22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η Ιστορία του Καθολικισμού», Jean-Pierre Moiset

Κυκλοφόρησε στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Πόλις, το βραβευμένο έργο του γάλλου καθηγητή σύγχρονης ιστορίας Jean-Pierre Moiset , «Η Ιστορία του Καθολικισμού». Στις 486 σελίδες του «χώρεσαν» με τρόπο ισορροπημένο και ενημερωτικό 2000 χρόνια της Εκκλησίας.

Ξεκινώντας από το έτος 30 ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας τόσο σύνθετης όσο και το ίδιο το φαινόμενο της θρησκείας εν γένει. Προϊδεάζει το οπισθόφυλλο για το περιεχόμενο του βιβλίου :

Πώς ο Χριστιανισμός, που προέρχεται από τον Ιουδαϊσμό, αναπτύχτηκε στην Εγγύς Ανατολή, ανάμεσα σε άλλα μεσσιανικά ρεύματα; Πώς οργανώθηκε η Εκκλησία, πρώτα στην παρανομία και στη συνέχεια, από τον τέταρτο αιώνα, ως φορέας της επίσημης θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Πόσες διαμάχες συγκλόνισαν τη χριστιανοσύνη στο διάβα της ιστορίας, και ποιες ήταν οι σχέσεις με τους αιρετικούς, τους Ιουδαίους και τους Μωαμεθανούς; Πώς το πρωτείο του Πάπα επιβλήθηκε ως μια ιδιομορφία του καθολικισμού; Πώς ζούσαν στον Μεσαίωνα οι απλοί πιστοί, οι μοναχοί, οι ιερείς ή οι επίσκοποι; Πώς καθορίστηκαν τα λειτουργικά τυπικά, η ευλάβεια προς τους αγίους; Τι απήχηση είχαν οι εκκλήσεις για σταυροφορία; Πώς αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τον φόβο του θανάτου; Πώς αντέδρασε η Εκκλησία στην εισβολή της νεωτερικότητας; Πώς εξαπλώθηκε ο Καθολικισμός στην Ασία, την Αφρική ή την Αμερική, εκεί που υπάρχουν σήμερα οι περισσότεροι πιστοί ;

Το βιβλίο καταφέρνει με ένα συναρπαστικό τρόπο να διαχειριστεί μια μακρά και σύνθετη ιστορική πορεία, χωρίς να κουράζει ή να μεροληπτεί. Η μετεγγραφή του στα ελληνικά είναι κατανοητή και καλογραμμένη και αυτό το οφείλει στους μεταφραστές του έργου π. Μιχ. Ρούσσο, Αιμίλιο Βαλασιάδη, Μάρκο Ρούσσο, Γιάννη Κώστα και την επιμέλεια του π. Θεόδωρου Κοντίδη και του Κωνσταντίνου Αγόρα. Το βιβλίο κλείνει με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον επίμετρο του π. Θεόδωρου Κοντίδη, ο οποίος «εκ των έσω» (ανήκει στο τάγμα των Ιησουιτών Πατέρων), προχωρά στην εμβάθυνση του θέματος “η Εκκλησία ως υποκείμενο μέσα στην ιστορία”. 

 


Jean-Pierre Moiset

«Η Ιστορία του Καθολικισμού»

Εκδόσεις Πόλις 2011

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Χριστός Φιλόσοφος Frederic Lenoir

Επόμενο Άρθρο

«Ιώβ ή ο Θεός στο εδώλιο», π.Σωτήρη Μαυροφίδη

You might be interested in …

Έκρηξη ευσπλαχνίας και φαντασία αγάπης

    Παρόλο που στα μάτια του αναγνώστη προτείνονται τέσσερις διαστάσεις της Ευχαριστίας, ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερις αλληλένδετους και αμφίδρομα επεξηγηματικούς τρόπους θέασης του Μυστηρίου. Ο συνεκτικός κρίκος αυτής της θέασης (στο μέτρο της χάρης, […]