8 Ιανουάριος 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Νέες τεχνολογίες – νέες σχέσεις», Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας [2009]

Μήνυμα του Βενέδικτου 16ου

 

31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας

 

«Νέες τεχνολογίες – νέες σχέσεις

  

Να προωθούμε μια κουλτούρα σεβασμού, διαλόγου, φιλίας»

 

 

«Οι νέες ηλεκτρονικές τεχνολογίες προσδιορίζουν βασικές αλλαγές στα πρότυπα επικοινωνίας και στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι πιο εμφανείς μεταξύ των νέων, που μεγάλωσαν σε στενή επαφή με αυτές τις νέες τεχνικές». Έτσι αρχίζει το Μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας ο Πάπας Βενέδικτος.

Εκεί αναπτύσσει «μερικές ιδέες του για το σημαντικό δυναμικό των νέων τεχνολογιών, εάν χρησιμοποιηθούν για να ευνοήσουν την ανθρώπινη κατανόηση και αλληλεγγύη.

 

ΘΕΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Με τα κινητά, τους υπολογιστές, το διαδίκτυο είναι δυνατό να στείλει κανείς μέσα σε μια στιγμή λόγια και εικόνες στις πιο απόμακρες και απομονωμένες γωνιές του κόσμου: κάτι αδιανόητο για τις προηγούμενες γενεές.

Πολλές ευεργεσίες προκύπτουν από αυτή τη νέα κουλτούρα της επικοινωνίας: οι οικογένειες μπορούν να μείνουν σε επαφή έστω κι αν τις χωρίζουν απέραντες αποστάσεις, οι φοιτητές και οι ερευνητές έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις πηγές και στις επιστημονικές ανακαλύψεις και μπορούν να εργαστούν ομαδικά από διαφορετικά σημεία.

Οι νέες τεχνολογίες ανταποκρίνονται στη φύση του ανθρώπου και επομένως στην επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργούν αμοιβαίες σχέσεις. Άλλωστε από την Αγία Γραφή γνωρίζομε ότι η αγάπη του Θεού που ενώνει, θέλει να κάνει όλη την ανθρωπότητα μια και μόνη οικογένεια.

Στην κλήση του Θεού λοιπόν απαντούμε όταν επιδιώκομε να γνωριστούμε καλύτερα, διότι ο Θεός μας έπλασε κατ’ εικόνα και ομοίωσή του, και ο Θεός είναι θεός της επικοινωνίας και της κοινωνίας.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

Όταν επιδιώκομε να σχετιστούμε με τους άλλους, εκπληρώνομε τις βαθύτερες ανάγκες μας και γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι. Το να αγαπάμε, πράγματι, είναι αυτό για το οποίο μας σχεδίασε ο Δημιουργός. Δεν μιλάμε για παροδικές και επιπόλαιες σχέσεις, αλλά για την αληθινή αγάπη: κέντρο της ηθικής διδασκαλίας του Ιησού.

Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να θέτουν σε κυκλοφορία ένα περιεχόμενο ποιότητας. Ενθαρρύνω όσους εργάζονται στον κόσμο της επικοινωνίας να προωθούν μια κουλτούρα σεβασμού, διαλόγου, φιλίας.

Για το καλό των ατόμων και της κοινωνίας, οι χρήστες της νέας τεχνολογίας πρέπει να αποφεύγουν λόγια και εικόνες που υποβιβάζουν τον άνθρωπο, και να αποκλείουν ό,τι τροφοδοτεί το μίσος και την αδιαλλαξία, ό,τι εξευτελίζει την ομορφιά και τον εσωτερικό χαρακτήρα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ό,τι αποτελεί εκμετάλλευση των αδύναμων και ανυπεράσπιστων.

Οι νέες τεχνολογίες άνοιξαν επίσης το δρόμο στο διάλογο μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και θρησκείες. Ο κυβερνοχώρος επιτρέπει να γνωρίσει κανείς τις αξίες και τις παραδόσεις των άλλων. Για να αποτελέσει όμως αυτό μια γόνιμη συνάντηση, απαιτούνται μορφές έκφρασης τίμιες και σωστές καθώς επίσης ακρόαση με προσοχή και σεβασμό.

 

Η ζωή δεν είναι απλά μια σειρά από γεγονότα και εμπειρίες. Είναι μάλλον αναζήτηση της αλήθειας, του αγαθού και του ωραίου. Πρέπει λοιπόν να μην αφήνομε να μας παραπλανούν όσοι αναζητούν μόνο καταναλωτές οποιουδήποτε εμπορεύματος.

 

ΟΧΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ…

 

Η αληθινή φιλία θεωρήθηκε πάντοτε ως ένα από τα ανώτερα αγαθά. Θα ήταν θλιβερό εάν η ανάπτυξη ηλεκτρονικής φιλίας εμπόδιζε τη διαθεσιμότητα των χρηστών να αφοσιωθούν στην οικογένεια, στους γείτονες, σε όσους συναντούν κάθε μέρα, στο χώρο της εργασίας, του σχολείου, στον ελεύθερο χρόνο.

Όταν η επιθυμία για ηλεκτρονική επικοινωνία γίνεται εξουσιαστική, το αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος απομονώνεται, διακόπτοντας την πραγματική δραστηριότητά του μέσα στην κοινωνία. Αυτό καταλήγει να διαταράξει ακόμη και το χρόνο ανάπαυσης, σιωπής και στοχασμού, στοιχεία αναγκαία για μια υγιή ανθρώπινη ανάπτυξη.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Η φιλία θα άδειαζε από την αξία της εάν εθεωρείτο αυτοσκοπός. Οι φίλοι πρέπεινα αλληλοστηρίζονται και να ενθαρρύνει ο ένας τον άλλο, ώστε να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους και να τίθενται στην υπηρεσία της κοινωνίας των ανθρώπων.

Είναι παρήγορο να βλέπομε ότι εμφανίζονται νέα ηλεκτρονικά δίκτυα που προωθούν την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό της ζωής της δημιουργίας.

Θα πρέπει λοιπόν ο ηλεκτρονικός χώρος να γίνει ένας χώρος προσβάσιμος σε όλους, και όχι να αυξάνει τη διάσταση που απομακρύνει τους φτωχότερους.

 

ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους καθολικούς νέους, και τους προτρέπω να φέρουν μέσα στον κόσμο της ηλεκτρονικής τη μαρτυρία της πίστεώς των, και τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η ζωή σας.

Στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας οι Απόστολοι και οι μαθητές τους έφεραν το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού στον ελληνο-ρωμαϊκόκόσμο. Σ’ εσάς τους νέους ανήκει ιδιαίτερα το καθήκον να ευαγγελιστείτε αυτή την «ηλεκτρονική ήπειρο».

Μάθετε να αναγγέλλετε με ενθουσιασμό το Ευαγγέλιο στους συνομηλίκους σας! Εσείς γνωρίζετε τους φόβους και τις ελπίδες των, τους ενθουσιασμούς και τις απογοητεύσεις τους.

Το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να τους προσφέρετε είναι να μοιραστείτε μαζί τους τη «χαρμόσυνη είδηση» ενός Θεού που έγινε άνθρωπος, έπαθε, πέθανε και αναστήθηκε για να σώσει την ανθρωπότητα.

Η ανθρώπινη καρδιά ποθεί ένα κόσμο όπου να βασιλεύει η αγάπη, όπου ο ένας μοιράζεται με τον άλλο τα δώρα του, όπου οικοδομείται η ενότητα, όπου η ελευθερία βρίσκει το νόημά της στην αλήθεια και όπου η ταυτότητα του καθενός πραγματοποιείται μέσα σε μια ενότητα γεμάτη σεβασμό!

Σ’ αυτές τις προσδοκίες η πίστη μπορεί να δώσει απάντηση. Να είστε λοιπόν εσείς οι κήρυκες! Ο Πάπας είναι δίπλα σας με την προσευχή του και με την ευλογία του!

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Το Πασχαλινό μήνυμα του Αγίου Πατέρα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ [2009]

Επόμενο Άρθρο

– Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις [2009]

You might be interested in …

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ιεραποστολών 2011

  Μήνυμα του Αγίου Πατέρα Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ιεραποστολών 2011   «Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς» (Ιω. 20,21)

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου, για την Τεσσαρακοστή 2022

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές, Η Τεσσαρακοστή είναι καιρός ευνοϊκός προσωπικής και κοινοτικής ανανέωσης που μας οδηγεί στο Πάσχα του Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε και αναστήθηκε. Για τη σαρακοστιανή πορεία του 2022 θα μας κάνει […]