Ο πολιτισμός της Λέσβου στάθηκε τις τελευταίες ημέρες η αφορμή να ανακαλύψουν Ιταλοί αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες τις κοινές ιστορικές ρίζες συγκεκριμένων περιοχών της πατρίδας τους με το βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου βρέθηκαν. Κατά το Συνέδριο για την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Κληρονομιά που έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και στη διάρκεια όλων των επισκέψεων που πραγματοποίησαν οι προσκεκλημένοι σύνεδροι από τη γείτονα χώρα της Μεσογείου μέχρι και χτες, οι προβλέψεις φαίνεται πως επαληθεύτηκαν. Η διοργάνωση αποτέλεσε όντως μια γέφυρα επικοινωνίας, ενώ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το Συνέδριο, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Δύο Χώρες, μία Ιστορία», πραγματοποίησαν η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Mediterraneo της Καλαβρίας, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πόλη και Περιβάλλον» των Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και το Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, έχοντας ως στόχο να βοηθηθούν και να προβληθούν οι περιοχές ενδιαφέροντός τους και να διερευνηθεί το πώς μπορούν να προβληθούν καλύτερα οι εκατέρωθεν πολιτιστικοί χώροι.
Οι εργασίες του Συνεδρίου
Οι καθαυτές εργασίες του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, περιελάμβαναν έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες επισημάνθηκαν οι κοινοί προβληματισμοί μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στο θέμα της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανταλλάχθηκαν ιδέες και εμπειρίες μεταξύ επιστημόνων διαφόρων τομέων.
Χαιρετισμός προς το Συνέδριο του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου
Προς
Την Κυρία Αθηνά -Χριστίνα Λούπου
Διευθύντρια της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια,
Έλαβα την πρόσκλησή σας να παραστώ στο Διακρατικό Επιστημονικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 6 και 7 Ιουλίου 2012 και σας ευχαριστώ πολύ. Δυστυχώς όμως τις δύο αυτές ημέρες δεν μπορώ να απουσιάσω από το νησί της Τήνου, λόγω σοβαρών ποιμαντικών υποχρεώσεων.
Συγχαίρω τους διοργανωτές ενός τόσο σπουδαίου και σημαντικού Συνεδρίου και εύχομαι να είναι η απαρχή στενοτέρων δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο συγκεκριμένων γεωγραφικών χώρων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Νότιας Ιταλίας.
Η πολιτιστική συγγένεια, η ύπαρξη λαμπρής ιστορίας και στους δύο αυτούς γεωγραφικούς χώρους, είθε να φέρει ακόμη πιο κοντά τους δύο ευρύτερους λαούς προς αμοιβαίο όφελος. Έτσι θα διατηρήσουν τον πλούτο της συμπληρωματικής πολιτιστικής κληρονομιάς τους και μαζί θα συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό και να γράφουν ιστορία που θα παραδώσουν στις νέες γενεές.
Θεωρώ δεδομένη την επιτυχία του Συνεδρίου, διότι την εγγυώνται τόσο οι φορείς που το διοργανώνουν, όσο και οι εκλεκτές και εκλεκτοί επιστήμονες εισηγήτριες και εισηγητές.
Συγχαίρω τους διοργανωτές, χαιρετώ όλους τους παρόντες και τις παρούσες στο Συνέδριο και εύχομαι να έχω τη χαρά να λάβω τα Πρακτικά του ιστορικού αυτού Διακρατικού Επιστημονικού Συνεδρίου.
Εύχομαι σε όλες και σε όλους την ευλογία του Θεού
Με πολλή εκτίμηση
+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου