22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κέρκυρα: Πανήγυρη στην Καθολική Εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου “Τένεδος”

Μία από τις πιο ιστορικές εκκλησίες του νησιού, που άρχισε να κτίζεται το 1663, στη βάση του νέου βενετσιάνικου κάστρου της Κέρκυρας, με σκοπό να στεγάσει το ιεροσπουδαστήριο, το «σεμινάριο» του καθολικού κλήρου είναι η Παναγία του Καρμήλου, γνωστή και ως «Τένεδος». Την ονομασία Τένεδος, οφείλει σε φραγκισκανούς μοναχούς που μετά την κατάληψη της νήσου Τενέδου από τους Τούρκους, μετέφεραν μία εικόνα της Παναγίας στην Κέρκυρα. Το ιεροσπουδαστήριο ανακαινίσθηκε και λειτούργησε στο χώρο της Μονής επί Αρχιερατείας του Δούλου του Θεού Αρχιεπισκόπου Marcantonio Barbarigo, το 17ο αιώνα. Η εκκλησία της Τενέδου υπέστη μεγάλες ζημιές κατά την τουρκική πολιορκία του 1716 και τα εγκαίνια του νέου, ανακαινισμένου, ναού πραγματοποιήθηκαν το 1749 από τον Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο Nani.

 

 

Στην κεντρική είσοδο υπάρχει μία αξιόλογη γλυπτή παράσταση με το βενετσιάνικο λεοντάρι και οικόσημα επιφανών βενετικών οικογενειών της νήσου. Πολλά επιγραφικά μνημεία υπάρχουν και στο εσωτερικό του ναού στο οποίο φυλάσσεται και ένα παλαιότατο, από το 1840, εκκλησιαστικό όργανο, που χρήζει ιδιαίτερης και επιτακτικής φροντίδας και συντήρησης.

 

Στα χρόνια των Δημοκρατικών Γάλλων (1797 – 1799) οι δυνάμεις του Ναπολέοντα, εγκατέστησαν στην κατεστραμμένη σήμερα Μονή τη πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη του νησιού, οι δε μοναστηριακές βιβλιοθήκες των καθολικών εκκλησιών της Κέρκυρας, (Αγίας Ιουστίνας, Αννουντσιάτας και Τενέδου) απετέλεσαν το 1824 τη βάση της βιβλιοθήκης της Ιονίου Ακαδημίας, της μετέπειτα δημοσίας βιβλιοθήκης του νησιού, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το 1943 από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.

 

Το 1804 με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Καποδίστρια λειτούργησε στον ναό, με απόφαση του Ιονίου Κράτους, το πρώτο δημόσιο σχολείο, τα εγκαίνια του οποίου, πραγματοποιήθηκαν την 3η Νοεμβρίου 1805. Στο ναό με τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό, εκτός του κεντρικού βήματος με την εικόνα της Παναγίας του Καρμήλου, υπάρχουν ακόμα τα εικονοστάσια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ανδρέα, της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων Φραγκίσκου και Σπυρίδωνα. Ο ναός εορτάζει τη 16η Ιουλίου.

 

 

Στην Κέρκυρα υπήρχε μία ακόμα εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία του Καρμήλου (ή Κάρμινε) στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, μετά την υδάτινη τάφρο. Πρόκειται για το επονομαζόμενο σήμερα «Λατινικό παρεκκλήσιο» το οποίο εξυπηρετούσαν τα χρόνια της Βενετοκρατίας Καρμελιτάνοι μοναχοί, στο οποίο σήμερα παρουσιάζονται περιοδικές εκθέσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές του εφορείες.

 

Στην Κέρκυρα λοιπόν, αφού προηγήθηκε το παραδοσιακό εννεαήμερο, αφιερωμένο στην Παναγία του Καρμήλου, ζωντάνεψε ξανά την Τρίτη 16 Ιουλίου ο ομώνυμος Ναός της Τενέδου, Είναι συγκινητική πάντοτε η διαπίστωση ότι η Παναγία «τραβάει τον κόσμο». Πράγματι χωρίς πολλές ενημερώσεις ο ναός γέμισε ασφυκτικά, ενώ για άλλη μία χρονιά παρατηρήσαμε ότι πολλοί από τους πιστούς αυτούς ήταν ορθόδοξοι. Είναι μοναδικό χαρακτηριστικό φαινόμενο στην χώρα μας ότι οι περισσότεροι ναοί της Παναγίας είναι αφιερωμένοι στην Παναγία του Καρμήλου.

 

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος αναφέρθηκε σ’ αυτή την γιορτή που είναι από τις πιο δημοφιλείς της Παναγίας στον Καθολικό κόσμο. Στην Κέρκυρα, το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες, ακόμα και σήμερα, φέρουν το όνομα Κάρμενος και Καρμέλα αποδεικνύει τη λαϊκή αποδοχή και την ευλάβεια των καθολικών κερκυραίων στην Παναγία του Καρμήλου. Ο Επίσκοπος παρουσίασε μερικά παραδείγματα ευλάβειας στην Παναγία του Καρμήλου, όπως για παράδειγμα του Πάπα Πίου του ΧΙΙ, του Ιωάννη ΧΧΙΙΙ και του Ιωάννη Παύλου του ΙΙ που φορούσαν το φυλαχτό της Παναγίας του Καρμήλου. Η ευλάβεια στην Παναγία του Καρμήλου οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Παναγία του Καρμήλου είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη ζωή αλλά και με το θάνατο των ανθρώπων, αλλά και πέρα από αυτόν.

 

Πράγματι είναι γνωστά τα λόγια της Παναγίας όταν στις 16 Ιουλίου 1251 φανερώθηκε στο Γενικό Ηγούμενο των Καρμελιτάνων Simone Stock και μεταξύ των άλλων υποσχέθηκε για τους ευλαβείς της να τους προστατεύει κατά τη διάρκεια της ζωής τους, να τους συνοδεύει κατά τη διάρκεια του θανάτου τους και να τους απαλλάσσει από τις αμαρτίες και μετά το θάνατό τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι και το παρεκκλήσιο στο Καθολικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας που ιδρύθηκε το 1840 είναι αφιερωμένο στην Παναγία του Καρμήλου.

 

 

Για να υπογραμμίσει λοιπόν, καλύτερα, ο Επίσκοπος τη διαρκή αυτή προστασία της Παναγίας στους πιστούς, επεξήγησε την παλαιότερη προσευχή που έχουν οι χριστιανοί σχετικά με την Παναγία: «Στην προστασία σου καταφεύγουμε, Αγία Μητέρα του Θεού. Τις προσευχές μας μην τις απορρίψεις. Στις ανάγκες μας βοήθησέ μας απ’ όλους τους κινδύνους ελευθέρωσέ μας, Παρθένε υπερένδοξη κι ευλογημένη». Το κείμενο αυτό το βρίσκουμε σε όλες τις ιστορικές λειτουργίες των χριστιανών: στη βυζαντινή, στη λατινική λειτουργία, σε αυτή των αρμενίων κ.ο.κ. Την παλαιότητά της άλλωστε αποδεικνύει το γεγονός ότι βρέθηκε ένας πάπυρος στην έρημο της Αιγύπτου, στον οποίο είναι γραμμένη η προσευχή αυτή και από τους αρχαιολόγους χρονολογήθηκε περί το 250 μ.Χ.

 

Ο Επίσκοπος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορικότητα της προσευχής την οποία όλοι οι πιστοί με ευλάβεια την επανέλαβαν μετά από αυτόν. Ο Επίσκοπος πλαισιωμένος από όλους τους ιερείς και ιερομόναχους καπουκίνους της εκκλησιαστικής μας επαρχίας έκανε την ευλογία των άρτων και ζήτησε από το εκκλησίασμα να προσευχηθούν για το Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής μας π. Νικόλαο Ρούσσο που αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επώδυνο πρόβλημα υγείας.

 

Όλοι αντάλλαξαν ευχές και προσευχήθηκαν στην Παναγία να μας σκέπει και να μας ευλογεί πάντοτε. 

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Πάπας στο νησί της Λαμπεντούζα “Η Παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας”

Επόμενο Άρθρο

Κάριτας Ελλάς : Πρωτοβουλία ΕΝΑΣ από ΕΜΑΣ ONE of US

You might be interested in …

Η επίσημη παράδοση του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας Σεβ.τος Ιωάννης Σπιτέρης παρέδωσε στον Σεβ.το Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών ΚΚ Νεκτάριο το τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου

Κέρκυρα : Έναρξη του Έτους της Πίστεως

Το Έτος της Πίστεως, άρχισε επίσημα για την Ιερά Καθολική Αρχιεπισκοπή της Κέρκυρας, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Εφημέριοι θελήσαμε η Έναρξη αυτού του Έτους να γίνει στο προσκύνημα της Παναγίας της […]

Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας

Άγιο Έτος (Ιωβηλαίο) της Ευσπλαχνίας Το άνοιγμα της πόρτας του Ιωβηλαίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κέρκυρας   Πανηγυρίζοντας τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα Επισκόπου Τριμυθούντας του Θαυματουργού, Προστάτη του νησιού της Κέρκυρας, αλλά και της Ιεράς […]