22 Ιανουαρίου 2025
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η οικονομία του Φραγκίσκου «Υπάρχει η σκέψη των νέων του κόσμου που πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη»

 

Από 26 έως τις 28 Μαρτίου 2020, στην Ασίζη, θα πραγματοποιηθεί «Η οικονομία του Φραγκίσκου», μια πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά νέους οικονομολόγους και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, προσκεκλημένους απευθείας από τον πάπα Φραγκίσκο. «Υπάρχει η σκέψη των νέων, ειδικά για περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα, που είναι πολύ πιο προχωρημένη από τη σκέψη των ενηλίκων», ανέφερε σε συνέντευξή του στο SIR ο οικονομολόγος Luigino Bruni: «Αυτό που λείπει στον 20ό αιώνα δεν είναι η αγάπη για τα παιδιά, αλλά ο σεβασμός και η προσοχή στη σκέψη τους. Έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τα πράγματα που είναι διαφορετικός από τον δικό μας και αυτή η σκέψη πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη».

«Έχουμε προσκαλέσει νικητές του βραβείου Νόμπελ, ειδικούς και προσωπικότητες του κόσμου να είναι υποστηρικτές αυτής της εκδήλωσης, αλλά οι νέοι είναι ο στόχος». Ο καθηγητής Luigino Bruni επικεντρώνεται στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της «Οικονομίας του Φραγκίσκου». Από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2020 στην πόλη της Ασίζης θα διεξαχθεί η τριήμερη συνάντηση αποκλειστικά αφιερωμένη στους νέους οικονομολόγους και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Εργαστήρια, καλλιτεχνικές εκθέσεις, σεμινάρια και συνόδους ολομέλειας. Η πρόσκληση να συμμετάσχουν – και αυτή είναι μια μεγάλη καινοτομία – ήρθε απευθείας από τον πάπα Φραγκίσκο με μια επιστολή για την σύγκλιση αυτής της συνάντησης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες. Η πρόταση είναι «να συνάψει ένα σύμφωνο» με τους νέους για «να αλλάξουμε τη σημερινή οικονομία και να δώσουμε ψυχή στην αυριανή οικονομία». Έτσι να μπορέσει να γίνει «πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω». Την συνάντηση οργανώνει επιτροπή που απαρτίζεται από την Επισκοπή της Ασίζης, τον Δήμο της Ασίζης, το Seraphic Institute of Assisi και το Economia di Comunione . Ο ειδικός σε θέματα οικονομίας, καθηγητής της πολιτικής οικονομίας στο LUMSA Luigino Bruni, είναι ο επιστημονικός διευθυντής της επιτροπής. «Αυτή η πρωτοβουλία φέρνει μαζί δύο προτεραιότητες του Φραγκίσκου: τους νέους και την οικονομία», λέει.

«Αντί να επικεντρώνεται μόνο σε αρχηγούς κρατών και επιχειρηματίες, ο Πάπας προτείνει ένα σύμφωνο στους νέους και τους λέει: θα συνεργαστείτε μαζί μου για να αλλάξουμε την οικονομία;».

Τουλάχιστον 500 νέοι από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στη συνάντηση. Πρόκειται για μεταπτυχιακούς φοιτητές στα οικονομικά και νέους επιχειρηματίες. «Η ιδέα είναι να συναντώνται  αλλά και να συνεργάζονται σε τακτική βάση για να ξεκινήσουν ένα παγκόσμιο κίνημα νέων οικονομολόγων στο Πνεύμα του Φραγκίσκου, το οποίο αναφέρεται στον πάπα Φραγκίσκο αλλά και στον άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης».

Ασίζη και οικονομία: μοιάζει ένας παράδοξος συνδυασμός, δεδομένου ότι ο Άγιος Φραγκίσκος έκανε την επιλογή της ακραίας φτώχειας που σήμερα, αντιμέτωπη με τα σημερινά παραδείγματα, παρουσιάζεται ως η κατ’ εξοχήν αντι-οικονομία. Γιατί αυτή η επιλογή;

Επειδή ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης βρισκόταν στο επίκεντρο μιας άλλης οικονομίας. Οι Φραγκισκανοί ήταν οι πρώτοι οικονομολόγοι στην Ευρώπη. Έγραψαν τις πρώτες πραγματείες για τα οικονομικά στον 13ο και 14ο αιώνα. Ένιωσαν την επιλογή της φτώχειας ως οικονομία της διανομής και της κοινής χρήσης. Επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι Φραγκισκανοί αντιπροσωπεύουν μια “μη οικονομία”. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν έναν εναλλακτικό τρόπο κατανόησης της οικονομίας όπου οι φτωχοί είναι στο επίκεντρο, όπου ο πλούτος είναι κοινός και πάνω απ’ όλα όπου η οικονομία συνδέεται με το περιβάλλον, γιατί η Ασίζη είναι επίσης Ωδή της Δημιουργίας (Δημιουργών).

Γιατί οι νέοι;

Σήμερα έχουμε το κίνημα της Γκρέτα* που έχει φέρει μαζί έφηβους από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις παγκόσμιες ανησυχίες τους  για τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα και έχουμε επίσης την πολιτική εκείνων των ηγετών που κατέχουν τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, λείπει ένας ενδιάμεσος σύνδεσμος: οι νέοι ηλικίας 25-35 ετών, που εισέρχονται στον οικονομικό κόσμο με την προοπτική να γίνουν πρωταγωνιστές του, αλλά που είναι αποκλεισμένοι από θεμελιώδεις συζητήσεις. Αντιθέτως, αυτοί οι νέοι, είναι η γέφυρα που συνδέει τη Γκρέτα με τους πολιτικούς ηγέτες και ο Πάπας στρέφεται προς αυτούς με μια ενδιαφέρουσα πρόταση: όλοι εσείς που σπουδάζετε και εργάζεστε ήδη στον τομέα αυτό, θέλετε να συμβάλετε στην αλλαγή αυτής της οικονομίας; Η ιδέα του Φραγκίσκου είναι ότι οι νέοι δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν.

Ως ακαδημαϊκός, πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή στο σημερινό οικονομικό σύστημα;

Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αλλαγής. Και οι νέοι είναι ήδη μέρος αυτής της αλλαγής. Αν είχαμε προγραμματίσει μια συνάντηση στην Ασίζη με τους μεγαλύτερους ηγέτες της οικονομίας, θα είχαμε μια ωραία εικόνα αλλά ο κόσμος δεν θα άλλαζε.

Η καινοτομία εδώ είναι ότι ο Πάπας πραγματοποιεί μια συνάντηση στην Ασίζη με νέους οικονομολόγους γεγονός που έχει τεράστια συμβολική αξία. Το μήνυμα είναι: «Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο».

Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Εάν η οικονομία δεν αλλάξει προς ποιο μέλλον κατευθυνόμαστε;

Το μέλλον είναι αυτό που βλέπουμε ήδη σήμερα. Ένα μέλλον αυξανόμενων ανισοτήτων που δημιουργούν διάφορες μορφές δυσαρέσκειας, από τα Κίτρινα Γιλέκα μέχρι την τρομοκρατία σε έναν μη βιώσιμο πλανήτη. Αυτή είναι η εικόνα και είναι ήδη μπροστά μας. Το υποκείμενο μήνυμα που μεταδίδεται από τη Γκρέτα, την οποία θα καλέσουμε, είναι πολύ απλό:

Δεν μιλάμε για το μέλλον, αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη διαμορφωθεί, δεν πρέπει να περιμένουμε πια.

Και οι νέοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεταβαλλόμενης διαδικασίας. Πρέπει να ξεκινήσουν σήμερα και να μην περιμένουν μέχρι αύριο. Εάν συνεργαστούμε και δημιουργήσουμε ένα κίνημα ικανό να προσελκύσει ανθρώπους, να εισέλθουν σε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, αυτοί οι νέοι θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη.

Αν η οικονομία στοχεύει τους νέους, αυτό σημαίνει ότι έχει δει δυναμισμό σε αυτούς. Ποια είναι η δύναμή τους;

Αυτοί οι νέοι μας δείχνουν ότι έχουν αναπτύξει μια σκέψη. Υπάρχει μια σκέψη στους νέους, ειδικά για περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα, που είναι πολύ πιο προχωρημένες από τη σκέψη των μεγάλων. Αυτό που έλειπε τον 20ό αιώνα δεν ήταν η αγάπη για τους νέους αλλά ο σεβασμός και η προσοχή στη σκέψη τους. Έχουν έναν τρόπο να βλέπουν τα πράγματα που είναι διαφορετικός από τον δικό μας και αυτή η σκέψη πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Έτσι ξεκινά μια νέα εποχή γιατί η σκέψη των νέων έχει εισέλθει στον δημόσιο χώρο. Σαν κάτι νέο, χωρίς προηγούμενο.

Ακριβώς όπως ο 20ός αιώνας ήταν ο αιώνας των γυναικών, ο 21ος αιώνας έχει την τάση να είναι ο αιώνας των νέων που εισέρχονται στον κόσμο με την οπτική τους και κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

πηγή: SIR Europa

* Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ (γεννημένη στις  3 Ιανουαρίου 2003)
είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Προβάλλεται ως υπόδειγμα ενός παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων.

Προηγούμενο Άρθρο

Να είστε ταπεινοί και ελεύθεροι, για να οικοδομείτε και να υπηρετείτε την αλήθεια

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση της Γραμματείας της Ι.Σ.Κ.Ι.Ε. : Συνάντηση Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος – Καθολικών Εφημερίων Ελλάδος

You might be interested in …

Επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία

Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας παρουσίασε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας, μια πόλη «εμπλουτισμένη» από μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμών. Ο Matteo Bruni, διευθυντής του Γραφείου Τύπου […]

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας και η ιστορία της

Η ιστορία της ΠΗΝ Η ιδέα της Π.Η.Ν. ξεκίνησε στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους 1983-1984, που ονομάστηκε Έτος της Λύτρωσης. Από όλους τους εορτασμούς για τη νεολαία, ο πιο σημαντικός έλαβε χώρα […]

Στη Νιγηρία Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην προσευχή

  Μιλώντας στο Εθνικό Χριστιανικό Κέντρο της Abuja, ο Αρχιεπίσκοπος Ignatius Ayau Kaigama τόνισε τη σημασία της διαθρησκευτικής πρωτοβουλίας σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τις συνεχώς αυξανόμενες εντάσεις και την απειλή […]