το φως του Χριστού να λάμπει, αυξάνοντας την ποιμαντική φροντίδα μας για την οικογένεια, με την προετοιμασία των νέων μας για τα ιερά δεσμά του γάμου, συνοδεύοντας τις οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, φροντίζοντας τους ηλικιωμένους, τους διαζευγμένους σε οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν ζουν, και με πολλά άλλα.

 

5. Καταληκτική προτροπή: Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το μήνυμα με τα ενθαρρυντικά λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους Φιλιππησίους 4,4 – 9: «Να χαίρεστε πάντοτε με τη χαρά του Κυρίου. Το επαναλαμβάνω, να χαίρεστε! Η καλοσύνη σας ας είναι γνωστή σε όλους τους ανθρώπους. Ο Κύριος είναι κοντά. Μην αγωνιάτε για τίποτα, αλλά για κάθε ζήτημα να κάνετε γνωστά τα αιτήματά σας στο Θεό με την προσευχή και τη δέηση και με ευχαριστία.  Και η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο νου, ας φυλάξει τις καρδιές σας και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.  Τέλος, αδελφοί μου, αυτά να έχετε στο νου σας: όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι αξιαγάπητα, ό,τι έχει σχέση με την αρετή και ό,τι είναι αξιέπαινο. Αυτά που μάθατε και παραλάβατε και ακούσατε και είδατε σε μένα, αυτά να κάνετε κι εσείς. Κι ο Θεός της ειρήνης θα είναι μαζί σας»!

Είθε η Αγία Οικογένεια του Ιησού, η Μαρία και ο Ιωσήφ να είναι το πρότυπο για όλες τις οικογένειες! Είθε η Παρθένος Μαρία, η βασίλισσα των οικογενειών, να είναι σταθερή μεσίτριά σας!

 

Mumemo, Μοζαμβίκη

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος.

Την Ι. Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών σεβασμιότατος π.Σεβαστιανός.

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Με λαμπρότητα εορτάσθηκε Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς

Επόμενο Άρθρο

Δοξασμένος να΄σαι (ω Κύριε).Για την φροντίδα του κοινού μας σπιτιού

You might be interested in …

Ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ επέστρεψε στον Οίκο του Πατέρα

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Ματέο Μπρούνι, επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου της Αγίας Έδρας, ανακοίνωσε τον θάνατο του πρώην πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ’ : «Με θλίψη σας ανακοινώνω ότι ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος 16ος, απεβίωσε […]

Είναι καθήκον των χριστιανών να κτυπήσουν τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στην καρδιά να αυξηθεί η συνειδητοποίηση του φαινομένου της εμπορίας των ανθρώπων, που δυστυχώς είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, και εκτιμά ότι κάνει στον τομέα αυτό το Ίδρυμα  Galileo […]