22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Αλληλεγγύη στα σύνορα, αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 1,5 εκατομμύριο Ουκρανοί κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ημερών της ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την ταχύτερα αυξανόμενη προσφυγική κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας από την Ουγγαρία στην ιστοσελίδα Crux, απ’ όπου ελπίζει να φτάσει στην Ουκρανία, ο καρδινάλιος Michael Czerny, ο οποίος είναι προσωρινός επικεφαλής του Οργανισμού της Αγίας Έδρας για την  Ολοκληρωμένη Ανθρώπινη Ανάπτυξη, είπε ότι η προετοιμασία για το ταξίδι του άρχισε «αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης».

Ο καρδινάλιος Czerny διορίστηκε παπικός απεσταλμένος στην Ουκρανία για την κρίση από τον πάπα Φραγκίσκο.

«Το πιο σημαντικό σημείο ήταν ότι το τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων [του Οργανισμού] διευκόλυνε μια συνάντηση των σημαντικότερων καθολικών φορέων που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην δράση», είπε ο γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία Καναδός. Ο καρδινάλιος ήταν επικεφαλής του τμήματος μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, όταν διορίστηκε προσωρινός επικεφαλής ολόκληρου του Οργανισμού.

Από εκείνη τη συνάντηση, είπε, προέκυψε η πρόταση να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις ως «έκφραση της αλληλεγγύης του Αγίου Πατέρα». Έπειτα από συζήτηση με τη Γραμματεία του Κράτους, συμφωνήθηκε το σημερινό ταξίδι.

Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε την απόφασή του να στείλει δύο καρδιναλίους στην Ουκρανία την Κυριακή, μετά την προσευχή Άγγελος Κυρίου. Ο Czerny μετέβη στην Ουγγαρία την Τρίτη 08 Μαρτίου, όπου συναντήθηκε με πρόσφυγες στη Βουδαπέστη.

Ο καρδινάλιος αναχώρησε το πρωί της Τρίτης από τη Ρώμη για να μεταφέρει το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη εκ μέρους του Πάπα και «όλου του χριστιανικού λαού», όπως είπε ο πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή. Η επίσκεψή του έχει σκοπό να φτάσει κοντά τους και να στηρίξει όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη και τα σπίτια τους εξαιτίας της σκληρής βίας του πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέφσκι, ο παπικός ελεημοσυνάριος, αναχώρησε από τη Ρώμη για την Πολωνία τη Δευτέρα 07 Μαρτίου και την Τρίτη βρισκόταν στο Λβιβ, όπου συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Σβιάτοσλαβ Σέβτσουκ, επικεφαλή της Ελληνόρρυθμης Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, κάθε μέρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης φτάνουν 2.000-2500 νέοι πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς γίνονται δεκτοί από την Caritas Ουγγαρίας, το Τάγμα της Μάλτας και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την Καθολική Εκκλησία ή άλλες θρησκείες. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο διατροφή για τουλάχιστον τρεις μήνες, αλλά οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν για πολύ καιρό στην Ουγγαρία: Η Πολωνία, η Ιταλία και κυρίως η Γερμανία είναι οι πιο επιθυμητοί προορισμοί τους, για ευκαιρίες εργασίας ή επειδή εκεί ζουν συγγενείς τους.

«Αυτό που είναι αρκετά εντυπωσιακό είναι ότι οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια, ήταν όλες εντός της Ουκρανίας, λόγω της βίας, των βομβαρδισμών, των μποτιλιαρισμένων δρόμων και της έλλειψης καυσίμων», δήλωσε ο Czerny. «Όλες οι δυσκολίες που σχετίζονται με το να φεύγεις για να σωθείς. Στη συνέχεια, οι μεγάλες αναμονές στα σύνορα, μερικές φορές για μέρες, λόγω του χρόνου που χρειάζεται κάθε άτομο, κάθε οικογένεια που προσπαθεί να φύγει».

Ωστόσο, μόλις οι άνθρωποι φτάσουν στην Ουγγαρία, «έχω την εντύπωση ότι η ανταπόκριση είναι καλά οργανωμένη και ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και των οργανώσεων  και του κράτους, δηλαδή των εγκαταστάσεων ή των μέσων που προσφέρει το κράτος», είπε. «Έχω την εντύπωση ότι μόλις οι άνθρωποι φτάσουν εδώ, συναντούν μια καλά οργανωμένη κατάσταση, με πολλές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν και είναι άμεσα διαθέσιμες για τους ανθρώπους για όσο διάστημα επιθυμούν να μείνουν, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, στη συνέχεια μετακινούνται σε άλλες χώρες».

Ο Czerny δήλωσε επίσης ότι η αλληλεγγύη που έχει μέχρι στιγμής εκφραστεί από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας είναι «σίγουρα μια ευπρόσδεκτη εμπειρία», αλλά δεν τον εκπλήσσει.

«Χάρη στο έργο μας στον τομέα των μεταναστών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, θα έλεγα ότι αυτό είναι μάλλον συνηθισμένο και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε. «Αν οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την ανάγκη, τον πόνο, την αγωνία και την ευαλωτότητα των ανθρώπων που βρίσκονται σε φυγή, των ανθρώπων που κινούνται, ανταποκρίνονται γενναιόδωρα και με πραγματική συμπόνια».

Ο ίδιος πιστεύει ότι όσον αφορά την υποδοχή, αυτό που ο κόσμος βλέπει σήμερα από την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία είναι αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική.

Ο Czerny κάνει τη σύνδεση μεταξύ αυτής της φιλόξενης στάσης και της εγκυκλίου Fratelli Tutti του πάπα Φραγκίσκου, που δημοσιεύθηκε το 2020: «Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με Αδελφοσύνη, με τον τρόπο του Σαμαρείτη, όταν έχουν την ευκαιρία, και πραγματικά τη χάρη, να συναντήσουν τους αδελφούς και τις αδελφές τους που έχουν ανάγκη».

Ερωτηθείς αν η άφιξή του στην Ουκρανία είναι προγραμματισμένη μέχρι το απόγευμα της Τρίτης ή αν είναι ακόμη στον αέρα, είπε ότι είναι, πράγματι, στον αέρα: «Δεν ξέρω [αν θα τα καταφέρουμε]. Αλλά θα μάθετε γι’ αυτό όταν συμβεί».

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός του οποίου ηγείται μαζί με την Ιταλίδα μοναχή Αλεσάντρα Σμερίλι, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα συνεχίσει να επισημαίνει τις «θλιβερές ομοιότητες» μεταξύ των δεινών των Ουκρανών και των μακροχρόνιων συγκρούσεων που δεν προσελκύουν πλέον την προσοχή του κόσμου.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους Αφρικανούς και Ασιάτες κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από φόβο και εκτοπισμό, να αναζητήσουν καταφύγιο χωρίς διακρίσεις, καθώς και να αντιμετωπιστούν  οι «ανησυχητικές» αναφορές για αυξημένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων και τη λαθραία διακίνηση μεταναστών μέσω των συνόρων.

πηγή : cruxnow.com

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου π. Πέτρου Στεφάνου για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Επόμενο Άρθρο

Προσευχή για την ειρήνη από τους εκπροσώπους των χριστιανικών κοινοτήτων της Κέρκυρας

You might be interested in …

Μήνυμα του Πάπα για την Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών: Μην στρέφετε το βλέμμα αλλού!

Ο πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ετήσια Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών, τονίζει ότι κάθε φορά που συναντάμε έναν φτωχό άνθρωπο, δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα αλλού, γιατί αυτό θα μας εμποδίσει να […]

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας

Το Αναμνηστικό μετάλλιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας – Στο κέντρο, μέσα σε κύκλο, βρίσκεται ο Πατριαρχικός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μεγίστης, μητέρα εκκλησία και κύριος τόπος Καθολικής λατρείας της πόλης της Λισαβόνας. Γύρω […]

Ο Γρατιανουπόλεως Δημήτριος στην νεοσύστατη αυτόνομη (sui iuris) εκκλησιαστική βυζαντινόρρυθμη καθολική επαρχία στη Σερβία.

Με την ευκαιρία της ανυψώσεως από τον πάπα Φραγκίσκο της εκλησιαστικής βυζαντινόρρυθμης καθολικής αποστολικής εξαρχίας στη Σερβία σε εκκλησιαστική αυτόνομη επαρχία (sui iuris) σύμφωνα με τον Κώδικα Κανονικού Δικαίου (CCEO, 174-176), υπήρξε ανάγκη προσαρμογής του […]