22 Δεκεμβρίου 2024
Expand search form

Ειδήσεις από την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα

Η Σύνοδος για την Οικογένεια,«Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας μέσα στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο»

Η Τακτική Σύνοδος των Επισκόπων για την οικογένεια, η οποία άρχισε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, διεξάγεται με έναν πιο «δυναμικό» τρόπο για να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των μελών της. Ο καρδινάλιος Lorenzo Baldisseri, Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ανακοινώσε τις σημαντικές αλλαγές στη διάρκειας τριών εβδομάδων Σύνοδο η οποία  συζητά το θέμα «Η κλήση και η αποστολή της οικογένειας στην Εκκλησία και στον σύγχρονο κόσμο».

270 επίσκοποι από όλο τον κόσμο, 75 ακροατές και εμπειρογνώμονες, λαϊκοί και μέλη μοναχικών ταγμάτων, και 14 εκπρόσωποι από άλλες χριστιανικές Εκκλησίες. Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Σύνοδο υπάρχουν και 30 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μοναζουσών αδελφών, παντρεμένα ζευγάρια και γυναίκες επαγγελματίες που εργάζονται σε διάφορους τομείς της ποιμαντικής οικογένειας.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το βράδυ του Σαββάτου υπό το φως των κεριών για την αγρυπνία προσευχής και ξανά την Κυριακή το πρωί για την έναρξη της  Συνόδου με την Θεία Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αλλά η πραγματική είδηση που ​​ανακοίνωσε ο καρδινάλιος Baldisseri είναι ο τρόπος που είναι δομημένη η Σύνοδος, επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για τις συζητήσεις στις μικρές ομάδες, γνωστές ως Circuli Minores, όπου όλα τα μέλη θα μπορούν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη συζήτηση.

Ήταν οι ίδιοι οι Πατέρες Συνόδου οι οποίοι πρότειναν να δαπανηθεί λιγότερος χρόνος στις χρονοβόρες παρουσιάσεις της Γενικής Συνέλευσης και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μικρότερες και πιο συμμετοχικές γλωσσικές ομάδες εργασίας, όπου τα μέλη, ακόμα και αυτά χωρίς δικαίωμα ψήφου -και μη Καθολικοί–  μπορούν να δώσουν τη συχνά πολύτιμη συνεισφορά τους στη συζήτηση.

Μετά το χαιρετισμό του Πάπα και μια εισαγωγή στο θέμα της Συνόδου, η συνάντηση  χωρίζεται σε τρία τμήματα, με τις μικρές ομάδες συζήτησης αναπόσπαστο μέρος της κάθε εργασίας των τριών εβδομάδων. Κάθε εβδομάδα η συζήτηση θα επικεντρώνεται σε ένα επιμέρους θέμα –ακούγοντας τις προκλήσεις, διακρίνοντας την κλήση και διερευνώντας την αποστολή της οικογένειας σήμερα- με τα αποτελέσματα των συζητήσεων στις μικρές ομάδες να παρουσιάζονται στη Γενική Σύνοδο.

Το τελικό κείμενο, ή Relatio Finalis, θα συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των εργασιών των τριών εβδομάδων, θα παρουσιαστεί το πρωί της 24ης Οκτωβρίου, ημέρα  Σάββατο και θα ψηφιστεί από τους επισκόπους το ίδιο απόγευμα. Στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος και θα το χρησιμοποιήσει ως βάση για το τελικό έγγραφο της Συνόδου που αναμένεται να δοθεί κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος.

Δύο άλλα σημαντικά γεγονότα που θα εμπλουτίσουν τη ζωή της Συνόδου είναι η  50ή επέτειος από την ίδρυση της Συνόδου των Επισκόπων, που θα εορτασθεί το πρωί του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου και η θεία Λειτουργία για την αγιοκατάταξη για τους γονείς της Αγίας Θηρεσίας του Lisieux, του μακαρίου Louis Martin και της μακαρίας Marie-Azélie Guérin Martin, η οποία θα τελεσθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Εν τω μεταξύ, η Βασιλική της Αγίας Μαρίας Ματζόρε θα είναι ανοικτή για καθημερινή Θεία Λειτουργία (στις 6μμ) και απαγγελία του Ροδαρίου (στις 5 μ.μ.),  ώστε, όσοι το επιθυμούν, να συνοδεύουν τους συμμετέχοντες Συνόδου μέσω της προσευχής.

05/10/2015

Προηγούμενο Άρθρο

Πάπας: η Σύνοδος καθοδηγείται από την δράση του Αγίου Πνεύματος

Επόμενο Άρθρο

Αθήνα: Εορτή Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη

You might be interested in …

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου για τη Συνοδικότητα τον Οκτώβριο, η Γραμματεία της Συνόδου έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των συμμετεχόντων, ο οποίος – για πρώτη φορά – περιλαμβάνει και μη επισκόπους. Η Γενική […]

Η Νότια Κορέα εγκαινιάζει την πρωτοβουλία “Church Everyday” για την επιστροφή των καθολικών

“Δεν πηγαίνω πια στην εκκλησία- έχει γίνει πολύ πιο βολικό να μένω στο σπίτι και να παρακολουθώ τη λειτουργία με τη ζωντανή μετάδοση στο YouTube”, εξομολογείται ο Samuel Lee, ένας 29χρονος καθολικός στη Σεούλ της […]