22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

CCEE : Η Θρησκεία επανέρχεται στην Ευρώπη. Δελτίο Τύπου

ccee_logo1

 

 

ccee_logo1

Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης

 

Δελτίο Τύπου

 

 

 

Στρασβούργο 8 Μαρτίου 2012

 

 

 

 

 

Η θρησκεία επανέρχεται στην Ευρώπη

 

Η θρησκεία ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής είναι αντικείμενο ανανεωμένου ενδιαφέροντος από μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα με τις αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο τους δημόσιους λειτουργούς του Στρασβούργου. Ο Χριστός εισβάλλει στην Ευρωπαϊκή σκηνή μέσω των πιστών του οι οποίοι αποδεικνύουν σαφώς ότι δεν δέχονται να περιοριστεί η διάσταση της πίστης τους στην ιδιωτική σφαίρα.

 

 

 

Οι πρόεδροι των Συνόδων Ιεραρχίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποδέχτηκαν την πρόσκληση του μόνιμου Παρατηρητή της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σεβασμιοτάτου κ. Aldo Giordano να συναντηθούν στο Στρασβούργο, για να γνωρίσουν καλύτερα τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συζητήσουν και να μοιραστούν με ορισμένους δημόσιους λειτουργούς των θεσμών του Στρασβούργου την κοινή ανησυχία για το αληθινό, το πνευματικό, το πολιτικό και το κοινωνικό καλό των ανθρώπων της Ηπείρου.

 

 

 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι πρόεδροι των Καθολικών Ιεραρχιών της Αλβανίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Διεθνούς Επισκοπικής Συνόδου Αγίου Κυρίλλου και Μεθόδιου και της Τουρκίας, καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου των Μαρωνιτών και ο Επίσκοπος του Κησινάου (Δημοκρατία της Μολδαβίας).

 

 

 

Στο Στρασβούργο οι Επίσκοποι συνάντησαν διάφορους υπεύθυνους του Συμβουλίου μεταξύ των οποίων τη γενική Διευθύντρια προγραμμάτων, καθηγήτρια Gabriella Battani-Dragoni, τον δικαστή Jean- Paul Costa, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βενετίας, καθηγητή Gianni Buquicchio, τον καθηγητή Giovanni Battista Celiento, Ανώτερο Αξιολογητή και τον καθηγητή Laszlo Surjan, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 1949 και είναι ο παλαιότερος πολιτικός οργανισμός της Ηπείρου. Ασκεί ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης προστατεύοντας τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πρωτεύουσας θέσης της δικαιοσύνης. Σήμερα, το Συμβούλιο διέρχεται μια περίοδο μεγάλων μεταρρυθμίσεων, θέτοντας στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τις αξίες ως βάση του καταστατικού του χάρτη.

 

Στις διάφορες συναντήσεις με τους υπεύθυνους των Ευρωπαϊκών θεσμών εξετάστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα:

 

 

 

Η θρησκευτική ελευθερία

 

Η Εκκλησία και το Συμβούλιο της Ευρώπης συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες εμπρός στην σημερινή αύξηση φαινομένων παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στις Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία συχνά καταλήγουν σε αληθινές και πραγματικές πράξεις βίας, ακρότητες, και διακρίσεις, ιδιαίτερα σε βάρος των χριστιανών. Τα φαινόμενα αυτά απειλούν τη σταθερότητα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών και υπονομεύουν το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το θρήσκευμά του. Υπό αυτήν την έννοια, η Εκκλησία ελπίζει ότι το Συμβούλιο θα προωθεί και θα προστατεύει όλο και περισσότερο τη θρησκευτική ελευθερία.

 

 

 

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη θρησκεία

 

Οι παρόντες Ιεράρχες ατενίζουν με προσοχή το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη θρησκευτική διάσταση των πολιτών της. Φαίνεται να αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της θρησκείας, όχι ως πηγή προβλημάτων, αλλά ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής. Πράγματι, ήδη προ μερικών χρόνων, το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασε έναν διάλογο με τις θρησκευτικές κοινότητες της Ηπείρου. Οι συμμετέχοντας στη συνάντηση Επίσκοποι επικροτούν την επιθυμία του Συμβουλίου να καταστήσει τακτικό τον διάλογο αυτόν, αν και εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις και ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα συναντήσεων μεταξύ κοινοτήτων με πολύ διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.

 

 

 

Δημόσια σημασία των θρησκειών

 

Είναι γεγονός ότι η θρησκεία αποκτά μια όλο και μεγαλύτερη δημόσια σημασία στη ζωή και τη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών. Τούτο σαφώς αποδεικνύεται από την σημαντική αύξηση των προσφυγών για νομικά θέματα που συνδέονται με τη θρησκευτική διάσταση, οι οποίες καταφθάνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι προσφυγές που ξεκινούν από τη δυνατότητα να εκφράζεται δημόσια το πιστεύω και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, μέχρι τη νομική αναγνώριση θρησκευτικών οντοτήτων, ιδιαίτερα της Καθολικής Εκκλησίας σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτήν την έννοια, οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν την σημασία που έχει το να στηριχθεί το έργο των Ευρωπαίων δημόσιων λειτουργών φροντίζοντας ιδιαίτερα ώστε η νομοθεσία τους να εμπνέεται πάντοτε από αναγνωρισμένες και κοινά αποδεκτές αρχές.

 

Η συνδιαλλαγή στην Ευρώπη

 

Η συνδιαλλαγή, εν αγάπη και δικαιοσύνη, παραμένει ένα όραμα και μια προτεραιότητα που οι Εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλουν να προωθούν και να επιδιώκουν. Αυτή δεν σκοπεύει μόνο στη συγχώρηση ενός παρελθόντος διαιρέσεων και συγκρούσεων, αλλά οφείλει να στοχεύει στην συνεργασία.

 

 

 

Στην πορεία των διαφόρων συζητήσεων, υποβλήθηκαν στους εκπροσώπους του Συμβουλίου διάφορα άλλα ερωτήματα για να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως: η δυνατότητα της ζωής που δεν γεννήθηκε ακόμη, να μπορεί να απολαμβάνει την ίδια προσοχή και να έχει τις ίδιες δυνατότητες προστασίας που απολαμβάνει κάθε άλλο ανθρώπινο ον. Τα δικαιώματα και η προστασία της οικογένειας. Η βελτίωση των δυνατοτήτων ελέγχου για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δεν εφαρμόζονται σε επίπεδο Χωρών.

 

 

 

Στο πλαίσιο της συνέλευσης, οι συμμετέχοντες συνάντησαν επίσης τους πρέσβεις, τους δικαστές και ορισμένους δημόσιους λειτουργούς των αντίστοιχων Χωρών προκειμένου να συζητήσουν μαζί για τη συμβολή που αυτές οι Εκκλησίες μειονότητας προσφέρουν στο κοινό καλό των αντίστοιχων κοινωνιών τους. Το γεγονός ότι κάθε τοπική Εκκλησία ανήκει στην παγκόσμια Εκκλησία, είναι ήδη μια μεγάλη συμβολή για τη συνάντηση μεταξύ λαών και πολιτισμών.

 

 

 

Το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Μαρτίου, οι πρόεδροι των Καθολικών Ιεραρχιών συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία για την Ευρώπη, που διοργανώθηκε από την Μόνιμη Ιεραποστολή της Αγίας Έδρας σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή του Στρασβούργου. Στη θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο τοπικός Αρχιεπίσκοπος Jean-Pierre Grallet, ενώ την ομιλία εκφώνησε ο μόνιμος παρατηρητής, σεβασμιότατος Aldo Giordano. Ο καθεδρικός ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς ανάμεσα στους οποίους πολλά πρόσωπα στρατευμένα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς: Ευρωβουλευτές, πρέσβεις, και δημόσιοι λειτουργοί του Συμβουλίου της Ευρώπης, δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης και μέλη εκκλησιαστικών κοινοτήτων και οργανισμών που συμμετέχουν δυναμικά στην Ευρωπαϊκή πορεία.

 

 

 

Για την Ελληνική μετάφραση από τα Ιταλικά: Πέτρος Ανδριώτης

 

Προηγούμενο Άρθρο

Προετοιμασία των μελλονύμφων

Επόμενο Άρθρο

Κέρκυρα : Η προετοιμασία των παιδιών για το Πάσχα

You might be interested in …

1η Δεκεμβρίου 2009, ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ της COMECE (*) 1η Δεκεμβρίου 2009 ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ Την 1η Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβώνας. Εκτός από την διαρρύθμιση των Θεσμών της Ενωμένης Ευρώπης, η […]

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της COMECE, για προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση

Δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), για την προγραμματισμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση με τίτλο «Παγκόσμιες απειλές για τα δικαιώματα στην άμβλωση: η πιθανή ανατροπή των […]

ccee_logo1

Επικοινωνώντας την Χριστιανική Οικογένεια: την ανεξάντλητη πηγή νέας ζωής

Συνάντηση των εκπροσώπων Τύπου και υπευθύνων για τα Μέσα Κοινωνικής Επικοινωνίας των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρώπης Λισαβόνα, Πορτογαλία, 11 έως 14 Ιούνιου, 2014 Η επικοινωνία του πάπα Φραγκίσκου και της Συνόδου για την οικογένεια […]