6 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Έκτακτη Σύνοδος των Επισκόπων με θέμα την οικογένεια

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στο Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας το πρωί της 5ης Νοεμβρίου, ο Καρδινάλιος Peter Erdo, αρχιεπίσκοπος Έστεργκομ- Βουδαπέστης, ο Επίσκοπος Lorenzo Baldisseri και ο Αρχιεπίσκοπος Bruno Forte του Chieti – Vasto, συντονιστής, γενικός γραμματέας και ειδικός γραμματέας αντίστοιχα της τρίτης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων, παρουσίασαν το προπαρασκευαστικό έγγραφο για την τρίτη Έκτακτη Γενική Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα «ποιμαντικές προκλήσεις για την οικογένεια στο πλαίσιο του ευαγγελισμού», που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Βατικανό από τις 5 έως 19 Οκτωβρίου 2014.

 

Ο Επίσκοπος Baldisseri εξήγησε ότι “το θέμα αυτής της Συνόδου… αποτελεί μέρος μιας εργασίας σε δύο φάσεις: η πρώτη είναι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση το 2014, η οποία έχει ως στόχο να εξακριβώσει την κατάσταση και να συγκεντρώσει μαρτυρίες και προτάσεις από τους επισκόπους για να κηρύξει και να βιώσει αξιόπιστα το Ευαγγέλιο για την οικογένεια.

Η δεύτερη, η Τακτική Γενική Συνέλευση, έχει προγραμματιστεί για το 2015, η οποία έχει ως στόχο την εξεύρεση τρόπων εργασίας για την ποιμαντική του ανθρώπου και της οικογένειας” . Συνέχισε αναφέροντας ότι η διαδικασία της προετοιμασίας κάθε Συνέλευσης “αρχίζει με τη συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων φορέων που πρέπει να ερευνήσουν το εν λόγω θέμα. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η διαδικασία αυτή εξελίσσεται σύμφωνα με ειδικές μεθόδους, τόσο επειδή η συνοδική μεθοδολογία είναι υπό γενική αναθεώρηση επί του παρόντος, όσο και επειδή είναι μια Έκτακτη Γενική Σύνοδος”.

Όσον αφορά τη μεθοδολογική ανανέωση, «η σκέψη είναι η μετατροπή του συνοδικού θεσμού σε ένα πραγματικό και αποτελεσματικό εργαλείο κοινωνίας, μέσω του οποίου η συλλογικότητα που θέλησε η Β΄ Σύνοδος του Βατικανού να εκφραστεί και να επιτευχθεί.

Πράγματι, αυτή είναι και η επιθυμία του Αγίου Πατέρα, να ενισχυθεί η δραστηριότητα της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων, ώστε να μπορεί να επιτελεί με ικανοποιητικό τρόπο την αποστολή της για την προώθηση της επισκοπικής συλλογικότητας, “μαζί με τον Πέτρο και υπό τον Πέτρο”, στη διακυβέρνηση της Εκκλησίας. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε αλλαγές στη συνοδική διαδικασία διαρθρωτικής και μεθοδολογικής φύσεως, αλλά και στη λειτουργική προσαρμογή της Γενικής Γραμματείας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ανασύστασης των φυσικών χώρων της έδρας της».

Όσον αφορά το έκτακτο της επόμενης συνοδικής συνέλευσης, “αυτό το είδος της Συνόδου ανταποκρίνεται στην ανάγκη να ασχοληθεί με ένα θέμα που, καθώς αφορά το καλό της Παγκόσμιας Εκκλησίας, απαιτεί ταχεία ερμηνεία. Είναι προφανές ότι η κοινωνική και πνευματική κρίση του σημερινού κόσμου έχει αντίκτυπο στην οικογενειακή ζωή και δημιουργεί μια κατάσταση πραγματικής ποιμαντικής ανάγκης, η οποία δικαιολογεί τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνόδου. Ο καρδινάλιος Erdo παρατήρησε ότι στο προπαρασκευαστικό έγγραφο "η οικογένεια εμφανίζεται ως μια πραγματικότητα που πηγάζει από τη βούληση του Δημιουργού και ότι αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι, συνεπώς, μια απλή εφεύρεση της ανθρώπινης κοινωνίας ή, πολύ λιγότερο, μια κάποια αμιγώς ανθρώπινη δύναμη, αλλά μια φυσική πραγματικότητα που έχει αναδειχθεί από τον Χριστό τον Κύριο, στο πλαίσιο της θείας χάριτος… Το έγγραφο, ακριβώς όπως και η ίδια η Εκκλησία, συνδέει στενά το ζήτημα της οικογένειας με αυτό του γάμου”. Ο Καρδινάλιος συνόψισε όλα τα ζητήματα που εξετάζονται στο ερωτηματολόγιο, την προετοιμασία για το γάμο και τον ευαγγελισμό των ζευγαριών και των οικογενειών τους, τις ενώσεις στην πράξη χωρίς θρησκευτική ή πολιτική αναγνώριση, την κατάσταση των διαζευγμένων και ξαναπαντρεμένων Καθολικών και τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, καθώς και τις διαδικασίες για την αναγνώριση ακυρότητας του γάμου. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, το σύνολο του ερωτηματολογίου βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο: πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν, ανοίγει τους ορίζοντες προς την αναγνώριση του γεγονότος ότι η οικογένεια είναι ένα αληθινό δώρο από τον Δημιουργό για την ανθρωπότητα.

Ο Πάπας θέλει να ενισχύσει ένα θεσμό που δημιουργήθηκε από την Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, δήλωσε ο σεβ. Lorenzo Baldisseri –τον οποίο ο πάπας Φραγκίσκος πρόσφατα διόρισε γραμματέα της Συνόδου- κατά την παρουσίαση της Έκτακτης Συνόδου για την οικογένεια που ο Πάπας όρισε να πραγματοποιηθεί το 2014 (ακολουθείται από την τακτική Σύνοδο το 2015). Η Σύνοδος των Επισκόπων θεσμοθετήθηκε από τον πάπα Παύλο ΣΤ΄, μόλις τρεις μήνες πριν από τη λήξη της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συμμετοχή των επισκόπων από όλα τα μέρη του κόσμου στην διαποίμανση της Εκκλησίας. "Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για συζήτηση αλλά η θεσμική δομή θα παραμένει η ίδια, δεν προβλέπεται καμία αναδιάρθρωση”, πρόσθεσε ο επίσκοπος Baldisseri. Ένα μόνιμο σώμα, η Σύνοδος, είναι απαραίτητο για τη στενότερη συνεργασία, αλλά 50 χρόνια μετά, έχουμε παρατηρήσει ότι πρέπει να γίνει περισσότερο δυναμική, χωρίς αλλαγή της αρχικής δομής της. Σε όλο τον κόσμο Οι Σύνοδοι Ιεραρχιών σε όλο τον κόσμο προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο την διαδικασία που θα ακολουθήσουν στο αρχικό στάδιο : Η Σύνοδος των Επισκόπων της Αγγλίας και της Ουαλίας, για παράδειγμα, ετοίμασε ένα online ερωτηματολόγιο που περιείχε εννέα θεματικούς τομείς, διαρθρωμένο σε 39 ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν ανώνυμα. Η Σύνοδος των Επισκόπων των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, αφήνει στους εφημέριους των ενοριών να δημιουργήσουν μια γενική εικόνα των ευαισθησιών του «λαού του Θεού». Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος έχει ήδη διανείμει την μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά. 

Προηγούμενο Άρθρο

Εορτή του Αγίου Λουκά

Επόμενο Άρθρο

Ημερίδα για τα 50 χρόνια από την Β΄ Σύνοδο του Βατικανού

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε το αποστολικό του ταξίδι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Ο πάπας Φραγκίσκος αποχαιρέτησε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ολοκληρώνοντας το πρώτο σκέλος του 40ου Αποστολικού Ταξιδιού του σε δύο χώρες. Η πτήση του Πάπα αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο “Ndjili” στην πρωτεύουσα της Λαϊκής […]

«Δεν είμαι σταρ, αλλά υπηρέτης των υπηρετών του Θεού»

Ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε στη Ρώμη ολοκληρώνοντας το 10ο αποστολικό ταξίδι του στο εξωτερικό, το οποίο τον οδήγησε στην Κούβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.Κατά τη διάρκεια της πτήσης […]

Επιστολή Προς τους Νέους και τις Νέες όλου του κόσμου

ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ  ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Οι Συνοδικοί Πατέρες στο τέλος των εργασιών της 15ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων  έστειλαν στους νέους και τις νέες […]