Στις 6 Φεβρουαρίου 2014, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Γεώργιος Δίελλας υπεστήριξε ενώπιον επταμελούς εξεταστικής επιτροπής τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (18ος -20ος αι.).
Μέλος της εξεταστικής επιτροπής ήταν και ο επίσκοπος Δημήτριος Σαλάχας, ομότιμος καθηγητής του Ποντιφικού Ουρβανιανού Πανεπιστημίου της Ρώμης. Ο κ. Δίελλας αναγορεύθηκε σε διδάκτορα με τον βαθμό ΑΡΙΣΤΑ.
Η διδακτορική αυτή διατριβή είναι η πρώτη στον ελληνικό χώρο στον τομέα των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών που παρουσιάζει μια συστηματική και τεκμηριωμένη έρευνα με θέμα την κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας και τις επιδράσεις της σε δημόσιους θεσμούς. Δεδομένου ότι πρόκειται για διδασκαλία μιας Εκκλησίας, η θεώρηση θα έπρεπε να είχε ενταχθεί κατά κύριο λόγο στο χώρο της Θεολογικής Επιστήμης, και συγκεκριμένα της Πρακτικής Θεολογίας. Το ότι όμως παρουσιάστηκε στη Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου δικαιολογείται από το γεγονός της επίδρασης που έχει η Εκκλησία και η Θεολογία στην Πολιτειολογία, στη διαμόρφωση των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, και γενικότερα στο ευρύτερο πεδίο της ιστορίας των κοινωνικών θεσμών. Είναι επίσης γνωστό ότι τόσον η Σχολαστική Φιλοσοφία και Θεολογία με τον Θωμά τον Ακινάτη (1225-1274) και στη συνέχεια με τους επιφανείς δυτικούς θεολόγους, όσον και το Κανονικό Δίκαιο της Δυτικής Εκκλησίας, η οποία υπήρξε ο θεματοφύλακας του ρωμαϊκού δικαίου στη Δύση, επηρέασαν σημαντικά τη νομοθεσία πολλών κρατών από το Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Πράγματι η σύνθεση χριστιανικού δόγματος και αριστοτελισμού, που είναι ταυτόχρονα φιλοσοφία και θεολογία, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης στη Δύση.
Η Εκκλησία διαμορφώνει την κοινωνική της διδασκαλία και αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα του ανθρώπου υπό το φως του Ευαγγελίου. Στην έρευνά του ο κ. Δίελλας είχε την αναγκαία γνώση της δογματικής και ηθικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας από την Α΄ Σύνοδο του Βατικανού (1869-1870) μέχρι τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού (1962-1965), η οποία εξέδωσε την Ποιμαντική Διάταξη Gaudium et Spes αναφερόμενη στην «Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο». Επικεντρώνεται η έρευνα στη χρονική περίοδο δυο αιώνων (18ου -20ου ), που σηματοδοτήθηκαν από δυο παγκοσμίους πολέμους και από τις πολιτικές δραματικές εξελίξεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με την επικράτηση ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Η διδακτορική διατριβή του κ. Γεωργίου Δίελλα αποτυπώνει με επιστημονική ακρίβεια και τεκμηρίωση την Κοινωνική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας και επιχειρεί επιτυχώς την ανάλυση της εμφάνισης, της ανάπτυξης και των επιδράσεων της σε δημοσίους θεσμούς. Η ευρύτατη Βιβλιογραφία, Ελληνική και Ξενόγλωσση, σε πηγές και μελέτες και η κατάλληλη και ακριβής παραπομπή στις υποσημειώσεις δεικνύει το πλούσιο υλικό της μελέτης. Η όλη διάρθρωση της διατριβής σε δυο Μέρη, από τη Διαμόρφωση του θεωρητικού πλαισίου μέχρι την Κοινωνική διδασκαλία και «δημόσια σφαίρα», ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιστημονικής έρευνας.
+ Δημήτριος Σαλάχας
Ομοτ. Καθηγητής Πανεπιστημίου