5 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Δήλωση της Κάριτας Ευρώπης για τις φωτιές στη Μόρια

 
Φωτιές στη Μόρια: Η Κάριτας κάνει έκκληση για την ασφάλεια των μεταναστών και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
 
10 Σεπτεμβρίου 2020
 
Η Κάριτας Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία της και τη λύπη της για την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται έπειτα από την ολοκληρωτική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της 8ης Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διέμεναν στον καταυλισμό –αριθμός τετραπλάσιος της χωρητικότητάς του- σε άθλιες συνθήκες για μήνες, και σε μερικές περιπτώσεις για χρόνια, περιμένοντας να προχωρήσει η αίτηση ασύλου τους. Έχοντας ξεφύγει από πολέμους, την ακραία φτώχεια και διώξεις, οι διαμένοντες του καταυλισμού, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά και ευάλωτοι ενήλικες, στερούνται ξανά καταλύματος ή ασφάλειας. Η φωτιά κατέστρεψε κοντέινερς, σκηνές, εξοπλισμό και όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου. 
 
“Απλώς φανταστείτε τα δεινά που έχουν υποστεί αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή τους, για να έρθουν αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά με τη δυστυχία, την αβεβαιότητα και την έλλειψη στέγης. Είναι θαύμα που δεν υπήρξαν θύματα στις πυρκαγιές. Η ανθρώπινη συμπόνια είναι πιο ζωτικής σημασίας τώρα παρά ποτέ. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και πριν από την πυρκαγιά, οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό ήταν μη βιώσιμες. Ο καταυλισμός ήταν υπερβολικά γεμάτος από εκατοντάδες σκηνές που κάλυπταν κάθε κενό χώρο, με ελάχιστες εγκαταστάσεις λουτρών και πλύσης, τουαλέτες, επιλογές για μαγείρεμα, χώρους παιχνιδιού κλπ. Αναμφίβολα, εναλλακτικές συνθήκες υποδοχής, βασισμένες στην αλληλεγγύη και τη διασφάλιση της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας κάθε διαμένοντα, πρέπει να αναζητηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, τώρα και στο μέλλον», δηλώνει η κ. Μαρία Αλβέρτη, Διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς. 
 
Η κατάσταση παρέμεινε χαοτική καθώς οι πρώην διαμένοντες του καταυλισμού κατέφευγαν προς ασφαλέστερα σημεία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το μικρό μέγεθος της κοντινότερης πόλης της Μυτιλήνης, η τοπική αστυνομία εμπόδισε τη διέλευσή τους, με σκοπό τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και την εξάλειψη του φόβου για πιθανή μετάδοση του COVID-19. Tα περιοριστικά μέτρα για τον COVID-19 – όπως άλλωστε και αλλού στην Ευρώπη – εφαρμόστηκαν και στον προσφυγικό καταυλισμό. Παρ’ όλα αυτά, ο καταυλισμός της Μόριας τέθηκε σε αποκλεισμό την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον ιό, στην περιοχή Μάνταλα. Από τους 2.000 κατοίκους του καταυλισμού στους οποίους έγινε το τεστ, προέκυψαν  μόνο τριάντα πέντε θετικά κρούσματα COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαμένοντες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες υπό δύσκολες συνθήκες υγιεινής για να μειώσουν την έξαρση.
 
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν όσους είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, αφού με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οι διαμένοντας τράπηκαν σε φυγή αναζητώντας ασφάλεια. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες συνθήκες, η Κάριτας ανησυχεί ότι οι εντάσεις ενδέχεται να οξυνθούν τις επόμενες μέρες, ειδικά εάν η ασφάλεια και η προστασία των πρώην διαμενόντων στον καταυλισμό και της τοπικής κοινότητας δε διασφαλιστεί.
 
Η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα στη Λέσβο και κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέλη της κυβέρνησης επισκέφθηκαν τον καταυλισμό στις 9 Σεπτεμβρίου για να αξιολογήσουν την ασταθή κατάσταση. Δεν είναι σαφές πώς, και εάν, οι μετανάστες θα τεθούν σε καθεστώς  ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη μεταφορά 400 ασυνόδευτων παιδιών (the transfer of 400 unaccompanied children) στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά δε φαίνεται να υπάρχει σαφής λύση για χιλιάδες άλλους χωρίς κατάλυμα.
 
Η Κάριτας Ελλάς παραμένει σε στενή επαφή με Οργανώσεις που αξιολογούν τις ανάγκες στη Λέσβο και είναι έτοιμη να προσφέρει υποστήριξη, σε συντονισμό με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Το Υπουργείο συλλέγει επειγόντως σκηνές από όλη τη χώρα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες και θα συντονίσει την ανταπόκριση με διαφορετικούς φορείς μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αναγκών. Η ομάδα της Κάριτας Ελλάς στη Λέσβο εξετάζει τη δυνατότητα διανομής νερού στους πρόσφυγες που παραμένουν στο δρόμο, σε συνεργασία με την Οργάνωση «Movement on the Ground». Επίσης πραγματοποιείται διαδικασία προμήθειας για την αγορά υπνόσακων. Η Κάριτας Ελλάς προσανατολίζεται επίσης στην παροχή μη βρώσιμων ειδών πρώτης ανάγκης, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επίσημη αξιολόγηση των αναγκών.
 
Η Κάριτας Ευρώπης καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη της Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη να βρουν γρήγορα μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή λύση για τους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη. Όλοι, όχι μόνο τα παιδιά, πρέπει να βρεθούν σε καθεστώς ασφάλειας, και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.
 
«Καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. οριστικοποιούν το επερχόμενο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, μια τέτοια προβλέψιμη τραγωδία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κάλεσμα αφύπνισης, προειδοποιώντας τους ηγέτες να αποφύγουν την επανάληψη αυτού του μοντέλου, το οποίο ήταν από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει λόγω του υπερπληθυσμού. Πρέπει να τεθεί επειγόντως σε εφαρμογή ένας δίκαιος και μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης που να διασφαλίζει την αλληλεγγύη και τον καταμερισμό των ευθυνών μεταξύ των Κρατών Μελών της Ε.Ε., ο οποίος να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δήλωσε η κ. Maria Nyman, Γενική Γραμματέας της Κάριτας Ευρώπης.
 
Ήδη τέσσερα χρόνια πριν, ο Πάπας Φραγκίσκος, όταν επισκέφθηκε τον καταυλισμό της Μόριας, είχε πει:
«Απαιτείται επειγόντως μια ευρύτερη διεθνής συναίνεση και ένα πρόγραμμα βοήθειας για τη διατήρηση του κράτους δικαίου, την υπεράσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη μη βιώσιμη κατάσταση, την προστασία των μειονοτήτων, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσω του Αιγαίου και ολόκληρης της Μεσογείου, και την ανάπτυξη ασφαλών διαδικασιών επανεγκατάστασης.» – από την κοινή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου και του Πάπα Φραγκίσκου, στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο – Σάββατο, 16 Απριλίου 2016.
 

 

Leïla Bodeux

Υπεύθυνη Πολιτικής και Συνηγορίας

Κάριτας Ευρώπης

Τηλ: + 32 (0) 235 26 55 2

lbodeux@caritas.eu

Leticia Lozano

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Κάριτας Ευρώπης

Κιν: +32 (0)474 98 01 83

llozano@caritas.eu

 

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: Πρέπει να δράσουμε μαζί, όχι μόνοι…

Επόμενο Άρθρο

Επιμνημόσυνη δέηση στο «Αχίλλειον» της Κέρκυρας, στο ανάκτορο της αυτοκράτειρας «Σίσσυ»

You might be interested in …

Κάριτας Ελλάς  – Ένα πρώτος απολογισμός των πυρκαγιών στη Ρόδο

Ο απόηχος των πυρκαγιών σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, βρίσκει έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων να έχει πληγεί. Συγκεκριμένα στη Ρόδο, με περισσότερα από 17.000 εκτάρια καμένης γης, οι κάτοικοι που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από […]

ΚΑΡΙΤΑΣ Ευρώπης, Μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα

ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ, ΜΚΟ     Δελτίο τύπου της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ   Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2013   Προστατέψτε τους Ανθρώπους που έχουν Ανάγκη Προστατεύοντας τα Εθνικά Σύνορα […]

Κέντρο Ακρόασης & Συμβουλευτικής της ενοριακής Κάριτας Αγίου Λουκά Ν. Ηρακλείου Αττικής

Με επιτυχία λειτουργεί από την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 το Κέντρο Ακρόασης & Συμβουλευτικής της ενοριακής Κάριτας Αγίου Λουκά Ν. Ηρακλείου Αττικής, με την υποστήριξη της Κάριτας Αθήνας, της οποίας είναι μέλος.