12 Μαΐου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η απάντηση της Καθολικής Εκκλησίας μέσω της Κάριτας Ελλάς στην ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Κάριτας Ελλάς 

Φιλανθρωπικό Σωματείο Αναγνωρισμένο, ΜΚΟ

Καποδιστρίου 52, 104 32 Αθήνα

Τηλ. 210 52 47 879 – FAX 210 52 47 990

email: caritashellas@caritas.gr

 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Τους τελευταίους μήνες, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης στην Πατρίδα μας, έχει οξυνθεί στη Χώρα μας και μια άλλη κρίση, αυτή της αθρόας άφιξης χιλιάδων Μεταναστών και Προσφύγων, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης που επικρατεί στις Περιοχές τους. Η Κάριτας Ελλάς δεν μπορεί παρά να απαντήσει στις ανάγκες που προκύπτουν, ώστε να ανακουφίσει όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορεί. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει η υποστήριξη που δέχεται η Κάριτας Ελλάς από τις άλλες οργανώσεις-μέλη του δικτύου της Κάριτας Ευρώπης και της Διεθνούς Κάριτας.

 

 

Κατόπιν της έκτακτης συνάντησης εργασίας με τον υπεύθυνο Εκτάκτων Αναγκών της Κάριτας Ρουμανίας και εντεταλμένο από την Κάριτας Ευρώπη, Thomas Hackl, η Κάριτας Ελλάς προχώρησε στη συγγραφή Προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με τίτλο «ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο υπέβαλε στις 31 Ιουλίου στο δίκτυο της Κάριτας στην Ευρώπη και στην Κάριτας ΗΠΑ (CRS). Α) Οικονομική στήριξη σε άτομα που ζουν στην Ελλάδα και πλήττονται από την οικονομική κρίση.

ΧΙΟΣ

 

Το πρόγραμμα, διάρκειας 6 μηνών, περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Πιο αναλυτικά:

Μηνιαία οικονομική στήριξη σε 50 οικογένειες (τρόφιμα κλπ)

Καθημερινή στήριξη 100 παιδιών που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εφοδιαστούν με το κολατσιό τους στο σχολείο.

Β) Δράσεις ανακούφισης στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και στην Αθήνα για τους πρόσφυγες και μετανάστες λόγω της συνεχούς εισροής.

Πιο αναλυτικά :

1) ΚΩΣ: Καθημερινή διανομή τροφίμων. Στη διάρκεια των 6 μηνών, θα δοθούν 16.740 μερίδες τυποποιημένων τροφίμων στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

2) ΧΙΟΣ – ΛΕΣΒΟΣ: Στη διάρκεια των 6 μηνών, 2.400 πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στα νησιά αυτά, θα λάβουν υπνόσακους και υποστρώματα.

3) ΑΘΗΝΑ: Στη διάρκεια των 6 μηνών, 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες θα λάβουν πακέτα με προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού, και με σκοπό την ενδυνάμωση των Κάριτας των Εκκλησιαστικών Επαρχιών που εμπλέκονται σε αυτό, προβλέπεται η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους εθελοντές. Οι εθελοντές έτσι, θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες πάνω στο κοινωνικό έργο (αξιολόγηση, συνεντεύξεις, επικοινωνία, έγγραφα, κ.λ.π). Τα σεμινάρια αυτά θα διεξάγονται με τη φροντίδα της Κάριτας Ελλάς και με εισηγητές, μέλη του προσωπικού της Κάριτας Ελλάς ή/και άλλων Κάριτας του ευρωπαϊκού δικτύου.

ΚΩΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται στις 193.000 Ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τις εξής Κάριτας: Κάριτας Ισπανίας (80,000 €), Κάριτας Αμερικής (45,000 €), Κάριτας Ολλανδίας (20,000 €), Κάριτας Γερμανίας (30,000 €), Κάριτας Βελγίου (18,000 €).

ΛΕΣΒΟΣ

Λόγω της γιγάντωσης του μεταναστευτικού ζητήματος, η οργάνωση των διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας και δράσης όλου του δικτύου Κάριτας για την ανακούφιση των προσφύγων και των μεταναστών, τόσο στις χώρες εισόδου όσο και στις χώρες διέλευσης, έχει περάσει στη διαχείριση της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis), δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικών κρίσεων.

ΧΙΟΣ

Στις 21 Αυγούστου, η Διεθνής Κάριτας κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη τόσο τις οργανώσεις Κάριτας που αντιμετωπίζουν άμεσα την ανθρωπιστική κρίσι όσο και εκείνες που πρόκειται να συνεισφέρουν στα διάφορα προγράμματα έκτακτης ανάγκης. Την Κάριτας Ελλάς εκπροσώπησαν στην τηλεδιάσκεψη ο κ. Νίκος Βουτσίνος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κάριτας Αθήνας-Προσφυγικό Έργο, η κα Λιζέττα Μηλιάρη και η κα Εβελίνα Μανωλά. Αναφέρθηκαν εκτενώς στο μεταναστευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με πρόσφατα στοιχεία τόσο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και από τις αναφορές των τοπικών Κάριτας. Επίσης παρουσίασαν τις δραστηριότητες της Κάριτας στο θέμα αυτό και υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης από τις άλλες Ευρωπαϊκές Κάριτας, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, αφού ακούστηκαν οι παρεμβάσεις όλων των συμμετεχόντων, δόθηκαν συγχαρητήρια στην Κάριτας Ελλάς που παρά το λιγοστό προσωπικό και δυνάμεις της εκτελεί εξαιρετικό έργο.

Στη συνέχεια, στις 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεδιάσκεψη, με τους ίδιους συμμετέχοντες, με σκοπό την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις. Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή συμφωνήθηκαν τα εξής βήματα:

– Ανάπτυξη μιας χαρτογράφησης της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης των εθνικών Κάριτας στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

– Χάραξη ενοποιημένων αναφορών της κατάστασης (SitRep) που αφορά στους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

– Σχεδιασμός Άμεσων Εκκλήσεων ανταπόκρισης για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις εθνικές Κάριτας, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ανάθεση στον κ. Thomas Hackl το ρόλο του συντονιστή για τη συγγραφή της δίμηνης Άμεσης Παρέμβασης της Κάριτας Ελλάς ώστε να αναβαθμιστούν οι δραστηριότητες υπέρ της ανακούφισης των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η Έκκληση Άμεσης παρέμβασης θα τεθεί άμεσα υπόψη των χορηγών Κάριτας για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός της.

Έτσι, με την υποστήριξη του κ. Thomas Hackl, η Κάριτας Ελλάς πέρασε στην συγγραφή και υποβολή δεύτερου Προγράμματος Άμεσης παρέμβασης διάρκειας 2 μηνών για τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκανήσου και τα σύνορα Ελλάδας- Σκοπίων (Ειδομένη).

ΕΙΔΟΜΕΝΗ

  

Το δίμηνο πρόγραμμα Άμεσης Παρέμβασης περιλαμβάνει:

1) ΕΙΔΟΜΕΝΗ:

Α- 18 διανομές τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού για περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες κάθε φορά (Συνολικά, θα επωφεληθούν 36.000 πρόσφυγες/μετανάστες).

Β- Τοποθέτηση και ημερήσια καθαριότητα 40 χημικών τουαλετών και 5 ντουζ.

Γ- Τοποθέτηση 2 κοντέϊνερς για προσωρινή υποδοχή προσφύγων/μεταναστών

Δ- Διανομή 4.500 αδιάβροχων, σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες που πρόκειται να περάσουν τα σύνορα προς Βόρεια Ευρώπη.

2) ΛΕΣΒΟΣ: Τοποθέτηση 7 χημικών τουαλετών και 7 ντουζ.

3) ΡΟΔΟΣ:

Α- 4 χημικές τουαλέτες και 2 ντουζ

Β- Διανομή τροφίμων σε 50 μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν, δίνοντας προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Άμεσης Παρέμβασης -ΕΑ 26/2015 ανέρχεται στις 238.828 Ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τις εξής Κάριτας: Κάριτας Αγγλίας-Ουαλίας (CAFOD), Κάριτας Σκωτίας (SCIAF), Κάριτας Ιρλανδίας (δίκτυο TROCAIRE), Κάριτας Αυστρίας, Κάριτας Γερμανίας και Κάριτας Ολλανδίας (δίκτυο CORDAID).

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της συνεχούς αλλαγής των καταστάσεων και των δεδομένων που αφορά στην εισροή των προσφύγων και μεταναστών, τα προγράμματα προσαρμόζονται ευέλικτα στις εκάστοτε ανάγκες.

 ΕΙΔΟΜΕΝΗ

 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις τόσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όσο και για το μεταναστευτικό, θα μελετηθεί η συνέχιση του Έκτακτου Προγράμματος αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης στην Ελλάδα, για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα.

Υπάρχουν επίσης πολλές προσφορές ιδιωτών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, σε είδος και χρήματα καθώς και προσφορά εθελοντικής εργασίας ακόμα και από εθελοντές κατοίκους του εξωτερικού, που έρχονται στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των προσφύγων.

Η Κάριτας Αγγλίας σε συνεργασία με τη Διεθνή Κάριτας έχει αποστείλει στην Κάριτας Ελλάς δύο στελέχη της, ειδικευμένα στις ανθρωπιστικές κρίσεις, προκειμένου να βοηθήσουν για το διάστημα ενός μηνός περίπου, στην εφαρμογή των προγραμμάτων.

Η Κάριτας Ελλάς συμμετέχει σε συναντήσεις συντονισμού των δράσεων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που οργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με άλλους φορείς όπως: Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Praxis, Ερυθρός Σταυρός, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Διεθνής Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης κλπ.

Προηγούμενο Άρθρο

Ο πάπας Φραγκίσκος στα Ηνωμένα Έθνη

Επόμενο Άρθρο

Κοντά στους Ανθρώπους

You might be interested in …

Κατάστημα ειδών δώρων άνοιξε ωφελούμενος της Κάριτας Αθήνας

Κατάστημα ειδών δώρων και διακόσμησης με τίτλο Ilias Art Gifts άνοιξε ο κ. Ηλίας Κυριαζίδης, στην οδό Πανόρμου 49 στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Κάριτας Αθήνας, ως ωφελούμενος του Προγράμματος Μικροεπιχειρηματικότητας, που υλοποιείται από […]

Κάριτας Ελλάς: Κοινωνικό Κέντρο Νέου Κόσμου

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς  στο Νέο Κόσμο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Κάριτας Γερμανίας. Το Κοινωνικό Κέντρο είναι ένας […]