22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Λήξη Έτους Αγίας Γραφής Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής

 

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ η Ενορία Αγίου Παύλου Πειραιά, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Εκκλησιαστικού οργάνου, με την ευκαιρία της λήξης του Έτους που ήταν αφιερωμένο στην Αγία Γραφή,  οργάνωσε Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής, με έργα εμπνευσμένα από την Καινή Διαθήκη.

Ο Εφημέριος της Ενορίας π. Ιωάννης Πάτσης,  με άξιο συμπαραστάτη, τον επί χρόνια συνεργάτη, και της Ενορίας και δικό του, Μουσικό κ.Νίκο Βενιέρη είχαν οργανώσει εξαιρετικά τη συναυλία, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πνευματικός Ποιμένας της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Παρών ο π. Εμίλιο που βοηθά στην Ενορία του Αγίου Παύλου, αρκετές Μοναχές και Μοναχοί αλλά και πολλοί λαϊκοί από όλες τις Ενορίες της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας, οι οποίοι είχαν γεμίσει σχεδόν όλο το χώρο του Ιερού Ναού.

Στην αρχή προλόγισε ο κ. Γιάννης Στεφάνου ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στο έτος της Αγίας Γραφής.

Ακολούθησε το πρόγραμμα της Συναυλίας το οποίο καθήλωσε κυριολεκτικά, όσους παρακολούθησαν αυτήν.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τους εξής ψαλμούς:

* Beatitudines (Canto Gregoriano)

* Notre Pere (M.Durufle)

* GLORIA (A.Vivaldi) – Domine Deus – Domine Deus Agnus Dei

* MAGNIFICAT (J.S.Bach) – Et Misericordia Ejus – Suscepit Israel

-Sicut Locutus est

* KANTATE BWV 34 (J.S.Bach) – Wohl euch –

* Sarabande (G.F.Haendel)

* MESSIAH (G.F. Haendel) – If God be for us – Glory to God

 

Τόσο τα όργανα όσο και οι ψαλμωδίες έφεραν στη μνήμη όλων μας, Εκκλησιαστικές Λατρευτικές στιγμές από τα παλιά, κυρίως χρόνια, της ζωής μας στις Ενορίες μας.

Στο τέλος της Συναυλίας τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων των παρόντων, ήλθαν να επιβεβαιώσουν την μεγάλη επιτυχία της και να δώσουν τα συγχαρητήρια σε όσους κουράστηκαν και να την οργανώσουν αλλά και κυρίως, να την πραγματοποιήσουν.

  

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος o οποίος απευθυνόμενος προς τους συντελεστές της συναυλίας, είπε:

Αυτό  το χειροκρότημα, είναι η ικανοποίησή σας ότι απολαύσαμε αυτό που μας προσφέρατε: οι φωνές σας, τα όργανα, η εναρμόνιση  όλων αυτών, αλλά βεβαίως και η πρωτοβουλία του θεσμού που ανέλαβε όλη αυτή τη διοργάνωση.

Προσπαθούσα σε όλη αυτή τη Συναυλία  να αποκομίσω το μήνυμα που θα μπορούσε να βγει από την σημερινή εκδήλωση. Γι’ αυτό το λόγο πρόσεχα τα λόγια που μας ψέλνατε και θεωρώ ότι ήταν της Πρόνοιας του Θεού η επιλογή να αρχίσετε με τους Μακαρισμούς:

«Μακάριος ο άνθρωπος…» δηλαδή ευτυχισμένος.

Αυτό μας δείχνει ότι όλη αυτή η αλήθεια που πιστεύομε, δείχνει ότι ο Θεός για τον άνθρωπο θέλει την ευτυχία του, θέλει τον άνθρωπο μακάριο, θέλει να μας κάνει ευτυχισμένους, διότι γεννιόμαστε με υπερηφάνεια και εγωϊσμό πράγμα που μας κάνει θλιμμένους, γιατί όπου δεν υπάρχει αγάπη, υπάρχει θλίψη και κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούμε και γύρω μας θλίψη, πόνο, δυστυχία.

Ο Θεός λοιπόν μας θέλει ευτυχισμένους, μακάριους, όμως ο άνθρωπος διαπιστώνει σε όλη τη ζωή του, και σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, ότι αυτό δεν το κατορθώνει. Αυτό λοιπόν που μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός να λέμε: «Πάτερ Ημών,  ελθέτω η Βασιλεία Σου», δείχνει ότι η πικρή μας διαπίστωση πως εμείς δεν κατορθώνομε να γίνομε ευτυχισμένοι, να δημιουργήσομε έναν κόσμο ευτυχισμένο, μας οδηγεί στην τελευταία ελπίδα μας…

«Πάτερ Ημών, ελθέτω η Βασιλεία Σου». Πραγματοποίησε εσύ αυτό που δεν κατορθώνομε εμείς να πραγματοποιήσομε: να βασιλεύει η αγάπη, η ενότητα, η κοινωνία μεταξύ μας, ώστε να οδηγούμαστε από μακαριότητα σε μακαριότητα, ελπίζοντας, περιμένοντας, την οριστική, την αιώνια μακαριότητα.

Όμως μου τράβηξε την προσοχή το άλλο άσμα που ψάλατε: Αμνέ του Θεού. Η απάντηση του Θεού στην επίκληση: ελθέτω η Βασιλεία Σου, είναι ο Αμνός του Θεού, το αρνί του Θεού, ο Χριστός που θυσιάζεται. Ο εβραϊκός λαός αισθανόμενος την αμαρτωλότητά του, ζητούσε από τον Θεό την συγχώρεση θυσιάζοντας ένα αρνί.

Γιατί ο Ιησούς θυσιάστηκε στο Σταυρό, ως αρνί του Θεού; Ψάλατε για την Misericordia, για το Έλεος του Θεού. Τη Θυσία του Ιησού, πάνω στο Σταυρό, ως αρνί του Θεού, δεν πρέπει να την ερμηνεύσομε ως την ικανοποίηση ενός οργισμένου Θεού, που εξευμενίζεται βλέποντας το αίμα, αλλά ένα Θεό που σπλαχνίζεται εμάς,  που δεν μπορούμε να Τον βάλουμε στην πρώτη θέση, και να κάνομε να επικρατήσει στην ψυχή μας και στην κοινωνία μας η αγάπη. Ο Θεός ευσπλαχνιζόμενος εμάς, στέλνει τον Υιό Του, τον μόνο που είναι ικανός να βάλει το Θεό στην πρώτη θέση, ό,τι και αν υποστεί. Ακόμα και όταν οι άνθρωποι τον παρερμηνεύουν, τον κατηγορούν, τον συκοφαντούν, τον καταδικάζουν και τον σταυρώνουν, Εκείνος απαντάει με την Αγάπη: αφήνει την κακία να πέσει επάνω Του και γίνεται το αρνί του Θεού, που θυσιάζει η τύφλωση και η κακία των ανθρώπων. Ο Θεός δεν ικανοποιείται επειδή πεθαίνει ο Χριστός, αλλά επειδή πεθαίνοντας βάζει στην πρώτη θέση τον Θεό, και ο Θεός δέχεται την Αγάπη του Ιησού προς τον Θεό και την Αγάπη Του προς τον άνθρωπο: «Πατέρα συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν». Να λοιπόν ποιο είναι το αρνί του Θεού.

Το μήνυμα που μπορούμε να βγάλομε για τον Θεό και τον εαυτό μας, είναι ότι θα μπορέσει να επικρατήσει η Βασιλεία του Θεού μεταξύ μας, τόσο όσο περισσότερο εμείς βάζομε στη ζωή μας αυτή τη συμπεριφορά, τη στάση, του Αμνού του Θεού: Αγαπώ, προτιμώ να υποστώ την κακία, χωρίς να ανταποδίδω την κακία με κακία, αλλά αγαπώντας και συγχωρώντας.

Βεβαίως, θυσιάζεται ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή, θυσιάζεται ο άντρας, η γυναίκα, ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί, ο εργαζόμενος. Όλοι υποφέρομε  όταν θέλομε να ΜΗΝ ανταποδώσομε το κακό με κακό, αλλά να ανταποδώσομε το κακό με αγάπη, όπως ο Αμνός του Θεού.

Αυτά τα λόγια που μας ψάλατε, δεν είναι λόγια, αλλά ο λόγος του Θεού, στον οποίο αφιερώσαμε όλη αυτή τη χρονιά, ο λόγος του Θεού που μας λέει: Θέλω να σας κάνω ευτυχισμένους, συνεργαστείτε μαζί μου, δεχθείτε και ακολουθήστε τον Ιησού Χριστό και θα φθάσετε: θα επικρατήσει η Βασιλεία μου.

Με αυτή την ευχή, παρακαλώ τον Κύριο  να μας δίνει αυτό το Έλεός Του και τη Δύναμη να ακολουθούμε τον Αμνό του Θεού!!!

Σας ευχαριστούμε!!!

Μετά το Σεβασμιότατο πήρε το λόγο ο Εφημέριος π. Ιωάννης ο οποίος αναφέρθηκε στην συζήτηση που είχε στη διάρκεια του Έτους της Αγίας Γραφής, με τον κ. Βενιέρη από την οποία προήλθε και η ιδέα των 2 Συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν μία πάνω στην Παλαιά Διαθήκη (με κείμενα) και μία πάνω στην Καινή Διαθήκη η σημερινή.

Κατόπιν ευχαρίστησε το Θεό και την Πρόνοια του Θεού, γιατί το έργο αυτό της Μουσικής τελειώνει στην Εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, που πριν 180 χρόνια μπήκε ο θεμέλιος λίθος και συνέχισε τονίζοντας ότι είναι η πρώτη Καθολική Ενορία της Αθήνας.

Τέλος ευχαρίστησε ακόμη μία φορά τον κ. Βενιέρη, τον Διευθυντή της Ορχήστρας κ. Κλάψη, όλους όσοι βοήθησαν είτε για την οργάνωση, είτε για την πραγματοποίηση της Συναυλίας και τέλος το Σεβασμιότατο αλλά και όλους τους παρόντες για την παρουσία τους, ευχόμενος Υγεία σε όλους.

Η Συναυλία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι ευχές όλων μας ήταν με τη βοήθεια του Θεού να οργανωθεί γρήγορα ακόμα μία τόσο επιτυχημένη  Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής.

                                                        Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Ανακοινωθέν των εργασιών της φθινοπωρινής I.Συνόδου [2018]

Επόμενο Άρθρο

Θύματα απαγωγής έπεσαν τρία μέλη αδελφότητας ιεραποστόλων

You might be interested in …

Αθήνα: Ο π. Πέτρος Χονγκ έδωσε τους τελικούς του όρκους στο Τάγμα των Πατέρων Ιησουιτών

  Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, η Κοινότητα Ιησουιτών στην Αθήνα είχε τη χαρά να δεχθεί οριστικά στους κόλπους της τον π. Πέτρο Χονγκ, ο οποίος, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε τους τελικούς […]