ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΑΞΟ
Την Τρίτη 12 Ιουλίου, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας, π. Νικόλαος, επισκέφτηκε την κατασκήνωση των Oυρσουλινών αδελφών στη Νάξο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας τέλεσε Ακολουθία μετανοίας για τα παιδιά της κατασκηνώσεως, βοηθούμενος από τον εφημέριο του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Μανώλη Ρεμούνδο. Αργά το βράδυ συμμετείχε στη βραδινή «βεγγέρα» των παιδιών.
Η κατασκήνωση των Oυρσουλινών αδελφών στη Νάξο, την οποία κάθε χρόνο διοργανώνει και διευθύνει η αδελφή Θηρεσία Φόνσου, είναι ένα καλό εργαλείο προσφοράς προς τις σημερινές έφηβες. Έχουν την ευκαιρία της επικοινωνίας μεταξύ τους, της συλλογικής εργασίας και προπάντων της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της κοινής προσευχής.
Η χαρά, το κέφι, το παιχνίδι, το μπάνιο, η προσευχή και η επικοινωνία, οι νέες μορφές διαπαιδαγώγησης, είναι τα πολλά αγαθά που προσφέρει κάθε χρόνο στις έφηβες της τοπικής μας Εκκλησίας και όχι μόνο, η ανεκτίμητη προσφορά της μοναδικής μοναχής αδ. Θηρεσίας.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Σεβασμιοτάτου στη Νάξο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του Εκκλησιαστικού συμβουλίου και εξετάστηκαν θέματα ποιμαντικά, αλλά και όσα αφορούν στην προετοιμασία της λιτάνευσης της Αγίας Δωρεάς που θα γίνει την Κυριακή 24 Ιουλίου.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Αρχιεπίσκοπός μας συνοδευόμενος από το συνεργάτη του Ανδρέα Παλαμάρη αναχώρησε για Σύρο και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναχώρησε από Σύρο για το Βαθύ της Σάμου. Εκεί τέλεσε στον ενοριακό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου τη Θεία Λειτουργία στις 11 το πρωί και στις 13:00 αναχώρησε επιστρέφοντας στη Σύρο από όπου τη Δευτέρα το πρωί επέστρεψε στην Τήνο.
Η Εκκλησία της Σάμου έχει ανάγκη από έναν ιερέα ο οποίος να διαθέτει περισσότερο χρόνο και αρκετές δυνάμεις για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα διακόσια άτομα των Καθολικών που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το νησί. Η κατά καιρούς παρουσία ενός ιερέως δε μπορεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενοριακής κοινότητας. Οι αποστάσεις από το κέντρο της Σάμου, το Βαθύ, όπου ευρίσκεται ο ενοριακός Ναός και η άρνηση της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής αρχής αλλά και της τοπικής Αυτοδιοίκησης να μας παραχωρήσουν κάποιο χώρο για την τέλεση της προσευχής των Καθολικών Χριστιανών που κατοικούν στην πόλη αυτή, μας δημιουργεί κατάθλιψη. Όταν σκέπτεται κανείς ότι η Καθολική Εκκλησία στις χώρες της Ευρώπης χαρίζει Ναούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την πνευματική εξυπηρέτηση των πιστών της και στην Ελλάδα δεν παραχωρούν τη χρήση ούτε άλλων χώρων για την πνευματική εξυπηρέτηση των Καθολικών Χριστιανών, διερωτάται αν θα έπρεπε να υπάρξει τουλάχιστο κάποια αμοιβαιότητα. Κρίμα!