«Η ιατρική δεν μπορεί ποτέ να γίνει υπηρέτρια του προγραμματισμένου θανάτου!». Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που επανέλαβε στις 22 Ιουνίου, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κατά την ακρόαση που παραχώρησε στην Αίθουσα του Κονσιστορίου στα μέλη του Ιδρύματος Jérôme Lejeune, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννηση του ιδρυτή του. «Γιατρός εκ φύσεως», «πρωτοπόρος της σύγχρονης γενετικής» χάρη στην ανακάλυψη της χρωμοσωμικής ανωμαλίας που ευθύνεται για την τρισωμία 21, αλλά και «άνθρωπος της επιστήμης και της σοφίας»: έτσι περιέγραψε ο Ποντίφικας τον Jérôme Lejeune, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του, καθώς αποκαλούσε τους ασθενείς του «τους φτωχότερους μεταξύ των φτωχών» και υπερασπιζόταν με πάθος «τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων».
Ο δρ Lejeune, υπογράμμισε ο Λέων ΙΔ΄, συνήθιζε να λέει: «Η ιατρική είναι το μίσος για την ασθένεια και η αγάπη για τον ασθενή». Μια σκέψη που ενισχύει τα λόγια του Πάπα, τα οποία διατύπωσε στα γαλλικά: «Η αξία του ανθρώπινου προσώπου δεν εξαρτάται από όσα επιτυγχάνει ή παράγει. Γι’ αυτό ένας γιατρός δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέπει στον εαυτό του, με βάση αλγορίθμους εργαστηρίου, να αποφασίζει για τη ζωή ενός συγκεκριμένου εμβρύου ή ενός ηλικιωμένου ανθρώπου».
«Χρωμοσωμικός ρατσισμός»
Αναφερόμενος στη δράση του Lejeune στην Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών και στην Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή, θεσμό που ο ίδιος θεωρούσε αναγκαίο «μπροστά στον πολλαπλασιασμό των απειλών κατά της ζωής», ο Πάπας επεσήμανε ότι ο γιατρός γνώριζε πως η επιστημονική του ανακάλυψη «θα χρησιμοποιούνταν για την εξάλειψη των ανθρώπων με τρισωμία 21 πριν ακόμη γεννηθούν». «Δεν δίστασε να γίνει υπερασπιστής τους, καταγγέλλοντας την παραβίαση του Ιπποκρατικού Όρκου και αυτόν τον νέο ευγονισμό, τον οποίο αποκαλούσε “χρωμοσωμικό ρατσισμό”». Οι προφητικές παρεμβάσεις του τον οδήγησαν να υπερασπιστεί τη ζωή κάθε ανθρώπινου όντος, στο όνομα της απαραβίαστης αξιοπρέπειας που πηγάζει από την ίδια τη δημιουργική πράξη του Θεού.
Η αναγκαία ηθική εποπτεία
Η στάση αυτή του κόστισε έντονες επικρίσεις από την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, ο Lejeune γνώριζε ότι «η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της ιατρικής, η οποία από τη φύση της είναι στην υπηρεσία της ζωής». «Αυτό συμβαίνει όταν η τεχνολογία ξεφεύγει από κάθε αναγκαίο ηθικό έλεγχο και όταν επικρατούν υπολογισμοί αποτελεσματικότητας, κερδοφορίας ή χρησιμότητας», υπογράμμισε ο Πάπας.
Η «κοινωνική διάσταση» της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Ο Πάπας ενθάρρυνε τα μέλη του Ιδρύματος να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε ο Jérôme Lejeune στους τομείς της έρευνας, της θεραπείας και της άνευ όρων υπεράσπισης του ανθρώπινου προσώπου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεθνή ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις νοητικές αναπηρίες γενετικής προέλευσης, καθώς και για το ακαδημαϊκό έργο υπέρ της υπεράσπισης της ζωής μέσω της Διεθνούς Έδρας Βιοηθικής. Χαιρετίζοντας τους παρισταμένους, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από την Ισπανία, την Αργεντινή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Κορέα, εξήρε το έργο των λαϊκών που συνεχίζουν στα ίχνη του Lejeune. «Να είστε, όπως εκείνος, ενεργοί μάρτυρες μέσα στην κοινωνία, στην υπηρεσία της διαρκούς αναζήτησης του κοινού καλού. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αρχή της κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας και η “κοινωνική μορφή” της αξιοπρέπειας που αναγνωρίζεται σε κάθε άνθρωπο. Το κοινό καλό δεν αποκλείει κανέναν από όσους δημιουργήθηκαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού».
Η απόρριψη του ψεύδους
«Το μήνυμα και το έργο του σεβαστού Jérôme Lejeune», κατέληξε ο Ποντίφικας, «βασίζονται στην καθολικότητα της λογικής και της καρδιάς, ενωμένων μεταξύ τους». «Είθε να εμπνεύσει το θάρρος της αλήθειας στους νέους και επαγγελματίες που επιθυμούν να ζουν με συνέπεια. Είθε να τους βοηθήσει να ενώνουν, χωρίς ακαμψία, τη λογική και την πίστη, τον λόγο και τα έργα, την απουσία κρίσης απέναντι στα πρόσωπα και την απόρριψη του ψεύδους».
ΠΗΓΗ: Vatican news
+Νικόλαος,
Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ.
