H ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΕΥΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΧΩΝ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.
Ευλογία προς ομόφυλα ζευγάρια;
Η Καθολική Εκκλησία επιθυμεί να διευρύνει και να εξηγήσει καλύτερα την προηγούμενη τοποθέτησή της, αυτήν του 2021, ότι δηλαδή η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών ή οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική πράξη που μπορεί να μοιάζει με ευχή γάμου είναι αθέμιτη. Γι’ αυτό η Ποντιφική Σύνοδος για τη διδασκαλία της Πίστεως εξέδωσε στις 18/12/2023 μια Δήλωση που εξηγεί ευρύτερα την θέση της Καθολικής Εκκλησίας και περιλαμβάνει 47 παραγράφους. Αυτή η Δήλωση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Βατικανού σε διάφορες γλώσσες.
Αρχικά, η Καθολική Εκκλησία πιστεύει και διδάσκει ότι το μυστήριο του γάμου είναι δεσμός μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, δεσμός αποκλειστικός και άρρηκτος όσο και οι δύο σύζυγοι βρίσκονται εν ζωή. Μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο η σεξουαλική ζωή βρίσκει το πλήρες και αληθινό της νόημα. Αυτό η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να το αλλάξει. (παρ. 2) Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι πολλά μέλη της Εκκλησίας ζουν με τρόπο και σε καταστάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τους κανόνες της Εκκλησίας και με όσα η ίδια πιστεύει και πρεσβεύει σχετικά με την χριστιανική και ευαγγελική ζωή που οφείλει να ζει κάθε χριστιανός.
Σύμφωνα με τη Δήλωση, η Εκκλησία επιθυμεί να έχει και να φανερώνει στάση όχι κατάκρισης και αποκλεισμού, αλλά ευσπλαχνίας, αλληλεγγύης και προσέγγισης προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, όπως το έδειξε και το δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.
Η ευλογία είναι ο λόγος και η πράξη εκείνη που εκφράζει την ευσπλαχνία και την ευμένεια του Θεού. Υπάρχει λοιπόν, διευκρινίζει η Δήλωση, μια ακριβέστερη έννοια της ευλογίας στην πράξη της Εκκλησίας, η οποία επικαλείται και φανερώνει την χάρη του Θεού για κάθε τι το οποίο στη ζωή μας είναι «κατά Θεόν», σύμφωνα με το θέλημά του, ώστε αυτό να αυξηθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο. (παρ. 11)
Υπάρχει επίσης, συνεχίζει η Δήλωση, μια ευρύτερη έννοια της ευλογίας ή ακριβέστερα μια ευχή, η οποία επικαλείται την ευσπλαχνία του Θεού, την φώτισή, την παρηγορία, την ενθάρρυνση, την ελπίδα, ή την εμπιστοσύνη στον Θεό και στην δύναμη της σωτηρίας του. Λέμε συχνά: «την ευχή σου πάτερ». Αυτή η ευχή γίνεται χωρίς προϋποθέσεις, απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, όποια κι αν είναι η κατάστασή του, γιατί κανείς άνθρωπος δεν εξαιρείται από την ευσπλαχνία του αιώνιου Δημιουργού του. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να επικαλεστούν το όνομα του Θεού, να ζητήσουν μια ευλογία, ακόμη κι αν η κατάσταση που ζουν δεν είναι σύμφωνη με το Ευαγγέλιο και την πίστη της Εκκλησίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσονται μεταξύ άλλων και τα ομόφυλα ζευγάρια. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα ευχής από κάποιον άνθρωπο, η Εκκλησία, ή ο ποιμένας, δεν θα πρέπει να το αρνηθεί. (παρ. 21)
Τέτοιες ευχές δεν αποτελούν ούτε οδηγούν σε κάποια νομιμοποίηση ή αποδοχή διαφόρων καταστάσεων, αλλά τονίζουν ότι η εμπιστοσύνη, η ευσπλαχνία του Θεού μπορεί να βρει δρόμους σωτηρίας για κάθε άνθρωπο και σε οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι σημαντικό για την Εκκλησία και τους λειτουργούς της, καταλήγει η Δήλωση, να μιμηθούν την στάση του Χριστού και να βρεθούν κοντά σε ανθρώπους, οι οποίοι με ταπεινότητα και χωρίς πνεύμα διεκδίκησης αναζητούν την ευτυχία, τη λύτρωση και τη γνώση του Θεού. (παρ. 33)
Οι ευχές αυτές είναι αυθόρμητες, δεν ακολουθούν κάποιο τυπικό ούτε αποτελούν τελετουργία. Ατομικές ή ομαδικές, εκφράζουν την εμπιστοσύνη και την προσφυγή στην πατρική φροντίδα του Θεού.