17 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με μέλη του Κινήματος Φοκολάρι

Tην 7-12-2023 ο Πάπας δέχθηκε σε ακρόαση μέλη και φίλους του Κινήματος Φοκολάρι. που έχουν παρουσία σε 180 χώρες του πλανήτη και  στη χώρα μας, στην Αθήνα.

Ομιλία του Αγίου Πατέρα

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλώς ήλθατε !

Χαιρετώ την Πρόεδρο δόκτορα Margaret Karram, τον Συν – Πρόεδρο don Jesus Moran,  τα Μέλη του Γεν, Συμβ., τους εκπροσώπους των γεωγραφικών περιοχών και όλους εσάς.

Σας είμαι ευγνώμων που ήρθατε, ενώ εορτάζετε την 80η επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος των Focolari, που ονομάζεται και αλλιώς «Έργο της Παναγίας».  Αυτή η ίδρυση συμπίπτει με την ημέρα, κατά την οποία η Δούλη του Θεού Chiara Lubich αποφάσισε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Θεό.

Από μια έμπνευση που είχε σε ένα περιβάλλον ζωής απολύτως τυπικό – καθώς πήγαινε για να κάνει τα ψώνια για την οικογένειά της – προέκυψε μια πράξη ριζοσπαστική προσφοράς προς τον Θεό, ως απάντηση στην κλήση Του. που είχε αισθανθεί γλυκιά και δυνατή στην καρδιά της. Ήταν 7 Δεκεμβρίου 1943, στο Τρέντο, εν μέσω του πολέμου. Ακριβώς, την παραμονή της πανηγυρικής εορτής της Παρθένου, το «Ναι» της Παναγίας έγινε το «Ναι» της Chiara, δημιουργώντας ένα κύμα πνευματικότητας που διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, για να πει σε όλους πως είναι ωραίο να ζεις το Ευαγγέλιο με μια μόνο απλή λέξη: ενότητα. Αλλά η ενότητα σημαίνει και αρμονία: αρμονική ενότητα

Σε αυτά τα 80 χρόνια έχετε κάνει να αντηχήσει αυτό το μήνυμα ανάμεσα στους νέους, στις κοινότητες, στις οικογένειες, σε πρόσωπα αφιερωμένα, σε ιερείς και επισκόπους, σε διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα – και κυρίως στο πλαίσιο του οικουμενισμού και του διαθρησκευτικού διαλόγου. Γίνατε έτσι όργανο ενεργό μιας μεγάλης άνθησης έργων, πρωτοβουλιών, σχεδίων και κυρίως «αναγεννήσεων», συνομιλιών, κλήσεων, ζωών αφιερωμένων στον Χριστό και στους αδελφούς.

Για όλα αυτά σήμερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό.

Σας προσκαλώ να εργαστείτε ώστε όλο και περισσότερο να πραγματοποιείται το όνειρο μιας Εκκλησίας ολοκληρωτικά συνοδικής και αποστολικής. Ξεκινήστε από τις κοινότητές σας, ενθαρρύνοντας σε αυτές ένα στυλ συμμετοχής και συνυπευθυνότητας, ακόμη και σε επίπεδο κυβερνητικό. Οι Φοκολάρι ας αυξάνουν στο εσωτερικό τους και ας διαδίδουν γύρω τους ένα κλίμα αμοιβαίας ακρόασης και θέρμης οικογενειακής, στο οποίο υπάρχει αλληλοσεβασμός και αμοιβαία φροντίδα, με ιδιαίτερη προσοχή προς όποιον είναι πιο αδύναμος και σε όποιον έχει μεγαλύτερη ανάγκη από υποστήριξη.

Σας θυμίζω μερικές λέξεις της ιδρύτριάς σας. «Άφησε σε όποιον σε ακολουθεί μόνο το Ευαγγέλιο. Αν κάνεις έτσι το ιδανικό της ενότητας θα παραμείνει. […] Αυτό που μένει και θα μείνει πάντα είναι το Ευαγγέλιο που δεν υφίσταται τη φθορά του χρόνου. Να σπείρετε σας παρακαλώ την ενότητα, φέρνοντας το Ευαγγέλιο, χωρίς να χάνετε από τα μάτια σας το έργο της ενσάρκωσης, το οποίο ο Θεός συνεχίζει να θέλει να πραγματοποιήσει σε μας και γύρω μας δια μέσου του Πνεύματός Του, ώστε ο Ιησούς να είναι η καλή είδηση για όλους, χωρίς κανένας να εξαιρείται, και «ώστε όλοι να είναι ένα» (Ιω.17,21).

Επιθυμώ να υπενθυμίσω εδώ και την υποχρέωση για ειρήνη, που είναι σήμερα τόσο σημαντική. Ύστερα από δύο χιλιετίες  χριστιανισμού η λαχτάρα της ενότητας συνεχίζει να λαμβάνει σε πολλά μέρη του κόσμου τη μορφή μιας σπαρακτικής κραυγής που ζητά απάντηση. Η Chiara την άκουσε στη διάρκεια της τραγωδίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αποφάσισε να δώσει όλη της την ζωή, ώστε «αυτή η Διαθήκη του Ιησού» να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Σήμερα δυστυχώς ο κόσμος είναι κατασπαραγμένος από τόσες συγκρούσεις και συνεχίζει να έχει ανάγκη από εργάτες αδελφοσύνης και ειρήνης ανάμεσα σε ανθρώπους και σε έθνη. Η Chiara έλεγε «Να είμαστε αγάπη και να την διαδίδουμε αυτός είναι ο γενικός σκοπός του Έργου της Παναγίας».

Να είμαστε αγάπη και να την διαδίδουμε: αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός. Και γνωρίζουμε πως μόνο από την αγάπη γεννιέται ο καρπός της ειρήνης. Γι’ αυτό σας ζητώ να είστε μάρτυρες και δημιουργοί της ειρήνης που ο Χριστός πραγματοποίησε με τον σταυρό του, νικώντας την εχθρότητα. Σκεφθείτε πως από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, δεν έχουν σταματήσει οι πόλεμοι. Και εμείς δεν συνειδητοποιούμε το δράμα του πολέμου.

Πριν ολοκληρώσω την ομιλία μου, θα ήθελα να σας κάνω μια τελευταία πρόσκληση, κατάλληλη με αυτή την περίοδο της Παρουσίας: αυτή της επιφυλακής. Ο κίνδυνος της πνευματικής εκκοσμίκευσης πάντα καραδοκεί. Γι’ αυτό πρέπει και εσείς να γνωρίζετε να αντιδράτε με αποφασιστικότητα, συνέπεια και ρεαλισμό. Ας θυμόμαστε πως η ασυνέπεια ανάμεσα σε αυτό που λέμε ότι είμαστε και σε αυτό που είμαστε πραγματικά είναι η χειρότερη αντί-μαρτυρία. Η ασυνέπεια.

Σας παρακαλώ, να είστε προσεκτικοί. Και το φάρμακο είναι πάντα η επιστροφή στο Ευαγγέλιο, ρίζα της πίστης μας και της δικής σας ιστορίας: στο Ευαγγέλιο της ταπεινότητας, της αφιλοκερδούς υπηρεσίας, της απλότητας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, όπως ήδη έχουμε υπενθυμίσει, εσείς είστε Το Έργο της Παναγίας: είναι εκείνη που σας έχει συνοδεύσει αυτά τα ογδόντα χρόνια και γνωρίζετε καλά πως δε θα σταματήσει ποτέ να το κάνει. Ας είναι λοιπόν η Παρθένος της Ναζαρέτ η πηγή της παρηγοριάς και της δύναμής σας, ώστε να μπορέσετε να είστε απόστολοι της ενότητας, στην υπηρεσία της Εκκλησίας και της ανθρωπότητας. Ευχαριστώ γι’ αυτό που είστε και (γι’ αυτό) που κάνετε! Συνεχίστε με εμπιστοσύνη την πορεία σας.

Σας ευλογώ από την καρδιά μου.

Και σας υπενθυμίζω: μην ξεχνάτε να προσεύχεστε για μένα. Ευχαριστώ!

Υ.Γ. Ο Πάπας έκλεισε την ομιλία του με ένα καθολικό ανέκδοτο, για τα «4 μυστικά» του Θεού, που … κανείς δεν ξέρει : πόσα είναι τα γυναικεία μοναχικά τάγματα – τι σκέφτονται οι Ιησουίτες – πόσα χρήματα έχουν οι Σαλεσιανοί – γιατί γελούν οι Φοκολαρίνοι !!!

          Μετάφραση ομιλίας Ποντίφικα στα ελληνικά από το Κίνημα των Focolari

                       Φωτογραφίες συνάντησης από Vatican Media

                                   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Προηγούμενο Άρθρο

57η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης «Τεχνητή νοημοσύνη και ειρήνη»

Επόμενο Άρθρο

Ο Πάπας είχε γενέθλια

You might be interested in …

Έγκριση σχεδίου του εγγράφου εργασίας για τη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα

Στις 10-11 Μαΐου, το 15ο Τακτικό Συμβούλιο* της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου συνήλθε στη Ρώμη για να συζητήσει το Instrumentum laboris: το έγγραφο εργασίας για τους συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο της 16ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης […]

Οι «συναντήσεις του Ταιζέ» ενέπνευσαν τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ για τις Π.Η.Ν (Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας)

Όλοι έχουμε ακούσει τη μοναστική Κοινότητα του Ταιζέ, στο ομώνυμο μικρό χωριό της γαλλικής Βουργουνδίας. Εκεί προτεστάντες, αγγλικανοί και καθολικοί μοναχοί ζουν μαζί, βιώνοντας τον πραγματικό οικουμενισμό. Την περιοχή επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι. Επίσης […]

Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών

«Η νωθρότητά μας είναι αμαρτία!» Κοινή Έκκληση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών Η Επιτροπή των Συνόδων Καθολικών Ιεραρχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COMECE), η Αποστολική Ελεημοσυνερία, και ο Οργανισμός της […]