Η 10η Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών ολοκληρώθηκε στη Ρώμη με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του καρδιναλίου Kevin Farrell παρουσία του πάπα Φραγκίσκου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Πάπας τόνισε ότι «η οικογένεια είναι το πρώτο μέρος όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε».
Σε έναν κόσμο δηλητηριασμένο από τις τοξίνες του εγωισμού, του ατομικισμού, από μια κουλτούρα αδιαφορίας και σπατάλης, ο πάπας Φραγκίσκος εξήρε την ομορφιά της οικογένειας και είπε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ» αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να την υπερασπιστούμε.
Ο Πάπας μιλούσε κατά τη διάρκεια του κηρύγματος στη λειτουργία των ευχαριστιών το Σάββατο στο τέλος της 10ης Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών που εκτυλίσσεται στο Βατικανό με θέμα «Οικογενειακή αγάπη: κλήση και δρόμος προς την αγιότητα».
Η πενθήμερη συνάντηση, που διοργανώνεται από το Ποντιφικό Συμβούλιο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή, ολοκληρώθηκε την Κυριακή, όταν ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της θεομητορικής προσευχής Άγγελος Κυρίου.
Περιέγραψε τις στιγμές προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων, με την πλούσια ποικιλία εμπειριών, σχεδίων και ονείρων, ανησυχιών και αβεβαιοτήτων, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνάντησης Οικογενειών, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα είδος τεράστιου αστερισμού». Είπε σε όλους τους παρευρισκόμενους: «Πατέρες, μητέρες και παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι και θείες, ενήλικες και παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι», ο καθένας έφερε μια διαφορετική εμπειρία της οικογένειας, αλλά με ελπίδα και προσευχή.
«Είθε ο Θεός να ευλογεί και να διατηρεί τις οικογένειές σας και όλες τις οικογένειες του κόσμου».
Στη συνέχεια, ο πάπας Φραγκίσκος ανέλυσε τα λειτουργικά αναγνώσματα της ημέρας που όλα φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της συζυγικής και οικογενειακής αγάπης.
Η οικογένεια είναι το μέρος όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε
Στην Επιστολή του Αγίου Παύλου προς τους Γαλάτες, είπε, ο Απόστολος μας λέει ότι η ελευθερία που μας έδωσε ο Θεός κατευθύνεται πλήρως στην αγάπη, έτσι ώστε «με αγάπη να υπηρετείτε ο ένας τον άλλο» (Γαλ. 5:13).
Απευθυνόμενος στα παντρεμένα ζευγάρια, επαίνεσε τη θαρραλέα απόφασή τους να δημιουργήσουν οικογένεια και «να χρησιμοποιήσετε την ελευθερία σας όχι για τον εαυτό σας, αλλά για να αγαπήσετε τα πρόσωπα που ο Θεός έβαλε στο πλευρό σας».
Αντί να ζείτε σαν μικρά νησιά, είπε, γίνατε «υπηρέτες ο ένας του άλλου».
Έτσι ασκείται η ελευθερία στην οικογένεια, εξήγησε ο πάπας Φραγκίσκος, δεν υπάρχουν «πλανήτες» ή «δορυφόροι», που ο καθένας ταξιδεύει στη δική του τροχιά. Η οικογένεια είναι ο τόπος της συνάντησης, του μοιράσματος, της εξόδου από τον εαυτό μας για να υποδεχτούμε τους άλλους και να σταθούμε δίπλα τους. «Η οικογένεια είναι το πρώτο μέρος όπου μαθαίνουμε να αγαπάμε».
Ακόμα και όταν το επαναβεβαιώνουμε αυτό με βαθιά πεποίθηση, είπε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «δεν συμβαίνει πάντα αυτό, για πολλούς λόγους και ποικίλες καταστάσεις».
«Και έτσι, υμνώντας την ομορφιά της οικογένειας, αισθανόμαστε επίσης υποχρεωμένοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να υπερασπιστούμε την οικογένεια. Ας μην επιτρέψουμε στην οικογένεια να δηλητηριαστεί από τις τοξίνες του εγωισμού, του ατομικισμού, της σημερινής κουλτούρας της αδιαφορίας και της σπατάλης, με αποτέλεσμα να χάσει το ίδιο της το DNA, που είναι το πνεύμα της αποδοχής και της υπηρεσίας».
Σχέση μεταξύ γενεών
Το Δεύτερο βιβλίο των Βασιλέων διηγείται τη σχέση μεταξύ των προφητών Ηλία και Ελισαίου. Μας θυμίζει, είπε ο Πάπας, τη σχέση μεταξύ των γενεών, τη «μεταβίβαση της μαρτυρίας» από τους γονείς στα παιδιά.
Είπε ότι σε έναν κόσμο στον οποίο όλα φαίνονται χαοτικά και επισφαλή, ορισμένοι γονείς φοβούνται «ότι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους μέσα στην πολυπλοκότητα και τη σύγχυση των κοινωνιών μας». Αυτός ο φόβος, πρόσθεσε, κάνει ορισμένους γονείς ανήσυχους και άλλους υπερπροστατευτικούς.
«Μερικές φορές, καταλήγει ακόμη και να ματαιώνει την επιθυμία να φέρουν νέες ζωές στον κόσμο».
Αλλά αναλογιζόμενος τη σχέση μεταξύ του Ηλία και του Ελισαίου, στην οποία ο Θεός μας δείχνει ότι έχει εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, ο πάπας Φραγκίσκος είπε: «Πόσο σημαντικό είναι για τους γονείς να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που δρα ο Θεός!»
«Ο Θεός αγαπά τους νέους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους διαφυλάσσει από κάθε κίνδυνο, από κάθε πρόκληση και από κάθε πόνο».
«Ο Θεός δεν είναι ανήσυχος και υπερπροστατευτικός- αντίθετα, εμπιστεύεται τους νέους και καλεί τον καθένα από αυτούς να ανέβει στα ύψη της ζωής και της αποστολής», είπε.
Και ενθάρρυνε τους γονείς να μην προστατεύουν τα παιδιά τους «από την παραμικρή δυσκολία και τον πόνο, αλλά να προσπαθούν να τους μεταδώσουν ένα πάθος για τη ζωή, να τους ξυπνήσουν την επιθυμία να ανακαλύψουν την κλήση τους και να αγκαλιάσουν τη μεγάλη αποστολή που ο Θεός έχει κατά νου γι’ αυτά».
«Αγαπητοί γονείς», είπε, «αν βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν και να αποδεχθούν την κλήση τους, θα δείτε ότι και αυτά θα “πιαστούν” από αυτή την αποστολή- και θα βρουν τη δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής».
Ένα ατελείωτο ταξίδι
Τέλος, το Ευαγγέλιο του Λουκά μας λέει ότι «το να ακολουθείς τον Ιησού σημαίνει να ξεκινάς μαζί του ένα ατέλειωτο “ταξίδι” μέσα από τα γεγονότα της ζωής».
«Πόσο αληθινό είναι αυτό για εσάς τα παντρεμένα ζευγάρια!»
Ο Πάπας είπε ότι η χριστιανική μας κλήση μας καλεί να βιώσουμε «το γάμο και την οικογενειακή ζωή ως αποστολή, επιδεικνύοντας πίστη και υπομονή παρά τις δυσκολίες, τις στιγμές θλίψης και τις στιγμές δοκιμασίας».
Αναπόφευκτα, είπε, θα υπάρξουν στιγμές «αντίδρασης, εναντίωσης, απόρριψης και παρεξήγησης που γεννιούνται από τις ανθρώπινες καρδιές», αλλά με τη χάρη του Χριστού, καλούμαστε να τις «μετατρέψουμε σε αποδοχή των άλλων και σε δωρεάν αγάπη».
Αποδεχόμενα την κλήση για γάμο και οικογένεια, τα ζευγάρια ξεκινούν ένα ταξίδι, «χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων πού ακριβώς θα οδηγούσε και ποιες νέες καταστάσεις, απροσδόκητα γεγονότα και εκπλήξεις θα τους περίμεναν τελικά», είπε.
«Αυτό σημαίνει να ταξιδεύεις με τον Κύριο. Είναι ένα ζωντανό, απρόβλεπτο και θαυμάσιο ταξίδι ανακάλυψης».
Η Εκκλησία γεννήθηκε από μια οικογένεια
Ο πάπας Φραγκίσκος κατέληξε καλώντας τις οικογένειες να συνεχίσουν να κοιτάζουν μπροστά «καθώς ο Ιησούς πάντα προπορεύεται στο δρόμο με αγάπη και υπηρεσία- τις ενθάρρυνε να μοιραστούν τη χαρά της οικογενειακής αγάπης που πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή, στραμμένη προς τα έξω, ικανή να “αγγίζει” τους αδύναμους και πληγωμένους, τους αδύναμους στο σώμα και τους αδύναμους στο πνεύμα, και όλους όσους συναντάτε στο δρόμο»- και διαβεβαιώνοντάς τις ότι η Εκκλησία είναι μαζί τους και μέσα τους!
«Γιατί η Εκκλησία γεννήθηκε από μια οικογένεια, την Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ, και αποτελείται κυρίως από οικογένειες».