5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

“Sources Chrétiennes”: ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα.

 

Sources Chrétiennes”: ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ευρωπαϊκό επιστημονικό συνέδριο στην Αθήνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, θεσμικός φορέας των Ιησουιτών στην Ελλάδα, διοργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα, σε συνεργασία με το Institut des Sources Chrétiennes, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και άλλους φορείς και ιδρύματα, επιστημονικό συνέδριο με θέμα την πνευματική προσφορά των Πατέρων της Εκκλησίας, όχι μόνο της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, οι οποίοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ισόγειο του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις 23 ως τις 24 Φεβρουαρίου 2018.

Το 2018 είναι η 75η επέτειος της συλλογής Sources Chrétiennes (ελληνικά: Χριστιανικές Πηγές), που αποτελεί την κύρια επιστημονική έκδοση των Πατέρων της Εκκλησίας, τόσο της Ανατολής, όσο και της Δύσης, στη γαλλική γλώσσα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα συγκεντρωθούν σε κοινό χώρο Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ειδικευμένοι στην Ελληνική και Λατινική Πατρολογία αντίστοιχα.

Στόχος του συνεδρίου: H ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ ειδικών, καθηγητών και φοιτητών από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γύρω από το έργο των Πατέρων της Εκκλησίας, αυτή τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί μία από τις πηγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το συνέδριο έχει την πρόσθετη φιλοδοξία να συμβάλει στην καλύτερη γνωριμία Ορθοδόξων και Καθολικών χριστιανών, και τη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης ελληνικής Ανατολής και λατινικής Δύσης.

«Η πρόσφατη απόκτηση ολόκληρης της συλλογής Sources Chrétiennes από τη Βιβλιοθήκη των Ιησουιτών στην Αθήνα, μάς παρακίνησε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο που θα γνωστοποιήσει ευρύτερα στο ελληνικό κοινό την ύπαρξη αυτής της συλλογής, μιας σημαντικής πηγής για έρευνα και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων στον ακαδημαϊκό κόσμο της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε ο Γραμματέας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών και ηγούμενος των Ιησουιτών στην Ελλάδα, π. Pierre Salembier.

 

Τι είναι το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών: Είναι ο θεσμικός φορέας των Ιησουιτών στην Ελλάδα που, με την πολυεπίπεδη δράση του στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών, επιδιώκει την καλλιέργεια του διαλόγου και των καλών σχέσεων με την κοινωνία, τον κόσμο της διανόησης και τις άλλες χριστιανικές ομολογίες, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, στόχοι που ανταποκρίνονται στην αποστολή του Τάγματος Ιησουιτών μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Περιλαμβάνει:

-Το Ιστορικό Αρχείο του Τάγματος στην Ελλάδα, με πολύτιμα χειρόγραφα – πηγές για ιστορικούς, ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές και

-Τη Βιβλιοθήκη του Τάγματος στην Ελλάδα, που διαθέτει περίπου 40.000 τίτλους βιβλίων καθώς και σπάνια βιβλία του 16ου αιώνα και ύστερα.

-Στο χώρο των εκδόσεων δραστηριοποιείται με την έκδοση βιβλίων και του ιστορικού περιοδικού θρησκευτικού και κοινωνικού προβληματισμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες». Από το 2008 συνεργάζεται με ελληνικούς και ξένους ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, ομιλιών και συνεδρίων. Το έργο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στηρίζεται στην πολύτιμη συμβολή φίλων και συνεργατών του Τάγματος Ιησουιτών στην Ελλάδα.

Περισσότερα: www.jesuits.gr, https://www.facebook.com/institouto/               
 

Τι είναι οι Sources Chrétiennes: Είναι μια συλλογή κειμένων των Πατέρων της Εκκλησίας, πρωτοβουλία που ξεκίνησε στη Λυών της Γαλλίας το 1942, από τέσσερις Ιησουίτες, τους π. Victor Fontoynont, Jean Daniélou, Claude Mondésert και Henri de Lubac. Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 600 τόμους με ολόκληρα τα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας – Έλληνων, Λατίνων και Σύρων- στο πρωτότυπο κατά κανόνα και σε γαλλική μετάφραση. Τα κείμενα επιμελείται και επεξεργάζεται το Institut des Sources Chrétiennes, η επιστημονική ομάδα του οποίου απαρτίζεται από ειδικευμένους ερευνητές, εξωτερικούς συνεργάτες και Ιησουίτες.

Περισσότερα: στη γαλλική γλώσσα http://www.sourceschretiennes.mom.fr/qui-sommes-nous/presentation

 και στην αγγλική γλώσσα http://www.sourceschretiennes.mom.fr/node/6559

 

  • Το συνέδριο είναι επιστημονικό και προορίζεται πρωτίστως για εξειδικευμένο στην Πατερική Θεολογία κοινό, αλλά όχι μόνο.
  • Αποτελεί ευρωπαϊκό γεγονός και συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Institut des Sources Chrétiennes, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Centre Sèvres – Facultés Jésuites Paris, το περιοδικό «Σύναξη», τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λυών και το Ίδρυμα «Άρτος Ζωής».
  • Η συμμετοχή στο συνέδριο εξασφαλίζεται με δήλωση συμμετοχής. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής είναι η 25η Ιανουαρίου 2018.
  • Γλώσσες του συνεδρίου είναι η ελληνική και η γαλλική. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.
  • Ομιλητές του συνεδρίου είναι διακεκριμένοι στον τομέα της Πατερικής Θεολογίας καθηγητές, θεολόγοι και ερευνητές.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23-24 Φεβρουαρίου 2018.

ΤΟΠΟΣ: Ισόγειο του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καλλιθέα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ειρήνη Κουτελάκη, Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τηλ.: 210-8835911 εσωτ. 104, athensj@jesuites.com

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: διήμερο ρεσιτάλ θρησκευτικής μουσικής, αφιερωμένο στον «Ζωζέφ Ακεψιμά»

Επόμενο Άρθρο

ΕΚ-879, 19 Ιανουαρίου 2018

You might be interested in …

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, Παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ   Ακόμα και ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ από την Αργεντινή και τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα λάβουν μέρος, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 στην παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα. Να ενωθούμε […]

Επίσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής της ΠΗΝ στην Ουκρανία

Ουκρανοί νέοι: «Οι καρδιές μας είναι πληγωμένες» Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε, μέσω της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους, ιδιαίτερα σε εκείνους που προέρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, εκείνους που είναι […]

Άρχισε η Π.Η.Ν. στον Παναμά

Περισσότεροι από 100.000 προσκυνητές από 156 χώρες του κόσμου και 480 επίσκοποι έχουν εγγραφεί για την ΠΗΝ. Ενώ υπολογίζεται ότι οι νέοι που θα συμμετάσχουν συνολικά μπορεί και να φτάσουν και τις 500.000