5 Ιουλίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αθήνα: Χειροτονία σε πρεσβύτερο του π. Javier Rerez Victoria

«Δεν με διαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας διάλεξα

και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε,

 κι ο καρπός σας να είναι μόνιμος»    (Ιω 15,16)

 

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, έζησε στιγμές  αγαλλίασης, συγκίνησης, χαράς και ελπίδας, καθώς 3 χρόνια μετά την Χειροτονία του π.Αλφόνσου Σπαντάρο που σπούδασε στην Ιταλία, είχαμε την πρώτη Χειροτονία Ιερέα από το Ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας.

Ο Διάκονος  π. Javier (Χαβιέρ) Perez Victoria χειροτονήθηκε Ιερέας δίνοντας πολύ χαρά σε όλα τα μέλη της Επαρχίας μας και την ελπίδα ότι ο Ύψιστος θα συνεχίσει να στέλνει εργάτες Του κοντά μας.

Η μεγαλοπρεπής τελετή πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου που γέμισε κυριολεκτικά από όσους θέλησαν να είναι κοντά στον αγαπημένο μας π. Javier, τόσο από την Αθήνα, όσο και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της χώρας μας, αλλά και από Ισπανία-Ιταλία-Αμερική.

Ο π. Javier γεννήθηκε στην Ισπανία, όπου και μεγάλωσε και σπούδασε. Αλλά όταν μετανάστευσε στις Η.Π.Α. για να εργαστεί, εκεί ο Κύριος «γέμισε την ψυχή του» και τον έκανε εργάτη Του. Η Νεοκατηχουμενική Κοινότητα στην Αμερική ήταν εκείνη που τον βοήθησε «να βρει το δρόμο της ζωής του», το δρόμο προς τον Κύριο, όπως πολλές φορές τον έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, να μας διηγείται.

Οι παρουσίες στην Ιερή Ακολουθία πολλές: Μοναχές και Μοναχοί όλων των Μοναχικών Ταγμάτων της Επαρχίας μας, εκπρόσωποι πολλών Θεσμών επίσης, λαϊκοί από διάφορες Ενορίες Αθηνών και αρκετές της Σύρου, που ο π. Javier επισκέφθηκε και βοήθησε με πολλούς τρόπους.

Τέλος πολλά μέλη Νεοκατηχουμενικών Κοινοτήτων από Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική με τις οικογένειές τους, θέλησαν να είναι κοντά του και να χαρούν μαζί του αυτό το ξεχωριστό γεγονός της ζωής του.

Στην Ιερή Ακολουθία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Σεβασμιότατος π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ο οποίος και τον χειροτόνησε ιερέα.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο εκπρόσωπος του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, Αποστολικός Νούντσιος Σεβασμιότατος π. Savio Hon Tai Fai, ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος Φώσκολος πρώην Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, ο Βικάριος της Αρχιεπισκοπής π. Απόστολος Βαρθαλίτης, το σύνολο σχεδόν των Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας καθώς και ιερείς από χώρες του εξωτερικού.

Παρόντες επίσης είτε ως Λειτουργοϋπηρέτες, είτε ως μέλη της Χορωδίας, 6 Ιεροσπουδαστές μας, 4 από το Ιεροσπουδαστήριο της Αθήνας (Κηφισιά) και 2 που σπουδάζουν στην Ιταλία.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου εκλήθη ο μέλλων να χειροτονηθεί Ιερέας π. Javier, ενώπιον του Σεβασμιοτάτου, ο οποίος, αφού άκουσε τον Διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου της Αθήνας π. Μπατίστα να τον διαβεβαιώνει ότι η γνώμη των πιστών που τον γνώρισαν και των αρμοδίων είναι ότι ο Javier Perez Victoria είναι άξιος, τον εξέλεξε στην τάξη των Πρεσβυτέρων με την επικύρωση του εκκλησιάσματος ΑΞΙΟΣ,ΑΞΙΟΣ…

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιοτάτου που είπε:  Ομιλία σε link

Μετά την ομιλία, ο υποψήφιος πρεσβύτερος στάθηκε μπροστά στον Σεβασμιότατο απάντησε σε ερωτήσεις του, έδωσε τις υποσχέσεις που προβλέπονται από το τελετουργικό της Εκκλησίας και  διακήρυξε ενώπιον της Σύναξης των πιστών, την επιθυμία του να ενώνεται όλο και περισσότερο με τον Αρχιερέα Χριστό, οποίος προσέφερε για μας τον εαυτό Του, θυσία άμωμη στο Θεό Πατέρα, για τη σωτηρία μας.

Στη συνέχεια ο χειροτονούμενος πλησίασε προς τον Αρχιεπίσκοπο και γονατισμένος μπροστά του, έβαλε τα χέρια του ενωμένα ανάμεσα στα χέρια του Αρχιεπισκόπου και υποσχέθηκε σε εκείνον Σεβασμό και Υπακοή.

 

Αμέσως μετά ο υποψήφιος έπεσε πρηνής μπροστά στην Αγία Τράπεζα, ο Εφημέριος του Αγ. Διονυσίου π. Τζώρτζης Αλτουβάς έψαλε τις λιτανείες των Αγίων και όλο το εκκλησίασμα απαντούσε.

Μετά τις λιτανείες ο χειροτονούμενος σηκώθηκε, προχώρησε και γονάτισε μπροστά στο Σεβασμιότατο, ο οποίος φορώντας τη μίτρα, επέθεσε σιωπηλός τα χέρια του στο κεφάλι του χειροτονούμενου, πράγμα το οποίο επανέλαβαν στη συνέχεια όλοι οι παρόντες Αρχιεπίσκοποι και Ιερείς.

Στη συνέχεια ο χειροτονούμενος γονάτισε μπροστά στο Σεβασμιότατο, ο οποίος είπε την ευχή της χειροτονίας.

Αμέσως μετά ο π. Τζώρτζης Αλτουβάς βοήθησε το χειροτονούμενο να φορέσει το ωράριο ως επιτραχήλιο και το φελώνιο, κατόπιν γονάτισε μπροστά στον Σεβασμιότατο, ο οποίος άλειψε με Άγιο Μύρο τις παλάμες του.

Κατόπιν ο Σεβασμιότατος παρέδωσε στον νεοχειροτονημένο, το δισκάριο με τον Άρτο και το Άγιο Ποτήριο με τον οίνο και το νερό και αμέσως μετά του έδωσε τον ασπασμό της Ειρήνης λέγοντας:

Η Ειρήνη μαζί σου!!!

Μέσα σε χειροκροτήματα χαράς και αγαλλίασης ο π. Javier έλαβε τον ασπασμό της Ειρήνης από όλους τους παρισταμένους Αρχιερείς, Ιερείς και Διακόνους.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο τέλος αυτής, πριν την απόλυση ο νέος Ιερέας θέλησε να ευχαριστήσει τον Κύριο αλλά και όσους τον βοήθησαν στην πορεία του αυτή λέγοντας:

Σεβασμιότατε, θέλω να ευχαριστήσω τον Κύριο το Θεό για ό,τι έχει κάνει στη ζωή μου.

Εγώ είμαι ένας απλός άνθρωπος, ένας αμαρτωλός όπως όλοι μας. Από την αρχή της ζωής μου, ούτε η οικογένειά μου ήταν αρκετή για να μπορώ να αντιμετωπίζω τα προβλήματα της ζωής, τις συνέπειες των αμαρτιών μου. Εκεί ο Θεός με βρήκε, διαμέσου της Εκκλησίας και της Νεοκατηχουμενικής Πορείας.

Τα τελευταία 12 χρόνια, όταν εγώ έφυγα από την Ισπανία για την Αμερική, ο Κύριος με έκανε να γνωρίσω μια Εκκλησία ζωντανή, μια Εκκλησία-μητέρα που αγαπάει τους αμαρτωλούς. Βεβαιώθηκα ότι έχω την ευσπλαχνία του Θεού και πως ο Κύριος έχει μία κατεύθυνση για τον καθένα από μας. 12 χρόνια στην Κοινότητα και 10 χρόνια στο Ιεροσπουδαστήριο, έχω λάβει πολλά από τους αδελφούς, που δεν τα αξίζω. Αλλά ο Κύριος πάντα μου δίνει το καλύτερο, το εκατονταπλάσιο από αυτά που άφησα πίσω, δηλαδή την καριέρα, τα λεφτά κ.λ.π.

Ευχαριστώ τον Κύριο για την αποστολή μου εδώ στην Ελλάδα, και όπως μας είπατε σήμερα για τους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, καλούμαστε να μεταδίδουμε την Αγάπη Του.

Ευχαριστώ τον π. Τζώρτζη Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού. Ήταν μεγάλος αδελφός για μένα όλο αυτό το χρόνο.

Ευχαριστώ και εσάς Σεβασμιότατε που στηρίξατε το έργο του Ιεροσπουδαστηρίου στην Ελλάδα. Ο Θεός θα βοηθήσει.

Ευχαριστώ πολύ!!!

Μετά την Ευλογία των Αρχιερέων ακολούθησε η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία του π.Javier μαζί τους και στη συνέχεια δέχθηκε τις ευχές όλων των παρισταμένων, δίνοντας σε κάθε ένα την Ευλογία του, τον ασπασμό της αγάπης του και ένα ενθύμιο της χειροτονίας του, αλλά και ένα μικρό κέρασμα στο προαύλιο του Αγίου Διονυσίου.

Σε όλη τη διάρκεια των ευχών που δέχθηκε, οι Νεοκατηχούμενοι συγγενείς και φίλοι του, δεν έπαψαν ούτε ένα λεπτό να ψάλλουν ύμνους Ευχαριστιών προς τον Κύριο.

Οι Ευχές τόσο των παρισταμένων πιστών αλλά και όσων δεν μπόρεσαν είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω υποχρεώσεων, να παρευρεθούν, θα συνοδεύουν την πορεία του π. Χαβιέρ και φυσικά ελπίζουμε όλοι πολύ γρήγορα ο Κύριος να μας δώσει πάλι τη χαρά μιας νέας χειροτονίας!!!

Κύριε, βοήθησε εκείνους που σκέπτονται κατά την επίγεια ζωή τους, να θεμελιώσουν την Εκκλησία με το αίμα του μαρτυρίου, να πιούν το ποτήριο του Κυρίου και να γίνουν φίλοι του Θεού.  

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

 

 

 

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

«Η αποστολή του πρεσβυτέρου!» – Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού, Εορτή Πέτρου και Παύλου – Χειροτονία πρεσβυτέρου

Επόμενο Άρθρο

Εικοσιέξι χρόνια μαζί μας

You might be interested in …

Αθήνα: Εγκύκλιος Τεσσαρακοστής

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΛΕΩ, ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ   Προς το χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής   Κατά το εφετινό λειτουργικό έτος ολόκληρη η καθολική Εκκλησία στρέφει την προσοχή της στον ιερό θεσμό της οικογένειας, […]