21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Iεραποστολικοί influencers

«Η προσφορά στους νέους Αφρικανούς των απαραίτητων εργαλείων και γνώσεων για την αποτελεσματική χρήση των ψηφιακών πλατφορμών για τη διάδοση της πίστης και του λόγου του Θεού» είναι ο στόχος ενός εξαμηνιαίου διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 νέοι από 52 αφρικανικές χώρες. Επτά ενότητες μαθημάτων έχουν οργανωθεί από το Παναφρικανικό Δίκτυο Καθολικής Θεολογίας και Ποιμαντικής, σε συνεργασία με διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία.

Η Αφρική είναι μια ήπειρος σε πλήρη μεταμόρφωση, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού της και της απότομης αύξησης του αριθμού των καθολικών, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι. Προκειμένου να γίνουν πρωταγωνιστές σε αυτόν τον μετασχηματισμό της κοινωνίας τους, οι νέοι αυτοί χρειάζονται σταθερή κατάρτιση, που να καλύπτει όλους τους τομείς. Όσον αφορά την πίστη, οι νέοι μπορούν να γίνουν «ιεραποστολικοί influencers» στις ψηφιακές πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό υποστηρίζει ο πατέρας Stan Chu Ilo, εμπνευστής ενός 6μηνιαίου διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος για νέους Αφρικανούς influencers. Αυτό το πρώτο εξάμηνο εκπαίδευσης, που διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, συγκεντρώνει 102 υποψηφίους, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν μαθήματα από διάφορους εισηγητές χωρισμένους σε επτά ενότητες. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιήσεις.

Θέτοντας τα θεμέλια για επιτυχημένη μάθηση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024, η συντονίστρια, αδελφή Josephine Bether Bakhita, τόνισε ότι το διαδικτυακό σεμινάριο έχει ως στόχο να θέσει τα θεμέλια για μια επιτυχημένη εμπειρία μάθησης. «Είμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε τους νέους, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας για να διαδώσουμε το μήνυμα της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η Κενυάτισσα μοναχή, πριν δώσει το λόγο στους νεαρούς συντονιστές Likibi de Bergerac από το Κονγκό-Μπραζαβίλ και Milliam Kayange από το Μαλάουι.

Οι επτά εκπαιδευτικές ενότητες καλύπτουν τις θεωρίες και τις εφαρμογές της αφρικανικής παλαίστρας και των συνοδικών διαδικασιών, τις μεθόδους και τις δεξιότητες για την ψηφιακή επιρροή, τις αρχές και τις πρακτικές της καθολικής κοινωνικής διδασκαλίας, τη μετασχηματιστική ηγεσία στην υπηρεσία των άλλων, την πνευματική ωριμότητα για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, τη μαθητεία, την Εκκλησία ως οικογένεια του Θεού και την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου ψηφιακής επιρροής της πίστης.

Κατά τη διάρκεια της έναρξής του προγράμματος μίλησαν αρκετοί εκπαιδευτές. Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο Dr. Paolo Ruffini, Επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τους νέους και τους εκπαιδευτές τους. «Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτό το κοινό ταξίδι θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τις ρίζες της κλήσης σας, της πνευματικής και επαγγελματικής σας ταυτότητας… και ελπίζουμε ότι θα μπορέσετε, με τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας, να βρείτε νέους τρόπους να επικοινωνήσετε το δώρο της πίστης που έχετε λάβει» ως χριστιανοί. Το όνειρό μας, είπε στους νέους, «είναι να βρούμε, μαζί με εσάς που γεννηθήκατε στην ψηφιακή εποχή και δραστηριοποιείστε σε αυτές τις κοινότητες», νέους και δημιουργικούς τρόπους για να μεταμορφώσουμε αυτό που αποκαλούμε «ψηφιακή ήπειρο». Η ιδέα, σύμφωνα με τον Δρ Ruffini, δεν είναι να αποικίσουμε μια νέα ήπειρο, αλλά να δρομολογήσουμε νέες διαδικασίες μαρτυρίας, καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, έναν άλλο τρόπο να είμαστε εκκλησία και σχεδιάζοντας νέους τρόπους επικοινωνίας, επιδιώκοντας να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε.

Να είστε πλήρως παρόντες στο διαδίκτυο

Αναφερόμενος στον Πάπα Παύλο ΣΤ’ και τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Δρ Ruffini τόνισε ότι η Εκκλησία έχει ήδη ξεκινήσει αυτόν τον προβληματισμό για το πώς να αναγγείλει το Ευαγγέλιο σε έναν σύγχρονο κόσμο. Η Εκκλησία, σημείωσε, ήταν ήδη ένα «δίχτυ – δίκτυο», πριν από την έλευση του «διαδικτύου». Η πρόκληση σήμερα, είπε, «είναι να είμαστε πλήρως παρόντες» εκεί όπου ζουν οι άνθρωποι και να οικοδομήσουμε πραγματικές σχέσεις. Ο ψηφιακός κόσμος είναι μέρος αυτού του πλαισίου όπου ζούμε και συναντιόμαστε. Η επικοινωνία της πίστης, τόνισε, δεν είναι ποτέ απλή μετάδοση πληροφοριών. Είναι μια πράξη φιλίας που μετακινείται από το «εγώ» στο «εμείς», ένας σύνδεσμος μέσω του οποίου βιώνουμε και εμβαθύνουμε την ένταξή μας στο δίκτυο της Εκκλησίας. Οι δεσμοί της κοινωνίας που υφαίνονται σχηματίζουν μια οικογένεια και καλούμαστε να μετακινηθούμε «από τις κοινότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ανθρώπινη κοινότητα», είπε.

Πρώτα αφήστε τον εαυτό σας να επηρεαστεί από τον Ιησού και το Ευαγγέλιό του

Σε αυτή την προοπτική, είπε στους νέους, έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών θα έχετε πολλές ευκαιρίες για αμοιβαία μάθηση και θα επωφεληθείτε επίσης από τις συμβουλές των ειδικών που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση στους διάφορους τομείς της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας και της ψηφιακής επικοινωνίας. Στη συνέχεια, σχολιάζοντας το θέμα του προγράμματος «Ψηφιακοί Influencers της πίστης», ο Paolo Ruffini παρατήρησε ότι ο καθένας επηρεάζεται και μπορεί να επηρεάσει. «Κάθε επηρεαστής (influencer) που θέλει να είναι κοινωνός της πίστης πρέπει πρώτα να επηρεάζεται από τον Ιησού και το Ευαγγέλιό του», προκειμένου να είναι αυθεντικός και να διακρίνεται από εκείνους που οδηγούν τους άλλους στο κακό. Όσον αφορά το ερώτημα «ποιοι είναι οι ψηφιακοί ιεραπόστολοι;», ο επικεφαλής της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία επικαλέστηκε την Αποστολική Παραίνεση «Χαρά του Ευαγγελίου» (Evangelii Gaudium) τονίζοντας ότι κάθε βαπτισμένος καλείται να είναι αυτός ο ιεραπόστολος-μαθητής. Ο στόχος είναι να συνεισφέρουμε προσπαθώντας να μετατρέψουμε το ψηφιακό περιβάλλον σε έναν πιο υγιή και πιο ανθρώπινο χώρο.

Να είστε καλοί ιεραπόστολοι στα κοινωνικά δίκτυα

Μιλώντας με τη σειρά του, ο Γραμματέας της Ποντιφικής Συνόδου για την Επικοινωνία, Σεβασμιότατος Lucio Ruiz, υπογράμμισε ότι «αυτό το μάθημα αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα- είναι μια ευκαιρία να μορφωθούν εκείνοι οι οποίοι καλούνται να μιλήσουν στον σημερινό πολιτισμό για την ευσπλαχνία του Θεού». Δεν είναι απλώς θέμα να ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα μέσα, τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά να κατανοήσουμε βαθιά τον πολιτισμό στον οποίο βυθιζόμαστε. «Τα μέσα είναι χρήσιμα, αλλά ο πολιτισμός βιώνεται- τα μέσα είναι για τον εαυτό μας, αλλά ο πολιτισμός είναι κοινός- τα μέσα είναι για τους ειδικούς, αλλά ο πολιτισμός μας περιλαμβάνει όλους», είπε.

Ως ιεραπόστολοι, καλούμαστε να γνωρίσουμε τον Ιησού και να μεταφέρουμε τον λόγο του μέσω των ψηφιακών μέσων, «εγείροντας ερωτήματα, προκαλώντας προβληματισμό και σπέρνοντας σπόρους ελπίδας σε έναν κόσμο που διψάει για αλήθεια και νόημα».

Ο κ. Ruiz ενθάρρυνε τους νέους να έχουν το θάρρος και τη δημιουργικότητα να προσφέρουν το χρόνο τους, την ευφυΐα τους και την αγάπη τους για να είναι εκεί για εκείνους που αναζητούν νόημα στην ύπαρξή τους και να τους προσφέρουν ένα χώρο για να συναντήσουν τον Ιησού. Στις αλληλεπιδράσεις μας στα δίκτυα, στα μηνύματα και τις αναρτήσεις μας, μπορούμε να μεταφέρουμε την ίδια πρόσκληση: «Ελάτε να δείτε», πρότεινε. Ευχήθηκε το πρόγραμμα αυτό να αποτελέσει ένα μονοπάτι προσωπικής ανάπτυξης για τους νέους και ποιμαντικής ανάπτυξης για τις κοινότητές μας.

Influencer είναι εκείνος που αγγίζει τις καρδιές, όπως ο Ιησούς

Ο Emilce Cuda, γραμματέας της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική, στην παρέμβασή του, υπενθύμισε τι είχε πει ο Πάπας στους Αφρικανούς νέους την 1η Νοεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης «Χτίζοντας γέφυρες». «Χτίζοντας γέφυρες» δεν σημαίνει να ακούει κανείς δόγματα που προέρχονται από άλλα πλαίσια, αλλά να διαμορφώνει τη δική του άποψη, με βάση το μήνυμα του Ευαγγελίου, και να το μεταφέρει στο κοινωνικό του πλαίσιο.

Ο καθηγητής Peter Jones, του Πανεπιστημίου Loyola των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας από τους δημιουργούς της διαδικτυακής πρωτοβουλίας «Χτίζοντας Γέφυρες», ανέφερε ότι ως εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, έχει το καθήκον να βοηθήσει τους νέους να ενισχύσουν τη φωνή τους, ώστε, από μόνοι τους, να είναι σε θέση να επηρεάσουν θετικά άλλους νέους, με το αφρικανικό πνεύμα. Ο Επίσκοπος Gerald Mamman Musa Mgr Gerarld Musa της Επισκοπής Katsina της Νιγηρίας, ενθάρρυνε τους νέους να επωφεληθούν από αυτή την εκπαίδευση για να «δουν, να διακρίνουν και να δράσουν», προκειμένου να γνωρίζουν πώς να πλαισιώσουν το Ευαγγέλιο στα κοινωνικά δίκτυα.

Πηγή: vaticannews.va

Προηγούμενο Άρθρο

«Μερικές αλήθειες για την Ιερά Εξέταση» του σεβασμ Ιωάννη Σπιτέρη

Επόμενο Άρθρο

Ep.6 Ποιο ήταν το κεντρικό επιχείρημα που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου για τους γάμους ομοφύλων; (video)

You might be interested in …

Η Γραμματεία της COMECE σχολιάζει τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024

Μετά τις ευρωεκλογές του 2024, η Γραμματεία της Επιτροπής των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE) εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024. «Με περισσότερους […]

Ένδειξη εγγύτητας. Δίπλα στους νομάδες των παραγκουπόλεων της Ρώμης

  Ο ιεράρχης επισκέφτηκε σήμερα το βράδυ τον οικισμό στα προάστια της Ρώμης για να συμμετάσχει στην διανομή μασκών, γαντιών και φαρμάκων. Μια επίσκεψη για την υποστήριξη «όλων εκείνων που βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας και ευπάθειας […]

Ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε

Η Εκκλησία δεν είναι σαν ένα «flashmob» (αστραπιαία κινητοποίηση) και η ζωή δεν είναι ένα «ριάλιτι σόου». Οι νέοι δεν πρέπει να κάνουν «reset» (επαναφορά, τεχνικός όρος υπολογιστών) το παρελθόν τους ή να το «αποθηκεύουν […]