22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

«Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού»

Saluto_al_Papa_2012

 

Saluto_al_Papa_2012 

«Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς,

αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού».

                Αυτό ήταν το θέμα της εβδομάδας ποιμαντικού σχεδιασμού του Συμβουλίου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων που έλαβαν χώρα στη Ρώμη από την Κυριακή 6 Μαΐου. Στη συνάντηση συμμετείχαμε όλοι οι εθνικοί διευθυντές των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων από όλες τις ηπείρους, μαζί με τον πρόεδρο και τους γενικούς γραμματείς των τεσσάρων Ιεραποστολικών Έργων.

                Τον εναρκτήριο χαιρετισμό προς τους συμβούλους απηύθυνε ο Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Piergiuseppe Vacchelli, τη Δευτέρα 7 Μαΐου, καλωσορίζοντας όλους τους Διευθυντές και εξηγώντας εν συντομία την σημερινή κατάσταση του Ιεραποστολικού Έργου της Εκκλησίας ανά τον κόσμο. Η κρίση, οικονομική και κοινωνική, δυσκολεύει το έργο της Ιεραποστολής, τόσο εξ’ αιτίας των μειωμένων προσφορών, όσο και των πολλαπλασιαζόμενων κοινωνικών  προβλημάτων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική, ηπείρους όπου παραδοσιακά, η προσφορά μέσων και προσώπων, αποτελούσε πάντα το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς της Ιεραποστολής. Σκοπός μας, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι να υπερβούμε τα προβλήματα και τις αντιξοότητες και να συνεχίσουμε με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος το μεγάλο έργο του Ευαγγελισμού των Λαών. Καθήκον όλων, συνέχισε, είναι να εμψυχώσουμε τους χριστιανούς και να δίνουμε πνοή και συνέχεια σε κάθε έργο το οποίο αποβλέπει στην αύξηση των δυνάμεων της Ιεραποστολής.

                Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Συνόδου για τον ευαγγελισμό των λαών, καρδινάλιος Φερνάντο Filoni, καλωσόρισε με τη σειρά του όλους τους παρευρισκομένους και στην εισήγησή του προς τους Διευθυντές των ΠΙΕ είπε μεταξύ άλλων: «Ο Ευαγγελισμός των λαών, με το έργο της Ιεραποστολής και του κηρύγματος του Ευαγγελίου της σωτηρίας, είναι μια σπουδαία δραστηριότητα, η οποία εδρεύει στην καρδιά της Εκκλησίας. Δεν είμαστε μοναχικοί θαλασσοπόροι, ως Ιεραπόστολοι, αντίθετα συνοδεύουμε το λαό του Θεού και συν-δεόμαστε με την ίδια την πορεία του μέσα στην ιστορία. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να πορευόμαστε ενωμένοι και να συμμετέχουμε ενεργά στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Ιδιαίτερα κατά το έτος που διανύουμε, συναντάμε και θα συναντήσουμε γεγονότα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημασία, αναφέρομαι στο Έτος της Πίστεως, στη Σύνοδο των Επισκόπων με θέμα τον Νέο Ευαγγελισμό και στην επέτειο των 50 ετών από τη Β’ Oικουμενική Σύνοδο του Βατικανού. το Έτος της Πίστεως μας προκαλεί άμεσα και απαιτεί από εμάς, από τη Σύνοδο για τον Ευαγγελισμό των Λαών, και τα Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα, μια  υψηλότερη δέσμευση και ενεργό συμμετοχή. Είναι μια χάρη από το Θεό και συνάμα ευκαιρία που μας προσφέρεται για την πιστοποίηση των υπηρεσιών μας. Καλούμαστε να  γίνουμε πιο τολμηροί για να κηρύξουμε το Ευαγγέλιο επεκτείνοντας σε ποσότητα και ιδιαίτερα σε ποιότητα το έργο των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος Filoni, προήδρευσε της Ευχαριστίας, στο τέλος της ίδιας ημέρας, στην οποία συλλειτουργήσαμε όλοι οι Διευθυντές των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων.  Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Καρδινάλιος αναφέρθηκε στο βασικό θέμα του φετινού ποιμαντικού προγραμματισμού των Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, το οποίο συνδέεται με την προτροπή του Αγίου Πατέρα για το Νέο Ευαγγελισμό. Το Πνεύμα το Άγιο, μας εμπνέει να ξεδιπλώσουμε τα πανιά του πλοίου μας, είπε, και να ταξιδέψουμε προς νέους ορίζοντες, αφήνοντας τον Αναστημένο Χριστό να δώσει μαρτυρία ζωής και ελπίδας, μέσα από τα έργα και το λόγο μας, στην ανθρωπότητα που διψά για σωτηρία. «Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, αποτελεί το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού».” Από το έργο της Ιεραποστολής θα εμπνευστεί ο χριστιανικός λαός, για να συνδράμει και να συμβάλλει με όλη του τη δύναμη στο κάλεσμα του Νέου Ευαγγελισμού. Ο Νέος Ευαγγελισμός, δεν είναι απλά η ποιμαντική της ενορίας, όπως την έχουμε συνηθίσει, τόνισε ο Καρδινάλιος, είναι μια νέα αρχή στην οποία ο κάθε πιστός θέτοντας τη ζωή του στην υπηρεσία του Ευαγγελίου, συμμετέχει ενεργά στο έργο της Ιεραποστολής και του Νέου Ευαγγελισμού. Γι’ αυτό δεν αρκεί η παραδοσιακή ποιμαντική, και δεν  πρέπει να συγχέεται με την Ιεραποστολή αυτή καθ’ αυτή η οποία είναι η πρωταρχική δραστηριότητα της Εκκλησίας και το βασικό μέλημα όλων των βαπτισμένων χριστιανών.

                Στην ίδια κατεύθυνση επικεντρώθηκε το θέμα της εισήγησης του πανοσ. Π. Aldo Giordano (μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο): «Η Ιεραποστολή της Εκκλησίας προς τους λαούς, είπε, αποτελεί πράγματι το πρότυπο του Νέου Ευαγγελισμού».” Εκφράζοντας τις απόψεις του σχετικά με την Ευρώπη, την οποία γνωρίζει λόγω της θέσης του στο Στρασβούργο, αναφέρθηκε στα θέματα του θρησκευτικού πλουραλισμού στην Ευρώπη, του ηθικού σχετικισμού και τη σχέση ανάμεσα στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε επίσης αναφορά και στην οικονομική λογική που οδηγεί κατά κύριο λόγο τον ευρωπαϊκό “πολιτισμό” λέγοντας συγκεκριμένα πως: “Ο άνθρωπος συνεχίζει να αναζητά την αλήθεια του Θεού, ακόμη και αν η «Ενωμένη Ευρώπη», αδιαφορεί για τις θρησκευτικές και πνευματικές ανησυχίες των πολιτών της.” Μεταξύ των προκλήσεων που ο Χριστιανισμός πρόκειται να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη, είναι και αυτή της  μείωσης του χώρου. “ Κάποτε ο χώρος ήταν πολύ μεγάλος και ο κόσμος μας φαινόταν υπερβολικά μεγάλος και μακρινός”, υποστήριξε ο π. Aldo Giordano. “ H πρόκληση για την Εκκλησία έχει γίνει πολύ πιο επείγουσα σήμερα από ό, τι στο παρελθόν. Σε ένα μεγαλύτερο κόσμο θα μπορούσαμε να αισθανθούμε λιγότερο αδελφοί και περισσότερο απόμακροι, σήμερα όμως, βιώνουμε την ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε σε μια νέα ανακάλυψη της χριστιανικής αδελφοσύνης, να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε το λόγο του Ευαγγελίου σε κάθε τόπο και χρόνο χωρίς όρια, χωρίς διαχωρισμούς προσώπων, βλέποντας την παρουσία του Χριστού σε όλους γιατί όλοι είναι αδέλφια μας, ειδάλλως διατρέχουμε τεράστιους κινδύνους. Ωστόσο, στην Ευρώπη σήμερα απουσιάζει η σοβαρή ανάλυση και η βαθιά συζήτηση σε ότι αφορά το περιεχόμενο του Χριστιανισμού, αλλά και σχετικά με τη συμβολή που είχε και έχει ο Χριστιανισμός στην ιστορία μας. Να δούμε τον επανευαγγελισμό ως μια ευκαιρία που παρέχει στους χριστιανούς τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιστορία μας.”

                Την επομένη ημέρα ακολούθησαν και άλλες αναλύσεις σχετικές με το θέμα, με κυρίαρχη αυτή του Γενικού Γραμματέα του Ποντιφικού έργου της Ιεραποστολικής Ενώσεως  π. Vito del Prete, ο οποίος εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στην παραδοσιακή ποιμαντική και την ποιμαντική της ιεραποστολής, την ποιμαντική του νέου Ευαγγελισμού. Ακολούθησαν ομαδικές εργασίες, τόσο κατά ομάδες των ηπείρων όσο και ανά ομάδες γλωσσικές, πάνω σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία ανά τον κόσμο στον τομέα της Ιεραποστολής.      

                Από την Τετάρτη 9 Μαΐου άρχισε η τακτική σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Ανωτέρου και Ανωτάτου Συμβουλίου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων, με την εισαγωγική έκθεση του Σεβ.  Piergiuseppe Vacchelli σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το καταστατικό. Ακολούθησαν οι εκθέσεις των πεπραγμένων των Γενικών Γραμματέων των τεσσάρων Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Το πρωί μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Ποντ. Έργου για την Διάδοση της Πίστης, ο Π.  Τιμόθεος Lehane Barrett και το απόγευμα, ο Γενικός Γραμματέας του Ποντιφικού Έργου του Αγίου Πέτρου Αποστόλου, Π. Ιωάννης Dumon. Την Πέμπτη, 10 Μαΐου ήταν η σειρά της Δίδος  Baptistine Ralamboarison, γενικής γραμματέως του Ποντιφικού Έργου της Ιεραποστολής των Παιδιών, και του  Π. Vito del Prete, Γενικού Γραμματέα του Έργου της  Ποντιφικής Ιεραποστολικής Ένωσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθησαν οι εκθέσεις των αιτήσεων βοηθείας, προερχόμενες από όλες τις χώρες του κόσμου και το ψήφισμα από τα μέλη των ποσών που θα έπρεπε να σταλούν ανάλογα με το κάθε έργο αλλά και τις δυνατότητες του ταμείου των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων.

                Στις 11.45 το πρωί της Παρασκευής, στην Ιδιωτική Αίθουσα των ακροάσεων, τη γνωστή Aula Clementina στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού, ο Άγιος Πατέρας Βενέδικτος ΙΣΤ ‘ δέχτηκε σε ακρόαση τους Εθνικούς Διευθυντές των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων και τους συνεργάτες από τις Γενικές Γραμματείες αυτών στη Ρώμη. Την ίδια μέρα, ένα δυσάρεστο γεγονός λύπησε όλους τους συνέδρους. Ο αναπάντεχος θάνατος του Π. Massimo Cenci, βοηθού Γραμματέα της Συνόδου για των Ευαγγελισμό των Λαών. Ο π. Massimo Cenci, 68 ετών, βρέθηκε νεκρός το πρωί της Παρασκευής στο διαμέρισμά του, στο κτίριο της Συνόδου για των Ευαγγελισμό των Λαών στην Πιάτσα Ντι Σπάνια. Αιτία ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Π. Massimo Cenci, για 35 χρόνια ιεραπόστολος στη Λατινική Αμερική, και έπειτα καλεσμένος από τον Μακάριο Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, να εργαστεί στη Σύνοδο για τον Ευαγγελισμό των Λαών, ήταν γνωστός και φίλος όλων των Διευθυντών των ΠΙΕ. Πάντοτε ευγενικός και χαμογελαστός, με πολλή αγάπη για την Ιεραποστολή και γέματος προθυμία και ζωντάνια στο έργο το οποίο επιτελούσε. Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχή του και ας του χαρίσει την αιώνια ευτυχία στη Βασιλεία Του.

                Ο  Καρδινάλιος Fernando Filoni προσφώνησε τον Άγιο Πατέρα και παρουσίασε εν συντομία το έργο του Συμβουλίου των Ποντιφίκων Ιεραποστολικών Έργων. Ο Άγιος Πατέρας, Βενέδικτος ΙΣΤ’, στην ομιλία του προς τον Καρδινάλιο  Filoni, τον Αρχιεπίσκοπο Piergiuseppe Vacchelli και τους Διευθυντές των ΠΙΕ, είπε μεταξύ άλλων:

 «Εκλαμπρότατε Καρδινάλιε, Σεβάσμιοι αδελφοί στην Αρχιεροσύνη και την Ιεροσύνη, Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές, θα ήθελα να απευθύνω σε όλους σας τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου, αρχίζοντας από το Σεβαστό Αδελφό τον καρδινάλιο Φερνάντο Filoni, Πρόεδρο της Συνόδου για τον ευαγγελισμό των λαών. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τις πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Απευθύνω τις ευχαριστίες μου τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα Σεβ. Σάβιο Hon Tai-Fai όσο και προς τον Αναπληρωτή Γραμματέα Σεβ. Piergiuseppe Vacchelli, Πρόεδρο του Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ακόμη απευθύνω προς τους αγαπητούς  Εθνικούς Διευθυντές, οι οποίοι βρίσκονται εδώ για το ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο των ΠΙΕ και  προς όλους τους εργαζομένους. Η σκέψη μου, όπως πιστεύω και η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή, στρέφεται στον αγαπητό μας Πατέρα Massimo Cenci, Βοηθό Γραμματέα της Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των Λαών, ο οποίος αιφνίδια σήμερα αναχώρησε από αυτό τον κόσμο. Ο Κύριος  να τον ανταμείψει για όλο το σπουδαίο έργο που επιτέλεσε στην Ιεραποστολή, όπου εργάστηκε ακούραστα για πολλά χρόνια, όσο και για την προσφορά των πολύτιμων υπηρεσιών του προς την Αποστολική μας Έδρα. Η σημερινή συνάντηση μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου των Διευθυντών των ΠΙΕ, στους οποίους έχει ανατεθεί η απαραίτητη ιεραποστολική συνεργασία όλων των Εκκλησιών ανά τον κόσμο.

 

Ο Ευαγγελισμός των Λαών, ο οποίος είναι πάντοτε  επείγουσα ανάγκη για την Εκκλησία, σε αυτούς τους χρόνους ωθεί την Εκκλησία να προχωρήσει με βήματα ακόμη πιο γοργά, ώστε να φέρει σε κάθε άνθρωπο τη γνώση του Χριστού. Μόνο η αλήθεια, δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός ο οποίος είναι η Αλήθεια, μπορεί να κάνει την ανθρωπότητα  να ανακαλύψει το νόημα της ύπαρξης, να ωθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη σωτηρία και να προωθήσει την ανάπτυξη στον τομέα της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Κάθε άνθρωπος και κάθε λαός έχει το δικαίωμα να λάβει το Ευαγγέλιο της αλήθειας. Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο εορτασμός του Έτους της Πίστεως. Ας ενισχυθεί η δέσμευση όλων μας για την εξάπλωση της Βασιλείας του Θεού με το κήρυγμα της χριστιανικής πίστης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη συναντηθεί με τον Ιησού Χριστό, θα πρέπει να βιώσουν «μια πραγματική και νέα μεταστροφή στον Κύριο, τον Σωτήρα του κόσμου” (Αποστολική Επιστολή. lumen fidei , 6). Έτσι οι χριστιανικές μας κοινότητες  θα “πρέπει να ακούσουν και πάλι τη φωνή του Νυμφίου, ο οποίος τους καλεί στη μεταστροφή. Τους καλεί να συμμετάσχουν στο μεγάλο έργο του νέου ευαγγελισμού» (Ιωάννης Παύλος Β ‘, Απόστ. Απ.. μετασυνοδ. Παραίνεση . Εκκλησία στην Ευρώπη , 23). Ο Ιησούς, ο Ενσαρκωμένος Λόγος, εξακολουθεί να είναι το κέντρο του κηρύγματος, το σημείο αναφοράς  του ευαγγελισμού, επειδή είναι το ανθρώπινο πρόσωπο του Θεού, ο οποίος θέλει να ικανοποιήσει κάθε άνδρα και γυναίκα και να τους οδηγήσει σε κοινωνία αγάπης με τον Θεό.

Πορευθείτε στους δρόμους του κόσμου για να κηρύξετε το Ευαγγέλιο σε όλους τους λαούς της γης και να τους οδηγήσετε στη συνάντηση με τον Κύριο (βλ. Αποστολική Επιστολή. Lumen fidei , 7), … Η αποστολή μας θα πρέπει τώρα να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των αδελφών μας προς το Θεό. Χρειάζεται έντονη προσευχή, έτσι ώστε η Βασίλεια του, να εδραιωθεί και το θέλημά του να πραγματοποιηθεί όπως στον ουρανό έτσι και στη γη. Πρέπει να βασιζόμαστε στη δύναμη και το φως του Παναγίου Πνεύματος, ώστε να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή στο κήρυγμα του Ευαγγελίου … επειδή, μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων της γης εξακολουθεί να μη γνωρίζει τον Κύριο Ιησού Χριστό, αλλά και επειδή οι καταστάσεις στις οποίες βρίσκεται η Εκκλησία μέσα στον κόσμο, αποτελούν όλο και περισσότερο ιδιαίτερες προκλήσεις για τη χριστιανική μας πίστη»(Ιωάννης Παύλος Β ‘, Απόστ. Παραίν.. Εκκλησία στην Ασία , 29). Κατά συνέπεια, είμαι στην ευχάριστη θέση να ενθαρρύνω τους σχεδιασμούς της Συνόδου για την Ευαγγελισμό των Λαών και των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων, σε ότι αφορά την υποστήριξη του Έτους της Πίστεως. Η Σύνοδος για τον Ευαγγελισμό των Λαών και τα Ποντιφικά Ιεραποστολικά Έργα, ξεκινήσατε μια παγκόσμια εκστρατεία, η οποία, μέσω της προσευχής του Αγίου Ροδαρίου, θα συνοδεύει το έργο του ευαγγελισμού. Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι, γνωρίζουμε ότι το κήρυγμα του Ευαγγελίου συχνά συνοδεύεται από διωγμούς και δυσκολίες. Η ανάπτυξη της Βασιλείας του Θεού στον κόσμο, συχνά ποτίζεται με το τίμιο αίμα των ιεραποστόλων. Σε αυτή τη φάση της οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής κρίσης, όπου συχνά το ανθρώπινο ον, με αγωνία και απόγνωση, βιώνει την αίσθηση της μοναξιάς,  οι αγγελιοφόροι του Ευαγγελίου, αν και φέροντες την  ελπίδα και της ειρήνη, εξακολουθούν να διώκονται όπως ο Διδάσκαλος και Κύριός τους. Όμως, παρά τα προβλήματα και την τραγική πραγματικότητα των διώξεων, δεν αποθαρρύνονται, παραμένουν πιστοί στην εντολή Κυρίου τους, συνειδητοποιώντας ότι “όπως πάντα στη χριστιανική ιστορία, οι μάρτυρες είναι αμέτρητοι και απαραίτητοι στο έργο του κηρύγματος του Ευαγγελίου.” (Ιωάννης Παύλος ΙΙ, Redemptoris Missio , 45). Το μήνυμα του Χριστού, στο παρελθόν και στο παρόν, δεν μπορεί να είναι σύμφωνο με τη λογική αυτού του κόσμου, γιατί είναι η προφητεία και η λύτρωση, είναι ο σπόρος μιας νέας ανθρωπότητας που αυξάνεται, και μόνο στο τέλος του χρόνου θα έχει την πλήρη υλοποίησή του.

 

Σ’ εσάς έχει ανατεθεί, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το έργο της υποστήριξης όλων εκείνων των αδελφών μας που με αυταπάρνηση και θάρρος επιδίδονται στον δύσκολο έργο του κηρύγματος του Ευαγγελίου, βοηθώντας τους να “κρατήσουν τη χαρά του ευαγγελισμού, ακόμα και όταν πρέπει να σπέρνουν με δάκρυα στα μάτια» (Παύλου VI, Απ. παραίνεση Evang. Nuntiandi 80). Ειδική δέσμευση σας είναι να κρατηθεί ζωντανή η ιεραποστολική δραστηριότητα όλων των μαθητών του Χριστού, ώστε ο καθένας, σύμφωνα με το χάρισμα που έλαβε από το Άγιο Πνεύμα, να μπορεί να λάβει μέρος στην παγκόσμια αποστολή που ανάθεσε ο Αναστημένος Κυρίου στην Εκκλησία Του. … Ας σας συνοδεύσει σε αυτή την υπηρεσία η Παρθένος Μαρία, Βασίλισσα των Αποστόλων, και ας  υποστηρίζει κάθε έργο σας που αποβλέπει στην προώθηση της Ιεραποστολής και την  ευαισθητοποίηση όλων προς την  απαραίτητη Ιεραποστολική συνεργασία. Με αυτήν την ευχή, την οποία κρατώ πάντα  στις προσευχές μου, σας ευχαριστώ όλους και μαζί ευχαριστώ όσους συνεργάζονται μαζί σας στο έργο του ευαγγελισμού, και δίνω εγκάρδια την Αποστολική Ευλογία μου σε όλους.”

                Επιθυμώ να αναφέρω στο άρθρο μου αυτό, πως ήταν συγκινητικό που ο Άγιος Πατέρας Πάπας Βενέδικτος, κατά τη διάρκεια της Ακροάσεως, όπου κάποιοι από τους διευθυντές, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε την ευκαιρία να τον ασπαστούμε και να του μιλήσουμε, μόλις ο καρδινάλιος Filoni με παρουσίασε λέγοντας του πως είμαι από την Ελλάδα, μου είπε πως αισθάνεται με ανησυχία τις δυσκολίες του Ελληνικού λαού και με ρώτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα. Απάντησα στον Άγιο Πατέρα, πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πως η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, βιώνοντας και η ίδια την οικονομική κυρίως κρίση,  παρά τις μεγάλες δυσκολίες προσπαθεί με θάρρος και εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια, να βοηθήσει όσο μπορεί και με τα μέσα που διαθέτει όλους εκείνους που πλήττονται άμεσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Αμέσως μετά από την ακρόαση ο Καρδινάλιος Filoni, σε αρκετά μεγάλη συζήτηση που αναπτύξαμε, ζήτησε με έντονο ενδιαφέρον να μάθει για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίαζαν αδιάκοπα το θέμα αυτό. Επιχείρησα να του εξηγήσω το πως η Καθολική Εκκλησία βιώνει τα προβλήματα αυτά και μάλιστα τον κατατόπισα για την έλλειψη ξεκάθαρης νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση, πράγμα το οποίο τον εξέπληξε ιδιαίτερα.

                Το μεσημέρι και το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι διευθυντές επισκεφθήκαμε τα ιεραποστολικά ιδρύματα της Αιώνιας Πόλης, που φιλοξενούν ιερείς και φοιτητές από όλο τον κόσμο και τα οποία συντηρούνται με τις προσφορές των Ποντιφικών Ιεραποστολικών Έργων. Η Ημέρα έκλεισε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ένα δείπνο στο Ποντιφικό Κολέγιο του Αγίου Παύλου, μαζί με όλους τους φοιτητές λαϊκούς και Ιερείς που φιλοξενούνται εκεί. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συμβουλίου, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Π. Μάριος Ρήγος

Προηγούμενο Άρθρο

Χίος : Η Πανήγυρη του Αγίου Ισιδώρου

Επόμενο Άρθρο

Ειδήσεις από το Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

You might be interested in …

H Αγία Έδρα καλεί τους Καθολικούς να φέρονται υπεύθυνα στα κοινωνικά δίκτυα

Πρόκειται για ένα ερώτημα δεκαετιών που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς ποτέ: υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι Καθολικοί χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο; Η Ποντιφική Σύνοδος για την […]

Καθολικοί Επίσκοποι Τουρκικής καταγωγής!

Γνωρίζουμε ότι η γειτονική μας χώρα έχει λίγο πάνω από 50.000 καθολικούς, οι περισσότεροι των οποίων λατινικού τυπικού και δυτικής προέλευσης και, λιγότεροι, μετανάστες και πρόσφυγες, που ακολουθούν λειτουργικά τυπικά των αρμενικής, συριακής, χαλδαιϊκής και […]

Ασυνόδευτοι ανήλικοι Ελλάδα – Κύπρος

Ασυνόδευτοι ανήλικοι Ελλάδα –  Κύπρος               «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που τελείωσα το σχολείο και σπουδάζω. Μη νομίζετε ότι στην Ελλάδα δεν ταλαιπωρήθηκα. Ταλαιπωρήθηκα πολύ, όμως αυτό που με κράτησε στα πόδια ήταν ελπίδα, […]