5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκκληση του καρδιναλίου Μαρξ για την προσφυγική κρίση

Έκκληση του καρδιναλίου Μαρξ για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο της Ευρώπης της 7ης Μαρτίου. «Ελπίζω πραγματικά οι ηγέτες που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα να δείξουν συμπάθεια και να δηλώσουν με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση καινα δεχθεί τους πρόσφυγες.Αυτό δήλωσε ο καρδινάλιος Reinhard Marx, πρόεδρος της COMECE, κατάτο κλείσιμο της συνεδρίασης της ολομέλειας των Επισκόπων των Συνόδων τωνΙεραρχιών της ΕΕ που άρχισε την Τετάρτη 2 Μαρτίου.

Ο καρδινάλιος Μαρξ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που στις 7 Μαρτίου συγκέντρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο. Η συνάντηση των επισκόπων της COMECE ασχολήθηκε με διάφορα θέματα, ιδιαίτερα για τον ρόλο της ΕΕ στην οικοδόμησητης ειρήνης, τον ρόλο των θρησκειών σε αυτό (κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αντενάουερ), την υποδοχή των ανθρώπων που τρέπονται σε φυγή αποτέλεσμα του πολέμου και της φτώχειας στηΜέση Ανατολή και την Αφρική.

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις, ο καρδινάλιος Μαρξ είπε: «Ηειρήνη είναι πιο σημαντική από ποτέ. Πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά μετο πώς η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στονκόσμο, πάνω απ’ όλα στις γειτονικές χώρες, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική,καθώς και στην Ουκρανία».

Σεβ. Ambrosio, «το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ασθενές, χρειάζεται τον πολιτισμό και τις αξίες»

«Αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει στο κατώφλι της Ευρώπης – είπε ο σεβ. GianniAmbrosio, αντιπρόεδρος της COMECE – είναι σαφές ότι μια στάση υποδοχήςείναι απαραίτητη για να σώσει τις ζωές αυτών που διαφεύγουν από τον πόλεμοκαι τη φτώχεια, καθώς επίσης και για δράσεις που αποσκοπούν στην ενσωμάτωση» των προσφύγων. «Την ίδια στιγμή, χρειαζόμαστε μια ευρεία στρατηγικήγια την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης στις χώρες προέλευσης τωνμεταναστών. Θα ήταν άδικο για τις χώρες αυτές να χάσουν τους νέους τους,ολόκληρες οικογένειες, καλλιεργημένους ανθρώπους, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα φτωχύνουν περαιτέρω» χώρες όπως η Αφρική και η Μέση Ανατολή. Ωςεκ τούτου, χρειαζόμαστε συνεργασία για την ανάπτυξη που βασίζεται στην αλληλεγγύη.

Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσφατα μίλησε για την επανίδρυση της Ευρώπης.Το μεγάλο πνεύμα των πρώτων χρόνων φαίνεται να έχει ξεθωριάσει – είπε οσεβ. Ambrosio στο SIR- ακόμα και γιατί το ιστορικό πλαίσιο έχει αλλάξει όλααυτά τα χρόνια με τη σταδιακή διεύρυνση της Ευρώπης. Υπάρχει ένας υπέρμετρος συγκεντρωτισμός στην Ευρώπη σήμερα, και ορισμένες χώρες φαίνεται ναέχουν περισσότερο βάρος από άλλες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» σεεπίπεδο ΕΕ. «Ομοίως, οι οικονομικές εκτιμήσεις φαίνεται να υπερισχύουν όλωντων άλλων, ακόμη και σε βάρος της πολιτικής και του πολιτισμού, γεγονός που καθιστά αδύνατο η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά. Η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου αρχίζοντας από τις αξίες που μας ενώνουν, όπως ο Ιωάννης Παύλος ο Β΄, ο Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄ και ο πάπας Φραγκίσκος έχουν τονίσει ξανά και ξανά».

Σε αυτή την κρίσιμη φάση της ιστορίας της, η Ευρώπη χρειάζεται στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της, και περισσότερη αλληλεγγύη καιαμοιβαία υποστήριξη, για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η οικονομική ανάκαμψη, η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τη μετανάστευση και το διεθνή της ρόλο». Αυτά μπορούν να επιτευχθούν μόνο με μια εσωτερική συνοχήκαι μια σαφή εξωτερική πολιτική.

Προηγούμενο Άρθρο

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών της έκτακτης I.Συνόδου

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Χειροτονία εις Πρεσβύτερον του π. Αλφόνσου Σπαντάρο

You might be interested in …

Πάπας Φραγκίσκος: Παγκόσμια Ημέρα των Κλήσεων, «Έξοδος, μια θεμελιώδης εμπειρία κλήσης».

Αφήνω τον εαυτό μου, «βγαίνω από την άνεση και την ακαμψία του εαυτού μου για να επικεντρώσω την ζωή μου στον Ιησού Χριστό». Είναι «η θεμελιώδης κίνηση της εμπειρίας της πίστεως» που βρίσκεται «στην ρίζα […]

Είναι καθήκον των χριστιανών να κτυπήσουν τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στην καρδιά να αυξηθεί η συνειδητοποίηση του φαινομένου της εμπορίας των ανθρώπων, που δυστυχώς είναι τόσο διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, και εκτιμά ότι κάνει στον τομέα αυτό το Ίδρυμα  Galileo […]

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2024

Μήνυμα του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2024 Μέσα από την έρημο ο Θεός μας οδηγεί στην ελευθερία Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Όταν ο Θεός μάς αποκαλύπτεται, μεταδίδει την ελευθερία: «Εγώ είμαι […]