18 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Κένυα. Ο Πάπας απευθύνει έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση

Μετά από μια σύντομη αλλά έντονη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο και την ιδιωτική συνάντηση με τον Κενυάτη πρόεδρο Uhuru Kenyatta, την Τετάρτη ο πάπας Φραγκίσκος έκανε αμέσως μια ευρεία και δυνατή ομιλία στις πολιτικές και πολιτειακές αρχές και τα μέλη του διπλωματικού σώματος, ένας λόγος που -όπως είπε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Λομπάρντι- ήταν πραγματικά ένας λόγος για όλο το λαό της Κένυας.

Μια ομιλία που περιλάμβανε πολλά από τα θέματα για τα οποία αναμένεται να μιλήσει κατά τη διάρκεια αυτού του 6ήμερου ταξιδιού στην Αφρική. Προέβαλε την ανησυχία του για τη νεολαία, που αντιπροσωπεύει το μέλλον, και είναι –όπως είπε- το πιο πολύτιμο αγαθό του έθνους. Υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η βία, οι συγκρούσεις και η τρομοκρατία θρέφονται από τον φόβο, την δυσπιστία και την απελπισία που γεννάται από τη φτώχεια και την απογοήτευση. Επανέλαβε την έκκλησή του προς τους ανθρώπους καλής θέλησης και τους πολιτικούς ηγέτες να εργαστούν για τη συμφιλίωση, την ειρήνη, τη συγχώρεση και την επούλωση… και, πάνω απ' όλα, μίλησε για τη σοβαρή περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας και την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία και την άσκηση μιας δίκαιης διαχείρισης των δώρων που έχουμε λάβει.

 

 

Στη συνέχεια, μετέβη στην Αποστολική Νουντσιατούρα στο Ναϊρόμπι για να ξεκουραστεί για τη νύχτα.

Το πρώτο του ραντεβού την Πέμπτη το πρωί ήταν μια διαθρησκευτική συνάντηση. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή σε  ένα πολυ-πολιτισμικό έθνος, όπως είναι η Κένυα, όπου διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες και θρησκείες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση μιας ειρηνικής, ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Προς τους ηγέτες των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών και άλλων θρησκειών επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι θρησκείες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων, εμπνέοντας βαθιές πνευματικές αξίες, και διαπαιδαγωγούν σωστούς πολίτες αφιερωμένους στο κοινό καλό.

Υπενθύμισε ακόμα την 50ή επέτειο της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Εκκλησίας στο οικουμενικό και διαθρησκευτικό διάλογο στην υπηρεσία της κατανόησης και της φιλίας.

«Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνοντας, «ας προσευχηθούμε όλοι οι  άνθρωποι να βλέπουν τον εαυτό τους ως αδέλφια, ειρηνικά ενωμένα με και μέσα από τις διαφορές μας».

Προηγούμενο Άρθρο

Ουγκάντα ​1969: Ο Παύλος ο ΣΤ ‘ο πρώτος Πάπας που επισκέπτεται την Αφρική

Επόμενο Άρθρο

Κένυα: Σταθείτε δυνατοί στην πίστη

You might be interested in …

Ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα

  Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την επιθέσεις την Κυριακή του Πάσχα στη Σρι Λάνκα. Επιθέσεις που συμφώνα με τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 290 και με […]

O Πάπας θα επισκεφθεί την Κούβα τον Σεπτέμβριο

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, τ.Ι., επιβεβαίωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κούβα πριν από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2015. Την Τετάρτη […]

Μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου για την Τεσσαρακοστή 2023

Άσκηση της Τεσσαρακοστής, συνοδική διαδρομή Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Τα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά συμφωνούν στην αφήγηση του επεισοδίου της Μεταμορφώσεως του Ιησού. Σε αυτό το γεγονός βλέπουμε την απάντηση του […]