18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Βασίλισσα του Ουρανού [22.05.22]

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 22 Μαΐου 2022

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, ο Ιησούς, αποχαιρετώντας τους μαθητές του κατά τον Μυστικό Δείπνο, λέει, σχεδόν σαν ένα είδος διαθήκης: «Την ειρήνη σας αφήνω». Και αμέσως προσθέτει: «Τη δική μου ειρήνη σας δίνω» (Ιω 14,27). Ας σταθούμε σε αυτές τις σύντομες φράσεις.

Πρώτα από όλα σας αφήνω την ειρήνη. Ο Ιησούς τους αποχαιρετά του με λόγια που εκφράζουν στοργή και γαλήνη, αλλά το κάνει σε μια στιγμή που κάθε άλλο παρά γαλήνια είναι. Ο Ιούδας βγήκε για να τον προδώσει, ο Πέτρος είναι έτοιμος να τον αρνηθεί, και σχεδόν όλοι να τον εγκαταλείψουν: ο Κύριος το ξέρει, αλλά δεν κατακρίνει, δεν χρησιμοποιεί αυστηρά λόγια, δεν κάνει σκληρούς λόγους. Αντί να δείχνει ταραχή, παραμένει ήπιος μέχρι το τέλος. Μια παροιμία λέει ότι «πεθαίνουμε έτσι όπως ζήσαμε». Οι τελευταίες ώρες του Ιησού είναι πράγματι σαν την ουσία ολόκληρης της ζωής του. Νιώθει φόβο και πόνο, αλλά δεν αφήνει περιθώρια για δυσαρέσκεια και διαμαρτυρίες. Δεν αφήνεται στην πίκρα, δεν ξεθυμαίνει, δεν έχει έλλειψη ανεκτικότητας. Είναι σε ειρήνη, μια ειρήνη που πηγάζει από την πράα καρδιά του, που κατοικείται από την εμπιστοσύνη. Και από εδώ ρέει η ειρήνη που μας αφήνει ο Ιησούς. Διότι δεν μπορείς να αφήσεις την ειρήνη στους άλλους αν δεν την έχεις μέσα σου. Δεν μπορείς να δώσεις ειρήνη αν δεν είσαι σε ειρήνη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kantam.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Καρδινάλιος Παρολίν: Χρειάζονται άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Επόμενο Άρθρο

7 χρόνια μετά την εγκύκλιο «Δοξασμένος να’ Σαι», Να φροντίσουμε τη κοινή μας οικία

You might be interested in …

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου (21.4.2021)

Βιβλιοθήκη του Αποστολικού Μεγάρου  Κατήχηση με θέμα την προσευχή – 30. Η λεκτική προσευχή  Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Η προσευχή είναι διάλογος με τον Θεό, και κάθε πλάσμα, κατά κάποιο τρόπο, «κάνει διάλογο» με […]