22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Εγκαίνια αποκατάστασης του Καθεδρικού Καθολικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει το Ναό

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα, την Τετάρτη  9 Σεπτεμβρίου 2015, τελέστηκαν στον Καθεδρικό Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην κορυφή του Μεσαιωνικού Οικισμού της Άνω Σύρου, τα εγκαίνια αποκατάστασης του Ναού αυτού και του Εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει. Μια σημαντική και ιστορική ημέρα, όπου ύστερα από επισκευές που διήρκεσαν τρία χρόνια και τρεις μήνες (Απρίλιος 2012-Ιούλιος 2015), ο Ναός, ανακαινισμένος πλέον, επαναλειτούργησε.   

       

       Στις 6 μ.μ. τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου, Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, και Συλλειτουργούς τούς Σεβασμιοτάτους πατέρες Φραγκίσκο Παπαμανώλη, Επίσκοπο πρώην Σύρου, σήμερα Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, Νικόλαο Πρίντεζη, Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου- Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου, Σεβαστιανό Ροσσολάτο, Αρχιεπίσκοπο Καθολικών Αθηνών και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου και Νικόλαο Φώσκολο, Αρχιεπίσκοπο πρώην των εν Αθήναις Καθολικών και πρώην Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου. Συλλειτούργησαν και όλοι οι Ιερείς και οι Ιερομόναχοι της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και οι Ιερείς π.π. Ιωάννης Πάτσης και Φραγκίσκος Ρόμπλες, των  Εκκλησιαστικών Διοικήσεων Αθήνας και Θήρας, αντίστοιχα.  

 

       Την Ιεροτελεστία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος συνοδευόταν από δυο Ιερείς της Μητροπόλεώς του. 

        Παρευρέθησαν Μοναχοί και Μοναχές των Καθολικών Μοναχικών Κοινοτήτων της Σύρου, Μοναχές άλλων Μοναχικών Κοινοτήτων της Ελλάδας, εκπρόσωποι των Πολιτικών-Περιφερειακών-Δημοτικών-Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Θεσμών-Επιτροπών-Σωματείων-Συλλόγων και Αδελφοτήτων της Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας. Εκατοντάδες πιστών από όλες τις περιοχές του Νησιού, από νωρίς είχαν κατακλύσει το Ναό και μετέπειτα τους χώρους έξω από αυτόν. Ήρθαν από όλες τις περιοχές της Σύρου, ευλαβείς προσκυνητές, για να ευχαριστήσουν  και να δοξολογήσουν το Θεό Πατέρα για το δώρο του ανακαινισμένου Μητροπολιτικού τους Ναού, να προσευχηθουν και να ζητήσουν τη Χάρη Του, με τη μεσιτεία του Προστάτη τους Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, να τους προστατεύει στους δύσβατους δρόμους της καθημερινής τους ζωής.    

      

      Κατά την είσοδο των λειτουργών στο Ναό και ενώ ηχούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες του νεοκατασκευασμένου τριώροφου μαρμάρινου κωδωνοστασίου,  χορωδία και λαός, μέσα σε μια βαθειά κατανυκτική ατμόσφαιρα, έψαλλαν τον παραδοσιακό ύμνο στον Άγιο Γεώργιο:  

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

1. Ύμνους, ψαλμούς και άσματα,
με πίστη και αγάπη,
όλοι ας ψάλουμε, πιστοί,
στον άγιο μας Προστάτη.

2. Στον τροπαιούχο στρατηγό
απ΄την Καππαδοκία,
των Συριανών καταφυγή,
τιμή και προστασία.

3. Χαίρε, λοιπόν, Γεώργιε,
άγιε αγαπημένε,
ένδοξε Πολιούχε μας,
προγονοτιμημένε.

4. Αιώνες τώρα οι Συριανοί
με πίστη σε τιμούνε
και υπό την προστασία σου
ήσυχοι πάντα ζούνε.

5. Εσένα πάντα θα’ χουμε
Βράχο μας και ασπίδα.
Μπρος τη μανία του κακού
αδιάψευστη ελπίδα.

6. Ευλόγησε, Γεώργιε
Επίσκοπο και Κλήρο,
τους ευλαβείς σου και πιστούς
και όλη μας τη Σύρο.

7. Δώσ’ μας μ’ αγάπη στο Θεό,
την πίστη να τηρούμε
και τον ωραίο ουρανό
μαζί σου να χαρούμε.

 

 

      Αφού οι Επίσκοποι και οι Ιερείς πήραν τις θέσεις τους στο Ιερό γύρω από την Αγία Τράπεζα, η οποία ήταν γυμνή, ο προεξάρχων Επίσκοπος, πατέρας Πέτρος, τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού για το ράντισμα του λαού, ως σημείο μετάνοιας και ανάμνησης του Βαπτίσματος, λέγοντας:

«Με χαρά, αδελφοί, αγαπητοί, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ, για να ευλογήσουμε αυτόν το χώρο του Ναού και την  αγία Τράπεζα, επάνω στην οποία θα τελείται η θεία Ευχαριστία…»

      Ο Επίσκοπος, διασχίζοντας τους τρεις διαδρόμους του Ναού, ράντισε με αγιασμό το λαό και τους τοίχους του Ναού. Επιστρέφοντας στο Ιερό ράντισε και το βωμό. Εντωμεταξύ η χορωδία έψαλλε:

+ Είδα νερό να βγαίνει από το δεξί κλίτος του ναού, Αλληλούια.

–  Και σε όσους έφθασε το νερό αυτό σώθηκαν και θα λένε:    

   Αλληλούια, Αλληλούια.                                             

      Μετά από το ράντισμα ο προεξάρχων Επίσκοπος απηύθυνε την  Ευχή ευλογίας του Ναού, λέγοντας:

« Κύριε, πολυεύσπλαχνε Πατέρα,

ας έλθει σ’ αυτόν τον οίκο της προσευχής η χάρη του Αγίου Πνεύματος και ας εξαγνίσει αυτό το χώρο της κατοικίας σου, στον οποίο και εμείς οι ίδιοι τώρα βρισκόμαστε.

Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.                    

 

     Ο ύμνος δοξολογίας από τον ευλογημένο και ραντισμένο Λαό, ΕΣΕΝΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΥΜΝΟΥΜΕ, με τη συνοδεία παρατεταμένων κωδωνοκρουσιών, αντήχησε μέσα στον ευλογημένο και ραντισμένο Ναό, με τους πιστούς να λατρεύουν τον Κύριο, να τον δοξολογούν, να τον ομολογούν και να του ψάλλουν:

Άγιος, Άγιος, Άγιος, είσαι Κύριε, ο Θεός των δυνάμεων.

Οι ουρανοί και η γη είναι πλήρεις από το μεγαλείο της δόξας σου.

    

     Στο 1ο Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (Γεν 28, 10-18), ο Ιακώβ λέει: * Αυτός είναι ο οίκος του Θεού, και η πύλη του ουρανού *.

     Στο 2ο Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους (Α΄Κορ 3, 9β-17), ο Απόστολος γράφει: * Εσείς είστε εκλεκτή γενεά, βασιλικό ιερατείο *.    

      Στο Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (Ιω 2,13-22), ο Ευαγγελιστής μεταφέρει τα λόγια του Ιησού : * Γκρεμίστε αυτό το ναό και σε τρεις ημέρες θα τον ξανακτίσω *.                                    

          Μετά από την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πατέρας Πέτρος Στεφάνου κήρυξε το Θειο Λόγο, εξηγώντας παράλληλα, τόσο τις βιβλικές περικοπές όσο και τη σημασία της ιερής Ακολουθίας.

  


Η Ομιλία του Επισκόπου           

     

 

Σεβασμιότατοι Αδελφοί στην Αρχιεροσύνη,

Σεβασμιότατε Αδελφέ Μητροπολίτη κ. Δωρόθεε,

Αγαπητοί μου Ιερείς συλλειτουργοί και συνεργάτες μου,

Σεβαστοί Ιερείς της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας,

Σεβαστοί Μοναχοί και Μοναχές,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών,

Αγαπητέ Λαέ του Θεού,                                                

          Δοξασμένος να είναι ο Κύριος για αυτή την ημέρα χαράς και συγκίνησης που χάρισε στην Τοπική μας Εκκλησία, ημέρα κατά την οποία τελούμε την ευλογία του Καθεδρικού μας Ναού, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν από το 2012 έως και σήμερα. Θα ήθελα, αρχικά, να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο προκάτοχό μου πατέρα Φραγκίσκο Παπαμανώλη, στον οποίον  ανήκει  περισσότερο η θέση  στην  οποία  αυτή τη στιγμή βρίσκομαι εγώ, γιατί είναι εκείνος που εργάστηκε άοκνα και κοπίασε  για 13 περίπου χρόνια, ώστε να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα. Από τη θέση αυτή θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ιωσήφ Στεφάνου και στην ομάδα του για τη μελέτη που συνέταξαν. Ευχαριστίες απευθύνω και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν, ο καθένας στον τομέα του, για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του τόσο μεγάλου έργου.    

          Όπως γνωρίζουμε, κατά τη διάρκεια των αιώνων  οι προγονοί μας χρειάστηκε να επέμβουν πέντε φορές σε αυτόν εδώ το χώρο, για να ξανακτίσουν ή να επισκευάσουν ή να επεκτείνουν το ναό. Η πέμπτη και τελευταία έγινε από το 1832 έως το 1834, κατά την οποία ο ναός έλαβε τη σημερινή του μορφή. Έτσι, αυτό που βλέπουμε τώρα, προσεγγίζει κατά πολύ την αρχική μορφή του συνόλου των στοιχείων του εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Αγίου Γεωργίου. Επίσκοπος ήταν τότε ο Αλοΐσιος-Μαρία Μπλάντσις, ο οποίος  ανάθεσε  την εκτέλεση του έργου στον Τηνιακό εμπειρικό ναοδόμο και μαρμαρογλύπτη Χατζησίμο Νικολάου. Ο εσωτερικός διάκοσμος που βλέπουμε γύρω μας αναδείχθηκε από τις τελευταίες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που έγιναν το 1851 από τον Ιταλό, στην καταγωγή, λεπτουργό Ιωσήφ Βιανέλο.

         Αυτός, λοιπόν, ο ιστορικός Καθεδρικός ναός, επιτέλους, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ως χώρος προσευχής και λατρείας προς το Θεό. Και λέω  «επιτέλους»  γιατί  μας έλειψε πολύ. Έχουμε ανάγκη από τον Καθεδρικό μας ναό γιατί είναι το ορατό σημείο της ενότητας της εκκλησιαστικής  επαρχίας, όπου έχει την έδρα του ο επίσκοπος. Ο Άγιος Γεώργιος, λοιπόν, είναι ο ναός όλων των πιστών της εκκλησιαστικής επαρχίας της Σύρου, είναι ο ναός όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί γύρω από τους ιερείς τους και τον επίσκοπο, για να αισθανθούν μια οικογένεια ή με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ένα Σώμα.

          Στους 12 αιώνες λειτουργίας του, υπηρέτησαν αυτόν τον ναό δεκάδες επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και λαϊκοί. Πολλές φορές οι προγονοί μας πρόστρεξαν εδώ σε δύσκολες στιγμές, για να βρουν παρηγοριά και ελπίδα, εμπιστευόμενοι το πρόβλημά τους στην Παναγία της Ελπίδας και στον Άγιο προστάτη μας Γεώργιο.

         Εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε, συνήθως, την ανάγκη να βρεθούμε σε ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο Θεό για να επικοινωνήσουμε μαζί του, για να ανυψώσουμε το πνεύμα και την καρδιά μας προς Αυτόν. Ένας ναός είναι πάντοτε ο χώρος της παρουσίας του Θεού, ένας χώρος που μας υπενθυμίζει την ύπαρξη του Θεού, που κάνει τη σκέψη μας να στραφεί προς Αυτόν, ένας χώρος που μας κάνει να τον αισθανόμαστε κοντά μας. Για όλους αυτούς που δούλεψαν στο πέρασμα των αιώνων για να διατηρηθεί ακέραιο στο χρόνο αυτό το «σύμβολο» της τοπικής μας εκκλησίας, εμείς σήμερα, συνεχίζουμε τη μακραίωνη ιστορία του, σεβόμενοι τους αγώνες και την προσπάθειά τους για αυτό που μας κληροδότησαν, προσπαθώντας  συγχρόνως να το καταστήσουμε σύγχρονο και στην εποχή μας. Παρά τις δυσκολίες, τους κόπους και τις θυσίες που απαιτήθηκαν, τώρα πλέον ο ναός είναι έτοιμος, λαμπερός, ωραίος, πραγματικά αντάξιος των κόπων των δικών μας και των προγόνων μας.

          Όμως, αδελφοί μου, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να σας καλέσω να αναλογιστούμε όλοι μαζί ως Εκκλησία, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε λαμπερό και ωραίο, αντάξιο της πίστης των προγόνων μας, έναν άλλο ναό. Και μιλάω για τον πνευματικό ναό, το πνευματικό οικοδόμημα του οποίου εμείς, τα μέλη της τοπικής μας εκκλησίας, είμαστε οι «ζωντανές πέτρες». Και αυτό το έργο είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν χρειάζονται ειδικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Χρειάζεται βαθειά, ζωντανή και συνειδητή πίστη.

          Ας θυμηθούμε τα αναγνώσματα που ακούσαμε, το καθένα από τα οποία με τον τρόπο του, μας μιλά γι αυτό το πνευματικό οικοδόμημα. Στο ευαγγέλιο ο Ιησούς μιλάει και εκφράζει το θαυμασμό του για τον μεγαλοπρεπή ναό της Ιερουσαλήμ, καύχημα για κάθε εβραίο. Ο Ιησούς απαιτεί, όπως το ακούσαμε στο Ευαγγέλιο, σεβασμό για το ναό διότι είναι ο οίκος του Πατέρα, είναι οίκος προσευχής και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε οίκο εμπορίου. Όμως, αμέσως ο Ιησούς αναφέρεται στον πνευματικό ναό που δεν είναι φτιαγμένος από ανθρώπινα χέρια. Με τα λόγια του Ιησού περνάμε, από το πέτρινο οικοδόμημα της Ιερουσαλήμ, στον κατ` εξοχήν πνευματικό ναό, στον οποίο ο Ιησούς Χριστός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.

          Αυτός ο πνευματικός Ναός είμαστε εμείς οι βαπτισμένοι. Εμείς οι βαπτισμένοι, ως λαός του Θεού, αποτελούμε την Εκκλησία, της οποίας θεμέλιο και κεφαλή είναι ο Χριστός.

          Ο Απόστολος Παύλος στο 2ο ανάγνωσμα μάς λέει : «Αδελφοί μου είσθε το οικοδόμημα το Θεού. Ο καθένας όμως, ας προσέχει πώς οικοδομεί. Δεν γνωρίζετε ότι είσθε ο ναός του Θεού και ότι το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας ; Αν κάποιος καταστρέφει το ναό του Θεού, ο Θεός θα καταστρέψει εκείνον. Διότι ο ναός του Θεού είναι άγιος, και αυτός ο ναός είσθε εσείς».

          Κάθε βαπτισμένος, λοιπόν, ως μέλος του Σώματος του Χριστού είναι ο ίδιος ναός του Θεού και αφού το αναστημένο σώμα του Ιησού είναι ο κατ` εξοχήν ναός του Θεού, τότε εμείς οι χριστιανοί, ως μέλη αυτού του σώματος, αποτελούμε μαζί του τον πνευματικό ναό. Με την πίστη μας, την ενεργή συμμετοχή μας, τη χριστιανική μας ζωή, κρατάμε ζωντανή και δραστήρια την εκκλησία και έτσι το έργο της απλώνεται και φέρνει καρπούς.

          Αδέλφια μου, σήμερα εορτάζουμε την ευλογία του ναού και της αγίας τράπεζας, μετά από τις εργασίες αποκατάστασης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος. Πέρα, όμως, από τη χαρά αυτής της εορτής, σας καλώ, όλοι μαζί εμείς που αποτελούμε την Εκκλησία του  Θεού,  ως « ζωντανές πέτρες » αυτού του πνευματικού οικοδομήματος, να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο να καλλιεργούμε τη χριστιανική μας ζωή. Να είμαστε μέλη ενεργά μέσα στην Εκκλησία, μέσα στις Ενορίες μας, να στηρίζουμε στην πίστη τους  αδύναμους και να συντρέχουμε τον κάθε αναγκεμένο, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, για να δίνουμε αυθεντική χριστιανική μαρτυρία με τη ζωή και τα έργα μας στην κοινωνία, για τη δόξα του Θεού.

 

Αμήν.

 

 

      Μετά από την απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως, και τις Δεήσεις των Πιστών, ο Προεξάρχων Επίσκοπος ευλόγησε την Αγία Τράπεζα, λέγοντας :

* Και τώρα, Αδελφοί αγαπητοί, θα προβούμε στην ευλογία της Αγίας Τράπεζας και θα παρακαλέσουμε τον Παντοδύναμο Θεό να δέχεται την προσφορά της Εκκλησίας που θα τοποθετείται πάνω σ’ αυτήν και να τελειοποιεί συνεχώς το λαό του σε προσφορά ευάρεστη ενώπιόν του *, και συνέχισε απαγγέλλοντας την ευχή ευλογίας του βωμού :

+ Ευλογητός είσαι, Κύριε, Θεέ Πατέρα, εσύ που δέχτηκες τη θυσία την οποία σου πρόσφερε ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός σου, επάνω στο θυσιαστήριο του σταυρού για τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

    Ικετευτικά σε παρακαλούμε, Κύριε, κατάκλυσε με την ουράνια ευλογία σου αυτό το βωμό, που οικοδομήθηκε στον οίκο της Εκκλησίας σου, για να γίνει βωμός, αιώνια αφιερωμένος για την τέλεση της θυσίας του Χριστού, και να  παραμείνει  Τράπεζα  του  Κυρίου, όπου ο

λαός σου θα τρέφεται στο θείο σου συμπόσιο………*.                     

       Η χορωδία έψαλλε το αντίφωνο: *Ο λίθος που παραπέταξαν οι οικοδόμοι, αυτός έγινε λίθος ακρογωνιαίος* και σκεπάστηκε η Αγία Τράπεζα με τα συνηθισμένα καλύμματα, στολίστηκε με άνθη και τοποθετήθηκαν τα κηροπήγια με τα κεριά που απαιτούνται για την  τέλεση της θείας Λειτουργίας. Κατόπιν ο Προεξάρχων Επίσκοπος άναψε τα κεριά επάνω στην Αγία Τράπεζα, λέγοντας :

* Το φως του Χριστού ας φωτίζει την Τράπεζα του βωμού και από αυτό ας ακτινοβολούν οι συνδαιτυμόνες το Δείπνο του Κυρίου *.

     Στο σημείο αυτό έγινε εορταστική φωταγώγηση του Ιερού: Άναψαν όλα τα κεριά και τα φώτα γύρω από την Αγία Τράπεζα, ως ένδειξη χαράς, ενώ ψαλλόταν το αντίφωνο :

* Η πηγή της ζωής βρίσκεται σ΄εσένα, στο φως το δικό σου, το φως θα δούμε*.          

      

      Μετά όλα συνεχίστηκαν, ως συνήθως, για την τέλεση της Ευχαριστίας:

Με την προσφορά, τη δέηση επί των δώρων, την αγία Αναφορά-Προοίμιο, το Πάτερ ημών, την ανταλλαγή του ασπασμού ειρήνης. Επίσκοποι, Ιερείς και  πιστοί αντάλλαξαν μεταξύ τους  τον ασπασμό  της  ειρήνης, ευχόμενοι ο ένας στον άλλο η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί τους. Οι Σεβασμιότατοι Επίσκοποι πατέρες Πέτρος και Φραγκίσκος αντάλλαξαν ασπασμό ειρήνης με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεο Β΄.                    

      Δεκάδες πιστών προσήλθαν με τάξη και ευλάβεια και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Η χορωδία, με το εκκλησίασμα, έψαλλαν με θέρμη άσματα της Κοινωνίας.      

 

       Μετά από τη μετακοινωνική δέηση, ο Σεβασμιότατος Πέτρος, κάλεσε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεο Β΄ να απευθύνει χαιρετισμό. Ο Σεβασμιότατος, με βαθυστόχαστα λόγια, μίλησε για τη σημασία αυτής της πνευματικής σύναξης στον ανακαινισμένο Ναό «Και δεν είναι μόνο το οικοδόμημα», είπε ο Σεβασμιότατος, «αλλά είναι και η πνευματική οικοδομή, την οποία συναπαρτίζουν οι ψυχές των πιστών». Σε σας Σεβασμιότατε, είπε  απευθυνόμενος στον Επίσκοπο Πέτρο, η ιστορική συγκυρία επεφύλαξε  να ευλογήσετε τον ανακαινισμένο Ναό, οι εργασίες του οποίου είχαν αρχίσει επί αρχιερατείας του προκατόχου σας Επισκόπου πατέρα Φραγκίσκου Παπαμανώλη. Κατόπιν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρόσφερε στον Επίσκοπο Πέτρο ένα κρυστάλλινο χερνιβόξεστο για τη συμβολική, όπως είπε, νίψη των χεριών του, η οποία υποδηλώνει τη σωματική και ψυχική καθαρότητά του. Στο πάνω μέρος του χερνιβόξεστου (= ιερό σκεύος που αποτελείται από την κανάτα και το δίσκο, το οποίο χρησιμοποιείται για το συμβολικό πλύσιμο των χεριών του Επισκόπου κατά τις Ιεροτελεστίες), ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης είχε χαράξει την υπογραφή του και την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2015. Καταλήγοντας ευχήθηκε, όλοι όσοι  θα  προσέρχονται  στο  Ναό για να μεταλάβουν, να είναι καθαροί πνευματικά και σωματικά και ο Ναός αυτός να αποτελεί χώρο μετάνοιας, περισυλλογής, εσωτερικής πνευματικής αναγεννήσεως και καθαρότητας.                                     

     Ο Σεβασμιότατος Πέτρος έδωσε μετά το λόγο στον επικεφαλής της Ομάδας που συνέταξε τη μελέτη κατασκευής του  έργου, συμπατριώτη  μας κ. Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή στην πορεία των εργασιών της ανακαίνισης του Ναού και του γύρω από αυτόν εκκλησιαστικού συγκροτήματος, σημειώνοντας ότι, τόσον ο ίδιος όσον και η Ομάδα του,  έδωσαν έμφαση στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του Ναού. Το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10.30 π.μ. ο κ. Ιωσήφ  Στεφάνου, θα κάνει μια ξενάγηση στο Ναό, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους για το έργο που εκτελέστηκε.        

        

         

       Τέλος ο Σεβασμιότατος Πέτρος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει: Υπουργείο Πολιτισμού, Β΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διαχειριστική Αρχή, τέως Δήμους Άνω Σύρου και Ερμουπόλεως, κ.ά. αναφέροντας ονομαστικά και αρκετούς από τους επικεφαλής των Υπηρεσιών αυτών. Επίσης ευχαρίστησε όσες και όσους από τις ενορίτισσες και τους ενορίτες, εργάστηκαν επί πολλές ώρες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα για τον καθαρισμό του Ναού και των εξωτερικών του χώρων, όπως επίσης και για τον ευπρεπισμό και το στολισμό του.       

         

      Ο Επίσκοπος π. Πέτρος έδωσε στο εκκλησίασμα την τελευταία ευλογία, με τα παρακάτω λόγια :

+ Ο Κύριος να είναι μαζί σας.

–  Και με το πνεύμα σου.    

+ Ο παντοδύναμος Θεός, ο οποίος σας κοσμεί με βασιλικό ιεράτευμα, να σας αξιώσει να εκπληρώνετε με αγιοσύνη τα καθήκοντά σας, για να μπορέσετε να συμμετέχετε επάξια στη θυσία του Χριστού.

–   Αμήν.

+ Αυτός ο οποίος σας συγκεντρώνει στην ίδια τράπεζα και σας αναζωογονεί με τον  ίδιο Άρτο, να σας καταστήσει όλους μια καρδιά  και μια ψυχή.

–   Αμήν.

+  Είθε με το παράδειγμα της αγάπης σας, να προσελκύετε στο Χριστό αυτούς που ευαγγελίζεστε.

–  Αμήν.

+ Είθε να σας ευλογήσει ο Παντοδύναμος Θεός : Ο Πατέρας, και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.

–  Αμήν. 

+ Πορεύεστε εν ειρήνη Κυρίου.  

–  Ευχαριστούμε το Θεό.                         

 

    Και όλοι αποχώρησαν στην Ειρήνη και την Αγάπη του Κυρίου, με τη χορωδία να ψάλλει:  

 

        ΧΡΙΣΤΟΣ  ΝΙΚΑ

 

         Επωδός :   Χριστός νικά, Χριστός βασιλεύει,

Χριστός, αυτός κυριαρχεί.

 

Υμνείτε τον Κύριο όλα τα έθνη,

όλοι οι λαοί αυτόν εξυμνείτε.

 

Επειδή πανίσχυρο είναι για μας το έλεός του,

 και η πιστότητα του Κυρίου μένει στους αιώνες.           


       Στο τέλος στο προαύλιο του Ναού προσφέρθηκαν στο εκκλησίασμα διάφορα είδη γλυκισμάτων που έφτιαξαν κυρίες της Ενορίας, καθώς και αναψυκτικά και νερά που τα πρόσφεραν πάλι κυρίες της Ενορίας. Επίσης, από την Επιχείρηση Ζορμπάνου (Μέγαρο), προσφέρθηκε κέρασμα από είδος ποτού και αναψυκτικού.          

     Όλα ήταν άριστα οργανωμένα και παντού επικρατούσε τάξη και κατάνυξη. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των τελεταρχών -Ιερέων και Λαϊκών- και των λειτουργοϋπηρετών μέσα και έξω από το Ιερό, όπως επίσης και της εξαίρετης μικτής πολυφωνικής χορωδίας του Καθεδρικού μας Ναού, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Ιωάννη Ρούσσου, που τη συνόδευε με το αρμόνιο.

      Ιδιαιτέρως, επαινούμε και ευχαριστούμε τον ακούραστο Εφημέριο της Ενορίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, Πανοσ/τατο πατέρα Νικόλαο Ρούσσο (σημειωτέον ότι είναι Εφημέριος και της άλλης ενορίας της Άνω Σύρου, αυτής του Αγίου Σεβαστιανού), ευχόμενοι όπως ο Θεός του χορηγεί άφθονη τη Χάρη Του και να τον κρατά δυνατό και υγιή. Επίσης τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου και όλους εκείνους τους ενορίτες και τις ενορίτισσες και άλλα άτομα,  όπου όλοι μαζί έδωσαν το παρών με την προσφορά της προσωπικής τους εργασίας, συμβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικότερο τρόπο, στη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών και εργασιών, για την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής Γιορτής για την τοπική Καθολική Εκκλησία, τους πιστούς της και για ολόκληρο το νησί μας, τη Σύρο, την Αρχόντισσα του Αιγαίου.                                          

 

Καθεδρικός Ναός  Αγίου Γεωργίου

Ως μνημείο αποτελεί το στολίδι

του Λόφου της Άνω Σύρου

 και ένα σύμβολο της ιστορίας του νησιού.

Ως Καθεδρικός Ναός των Καθολικών της Σύρου αποτελεί σημείο ενότητας Κλήρου και Πιστών

 της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας

και μαρτυρία Πίστης στον Ιησού Χριστό

 τον Σωτήρα του Κόσμου.

 

 

 

Στην κορυφή, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου

μερικά χρόνια πριν από την έναρξη των εργασιών της επισκευής του

 που έγιναν κατά την τριετία 2012-2015

 

Έτος ανοικοδομήσεως του Ιερού Καθεδρικού Καθολικού Ναού

του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο :  Από αμνημονεύτων χρόνων.

Έτος ανοικοδομήσεως του σημερινού Ναού: 1834

Έτος αποκατάστασης του Ναού του 1834 : 2015   

 

24 Δεκεμβρίου 2010

        Από το Γραφείο του κ.  Γενικού Γραμματέα της Περιφέρεις Νοτίου Αιγαίου, εκδίδεται Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής: * Η αποκατάσταση ενός πολύ σημαντικού μνημείου όχι μόνο για τη Σύρο αλλά και για ολόκληρη την Καθολική κοινότητα της Ελλάδας  εντάχτηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου κ. Βασιλείου Μπρακουμάτσου. Πρόκειται για τη «Συντήρηση και αποκατάσταση του Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου», που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα με προϋπολογισμό 2,5 εκ. €.Το εκκλησιαστικό συγκρότημα περιλαμβάνει τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, το Καμπαναριό, το Βαπτιστήριο, το Σκευοφυλάκιο, την αίθουσα  φιλοξενίας,  το  κτήριο  του  Ιστορικού Αρχείου,  το επισκοπικό

παλάτι, την ερειπωμένη οικία και τον περιβάλλοντα χώρο. Το έργο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων…… 

 

 

 

21 Μαρτίου 2011 – Δευτέρα

          Στον Καθεδρικό Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, γίνεται η παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που περιβάλλει τον Ναό αυτόν, η οποία συντάχτηκε από τον Απανωσυριανό αρχιτέκτονα κ. Ιωσήφ Στεφάνου-Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη μελετητική ομάδα, την οποία αποτελούσαν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί και συντηρητές έργων τέχνης. Το εκκλησιαστικό συγκρότημα που επρόκειτο να αποκατασταθεί, περιελάμβανε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο, το σκευοφυλάκιο, την αίθουσα φιλοξενίας, το κτίριο  του ιστορικού αρχείου, το επισκοπικό οίκημα, την ερειπωμένη οικία και τον περιβάλλοντα χώρο.

           Το έργο είχε πάρει, πλέον, το δρόμο της υλοποίησής του, αφού ήδη ήταν έτοιμη η μελέτη εκτέλεσής του και είχε ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με προϋπολογισμό δαπάνης 2,5 εκατομμυρίων  ευρώ και με Φορέα εκτέλεσής του το Υπουργείο Πολιτισμού.

     

8 Μαρτίου 2012 – Πέμπτη

            Ένα χρόνο μετά. Πολυμελές κλιμάκιο από: Τη Β΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τρείς εργολήπτριες Εταιρίες, φθάνει  στη  Σύρο  και  επισκέπτεται  τον  Καθεδρικό  Ναό  του  

      Αγίου Γεωργίου, με  σκοπό  την  εγκατάσταση  των εργολάβων.

            Τις ίδιες εκείνες ημέρες ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης ορίζει ότι, για όλο το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες στον Ενοριακό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στον περιβάλλοντα χώρο, ως Ενοριακός Ναός θα χρησιμοποιείται ο Ναός της Παναγίας του Καρμήλου (της πρώην Μονής των πατέρων Ιησουϊτών και μετά της πρώην Μονής των Αδελφών Κλαρισσών), ο οποίος βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη Μητρόπολη.

   

8 Ιουλίου 2015 – Τετάρτη

          Το Γραφείο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου ενημερώνει τους πιστούς και τους επισκέπτες, ότι ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο θα ανοίξει και πάλι από την Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015.
 

12 Ιουλίου 2015 – Κυριακή

           Χαρμόσυνα ηχούν οι καμπάνες του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, το πρωΐ της Κυριακής, 12 Ιουλίου. Επιβεβαιώνεται πλέον ότι ο Ναός είχε ανοίξει και ότι όλα είναι έτοιμα για να τελεστεί η ενοριακή Θεία Λειτουργία. Στις 11 π.μ. αρχίζει η Θεία  Λειτουργία, την οποία τελεί ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος, πρώην Σύρου, πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης, με συλλειτουργό τον Εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Πανοσιολογιότατο πατέρα Νικόλαο Ρούσσο.

 

9 Σεπτεμβρίου 2015 

     Τετάρτη 6 μ.μ.-Τελετή της ευλογίας του Καθεδρικού Ιερού Καθολικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και της Αγίας Τράπεζας, μετά από τις επισκευές του Ναού και του εκκλησιαστικού συγκροτήματος που τον περιβάλλει. Όπως γράφουμε σε άλλη σελίδα τελείται Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου και Θήρας και Αποστολικό Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου, και τη συμμετοχή Μελών της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, των Ιερέων και των Ιερομονάχων της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας και Ιερέων άλλων Εκκλησιαστικών Διοικήσεων.

      Την Ιεροτελεστία τιμά με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β΄.

      


 

      Ο κτήτορας του νέου Ναού του Αγίου Γεωργίου (στη μορφή που έχει σήμερα) είναι ο Επίσκοπος Σύρου Αλοΐσιος Μαρία Μπλάντσις. Στις 23 Απριλίου 1831, κατά τον  αρχιερατικό εσπερινό προς τιμή του εορτάζοντα Αγίου Γεωργίου, ο Επίσκοπος ανήγγειλε στους πιστούς την ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού στο χώρο του παλαιού. Θα κατεδαφιζόταν η παλαιά εκκλησία για να οικοδομηθεί στη θέση της νέος μεγάλος ναός. Για το οικονομικό πρόβλημα που ήταν το πλέον ακανθώδες, ο επίσκοπος Μπλάντσις απευθύνθηκε στις ρωμαϊκές εκκλησιαστικές Αρχές, στον τοπικό πληθυσμό και στη μεγάλη παροικία των Συριανών της Κωνσταντινούπολης. Στους φτωχούς γηγενείς, εκτός από το υστέρημά τους, ζητήθηκε προσωπική εργασία την οποία πρόσφεραν με γενναιοδωρία άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

       Ο νεός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 23 Απριλίου 1834, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που φυλάσσονται στο αρχείο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.       

       Στις 23 Απριλίου 1984, Αρχιερατεύοντος του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Σύρου πατέρα Φραγκίσκου Παπαμανώλη, γιορτάστηκε, με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, με την τέλεση Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, η 150ή επέτειος από την ανέγερση (1834) του Καθεδρικού Ναού του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Στο  Συλλείτουργο  προΐστατο ο Σεβασμιότατος Νούντσιος στην  Ελλάδα, με Συλλειτουργούς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδας, τους Ιερείς και Ιερομονάχους  της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο και τους Ιερείς και τους Ιερομονάχους Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Ελλάδας.

      Παρών ήταν και ο μακαριστός Μητροπολίτης Σύρου Σεβασμιότατος Δωρόθεος Στέκας.

      Παραυρέθηκαν Μοναχοί και Μοναχές των Μοναχικών Ταγμάτων στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των Τοπικών Πολιτικών, Νομαρχιακών, Δημοτικών και Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, των Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών, Τραπεζών, εκπρόσωποι Καθολικών και Ορθοδόξων Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Αδελφοτήτων. Εκατοντάδες πιστών είχαν κατακλύσει όλους τους χώρους, μέσα και έξω από το Ναό, το προαύλιο και τα σκαλιά.  Ο χώρος του ιερού είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με την κατασκευή ειδικής υπερυψωμένης εξέδρας για τους Σεβασμιότατους Επισκόπους και άλλης κατασκευής με την οποία είχε επεκταθεί, κατά πλάτος, το ιερό για τους πολυάριθμους Ιερείς.

       Μετά από τη Λαμπρή Ιεροτελεστία δόθηκε, από τον Σεβασμιότατο Επίσκοπο πατέρα Φραγκίσκο, δεξίωση για τους επισήμους και όλο το  εκκλησίασμα, κατά την οποία διανεμήθηκαν και αναμνηστικά της εκατοπενηνταετηρίδας του Καθεδρικού μας Ναού. Η δεξίωση είχε δοθεί στους χώρους της ιστορικής Μονής των Πατέρων Ιησουϊτών, κάτω ακριβώς από τον εορτάζοντα Ναό.  

 

Σύρος 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

 
Προηγούμενο Άρθρο

Διαθρησκειακό Συνέδριο στην Αθήνα

Επόμενο Άρθρο

Έκθεση Ιστορικού Αρχείου της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

You might be interested in …

Η Επισκοπική Χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Πέτρου Στεφάνου

Η Επισκοπική Χειροτονία του Σεβασμιοτάτου π. Πέτρου Στεφάνου Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης Σύρος, 2 Ιουλίου 2014   Με εκκλησιαστική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου η εις Επίσκοπον χειροτονία του […]

Ο Δρόμος του Σταυρού στην Σύρο

Στις 29 Μαρτίου 2015, Κυριακή, η Χριστιανική Καθολική Κοινότητα στη Σύρο, με επικεφαλής τον Επίσκοπό της Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου,  τέλεσε στην Άνω Σύρο τον Πανσυριανό Δρόμο του Σταυρού. Μαζί και ο Σεπτός μας Ιεράρχης […]