26 Ιουνίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Δημαρχείο της Ρώμης

Εισερχόμενος στην αίθουσα Ιούλιος Καίσαρας, το χώρο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης στο κτίριο του Καπιτωλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος γνώριζε ότι η επίσκεψή του στις 10 Ιουνίου θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της Αιώνιας Πόλης. Σκοπός ήταν να ευχαριστήσει τους αξιωματούχους της ιταλικής πρωτεύουσας για τις προσπάθειές τους, λιγότερο από έξι μήνες πριν από την έναρξη του Ιωβηλαίου του 2025 και την άφιξη περισσότερων από 35 εκατομμυρίων προσκυνητών. Αλλά τα λόγια του λειτούργησαν και ως πολιτικό μήνυμα για τη Γηραιά Ήπειρο, μετά τις ευρωεκλογές και την άνοδο του λαϊκισμού σε αρκετές χώρες.

Μπροστά στο άγαλμα του διασημότερου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τη συμβολή των χριστιανών στην αρχαία ρωμαϊκή κοινωνία. Μια αρχαία κουλτούρα που “είχε ανάγκη να σηκωθεί και να αντιμετωπίσει ένα ευρύτερο και βαθύτερο μήνυμα αδελφοσύνης, αγάπης, ελπίδας και απελευθέρωσης”, είπε.

“Μερικές φορές κινδυνεύουμε να είμαστε επιλεκτικοί και προκατειλημμένοι στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”

Ένα παράδειγμα; “Η δουλεία είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πώς ακόμη και εκλεπτυσμένοι πολιτισμοί μπορούν να κρύβουν πολιτισμικά στοιχεία τόσο βαθιά ριζωμένα στη νοοτροπία των ανθρώπων και της κοινωνίας στο σύνολό της, ώστε να μην θεωρούνται πλέον αντίθετα προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”, συνέχισε.

Ο Πάπας, δεν δίστασε να το συνδέσει αυτό το παράδειγμά με τη σημερινή κατάσταση. “Το ίδιο ισχύει και σήμερα, όπου, σχεδόν ασυνείδητα, κινδυνεύουμε μερικές φορές να είμαστε επιλεκτικοί και προκατειλημμένοι στην υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, περιθωριοποιώντας ή αποκλείοντας ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι καταλήγουν χωρίς επαρκή προστασία”.

Αν και ο Φραγκίσκος δεν παρενέβη ποτέ άμεσα στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές και δεν ανέφερε τη λέξη “Ευρώπη” στην ομιλία του, εξήρε τη Ρώμη ως “οικουμενική” πόλη. “Ρώμη, πόλη του παγκόσμιου πνεύματος”, τόνισε, περιγράφοντάς την ως ένα πνεύμα “στην υπηρεσία της φιλανθρωπίας, της φιλοξενίας και της υποδοχής”. “Είθε οι προσκυνητές, οι τουρίστες, οι μετανάστες, οι άποροι, οι μοναχικοί, οι άρρωστοι, οι φυλακισμένοι και οι αποκλεισμένοι να είναι οι αληθινοί μάρτυρες αυτού του πνεύματος”.

Καμία θέση για την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία

Τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, η Αγία Έδρα παρενέβη στην εκστρατεία μέσω του καρδινάλιου Michael Czerny, στον οποίο ο Φραγκίσκος είχε αναθέσει τη Ποντιφική Σύνοδο που ασχολείται με τους μετανάστες, την οικολογία και την οικονομία.

“Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη προέρχονται από αυτά τα μεταναστευτικά κινήματα”, δήλωσε ο Καναδός Ιησουίτης που γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία. “Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μετά από μία ή δύο γενιές”, ορισμένοι Ευρωπαίοι “ξεχνούν τις ρίζες τους”, χάνοντας έτσι την “ικανότητά τους να βοηθήσουν” τους μετανάστες.

Ο καρδινάλιος Czerny καταδίκασε την “προπαγάνδα”, που υπονοεί ότι “οι μετανάστες φεύγουν για ευχαρίστηση ή περιπέτεια”, δηλώνοντας εμφατικά ότι τέτοιες προτάσεις είναι “ψευδείς, ψευδείς, ψευδείς”.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Γαλλία, το Βατικανό δεν αναμένεται να πάρει θέση σχετικά με την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Με σπάνιες εξαιρέσεις, η Αγία Έδρα αφήνει συνήθως στους επιχώριους επισκόπους να λάβουν πολιτική θέση, αν χρειαστεί.

Προηγούμενο Άρθρο

Ένα αριστούργημα του Μεσαίωνα ο Καθεδρικός Ναός της Chartres και ένα θαύμα πίστης του σήμερα

Επόμενο Άρθρο

Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει την πολιτική της για κοινωνική δικαιοσύνη

You might be interested in …

21 νεκροί μετά από επίθεση ενόπλων σε καθολικό ναό, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην Νιγηρία

Ήταν μια μαύρη Κυριακή για τους πιστούς στη Νιγηρία, καθώς δεκάδες πιστοί σκοτώθηκαν εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην Καθολική Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην τοπική αυτοδιοικητική περιοχή Owo της πολιτείας Ondo, στη […]

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το μήνυμα σε μετάφραση Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021 Κυρία Πρόεδρε, Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, που εορτάζεται στις 25 Μαρτίου, έχω την τιμή να διαβιβάσω στην Εξοχότητά Σας το ακόλουθο μήνυμα […]

Σύνοδος: Η αναζήτηση της αδελφοσύνης, και όχι του πολέμου, είναι η μόνη λύση στις συγκρούσεις

Στην ενημέρωση της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου για τις εργασίες της Συνόδου, αρκετοί συμμετέχοντες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με τα θέματα που συζητούνται στη Γενική Συνέλευση, στην οποία προσευχήθηκαν για τη σοβαρή κατάσταση στη Μέση […]