20 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

– Η ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Χίου, απέκτησε δικό της μόνιμο εφημέριο [2010]

Η ενορία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Χίου μετά από 40 περίπου χρόνια απέκτησε δικό της μόνιμο εφημέριο. Ο τελευταίος μόνιμος εφημέριος ήταν ο Παν/τατος π. Δομίνικος Ψάλτης, ο οποίος υπηρέτησε ως εφημέριος την ενορία αυτή μέχρι το έτος 1970.

        Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η Καθολική Επισκοπή Χίου έζησε μοναδικές στιγμές πνευματικής χαράς και αισιοδοξίας για το μέλλον των δύο ενοριών της στη Χίο και στη Μυτιλήνη.

        Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Αποστολικό Τοποτηρητή και Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, Σεβασμιότατο π. Νικόλαο.

        Στην είσοδο του Ναού, ο Αρχιεπίσκοπος,  συνοδευόμενος από τον εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο Ταράσκεβιτς,  υποδέχτηκε το νέο εφημέριο π. Πέτρο Σοκολόσκι τον οποίο συνόδευε το Ενοριακό Συμβούλιο του Καθεδρικού Ναού. 

        Ο νέος εφημέριος συνοδεύτηκε εντός του Ναού και αφού Επίσκοπος και κλήρος πήραν την καθορισμένη θέση τους άρχισε η επίσημη τελετή της εγκατάστασης του νέου εφημερίου.

xios_02

Ο π. Ριχάρδος,  ειδικός Γραμματέας της Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου, διάβασε το Επισκοπικό Διάταγμα το οποίο έχει ως εξής:

 

 

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΧΙΟΥ

 

Αρ. Πρωτ. 13/2010

Αρ. Φακ.   001/001Β

 

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

 

Σε κάθε τοπική Εκκλησία, ο Επίσκοπος είναι ο πρώτος υπεύθυνος της  πνευματικής, της λατρευτικής και της διοργάνωσης της ποιμαντικής ζωής της, επ’ ονόματι του Αρχιποιμένα  Ιησού Χριστού και με εντολή των Αποστόλων.

Οι εφημέριοι εξασφαλίζουν τη λατρευτική ζωή και τη διοργάνωση της ποιμαντικής δράσης κάθε ενορίας εν ονόματι του Επισκόπου, τον οποίο επιτόπου και εντός των ορίων της, εκπροσωπούν.

Σε κάθε ενοριακή Κοινότητα, με την ποιμαντική εξουσία που τους παραχωρεί, χρησιμοποιούν τα χαρίσματά τους προς όφελος του Λαού του Θεού, τελώντας τα Μυστήρια, κηρύττοντας το Θείο Λόγο και διοργανώνοντας και την υλική διαχείριση με τη βοήθεια των ενοριακών και ποιμαντικών Συμβουλίων.

Έχοντας υπόψη μου όλα τα παραπάνω, επιθυμώντας να εξασφαλίσω τη μεγαλύτερη δυνατή πνευματική και ποιμαντική εξυπηρέτηση στις ενορίες της Επισκοπής Χίου και με συνείδηση της ευθύνης μου έναντι  της τοπικής αυτής Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα που μου παρέχουν οι Κανόνες 515-543 και 1748-1752 του Κώδικα του Κανονικού Δικαίου της Εκκλησίας μας, εκτιμώντας τα χαρίσματα με τα οποία σε πλούτισε ο Κύριος,

Ορίζω

εσάς, σεβαστέ και αγαπητέ π. Πέτρο Sokolowski

 

εφημέριο του Καθεδρικού μας Ενοριακού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Χίο και του Ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.

α) Η ενορία της Χίου και της Μυτιλήνης μετά από πολλά χρόνια αποκτούν δικό τους εφημέριο, και είναι μία νέα ευλογία του Θεού. Η δική σας ευθύνη είναι μεγάλη. Οφείλετε να προσφέρετε στην τοπική αυτή Εκκλησία τα χαρίσματά σας και όλο τον εαυτό σας για να αισθανθεί ότι, όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ο Κύριος δια του Επισκόπου αυτής της Εκκλησίας, θέλησε να της προσφέρει έναν μόνιμο ποιμένα, ο οποίος θα αγρυπνά και θα φροντίζει για την πνευματική πρόοδο αυτών των δύο ενοριακών κοινοτήτων.

β) Η έδρα σας θα είναι η Χίος και από εκεί θα εξασφαλίζετε και την πνευματική εξυπηρέτηση της νήσου Μυτιλήνης και αργότερα με νεότερο έγγραφό μας, και εφόσον χρειαστεί, και της Σάμου.

γ) Κάθε μήνα θα επιστρέφετε για μερικές ημέρες στην Εκκλησία της Τήνου, για να συμμετέχετε στις συναντήσεις του Κλήρου που προβλέπονται από το Πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου και για να ανανεώνετε την ενότητα και τη φιλία σας με όλους τους ιερείς αυτής της Εκκλησίας.

δ) Να ασχολείστε με  την ποιμαντική των δύο αυτών ενοριών εξασφαλίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προετοιμασία και την τέλεση των Μυστηρίων, την κατήχηση των παιδιών, την ποιμαντική των οικογενειών, των ασθενών, των ηλικιωμένων. Να συμπαραστέκεστε με πολλή αγάπη και φροντίδα στους κρατουμένους των  Δικαστικών φυλακών της Χίου.

ε) Να αναπτύσσετε αδελφικές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Λειτουργούς της, δείχνοντας αγάπη και σεβασμό προς τον Ποιμένα της και όλους τους ιερείς της.

στ) Να συνεργάζεστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, και γενικά ανθρωπιστικούς θεσμούς του νησιού.

Σας ζητώ να αναλάβετε επισήμως τα νέα σας καθήκοντα  κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία θα τελέσουμε μαζί στον Καθεδρικό μας Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 ώρα  10:00 το πρωί,  και στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Πόλη της Μυτιλήνης την ίδια ημέρα στις 7 το βράδυ.

Θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Θα προσεύχομαι για σας και δε θα χάνω ευκαιρία, να σας επισκέπτομαι και να ανανεώνω την πατρική μου αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου για την πολύτιμη προσφορά σας προς τις δύο αυτές ακριτικές μας ενορίες.

Επικαλούμαι επάνω σας και στο ποίμνιο, το οποίο σας εμπιστεύομαι, την ευλογία του Θεού με τις ικεσίες της Παναγίας Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου.                            

 

Δόθηκε στα Γραφεία του Αποστολικού Τοποτηρητή της  Καθολικής Επισκοπής Χίου,  στην Τήνο, 8 Σεπτεμβρίου 2010, εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου.

 

+ Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου.

 

Μετά την ανάγνωση του Επισκοπικού Διατάγματος, ο Επίσκοπος ζήτησε από τον νέο εφημέριο να ανανεώσει τις ιερατικές του υποσχέσεις. Μετά από την ανανέωση των ιερατικών υποσχέσεων, ο Επίσκοπος παρέδωσε  στον εφημέριο το Ιερό Ευαγγέλιο λέγοντας:

 – Λάβε το Βιβλίο του Λόγου του Θεού, ώστε συνεπής στην αναγγελία του Ευαγγελίου, να οικοδομείς την κοινότητα των πιστών,  που είναι η Εκκλησία.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος παρέδωσε στον Εφημέριο τα άγια έλαια  λέγοντας:

Φύλαξε αυτά τα ιερά έλαια  τα οποία δηλώνουν  τη συμμετοχή στην προφητική και βασιλική ιεροσύνη του Κυρίου μας Ιησού, μέσω του Βαπτίσματος, και τα οποία επιφέρουν ανακούφιση στην ψυχή και το σώμα των ασθενών πιστών.

Έπειτα του  παρέδωσε  το  νερό του Βαπτίσματος λέγοντάς του:

Σ’ αυτό το νερό,  με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, οι Βαπτισμένοι  ταχθήκαμε με τον Χριστό  στο  θάνατό  Του και μαζί Του αναστηθήκαμε στην αθάνατη ζωή. Με αυτό το νερό ο λαός του Θεού συχνά  ραντίζεται σε ανάμνηση του Βαπτίσματός του.

Ο εφημέριος ράντισε το λαό, ενώ εκείνος  έψαλλε  τον ύμνο: «Σαν Χριστιανός ποθώ να ζήσω στη γη ελεύθερος κι αγνός».

Μετά από αυτό ο Επίσκοπος οδήγησε τον  Εφημέριο στην ειδική έδρα του Λειτουργού λέγοντας στο λαό:  Ιδού ο  εφημέριός σας.

xios_03

Ο λαός τότε ξέσπασε σε χειροκροτήματα.  Η Θεία Λειτουργία,τότε, συνεχίστηκε  με την Δοξολογία.

Μετά την Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Επίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Ο Λόγος του Κυρίου την περασμένη Κυριακή μας καλούσε να είμαστε στην προσευχή προσκαρτερούντες, να επιμένουμε και να περιμένουμε με υπομονή και επιμονή  την απάντηση του Κυρίου, διότι  δεν θα αφήσει αναπάντητη την προσευχή μας όταν αυτό που του ζητούμε είναι σύμφωνο με το σχέδιο που Εκείνος έχει για τη σωτηρία μας.

Πρέπει λοιπόν να προσευχόμαστε όλο και περισσότερο. Το πρώτο, όμως, χάρισμα που πρέπει να έχει η προσευχή μας είναι η ταπεινοσύνη: να συνειδητοποιούμε δηλαδή κάθε στιγμή και κάθε μέρα και να αναγνωρίζουμε  την πνευματική μας φτώχεια, τις ατέλειές μας  και την αναξιότητά μας.

Το Βιβλίο της Σοφίας, που είναι ένα  από τα Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, μας υπενθυμίζει σήμερα ότι ο Θεός εισακούει την προσευχή του φτωχού, του φτωχού στο πνεύμα, δηλαδή του ταπεινού και του απλού, επειδή αναγνωρίζει την αναξιότητά του, όπως κάνει και ο τελώνης στην   σημερινή παραβολή.

Η προσευχή του τελώνη, που ο Ιησούς επιδοκιμάζει, δεν ξεκινά από το να παρουσιάζει στο Θεό τις ικανότητές του και τα κατορθώματά του, αλλά αισθάνεται ανάξιος ακόμη και να σηκώσει τα μάτια του στον ουρανό. Η προσευχή του, λοιπόν, ξεκινά από την αποδοχή της δικαιοσύνης του Θεού, που μέσα στην άπειρη αγάπη του, ανταμείβει, εισακούει  και δικαιώνει όλους εκείνους που κατά την προσευχή τους δεν παρουσιάζουν στο Θεό τι δεν έκαναν αλλά όλα εκείνα τα οποία έκαναν και είναι σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του. Δεν είναι τα κατορθώματα του τελώνη που τον δικαιώνουν αλλά είναι η Θεϊκή δικαιοσύνη  που δίνει στον τελώνη τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σπίτι του δικαιωμένος.

Μακάρι όλοι εμείς, που λάβαμε μέρος στην κατ’ εξοχήν προσευχή της Εκκλησίας που είναι η τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, ακολουθώντας τον τρόπο προσευχής του τελώνη, να επιστρέψουμε και εμείς δικαιωμένοι στα σπίτια μας.

          Αγαπητοί μου, σήμερα για μένα πραγματοποιείται ένα όνειρο δέκα επτά ετών. Από τότε που ο Κύριος μου ανέθεσε την ποίμανση και αυτής της τοπικής Εκκλησίας, της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Χίου (Μυτιλήνης και Σάμου), επιθυμούσα να ζήσω τη σημερινή ημέρα, και ο Κύριος με αξίωσε. Τον δοξάζω και τον ευχαριστώ.

Ευχαριστώ επίσης το π. Πέτρο Σοκολόφσκι, ο οποίος άφησε την πατρίδα του και την οικογένειά του και ήλθε σήμερα εδώ, παγκόσμια ημέρα των Ιεραποστολών, να ξεκινήσει τη νέα του αποστολή. Να υπηρετήσει το Ευαγγέλιο στην ακριτική  αυτή περιοχή της τοπικής μας Εκκλησίας. Έφερε μαζί του λίγα αλλά πολύτιμα πράγματα: την αγάπη του για την Εκκλησία και τα χαρίσματα που ο Κύριος του έδωσε. Αυτά αρκούν για να είναι ένας καλός εφημέριος, μιμούμενος τον Χριστό, Καλό Ποιμένα.

          Πατέρα Πέτρο, ιδού  η νέα οικογένειά σου. Εδώ είναι ο πατέρας σου, η μητέρα σου, τα αδέλφια σου και οι φίλοι σου. Έτσι να βλέπεις αυτό το λαό, τον οποίο σου εμπιστεύεται, δια των χειρών μου,  σήμερα ο Κύριος και σου ζητά να τον οδηγήσεις  στη σωτηρία.

          Αγαπητοί μου, να αγαπάτε και να προσεύχεστε για τον εφημέριό σας. Δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Φροντίζετε να εορτάζετε μαζί κάθε Κυριακή το Κυριακάτικο Πάσχα του Κυρίου με την τέλεση της Αγίας Ευχαριστίας, αναγγέλλοντας  το θάνατο του Κυρίου και την Αγία του Ανάσταση, ομολογούντες έως ότου έλθει. Το Μυστήριο της Ευχαριστίας δημιουργεί και τρέφει την Εκκλησία. Την καθιστά ζωντανό οργανισμό, ζωντανό σώμα, που παρατείνει μέσα στους αιώνες τον Ιησού Χριστό. Φροντίστε λοιπόν να είστε παρόντες πάντοτε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Να φέρνετε μαζί σας τα παιδιά σας, τους φίλους σας, τους συγγενείς. Να είναι μια μεγάλη γιορτή η κάθε Κυριακή και γι’ αυτήν την ενορία μας.

Βοηθήστε τον εφημέριό σας να εκπληρώνει πιστά τα καθήκοντά τους προς πνευματικό όφελός σας. Να σας εξασφαλίζει την πνευματική ζωή με το κήρυγμα του Λόγου και την τέλεση των Μυστηρίων. Να σας βοηθά να βιώνετε μαζί του και καθημερινά τις υποσχέσεις του Βαπτίσματός  σας.

Η ενορία για να μπορέσει να εκπληρώνει την αποστολή της δεν έχει ανάγκη μόνο από την παρουσία ενός εφημερίου αλλά και από την ενεργό συμμετοχή όλων των λαϊκών μελών της Εκκλησίας  που την αποτελούν. Χωρίς την ενεργό παρουσία σας το έργο του εφημερίου σας θα είναι πολύ δύσκολο. Βοηθήστε τον πρώτα με την ενεργό παρουσία σας και έπειτα με τις ιδέες και τις υποδείξεις σας.

Σήμερα ο Κύριος σας κάνει ένα μεγάλο δώρο. Σας εξασφαλίζει έναν μόνιμο ποιμένα. Να ευχαριστείτε  το Θεό για το  δώρο αυτό και να το προσέχετε ως κόρη οφθαλμού. Δεν ήταν εύκολο να το εξασφαλίσουμε, γι’ αυτό πρέπει να το φροντίσουμε για να μην το χάσουμε.  Να  ζητάτε από τον Κύριο, με την προσευχή σας, να διατηρεί τον π. Πέτρο υγιή στο σώμα και στη ψυχή, για να σας στηρίζει στην πίστη.

          Να ακούτε τις συμβουλές του και τις οδηγίες του και να τον στηρίζετε με τη συνεργασία σας.

          Σας εμπιστεύομαι λοιπόν τον π. Πέτρο και σας ζητώ να τον θεωρείτε δικό σας άνθρωπο. Είναι ο πνευματικός σας πατέρας, ο αδελφός σας και φίλος σας. Μην ξεχνάτε ότι, στο πρόσωπο του π.  Πέτρου ο Χριστός θα ανανεώνει καθημερινά την αγάπη του για σας.

xios_04

 

xios_05

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο νέος Εφημέριος απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

 

Σεβασμιότατε,

Σεβαστέ π. Ριχάρδο,

Αγαπητοί Αδελφοί,

Σήμερα για μένα είναι μια μεγάλη ημέρα. Ο Αρχιεπίσκοπός μας Νικόλαος με ονόμασε εφημέριο αυτής της ιστορικής ενορίας εδώ στη Χίο και της Ενορίας μας στη Μυτιλήνη. Για μένα, τώρα, αλλάζει όλη η ζωή μου. Είμαι ο εφημέριός σας, δηλαδή  ο πνευματικός σας Πατέρας, ο αδελφός σας και ο φίλος σας. Θα μείνω εδώ μαζί σας για να κάνουμε μαζί το θέλημα του Θεού. Θα είμαι στη διάθεσή σας και θα εργαστώ με όλες τις δυνάμεις μου για να είμαι χρήσιμος σε σας και να σας στηρίξω στην πίστη. Σας ζητώ να με βοηθήσετε να μην είμαι μόνος, αλλά όλοι μαζί να γίνουμε πιο δυνατοί στην πίστη μας και να εργαστούμε για να κάνουμε την ενορία αυτή πιο ζωντανή και πιο αποτελεσματική.

Ευχαριστώ το Επίσκοπό μας και τον π. Ριχάρδο που με συνόδεψαν εδώ και ευχαριστώ το ενοριακό συμβούλιο και εσάς που ήρθατε να με υποδεχθείτε. Η παρουσία σας εδώ σήμερα είναι για μένα δύναμη, και μου δίνει κουράγιο, για να ξεκινήσω την αποστολή μου εδώ στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Να προσεύχεστε για μένα, αυτό θα κάνω και εγώ για σας, και εύχομαι ο Κύριος να μας ευλογεί με τις ικεσίες του Αγίου Νικολάου για να κάνουμε πάντοτε το θέλημά του και να αγαπούμε με όλη μας την καρδιά το Θεό και όλους τους ανθρώπους.

        Και τώρα Σεβασμιότατε, σας ζητώ να μας ευλογήσετε όλους.

       Πριν δοθεί η τελευταία ευλογία του Επισκόπου και γίνει η απόλυση όλη η Εκκλησία έψαλε: «Μείνε μαζί μας, Κύριε».


ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 2,30 το μεσημέρι αναχωρήσαμε από τη Χίο για τη Μυτιλήνη όπου και φθάσαμε μετά από τέσσερεις ώρες ταξίδι με το αργοκίνητο ΕΓ/ΟΓ ΘΕΟΦΙΛΟΣ. Στις 7 το βράδυ τελέσαμε εκεί και πάλι Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και έγινε η εγκατάσταση του νέου εφημερίου και στον ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης.

xios_06b

Ο Ενοριακός Ναός μας στη  Μυτιλήνη που περιμένει κάποιον ευεργέτη, άτομο ή θεσμό  να διώξει τις σκαλωσιές για να φανεί  η ομορφιά του.

xios_07

Και αφού έγιναν όλα, όπως είχαν προγραμματιστεί, πήραμε αργά το βράδυ άλλο πλοίο και λίγο πριν τα μεσάνυκτα είμαστε και πάλι στο νησί της Χίου για να συνεχίσουμε εκεί το Πρόγραμμά μας όπως είχε οριστεί.

Ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος  την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου προβλέπεται να είναι στην Τήνο.

Προηγούμενο Άρθρο

– Aπεβίωσε ο Γεν. Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής Θήρας Παν/τατος π. Νικόλαος Κοκκαλάκης [2010]

Επόμενο Άρθρο

– Στον Καθεδρικό Ναό της Χίου

You might be interested in …

Προεόρτιος εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη

Με την παρουσία ευλαβών του Αγίου Βαλεντίνου και με κάθε επισημότητα τελέστηκε στον Eνοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου φυλάσσεται απότμημα  των Ιερών  του Λειψάνων του Αγίου, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.  […]

chios_Naos

Ποιμαντική Επίσκεψη στη Χίο & τη Μυτιλήνη

        Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος, π. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον εκλεκτό συνεργάτη του κ. Ανδρέα Παλαμάρη, επισκέφτηκε την Εκκλησία της Χίου την Παρασκευή 13 Μαΐου. Το Σάββατο το απόγευμα πανηγύρισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία το Παρεκκλήσιο […]

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του σεβ. Ιωσήφ, Αρχιεπισκόπου Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Τήνος 20/12/2023 Μήνυμα Χριστουγέννων 2023 Αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί, Τα Χριστούγεννα γεμίζουν χαρά τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Γεμίζουν ευγνωμοσύνη τις καρδιές των πιστών και κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως συνειδητοποιώντας την αγάπη του Θεού […]