19 Σεπτεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Με τις σημερινές αφίξεις ανέρχονται σε πάνω από 2.700 τα άτομα που έφτασαν στην Ευρώπη από τις εμπόλεμες περιοχές, μέσω αεροσκαφών. Για το έργο της Κοινότητας SaintEgidio, της Ομοσπονδίας των Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία και της Tavola Valdese απονεμήθηκε το βραβείο Nansen από την UNHCR το οποίο παραδόθηκε σήμερα το πρωί.

Οι 64 Σύριοι πρόσφυγες έφθασαν από τη Βηρυτό, με προγραμματισμένη πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης, οι οποίοι χάρη στο πρόγραμμα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι», μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα στρατόπεδα προσφύγων όπου βρίσκονταν, ακόμη και για χρόνια, εξαιτίας του πολέμου. Πολλά είναι τα παιδιά, ορισμένα χρειάζονταν φροντίδα, τα οποία με νόμιμο και ασφαλή τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ιταλία, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να διασχίσουν τη Μεσόγειο πάνω σε πλοία ερείπια τα οποία διαχειρίζονται οι λαθρέμποροι.

Συνδυάζουμε την φιλοξενία και τη νομιμότητα

Προωθούμενο από την Κοινότητα Saint’ Egidio, μαζί με την Ομοσπονδία των Ευαγγελικών Εκκλησιών στην Ιταλία και την Tavola Valdese, το έργο των ανθρωπιστικών διαδρόμων επέτρεψε την άφιξη στην Ευρώπη περίπου 2.700 ατόμων, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ανδόρα. «Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι ουσιαστικά η μοναδική νόμιμη οδός για να φτάσουν οι πρόσφυγες, εκτός από εκείνους που αναγνωρίζονται ήδη ως πρόσφυγες στα στρατόπεδα και οι οποίοι είναι μερικές μονάδες», εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Saint’ Egidio Marco Impagliazzo. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την ασφαλή οικοδόμηση μιας νόμιμης διαδρομής τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για αυτούς που τους υποδέχονται», δηλώνει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το έργο δεν επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία. «Οι δαπάνες βαρύνουν τους οργανισμούς – την Κοινότητα Saint’ Egidio, την Ομοσπονδία των Ευαγγελικών Εκκλησιών και την Διάσκεψη των Επισκόπων της Ιταλίας – που με δικά τους έξοδα τους υποδέχονται σε ενορίες, σε κοινοτικές δομές, σε οικογένειες», συνεχίζει ο Impagliazzo. «Ο ανθρωπιστικός διάδρομος είναι ακριβώς αυτό που ο Πάπας ζητά για την υποδοχή των προσφύγων: Να συνδυαστούν η υποδοχή και η ένταξη. Επειδή από αύριο τα μικρά παιδιά που έφθασαν σήμερα στο Fiumicino, θα εγγραφούν στα σχολεία των χωρών και των πόλεων που θα τα υποδεχθούν».

Το πρόγραμμα που βραβεύτηκε από την UNHCR

Η σημερινή άφιξη, εξάλλου, συμπίπτει με την απονομή του βραβείου Nansen από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, αφιερωμένο στον νικητή του Νόμπελ για την Ειρήνη του 1922 και εφευρέτη ενός ειδικού διαβατηρίου για τους απάτριδες μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το βραβείο επειδή πήρε το όνομα ενός ανθρώπου ο οποίος, μόνος του χωρίς να έχει σχέση με κρατικούς θεσμούς, εφηύρε ένα σύστημα για να σώσει εκείνους που δεν είχαν πλέον δικαιώματα», δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Sant’ Egidio, ο οποίος επαναλαμβάνει: «οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είναι: μια μέθοδος για τη διάσωση όσων, εξαιτίας του πολέμου ή των περιβαλλοντικών κρίσεων ή της εκτεταμένης βίας στις χώρες τους, δεν θα είχαν δικαιώματα παρά μόνο να ζουν εδώ και χρόνια σε στρατόπεδα προσφύγων, σε στρατόπεδα κράτησης ή σε στρατόπεδα διαμετακόμισης. Και επομένως, είναι ένα σύστημα για να δώσουμε ένα μέλλον στη ζωή τους, για να καταφέρουμε να συνδυάσουμε τη νομιμότητα, την υποδοχή και την ένταξη».

Η ελπίδα του επαναπατρισμού εξακολουθεί να υφίσταται Οι πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη προέρχονται από πολλές εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες που κατοικούν στη Μέση Ανατολή και μερικές φορές ορισμένοι επίσκοποι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα μετανάστευσης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο αποπληθυσμού αυτών των εδαφών για πάντα». «Σεβόμενοι», εξηγεί ο Impagliazzo, «τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανθρώπων που υποφέρουν και όταν κάποια μέρα, η Συρία και το Ιράκ θα απαλλαγούν από τον πόλεμο, σίγουρα θα έχουν την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους».

Μετάφραση: ρφ/kantam.gr

 

Προηγούμενο Άρθρο

Σύρος: Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε και ο φετινός Εορτασμός της Παναγίας της Φανερωμένης

Επόμενο Άρθρο

Τήνος: Αδελφική επίσκεψη από στελέχη της Κάριτας Ισπανίας

You might be interested in …

Καθολικοί Επίσκοποι Τουρκικής καταγωγής!

Γνωρίζουμε ότι η γειτονική μας χώρα έχει λίγο πάνω από 50.000 καθολικούς, οι περισσότεροι των οποίων λατινικού τυπικού και δυτικής προέλευσης και, λιγότεροι, μετανάστες και πρόσφυγες, που ακολουθούν λειτουργικά τυπικά των αρμενικής, συριακής, χαλδαιϊκής και […]

Να γίνουμε άγιοι με τα μικρά πράγματα της κάθε μέρας

  Την ημέρα που η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά όλους τους Αγίους (1 Νοεμβρίου), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένοι, η συνέντευξή μας για τον ατομικό αγιασμό απευθύνεται σε όσους αγωνίζονται να κατακτήσουν ένα […]