6 Οκτωβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Χαιρετισμός από τον Αποστολικό Νούντσιο Σεβασμιότατο Savio Tai Fai Hon

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές

Αισθάνομαι προνομιούχος και ευτυχής γιατί είμαι εδώ μαζί σας στην έναρξη αυτής της αξιέπαινης σύναξης και μεταφέρω σε καθένα από εσάς τις ειλικρινείς ευχές του Πάπα Φραγκίσκου. Το θέμα αυτής της (Β΄) Δεύτερης σύναξης, «Εκκλησία από διαφορετικές γλώσσες, με κοινή πίστη και ζωή», είναι ταυτόχρονα ενδιαφέρον και προκλητικό.

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μια σύντομη ιστορία. Μια γάτα τρέχει πίσω από ένα μικρό ποντίκι. Αυτό από τύχη γυρίζει έγκαιρα στην τρύπα του όπου ήταν η μητέρα του. Όμως η γάτα το περίμενε απέξω. Τότε η μητέρα του είπε: «Γιε μου, μην ανησυχείς! Θα βρούμε μια λύση”. Και άρχισε να γαυγίζει σαν ένα άγριο σκυλί. Πράγματι, η γάτα φοβήθηκε και έφυγε. Στη συνέχεια η μητέρα είπε, «είναι πάντα καλό να μαθαίνεις ξένες γλώσσες».

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε προνομιούχοι επειδή επικοινωνούμε μεταξύ μας με το λόγο. Η ανθρώπινη γλώσσα γίνεται το δώρο, που μας μεταφέρει το Λόγο του Θεού αλλά και τη δική μας επικοινωνία με Αυτόν. Ο Λόγος του Θεού είναι πνεύμα και ζωή, και η ανταπόκρισή μας σ’ Αυτόν είναι η πίστη, η οποία είναι επίσης ένα δώρο. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού, δηλαδή το δώρο όλων των δώρων, το απόλυτο δώρο που μας χάρισε τη σωτηρία και μας έκανε παιδιά της μίας οικογένειας του Θεού.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες ταξίδεψα σε διαφορετικές επισκοπές στην Ελλάδα και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι Καθολικοί πιστοί που έρχονται στην Καθολική Εκκλησία δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι ξένοι που εργάζονται εδώ, τουρίστες, πρόσφυγες και διάφοροι άλλοι. Σε πολλές περιοχές, η ενορία για να βοηθήσει αυτούς τους πιστούς προσφέρει υπηρεσίες σε διάφορες γλώσσες.

Η χρήση των διαφορετικών γλωσσών είναι ένα δώρο δια μέσου του οποίου ο Χριστός χαρίζει τον εαυτό του σε κάθε τοπική Εκκλησία. Εξάλλου, υπάρχουν φυλλάδια που εκτυπώνονται σε διάφορες γλώσσες με τα αναγνώσματα της λειτουργίας της Κυριακής και με άλλα κατάλληλα βιβλικά κείμενα για όσους δεν γνωρίζουν τον Χριστό.

Σε κάθε ενορία που επισκέπτομαι προσπαθώ να τελώ την λειτουργία στα ελληνικά. Όσο για το μυστήριο της εξομολόγησης, συνάντησα ανθρώπους που μιλούσαν αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά ακόμη και κινέζικα.

Πράγματι, είμαι ευχαριστημένος με το θέμα που επιλέξατε για αυτή την αξιέπαινη σύναξη.

Βέβαια η ενότητα της Εκκλησίας δεν βασίζεται μόνο σε μία συμφωνία ή σε αποφάσεις μιας σύναξης. Πάνω απ’ όλα είναι η πίστη στον Ιησού, την οποία ζούμε στην Εκκλησία. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει πραγματική ενότητα αν δεν αλλάξουμε τη σκέψη μας.

Ας έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιησού, που μας έδωσε την πίστη, την οποία και τελειοποιεί.

Ιησού, Μαρία και Ιωσήφ, εισακούστε μας και δεχθείτε την ικεσία μας.  

Συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια να ετοιμάσετε το σημερινό πρόγραμμα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ.

Προηγούμενο Άρθρο

Κέρκυρα: Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών και την Ειρήνη στον κόσμο

Επόμενο Άρθρο

Β’ Σύναξη Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών 2/2/19: Εισήγηση του Δρ. Κ. Αγόρα, Τι είναι η «Εκκλησία» ; Τι σημαίνει «Εκκλησία»;

You might be interested in …

«Ενορία: κοινότητα κοινοτήτων!», Ομιλία σεβ. Σεβαστιανού κατά την εορτή του Αγ. Αντώνιου της Παδούης, 13 Ιουνίου 2019

ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΔΟΥΗΣ, 13 Ιουνίου 2019   «Ενορία: κοινότητα κοινοτήτων!»   Ο Άγιος Αντώνιος της Παδούης γεννήθηκε στην Πορτογαλία το έτος 1195 και πέθανε σε ηλικία 36 ετών. Στην αρχή έγινε Δομινικανός μοναχός, και σπούδασε […]

«Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι»! Ομιλία σεβασμιοτάτου Σεβαστιανού κατά την Πανήγυρη Αγ. Λουκά του Ευαγγελιστή 2018

Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι!   «Ειρήνη σ’ αυτό το σπίτι!». Σήμερα, αδελφοί μου, που τιμούμε τη μνήμη του ευαγγελιστή Αγ. Λουκά, ακούσαμε από το Ευαγγέλιο που εκείνος συνέγραψε, ότι ο Χριστός έστελνε τους μαθητές […]

Εορτή Αγ. Φραγκίσκου, Ομιλία σεβ. Αρχιεπισκόπου Νικολάου

4 Οκτωβρίου 2019 Αγ. Φραγκίσκου της Ασσίζης Ο «φτωχούλης του Θεού», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε ο άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης, μας συγκέντρωσε σήμερα στο ναό του, για να τον γιορτάσουμε ευχαριστώντας τον Θεό για το μεγάλο […]