21 Νοεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Επιμόρφωση εργαζομένων της Κάριτας Αθήνας σχετικά με την άνοια

 

Εκπαίδευση σχετικά με την Άνοια προς τους επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ωφελούμενους των Προγραμμάτων, τα οποία υλοποιεί η Κάριτας Αθήνας σε συνεργασία με το CRS και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο κα Παρασκευή Σακκά, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου σε αίθουσα της Αρχιεπισκοπής Καθολικών Αθηνών.

Περισσότεροι από πενήντα εργαζόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία της και υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικά με την ασθένεια του 21ου αιώνα, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής της άνοιας είναι ραγδαίοι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αφού κάθε 3 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται νέο περιστατικό και ο αριθμός προβλέπεται να …τριπλασιαστεί έως το 2050!

Από την εκφυλιστική αυτή νόσο του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται κυρίως σε ουσίες όπως την Β-αμυλοειδή, την Τ-πρωτείνη, την Late κλπ, λόγω γονιδίων, φλεγμονών του οργανισμού (αθηροσκλήρυνση), αγγειακών προβλημάτων, κακής διατροφής και μη άσκησης, πάσχουν σήμερα 50.000.000 άτομα (άνω των 65 ετών) σε όλο τον κόσμο και 10.500.000 στην Ευρώπη! Στην Ελλάδα οι καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τα 200.000 άτομα, οι συγγενείς/φροντιστές τους αγγίζουν το 1.000.000 και το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 3 δις ευρώ!

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: έως το 2030 θα νοσούν 82 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ το 2050 θα φθάσουν τα 152 εκατομμύρια, που ερμηνεύεται σε κόστος 2 τρις δολαρίων! Μόνο στις ΗΠΑ το κόστος, σήμερα, ξεπερνά τα 200 δις δολάρια τον χρόνο και σε τριάντα χρόνια θα ισοδυναμεί με το κόστος …πέντε παράλληλων πολέμων!

Πολλές οι μελέτες και οι έρευνες για την ανακάλυψη φαρμάκων για την θεραπεία της άνοιας, όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη! Η έγκαιρη πρόβλεψη με αρχή φαρμακευτικής αγωγής, παράλληλα με νοητικές ασκήσεις απλώς επιβραδύνουν την εξέλιξή της!

Για την πρόληψη οι επιστήμονες συνιστούν φροντίδα της καρδιάς, συστηματική σωματική άσκηση, υγιεινή διατροφή (μεσογειακή κατά προτίμηση της δεκαετίας του ’70), δημιουργική απασχόληση (ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότηση), συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, καθώς και εξάσκηση του μυαλού (διάβασμα, λύση σταυρόλεξων, παιχνίδια όπως το μπριτζ κα).

Στη χώρα μας, μόλις το 2017 η ασθένεια αναγνωρίστηκε ως αναπηρία, αλλά ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η Προστασία των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Άνοια και των Φροντιστών τους, κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα, καθώς η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της  πριν λίγες ημέρες!

Στην εκδήλωση εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κάριτας Αθήνας το μέλος κα Ελένη Κάραμποττ ευχαρίστησε την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για τη συνεργασία της με την Οργάνωση και συγκεκριμένα για τις ιατρικές υπηρεσίες (νευρολογική και ψυχιατρική εξέταση και υποστήριξη) προς ηλικιωμένους, κυρίως, ωφελούμενους, Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι πάσχουν από άνοια, κατάθλιψη ή άλλες νοητικές διαταραχές, ή παρουσιάζουν αντίστοιχα συμπτώματα και επιθυμούν να εξετασθούν.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002, από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ασχολούνται με την ασθένεια και ιδιαίτερα με την πιο συχνή μορφή της, τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Σήμερα αριθμεί 5.500 μέλη και 55 ενεργούς εθελοντές, ενώ απασχολεί 60 εργαζόμενους.

Σκοποί της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα σχετικά με την άνοια και τις στρατηγικές πρόληψης, η υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η κινητοποίηση των κοινωνικών φορέων για την ίδρυση δομών και υπηρεσιών με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν, αλλά και των φροντιστών τους.

Πληροφορίες σχετικά με τα Κέντρα Μνήμης για προληπτικές και όχι μόνο εξετάσεις, τα Κέντρα Ημέρας, τα Σχολεία Φροντιστών, την υπηρεσία «Φροντίδα στο σπίτι για άτομα με άνοια» και άλλες δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Εταιρεία Altzheimer Αθηνών στο τηλ. 210 7013271 ή στο email info@altzheimerathens.gr ή να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα www.altzheimerathens.gr.

Τέλος, χρήσιμη είναι η πληροφορία για την ύπαρξη της δωρεάν εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα με την ονομασία διΑνοια, η οποία παρέχει νοητικές ασκήσεις, που ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι κατάλληλες για όλους!

Προηγούμενο Άρθρο

Ελληνικη Καθολική Εξαρχία: Εβδομάδα προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών

Επόμενο Άρθρο

Διάλεξη με την ευκαιρία της Παγκόσμια Εβδομάδας Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών

You might be interested in …

Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (18-25 Ιανουαρίου 2019)

ΑΘΗΝΑ «Το δίκαιο, μόνο το δίκαιο να επιδιώκετε» Δευτερονόμιο 16, 18-20 Παγκόσμια Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών (18-25 Ιανουαρίου 2019) Θεσμός του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι και η […]